Вплив вітаміну D на серце та судини

09.03.2023
20.01.2024

вітамін д та аретміяЗахворювання серця, судин ще називають хворобами цивілізації. Їх появу, розвиток спричиняють порушення в дієті, мала фізична активність, любов до шкідливих продуктів, стреси, погана екологія. Симптоми атеросклерозу, гіпертонії почали з’являтись в доволі молодому віці.

Згідно до світової статистики, інсульти, інфаркти, гіпертонічні кризи, серцеві та судинні патології займають перші позиції серед причин смертності. Тому важливо уважно стежити за станом здоров’я, своєчасно вживати необхідних заходів. Якщо з’явились тривожні симптоми, не втрачайте час – звертайтесь до лікаря. Дуже корисний для серця вітамін Д – його оптимально приймати у складі добавок. Якщо турбують задишка, слабкість, біль у грудях, записуйтесь на консультацію до терапевта. Проходьте повний скринінг, здавайте аналізи – це дозволить оцінити ситуацію та підібрати ефективний план лікування.

Важливі мінерали для здорового серця

Ваше серце буде в порядку, якщо організм постійно отримує достатню кількість вітамінів, мінералів. Для серця та судин необхідні:

  • Вітамін А чи ретинол. Жиророзчинна речовина, вона активує метаболізм, потрібна для профілактики атеросклерозу. Багато вітаміну А у моркві, жирній рибі, молоці. 
  • Аскорбінова кислота. Покращує обмін речовин, руйнує поганий холестерин, зміцнює серце та судинні стінки. Купляйте БАД або вживайте достатню кількість яблук, цитрусів, шипшини.
  • Вітамін Р або рутин. Водорозчинна речовина, що зміцнює стінки судин. Корисно вживати цитрусові, яблука, шипшину.
  • Вітамін Е. Інша назва – токоферол. Зупиняє окислювальні реакції жирів, попереджує утворення вільних радикалів, що чинять руйнівний вплив на тканини серця, судини. Токоферолу багато в печінці, горіхах, рослинній олії.
  • В1 чи тіамін. Речовина підтримує серцеві м’язи. Її багато в кашах, темних сортах хліба, зерні. 

Для підтримки серця рекомендовано також вживати вітамін Д3. На українському ринку попитом користується БАД «Олідетрим» польського виробника «Польфарма». Він виробляється на основі додавання фільтрованого масла високого ступеню очищення.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

вітамін д та сосудиКорисно знати. Головна профілактика серцевих патологій – відмова від шкідливих звичок, нормальна фізична активність, корекція дієти. Приймати курсами вітамін Д також не буде зайвим.

Можна вживати вітаміни F, В6, коензим Q10. Всі речовини є у продажу у вигляді БАДів.

Вплив вітаміну D на серце

Вплив вітаміну Д на судини, серце значний. При дефіциті речовини розвиваються патологічні стани, прогресують хвороби. Рецептори до вітаміну Д є в гладкій мускулатурі, клітинах серцевих м’язів. Згідно до результатів досліджень in vitro, вітамін Д чинить вплив на:

  • Темпи регенерації м’язових клітинних структур судин.
  • Функціонування, відновлення кардіоміцитів.
  • Роботу гормональної ренін-ангіотензинової системи, що відповідає за нормальний артеріальний тиск.
  • Запальні процеси судинних стінок.
  • Ліпідний обмін.
  • Всмоктування іонів кальцію з крові.

Вітамін D для серця можна приймати з лікувальною або профілактичною метою. Відомо, що середні показники артеріального тиску знаходяться в безпосередній залежності від рівня активної форми вітаміну Д у сироватці крові. При цьому особливого зв’язку з расовими, статевими, віковими ознаками, фізичною активністю не виявлено.

Користь вітаміну D3 для серця

вітамін д та судиниВітамін D потрібен судинам, серцю та організму в цілому. Він є жиророзчинним – це визначає форму прийому. Речовина приймає безпосередню участь у формуванні первинного імунітету, дозволяє нормально засвоювати кальцій та утворювати достатню кількість кісткової тканини, приймає участь у регуляції вмісту фосфору в плазмі крові.

Важливо Для діагностики патологій серця роблять ЕКГ, УЗД, коронарну ангіографію, аналізи крові

Численні дослідження лікарів, вчених демонструють зв'язок між низьким вмістом вітаміну Д у сироватці крові та патологіями серця, судин, рівнем смертності. Достатня кількість Д3 в раціоні або прийом БАДів – хороший спосіб знизити тиск, нормалізувати холестерин, захистити судини від кальцинозу. Також вітамін мінімізує рівень запалень в організмі.

Вітамін D у терапії артеріальної гіпертензії

як вітамін д впливає на сердце та судиниВітамін Д чинить всебічний вплив на серце, судини та здатен нормалізувати артеріальний тиск. Особливу увагу вчені приділили вивченню впливу кальциферолу на ренін-ангіотензини. Блокування рецепторів вітаміну Д викликає підвищення активності реніну у плазмі крові. На тлі блокування ферменту можна нормалізувати АТ завдяки введенню активної форми кальциферолу.

Наразі лікарі та вчені вивчають взаємозв’язки між рівнем кальцію у клітинах та артеріальним тиском.

Кому рекомендовано приймати вітаміни для серця та судин

Вітамін Д приймають для профілактики серцево-судинних захворювань та у їх комплексному лікуванні. Висока потреба в речовині спостерігається у:

  • Дітей та підлітків.
  • Спортсменів.
  • Пацієнтів з патологіями мозку, кінцівок.
  • Людей після 50 років.
  • Пацієнтів, що перенесли операції на серці.
  • Працівників підприємств зі шкідливими умовами.

Краще за все звертатись до кардіолога, аби пройти обстеження та отримати рекомендації щодо лікування. Спеціаліст призначить терапію з урахуванням хронічних захворювань, віку пацієнта, його самопочуття.

Висновки

Нормальний вміст вітаміну D у організмі – запорука здоров’я в цілому, профілактики різних захворювань. Доведено, що речовина чинить значний вплив на стан серця, судин, але дослідження ще активно ведуться. Рекомендації щодо дозування залежать від стану здоров’я, віку.   

Перевірений препарат на ринку України – «Олідетрим» від польської компанії «Польфарма». У продажу ви знайдете дозування для дітей різного віку та дорослих. У виробництві використовуються багатоетапна технологія ViQualPRO’D (ВіКвалПРОДі). Вона відповідає за ефективність засвоєння активної речовини (вітаміну Д) в організмі та якість продукту.

Перевірте себе: фактори ризику

Перевірте себе: чим більше буде збігів – тим вищі ризики розвитку серцево-судинних патологій. Небезпека максимальна у:

  • Курців.
  • Любителів алкоголю.
  • Пацієнтів з діабетом, гіпертонією.
  • Людей, що вживають багато солі, цукру, трансжирів.
  • Пацієнтів з зайвою вагою.
  • Чоловіків.
  • Літніх людей.
  • Жінок після клімаксу.

Скоригуйте спосіб життя вже сьогодні, за необхідністю зверніться до лікаря.

Вітамін D

ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я ПІСЛЯ 45 РОКІВ

дізнатися про Олідетрим 4000
ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я  ПІСЛЯ 45 РОКІВ
Литература

  1. Crowe M, Wollner L, Griffiths RA. Hypercalcaemia following vitamin D and thiazide therapy in the elderly. Practitioner 1984;228:312-3.
  2. Aloia JF, Li-Ng M, Pollack S. Statins and vitamin D. Am J Cardiol 2007;100:1329.
  3. Jones G. Vitamin D. In: Ross AC, Caballero B, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR, eds. Modern Nutrition in Health and Disease, 11th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2014.
  4. Brown LL, Cohen B, Tabor D, Zappala G, Maruvada P, Coates PM. The vitamin D paradox in Black Americans: A systems-based approach to investigating clinical practice, research, and public health—expert panel meeting report. BMC Proceedings, 2018;12(Suppl 6):6.
На початок сторінки