Як вітамін D впливає на тестостерон та потенцію

21.03.2023
20.01.2024

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Ми вже не раз чули, що нестача вітаміну Д може викликати багато проблем в організмі. Однак при цьому було прийнято вважати, що це стосується більше жіночої частини людства, адже «справжні чоловіки не хворіють». У той же час згідно зі статистикою, проведеною одним із найвідоміших університетів США, зв'язок між дефіцитом вітаміну D, тестостероном і потенцією, тобто саме вплив цього нутрієнта на чоловіче здоров'я, досить сильний.

Рівень вітаміну D3 та кількість тестостерону у чоловіків мають прямий взаємозв'язок, стверджують дослідники з Johns Hopkins University (Університету Джонса Хопкінса). У їхньому звіті, оприлюдненому на одній із конференцій, стверджується, що недостатня кількість сонячного вітаміну в організмі чоловіка здатна збільшити проблеми з потенцією на 32 %. І це не так вже й мало, як здається спочатку.

Фахівці зазначили, що з еректильною дисфункцією у зв'язку з дефіцитом вітаміну D в організмі стикається 40 % чоловіків віком від 40 років. А після 70 таких чоловіків вже набагато більше – 70 %. Тому, щоб підвищити кількість тестостерону в організмі, вчені пропонують приймати вітамін Д чоловікам віком понад 40 років в обов'язковому порядку.

Ризики дефіциту вітаміну Д

Окрім проблем з утворенням тестостерону, дефіцит вітаміну D також є причиною частих чоловічих проблем зі здоров'ям у віці після 40 років. Це захворювання серцево-судинної системи, підвищення артеріального тиску, високі ризики інфарктів та інсультів, виникнення цукрового діабету ІІ типу… Все це в комплексі призводить до порушень потенції та, відповідно, позначається на активності сексуального життя. Тому все ж таки слід потурбуватися на рахунок того, щоб подумати, де взяти вітамін Д.

Вітамін D

підтримка міцності кісток та м’язів

дізнатися про Олідетрим 2000

Ідеальним джерелом холекальциферолу (саме так називається цей сонячний нутрієнт), звичайно ж, є сонячне світло. Але через безліч сучасних причин, включаючи також той фактор, що ми, більшість українців, проживаємо в далеко не сонячній країні, не дивно, що необхідно подумати й про інше джерело вітаміну.

Можна постаратися «закрити прогалини» за допомогою регулювання харчування, включивши до нього всі продукти з високим вмістом вітаміну D3. Це молочні продукти з високою жирністю, червона ікра, жирна морська риба, лисички, горіхи та яєчні жовтки. Так, якусь частину добової потреби нутрієнта ви зможете закрити, проте ніхто не дає гарантії, що цього буде достатньо.

вітамін д потенціяЯкщо ви відчуваєте такі симптоми, як підвищена стомлюваність, зайва нервозність, вночі погано спите, страждаючи від безсоння, артеріальний тиск став часто підніматися, з'явилися проблеми з пам'яттю та потенцією, а про гарний настрій взагалі вже забули, тоді варто пройти обстеження та здати аналіз на рівень вітаміну D у крові.

Детальніше про симптоми дефіциту вітаміну Д у чоловіків, а також про методи профілактики гіповітамінозу та добову норму холікальциферолу в організмі, можна прочитати у нашому блозі.

На сьогодні найкращим і якіснішим джерелом вітаміну D3 для чоловічого здоров'я все ж таки є готові вітамінні комплекси. Одним із рекомендованих варіантів для чоловіків є Олідетрим 2000 – препарат холекальциферолу, який виробляється в Європі польською компанією «Польфарма». Ці вітаміни відрізняються гарною засвоюваністю, а сама упаковка з 60 капсул розрахована на двомісячний прийом.

Який рівень вітаміну D має бути у крові у чоловіків?

Ми вже говорили, що найбільш інформативним варіантом визначення дефіциту вітаміну Д3 є аналіз крові. Це, в першу чергу, необхідно для того, щоб знати, наскільки висока нестача нутрієнта. А, по-друге, щоб підібрати потрібний варіант корекції.

До того ж, деякі люди взагалі не помічають важливих симптомів дефіциту сонячного вітаміну, списуючи такі прояви, як біль у м'язах, підвищену стомлюваність, регулярні головні болі на загальну втому, перенапругу та життєві стресові ситуації.

вплив вітамін д на тестостеронЗдати аналіз крові на рівень вітаміну Д можна у будь-якій лабораторії. При цьому підготовка до здачі аналізу досить стандартна: натщесерце, без зайвих емоційних та фізичних навантажень перед забором крові. Хіба що для чистоти результату напередодні не можна проходити рентгенологічні дослідження та фізіотерапевтичні процедури з впливом на організм ультрафіолету. Що ж може показати результат і як його інтерпретувати?

Нагадаємо, що розшифровувати результат аналізу все ж таки має лікар. Однак знати верхні та нижні значення кількості вітаміну D у чоловічому організмі все ж таки варто.

Оптимальний варіант, якщо показник нутрієнта в організмі чоловіка становить від 30 до 60 нг/мл. Менше 30 – недостатній рівень. А вже 20 нг/мл – це явний дефіцит вітаміну. Надлишок вітаміну Д теж поганий, і він спостерігається при результаті 80 нг/мл та вище.

Зв'язок вітаміну D з потенцією у чоловіків

І знову хочеться нагадати, що прямий взаємозв'язок вітаміну Д на вироблення тестостерону все ж таки існує. Так вчені зазначають, що у літню пору рівень цього чоловічого гормону на 33 % вище, ніж у зимовий час. До того ж, загальне самопочуття у представників сильної частини людства з червня до серпня значно краще, ніж, наприклад, у січні. Тому не дивно, що сексуальний потяг та активність у теплу пору року у чоловіків значно вищі.

Також було доведено, що додатковий прийом вітаміну Д позитивно впливає на еректильну функцію і прямо пропорційно відображається на рівні тестостерону в крові.

Чи потрібно починати приймати вітамін Д при проблемах із потенцією?

При виникненні проблем із потенцією після 40 років необхідно одразу звертатися до фахівця. Рекомендуємо мати при собі аналіз крові на рівень вітаміну Д. Лікар допоможе підібрати максимально збалансовану терапію, дієту, додавши продукти з високим вмістом вітаміну Д3.

вітамін д вплив на потенціюЧерез два місяці після прийому вітамінів слід здати аналіз крові на вміст холекальциферолу повторно. Це допоможе визначити, чи потрібно й надалі приймати добавки. Також лікар відстежить ваші загальні показники здоров'я, адже покращення потенції хоч і відіграє важливу роль у житті чоловіка, але й не на останньому місці має бути загальне самопочуття.

Джерела:

  1. Heart and Bone Damage From Low Vitamin D Tied to Declines in Sex Hormones // November 15, 2009 // https://www.hopkinsmedicine.org/news/media/releases/heart_and_bone_damage_from_low_vitamin_d_tied_to_declines_in_sex_hormones_
  2. The association between serum vitamin D, fertility and semen quality: A systematic review and meta-analysis // Arman Arab, Amir Hadi, Seyedeh Parisa Moosavian, Gholamreza Askari, Maryam Nasirian // Epub 2019 Sep 24 // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31561004/
  3. Vitamin D and Male Reproduction: Updated Evidence Based on Literature Review // Gloria Calagna, Valeria Catinella, Salvatore Polito, Antonio Schiattarella, Pasquale De Franciscis, Francesco D'Antonio, Giuseppe Calì, Antonino Perino, Gaspare Cucinella // 2022 Aug // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36014783/
  4. Serum vitamin D and sex hormones levels in men and women: The Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA) // Di Zhao, Pamela Ouyang, Ian H de Boer, Pamela L Lutsey, Youssef M K Farag, Eliseo Guallar, David S Siscovick, Wendy S Post, Rita R Kalyani, Kevin L Billups, Erin D Michos // 2017 Feb // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28041602/
На початок сторінки