Профілактика остеопорозу при менопаузі

09.03.2023
29.05.2023

У всьому світі кожна третя жінка зазнає остеопоротичного перелому.

Остеопороз призводить до того, що кістки стають слабкими та крихкими, тому вони легко ламаються – навіть унаслідок незначного падіння, удару чи різкого руху. Переломи, спричинені остеопорозом, можуть бути небезпечними для життя і є основною причиною болю та тривалої непрацездатності.

Існує безліч факторів ризику розвитку остеопорозу у перехідний період менопаузи. Низькі рівні естрогену, кальцію та вітаміну D є важливими факторами, хоча й не єдиними. Інші гормони, такі як прогестерон та тестостерон, також відіграють свою роль.

У цій статті ми з'ясуємо такі питання:

  • як пов'язані остеопороз та менопауза?
  • як зберегти кістки здоровими при менопаузі?
  • як пити вітамін при остеопорозі?

Профілактика остеопорозу при менопаузі

Вітамін D

ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я ПІСЛЯ 45 РОКІВ

дізнатися про Олідетрим 4000
ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я  ПІСЛЯ 45 РОКІВ

Остеопороз вражає багатьох, але жінки особливо сприйнятливі. За даними Національного фонду остеопорозу (США), приблизно половина жінок віком від 50 років мають перелом кістки через остеопороз.

Кісткова тканина постійно руйнується та відновлюється. З віком тканина починає руйнуватися швидше, ніж відбувається її відновлення, у результаті кістки стають менш щільними. Остеопороз виникає, коли відновлення настільки сповільнюється, що кістки стають тонкими, ламкими та схильними до переломів.

Кістки жінки швидко відновлюються і стають щільнішими приблизно до 35 років, а потім поступово стають менш щільними до настання менопаузи. У цей момент ви починаєте втрачати кісткову масу набагато швидше. Дослідження показують, що на цих стадіях може статися до 20% втрати кісткової маси.

Менопауза є найпоширенішою причиною остеопорозу. Оскільки гормони змінюються, щоб пристосуватися до нормальних менопаузальних змін, рівень естрогену починає коливатися, а потім падає. Оскільки естроген допомагає запобігти ослабленню кісток, уповільнюючи природний їх розпад, то його зниження під час менопаузи значно прискорює втрату кісткової маси.

Естрадіол є одним із трьох гормонів естрогену, які природно виробляються в організмі. Ефекти естрадіолу чітко видно у жінок, які переживають менопаузу. Під час цього процесу жінки мають більш низький рівень естрадіолу, оскільки яєчники більше не виробляють його, що призводить до зупинки менструальних циклів. Ця зміна часто викликає перепади настрою, сухість піхви, припливи та нічну пітливість – симптоми, зазвичай пов'язані з менопаузою. Згодом зниження рівня естрадіолу може призвести до остеопорозу.

Симптоми остеопорозу при менопаузі


  Остеопороз часто називають "тихою хворобою", тому що спочатку втрата кісткової маси протікає безсимптомно. Ви можете і не знати, що у вас остеопороз, поки ваші кістки не стануть настільки слабкими, що раптова напруга, удар чи падіння спричинять перелом чи руйнування хребця. Його також можна діагностувати шляхом вимірювання зниження щільності кісток. Проте будь-який перелом у жінок у постменопаузі може розглядатися як наслідок остеопорозу, якщо він не пов'язаний із дорожньо-транспортною пригодою чи серйозною травмою.
Загальні симптоми включають:

  • швидку втому;
  • біль у спині;
  • втрату в рості;
  • кіфоз або горбатий вигляд у запущеній стадії;
  • переломи кісток, поширені в стегні, зап'ясті та хребті.

Як лікувати втрату кісткової маси залежить від загального стану здоров'я жінки, тому вам слід проконсультуватися з фахівцем про методи лікування, які найкраще підходять для вас.

Хто у зоні ризику?

Пропонуємо вам пройти невеликий тест, відповідаючи на запитання так чи ні.

  1. Хто з ваших батьків страждав від остеопорозу?
  2. Чи була у вас рання менопауза?
  3. Переривалася у вас менструація на тривалий період (крім вагітності)?
  4. Чи є у вас брак кальцію?
  5. Чи страждаєте ви на зайву вагу?
  6. Чи зловживаєте спиртними напоями?
  7. Ви постійно займаєтесь спортом?
  8. Чи вживали ви стероїдні препарати довше ніж півроку?
  9. У вас часто трапляється діарея?
  10.  Ви багато курите?

Чим більше позитивних відповідей на перелічені питання, тим вищий ризик остеопорозу. Зверніться до спеціаліста та пройдіть необхідне обстеження!

Діагностика захворювання


Визначити стан кісткової системи можна за допомогою денситометрії. Дана діагностика відноситься до спеціальних методів сканування, що використовуються для візуалізації структури кісток та аналізу їхньої мінеральної щільності.

Сьогодні денситометрія є єдиним методом дослідження, який безпомилково визначить остеопороз та оцінить його вираженість.

Жінкам у період менопаузи, особливо у разі її раннього настання, потрібна регулярна (не рідше одного разу на два роки) скринінгова денситометрія.

Як зберегти кістки здоровими при менопаузі

Існують певні фактори остеопорозу, які від нас не залежать, такі як спадковість чи хронічні захворювання. На всі інші моменти ми можемо вплинути. Є кілька способів захистити себе від остеопорозу. Зміни у способі життя можуть значно покращити міцність кісток, і багато з них ви можете розпочати вже сьогодні, а саме:

  1. Робіть вправи 30 хвилин на день.

Включіть у свій щотижневий розпорядок дня поєднання високоефективних вправ та вправ для зміцнення м'язів. До високоефективних вправ відносяться біг підтюпцем, підйом сходами, теніс і аеробіка - все, що змушує вас тупотіти ногами. Ваші кістки реагують на це, створюючи сильніші та щільніші клітини. Якщо ви виявите, що заняття з високим ударним навантаженням погано впливають на суглоби, іншими хорошими варіантами будуть вправи з низьким навантаженням, такі як еліптичний тренажер і ходьба. Вправи для зміцнення м'язів включають підняття важких речей, вправи з використанням еспандерів або ваги власного тіла, йогу.

  1. Дотримуйтесь дієти з високим вмістом кальцію.

Вам потрібен кальцій, і якщо у вашому раціоні його недостатньо, ваше тіло вкраде його з ваших кісток. Кальцій природним чином міститься в молочних та соєвих продуктах, броколі, капусті, бок-чой, лососі, бобах, інжирі, апельсинах, сардинах.

  1. Отримуйте достатньо вітаміну D.

Вітамін D допомагає вашому організму засвоювати кальцій. Він легко доступний при сонячному світлі, але живучи в Україні, ви можете не отримувати його в достатній кількості, особливо в зимові місяці.

  1.  Їжте листову зелень.

Згідно з дослідженням, опублікованим в Американському журналі клінічного харчування, вітамін К, присутній у листовій зелені, також пов'язаний з більш високою щільністю кісток та зниженим ризиком переломів стегна. З'їдайте хоча б одну порцію салату, капусти, броколі, шпинату, брюссельської капусти або інших зелених листяних овочів на день.

  1. Якщо ви курите, киньте.

Дослідження, опубліковане Американською асоціацією охорони здоров'я, показало, що відмова від куріння в пізнішому віці може зупинити втрату щільності кісток, пов'язану з курінням.

  1. Обмежте вживання алкоголю.

Хронічне зловживання алкоголем пов'язані з підвищеним ризиком розвитку остеопорозу, тому вживайте його помірно.

  1. Пройдіть скринінг у лікаря.

Ви не можете повністю зупинити втрату кісткової маси, пов'язану зі старінням, але ви можете уповільнити прогресування та знизити ризик розвитку остеопорозу. Набагато легше впоратися з витонченням кісток і запобігти захворюванню, ніж лікувати перелом стегна. Завдяки скринінгу щільності кісткової тканини лікар зможе призначити адекватне лікування.

Як пити вітамін Д при остеопорозі

Вітамін Д необхідний для здоров'я опорно-рухового апарату, оскільки він сприяє всмоктуванню кальцію з кишечника, забезпечує мінералізацію новоствореної остеоїдної тканини в кістках і відіграє важливу роль у функціонуванні м'язів. Таким чином, ця поживна речовина є важливою для людей з остеопорозом.

Ви можете споживати достатньо кальцію через свій раціон, але все це буде марно, якщо ви не отримуєте потрібної кількості вітаміну Д. Кальцій сприяє повноцінному будівництву кісток тільки в тому випадку, якщо в організмі достатньо вітаміну Д. Дослідження показують, що ці два нутрієнти разом можуть зміцнити кістки у жінок після менопаузи.

Згідно з оглядом 2021 року, опублікованому в Міжнародному журналі молекулярних наук (The International Journal of Molecular Sciences), дефіцит вітаміну Д прискорює процес перебудови кісткової тканини, її втрату та переломи.

Найбільш ефективним способом досягнення та підтримання нормального рівня вітаміну Д у будь-якому віці є якісний та постійний його прийом.

Відповідно до рекомендацій для Центральної Європи, доза вітаміну Д для дорослих становить 800-2000 МО на добу, максимально допустиме дозування – 4000-10000 МО залежно від маси тіла.

Вибираючи добавки з вітаміном Д для профілактики остеопорозу в період менопаузи, рекомендуємо звернути увагу на «Олідетрим 2000» та «Олідетрим 4000» від європейського виробника «Польфарма» (Польща). Компанія використовує у роботі технологію ViQualPRO'D/ВіКвалПРО'ДІ, яка забезпечує багатоетапне виробництво. На одному з етапів додається чиста фільтрована олія у формі сафлорової. Завдяки даній технології, вітамін Д3 Олідетрим добре всмоктується. Олідетрим виробляється в капсулах, яких достатньо на курс застосування – 2 місяці, що в результаті виходить дуже економічно.

Не займайтеся самолікуванням, зверніться за допомогою до фахівця. Після повного обстеження, він зможе призначити правильне лікування, яке допоможе відновити здоров'я кісток.

Бережіть себе та будьте здорові!

Вітамін D

ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я ПІСЛЯ 45 РОКІВ

дізнатися про Олідетрим 4000
ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я  ПІСЛЯ 45 РОКІВ
Література:

  1. Paul Lips, Natasja M van Schoor. The effect of vitamin D on bone and osteoporosis. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab. 2011 Aug;25(4):585-91. doi: 10.1016/j.beem.2011.05.002.
  2. Francis RM, Anderson FH, Patel S, Sahota O, van Staa TP. Calcium and vitamin D in the prevention of osteoporotic fractures. QJM. 2006;99(6):355-363. 1
  3. https://ilcuk.org.uk/wp-content/uploads/2018/10/OsteoporosisUK.pdf
  4. Massimo De Martinis, Alessandro Allegra, Maria Maddalena Sirufo, Alessandro Tonacci, Giovanni Pioggia, Martina Raggiunti, Lia Ginaldi, and Sebastiano Gangemi. Vitamin D Deficiency, Osteoporosis and Effect on Autoimmune Diseases and Hematopoiesis: A Review. Int J Mol Sci. 2021 Aug; 22(16): 8855. doi: 10.3390/ijms22168855.
  5. Методические рекомендации по лечению и профилактике дефицита витамина D у населения стран Центральной Европы. Международный эндокринологический журнал 7 (71) 2015: 113-119.
На початок сторінки