Спортивні травми в дитячому віці

09.03.2023
23.02.2024

Спортивні тренування корисні для дітей, вони покращують настрій, підвищують насичення крові киснем, відновлюють сон, енергію. Концентрація уваги покращується, зростає рівень успішності в школі. Також тренування з раннього віку сприяють формуванню звички до здорового способу життя

Але є й негативні моменти – під час спортивних занять чималі ризики травмуватись. Оскільки кидати тренування тільки за причини потенційних травм не дуже хороша ідея, потрібно ретельно обирати спортивну школу чи центр, тренера, адекватно оцінювати ризики, пов’язані с певним напрямком. Дослідження підтверждують, що основна частина травм (біля 70%) виникає під час неорганізованих чи непрофесійних занять. Мова про тренування під контролем не фахівця ти ігри на подвір’ї, в закритих приміщеннях. Якщо все робити правильно, ризики травмуватись будуть мінімальними.

зображення: дії тренера при травмі дитиниСпартанці приносили немовлят після народження до старійшин. Ті оглядали хлопчика чи дівчинку та вирішували їх подальшу долю – слабких, хворих одразу вбивали (скидали зі скелі), міцних та здорових лишали. Окрему увагу у Спарті приділяли загартовуванню та фізичному вихованню. У віці 7 років дітей віддавали до спеціалізованих шкіл, де розподіляли на групи. Тренування проводили відомі спартанці, умови виховання в цілому були суворими. Серед дітей регулярно проводились змагання у киданні диску, спису, бігу та стрибках.

Причини травмування

Спортивна та активна дитина – мрія багатьох батьків. Найлегший спосіб вирішити питання – віддати доньку чи сина до секції, тим паче, що сьогодні варіантів вистачає. Але до вибору гуртка, школи потрібно проаналізувати здатності, бажання дитини. Рівень навчання в конкретній спортивній школі визначає безпеку та вірогідність отримання травми під час занять.

Вітамін D

ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ

дізнатися про Олідетрим Кідс
ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ

Важливо. Вітамін Д3 впливає на формування кісток, визначає стан м’язової тканини. Дефіцит речовини значно підвищує ризики травмування. Прийом рекомендовано з профілактичною чи терапевтичною метою.

Спортивні травми бувають первинними та вторинними. Вторинні зазвичай трапляються в результаті неправильного лікування, не доведеної до кінця реабілітації. Первинні травми виникають у наслідок ігнорування техніки безпеки тренером чи дитиною, неправильного виконання вправ. Основні типи уражень – переломи, забиття, розтягування, струси мозку.  

Головна причина проблем – не досконала організація тренувань. Це:

  • Невідповідність місць для проведення занять основним вимогам.
  • Несправність інвентаря чи його невідповідність нормам.
  • Неправильно підібрані одяг, взуття.
  • Несприятливі погодні умови.

Запорука успішних та безпечних тренувань – нормальний стан здоров’я дитини. Негативний вплив чинять дефіцити вітамінів, мінералів. Якщо не вистачає вітаміну Д3, кальцію, порушується мінеральний склад кісток, змінюються фізіологічні процеси їх формування. Немовлята починають страждати на рахіт, діти старшого віку ламають кінцівки. Для нормального засвоєння кальцію з їжі чи БАДів потрібен вітамін Д, його краще вживати у спеціальній дитячій формі. Відомий вітамін Д для малюків з народження, дітей шкільного віку – Олідетрим Кідс 600 МО та Олідетрим 1000 МО. Дозування порекомендує лікар, обов’язково орієнтуйтесь на вік дитини.

Найчастіші типи травм

Діти під час занять у залі чи на вулиці отримують наступні травми:

  • Вивихи.
  • Переломи (зазвичай рук та ніг).
  • Розтягування м’язів, зв'язок.
  • Забиття.

Як знизити ризики травмування

зображення: отримав травму у спортзаліВід поведінки тренера залежить дуже багато. Він має стежити за ситуацією під час заняття, робити все можливе, аби запобігти травмуванню. Слід виключити заняття на ділянках, що для цього не пристосовані. Медичний контроль за дітьми обов’язковий.

Діти дуже допитливі, їм все цікаво, а ось інстинкт самозбереження розвинений слабо. Вірогідність травмування без адекватного контролю чимала.

Найнебезпечніші типи спорту

Важливо бути уважними та обережними під час занять:

  • Хокеєм та фігурним катанням. Кожне падіння на лід може призвести до вибитих зубів, переломів, струсів, забиття, травм голови, хребта.
  • Футболом. Професійні травми футболістів – ушкодження голови, ніг, куприку. Для захисту маленького спортсмена потрібне хороше екіпірування.
  • Гімнастикою. Вона може призвести до вивихів, переломім, забиття куприку, струсу мозку. У деяких випадках тренування уповільнюють процеси росту організму.
  • Лижами. Серед ризиків – травми, викривлення хребта, переохолодження.
  • Контактними єдиноборствами. Особливо небезпечні тренування з боксу, кікбоксингу, боротьби, карате, дзюдо.
  • Бальними танцями. Ризики ті самі, що для гімнастики. У кожного п’ятого танцюриста в анамнезі – травми хребта.
  • Верховою їздою. Небезпечний та непередбачуваний тип спорту.
  • Дайвінгу. Тренування має проводити професіонал, це зведе до мінімуму ризики розриву тканин легень, отримання баротравм.

Під час вибору секції пам’ятайте про рекомендації з приводу безпеки. Не забувайте про інтереси дитини – спорт має подобатися та підходити саме їй.  

Безпечні напрямки

Максимально зважений підхід для батьків – обрати безпечний тип спорту, заняття яким не утворять зайвих ризиків. Хороша ідея – плавання, воно корисне для здоров’я, створює навантаження на різні групи м’язів без ризиків травмування хребта. Займатись можна з віку 2-3 роки.

Другий варіант – танці. Прості прави, розтягування за умови правильного виконання не призводять до травм. Ще хороша ідея – ушу, на заняття записують дітлахів від 3 років. Навантаження під час тренувань помірні.

зображення: дитина зламала руку в школі на уроці фізкультуриСкандинавська ходьба – хороший тип фізичного навантаження для людей будь-якого віку. Прийом дітей в секції ведеться з 5 років. Фехтування подобається хлопчикам та дівчатам, тренуватись можна в старшому дошкільному віці.

Батькам потрібно зробити поліс медичного страхування для дитини про всяк випадок. Навіть за сильне забиття можна отримати виплату.

Чи є медичні обмеження?

Так, вони можливі, тож до початку тренувань потрібно впевнитись, що у вашої дитини нема протипоказань. Всі обмеження визначаються індивідуально з урахуванням медичних показників, фізичної, психоемоційної зрілості. Якщо є питання, краще буде звернутись до лікаря.

Емоційна готовність важлива не менше за фізичну. Спорт – це не тільки розвага, радість від перемоги, але й падіння, біль, невдачі. Дитина може просто не витримати поточні навантаження. Є й об’єктивні протипоказання – при сколіозі лікарі рекомендують плавати, а не стріляти з лука чи грати у бейсбол (ці види спорту тільки посилять викривлення хребта). Обстеження до старту тренувань необхідно пройти у невролога, хірурга, отоларинголога, педіатра, ортопеда. Це дозволить досконально оцінити стан здоров’я та зробити правильні висновки.

Спорт – це інструмент для розвитку витривалості, загартування, навички конкурувати. Важливо, аби дитина була фізично та морально готовою до занять. Правильне харчування, підбір вітамінів допоможуть мінімізувати пов’язані з отриманням травм ризики. Вітамін Д зміцнює скелет та м’язи, відновлює енергію, зміцнює імунітет. Вітамін Д3 Олідетрим можна використовувати для дітей з народження, дорослих. Регулярні профілактичні курси – дієва профілактика переломів. Дітям рекомендовано давати від 600 до 2000 МО. У виробництві компанія використовує технологію ViQualPRO’D (ВіКвалПРОДі), з фільтрованою олією у складі, що покращую засвоєння вітаміну Д.

Вітамін D

підтримка організму вашої дитини

дізнатися про Олідетрим 1000
підтримка організму вашої дитини
Література

  1. Jones G. Vitamin D. In: Ross AC, Caballero B, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR, eds. Modern Nutrition in Health and Disease, 11th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2014.
  2. Logan VF, Gray AR, Peddie MC, Harper MJ, Houghton LA. Long-term vitamin D3 supplementation is more effective than vitamin D2 in maintaining serum 25-hydroxyvitamin D status over the winter months. Br J Nutr 2013;109:1082-8.
  3. Rockwell M, Kraak V, Hulver M, Epling J. Clinical management of low vitamin D: A scoping review of physicians’ practices. Nutrients 2018 Apr 16;10(4). pii: E493. doi: 10.3390/nu10040493.



На початок сторінки