Профілактика гіпертонії та хвороб серця – до чого тут вітамін Д?

29.09.2023
16.02.2024

Серцево-судинні захворювання – одна з найпоширеніших причин смертності у світі. Ризики їх появи збільшує неправильний спосіб життя, шкідливі звички, нестача вітамінів та негативна спадковість. Згідно з даними дослідження European Heart Journal, дефіцит вітаміну Д (а точніше його стабільного метаболіту 25 (OH) D) значно підвищує ризики гіпертонії, патологій судин та серця. Рівень нижчий за 30 нмоль/л сучасна медицина визначає як гострий дефіцит, від 30 до 50 нмоль/л – помірна недостатність. Нормальний вміст вітаміну Д має бути вище за 50 нмоль/л [5].

Зображення: профілактика гіпертоніїВіталій останнім часом почав багато скаржитись на біль у серці, слабкість, запаморочення, нудоту, оніміння рук та ніг. Часто стала боліти голова, особливо в потилиці. За результатами обстеження лікар поставив діагноз артеріальна гіпертензія. Одним з обов’язкових аналізів був тест на вітамін Д. Лікар пояснив: низький рівень речовини значно підвищує ризики серцево-судинних захворювань, а компенсація дефіцитів позитивно впливає на самопочуття в цілому.

Вітамін Д для серця

Серце буде здоровим за умови збалансованого харчування: організм повинен отримувати достатню кількість вітамінів та мінералів. Дефіцит вітаміну Д негативно впливає на стан серцевих м’язів та гладкої судинної мускулатури. Його приймання сприяє активізації процесу регенерації клітин, кардіоміоцитів, відновлює ліпідний обмін та пригнічує запалення у судинних стінках.

Пити вітамін Д потрібно у рекомендованому лікарем дозуванні – це головний метод профілактики серцево-судинних захворювань та гіпертонії. Дефіцит речовини викликає серйозні системні збої та призводить до прогресування хронічних захворювань.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Рецептори вітаміну Д є в клітинах серця, гладкої судинної мускулатури [3]. Речовина відповідає за:

  • Регенерацію та функціонування кардіоміоцитів;
  • Нормальну роботу клітинних судинних структур;
  • Гормональну ренін-ангіотензинову систему (вона регулює показники артеріального тиску);
  • Запальні процеси у стінках судин;
  • Всмоктування іонів кальцію з крові;
  • Обмін ліпідів.

Зображення: вітамін д для профілактикиВітамін D для серця приймають з профілактичною та терапевтичною метою. Середні параметри залежать від рівня речовини у сироватці крові.

Норми вітаміну D для серця

Показники вітаміну Д в крові дорослих та дітей [4] в Україні без приймання добавок практично завжди нижчі, ніж потрібно – незалежно від пори року. Потреба в речовині додаткового збільшується восени та взимку, коли сонця зовсім мало.

Норми вітаміну D для профілактики:

  • новонароджені – 600 МО;
  • діти від 1 року, підлітки та дорослі – 1000 МО;
  • люди старше 60 років – 2000 МО;
  • вагітні жінки – 2000 МО.

Визначати дозування (особливо лікувальне) повинен лікар за результатами аналізів. Це дозволить компенсувати дефіцит та отримати потрібний ефект.

Профілактика захворювань серця та судин

зображення: лікування остеопорозу менопаузіДля профілактики серцевих захворювань важливо постійно слідкувати за рівнем вітаміну Д у крові. Його низький вміст значно підвищує ризики розвитку артеріальної гіпертензії, негативно впливає на стан судин та серцеві м’язи. Приймання вітаміну Д від тиску рекомендовано з профілактичною метою або у складі комплексної терапії. Робити аналіз на вміст речовини діти та дорослі мають кожні 6 місяців.

Вітамін Д та гіпертонія

Високий артеріальний тиск негативно впливає на самопочуття, знижує якість життя та збільшує ризики інфарктів, інсультів. Чим довше ви ігноруєте необхідність лікування, тим вища небезпека для здоров’я [2].

зображення: менопауза та остеопорозуГіпертонія – поширене серцево-судинне захворювання. Компенсація дефіциту вітаміну D буде ефективною з профілактичною метою, але для терапії її замало, потрібна комплексна терапія [5]. Обов’язково обирайте препарат високої засвоюваності на олійній основі – наприклад, «Олідетрим». Вітамін Д польського виробника «Польфарма» виготовляється з використанням очищеного масла, що гарантує відмінні результати приймання. Доступні дозування – 600, 1000, 2000, 4000 МО.

Вплив вітаміну Д на артеріальний тиск

Є докази зв’язку D-ендокринної системи та показників артеріального тиску [1]. Дефіцит вітаміну Д – це завжди максимальні ризики порушень кальцієвого обміну та підвищення тонусу ренін-ангіотензин-альдостеронової системи, розвитку метаболічного синдрому [2]. Якщо підтримувати оптимальний рівень речовини в крові, можна говорити про дієву профілактику перелічених проблем.

Скільки потрібно приймати вітаміну Д для профілактики

зображення: менопауза остеопорозАналіз на вітамін D продемонструє, наскільки ваш організм насичений кальциферолом. Пройти обстеження на рівень 25(ОН)D можна в лабораторії. З профілактичною метою для підтримки здоров’я судин та серця лікарі призначають вітамін Д у дозуванні 1000, 2000 чи 4000 МО. До початку курсу обов’язкова консультація.

Висновки

Найкраща профілактика патологій судин, серця та високого тиску – своєчасна компенсація дефіциту вітаміну Д. Не ігноруйте планові візити до лікаря навіть за відсутності скарг – загальної слабкості, нудоти, головного болю, оніміння пальці рук. Пити вітамін Д рекомендовано у складі комплексної терапії – дотримуйтесь призначеної схеми лікування. Якщо шукаєте вітамін Д на олійній основі з високою ефективністю, зверніть увагу на «Олідетрим». Вітамін Д «Олідетрим» йде у дозуваннях 600-1000 (для дітей, підлітків), 2000 та 4000 МО (для дорослих).

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Джерела

  1. І. Скрипникова, М. Мягкова, О. Косматова. Вплив вітаміну D та кальцію на серцево-судинну систему: питання безпеки. Профілактична медицина. 2020;23(3):140‑148.
  2. Vitamin D and Cardiovascular Disease, with Emphasis on Hypertension, Atherosclerosis, and Heart Failure. Latic N, Erben RG. Int J Mol Sci. 2020 Sep 4;21(18):6483. doi: 10.3390/ijms21186483.
  3. The effect of combined magnesium and vitamin D supplementation on vitamin D status, systemic inflammation, and blood pressure: A randomized double-blinded controlled trial. Cheung MM, Dall RD, Shewokis PA, Altasan A, Volpe SL, Amori R, Singh H, Sukumar D. Nutrition. 2022 Jul-Aug;99-100:111674. doi: 10.1016/j.nut.2022.111674. Epub 2022 Apr 1.
  4. Vitamin D Supplementation and Blood Pressure in Children and Adolescents: A Systematic Review and Meta-Analysis. Abboud M. Nutrients. 2020 Apr 22;12(4):1163. doi: 10.3390/nu12041163.
  5. Vitamin D and Vitamin D Receptor: New Insights in the Treatment of Hypertension. Lin L, Zhang L, Li C, Gai Z, Li Y. Curr Protein Pept Sci. 2019;20(10):984-995. doi: 10.2174/1389203720666190807130504.
На початок сторінки