Як проявляється коронавірусна інфекція (Covid19) у дітей

23.03.2023
29.05.2023

Діти, згідно до офіційної статистики ВОЗ, хворіють на коронавірус менше, ніж дорослі, та легше переносять хворобу. Але це загальні відомості – на практиці кожен організм індивідуальний, має певні особливості. Тож можливі різні сценарії розвитку.

Дійсно – маленькі пацієнти зазвичай легше переносять коронавірус. Він може супроводжуватись симптомами звичайної застуди, або ознак захворювання немає взагалі. Але за наявності проблем з серцем, легенями, імунітетом можуть бути різні проблеми – від важкого перебігу й різноманітних ускладнень до смерті. Розберемо, як протікає ковід у дітей різного віку, що за особливості прояву він має, на які моменти батькам слід насамперед звертати свою увагу.

Фонд Acta Paediatrica J.F. Ludvigsson проводив дослідження, які допомогли з’ясувати – на пацієнтів дитячого віку приходиться не більше 5% діагностованих випадків захворювання на COVID-19. Смерті мають одиночний характер, пов’язані з задухою на тлі пневмонії. В зоні ризику діти з пороками серця.

Як проявляється коронавірус у дитячому віці

Симптоматика ковіду у дітей схожа зі звичайною застудою. Це:

  • Часті чихання, кашель.
  • Нежить.
  • Висока температура тіла.
  • Біль у горлі.
  • Головний біль.
  • Ломота у м’язах.

Вітамін D

ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ

дізнатися про Олідетрим Кідс
ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ

Діти молодшого, середнього та старшого віку можуть скаржитись на втрату нюху, ароматів. Найважче проходить коронавірус у немовлят. Особливо уважними слід бути батькам дітлахів з хронічними хворобами, вадами розвитку. У таких ситуаціях ускладнення розвиваються частіше.

Іноді ковід у дитини має прояви кишкової інфекції. Тому нудота, блювання, біль в животі – достатній привід для консультації у лікаря.

Чому ковід у дітей діагностують досить рідко?

Коронавірус серед дітей діагностується значно рідше, аніж у дорослих. Вчені, лікарі, мікробіологи пояснюють це особливостями збудників та принципами їх впливу на організм. Аби швидко ділитись, віріону COVID-19 потрібен ACE-2 рецептор. Останній є в паренхимі, дихальних шляхах та створює зручні умови для фіксації завдяки міцним шипам. Вірус попадає до кровотоку, після чого починає циркулювати по судинах. У дітей до 12 років білку ACE-2 зовсім мало, отже нема умов для швидкого розповсюдження вірусу.

Імунітет дитини слабкий, під час боротьби зі збудниками коронавірусу він корисні Т-лімфоцити не руйнує. Сильна доросла цитокінова відповідь може атакувати ворожі та власні захисні клітини. Інший важливий момент – у дітей нечасто бувають захворювання судин, серця, органів дихання. У багатьох дорослих вони є, що призводить до ускладнень.

Як проходить коронавірус у малюків

Згідно до опитувань медиків, коронавірус у дітей першого року життя став діагностуватись частіше, ніж раніше. Немовля може інфікуватись від матері чи інших членів родини. Захворювання протікає атипово, турбують проблеми зі сном, дратливість, постійний плач. Можуть малюки відмовлятись від грудей. Діарея – також частий симптом.

Важливо своєчасно провести диференційну діагностику. Це виключить вроджені патології внутрішніх органів та систем, коліку, гази, ентеровірус. Рекомендовано записатись до педіатру, ЛОРу, провести огляд горла, носоглотки, постійно міряти температуру тіла.

Коли обов’язково проводити госпіталізацію

Ознаки корони у дітей зазвичай такі самі, як у застуди. Ускладнення можливі, але за умови низького імунітету. Якщо у дитини діагностовані аутоімунні патології, діабет, астма, ризики важкого перебігу зростають. Звертатись до швидкої рекомендовано у наступних випадках:

  • Сонливість, слабкість, апатія.
  • Лихоманка триває 3 доби та більше.
  • Дитина нічного не їсть.
  • Почалось зневоднення.
  • Турбує грудний, спинний біль.
  • Пульс став частим, підскочив тиск.
  • Сатурація становить 93% та менше.

Лікування дітей після госпіталізації передбачає медикаментозну, антибіотикотерапію. Вони потрібні для стимуляції природнього імунітету, пригнічення процесів розвитку бактерій.

У дитини ковід – що робити?

Не варто орієнтуватись тільки на показники ковіду, додатково роблять лабораторний аналіз. Якщо діагноз буде підтверджено, лікар призначить терапію. Коли хвороба не супроводжується важкими ускладненнями, високою температурою, дитину просто лишають вдома для дотримання режиму ізоляції. Слідкуйте за змінами самопочуття. Якщо стан буде ускладнюватись, негайно телефонуйте до лікаря.

Чи варто робити тест на коронавірус

Протипоказань до ПЛР тестування у дітей немає. Процедура швидка, точна, безболісна. Вартість аналізу залежить від лабораторії.

ІФА-тест призначають не часто. Він складний, потрібно брати кров. Для підлітків це непогане рішення.

Профілактика

Методи профілактики COVID‑19 у дорослих та дітей співпадають:

  • У періоди піку захворюваності обмежте відвідання громадських місць.
  • Носіть захисну маску.
  • Тримайте дистанцію.
  • Мийте руки, обробляйте їх антисептиками якомога частіше.
  • Використовуйте індивідуальні засоби гігієни.
  • Не торкайтесь обличчя руками.
  • Зміцнюйте імунітет.

Хороший спосіб підтримати організм та підвищити захисні сили – давати вітамін Д3 у добре засвоюваній формі. Наприклад, Олідетрим Кідс чи Олідетрим 1000. Обирайте оптимальне дозування та дотримуйтесь інструкції. Дізнатись більше про вітамін Д для імунітету ви можете у блозі. Компанія «Польфарма» (виробник Олідетрим) використовує технологію ViQualPRO’D TM. Вона забезпечує максимальне засвоєння продукту організмом та високу ефективність прийому.

Вітамін D

підтримка організму вашої дитини

дізнатися про Олідетрим 1000
підтримка організму вашої дитини
 

Література

  1. ODS Vitamin D Initiative. Office of Dietary Supplements, US National Institutes of Health (2014).
  2. Metabolic and immunological consequences of vitamin D deficiency in obese children // Body Metabolism and Exercise. — 2015.
  3. Vitamin D | Coronavirus Disease COVID-19 (англ.). COVID-19 Treatment Guidelines (US Centers for Disease Control and Prevention). Дата обращения: 3 октября 2020
На початок сторінки