Вплив дистанційного навчання на психіку та здоров’я дитини

23.03.2023
16.02.2024

Дистанційне навчання в останні роки стало звичним явищем. У нього є свої переваги та недоліки, але останніх, впевнені лікарі, більше. Чи реально підвищити ефективність процесу та мінімізувати потенційні ризики?

Вплив дистанційного навчання набагато серйозніший, ніж ми звикли вважати. Фізичні навантаження на організм дитини помітно знижуються, а емоційні та розумові – ростуть. Це призводить до стресу, порушень сну, роботи важливих органів та систем. Якщо нічого не робити, знизяться гострота зору, імунний захист.

Зображення: наслідки дистанційного навчання
=Найголовніша проблема дистанційного навчання – маже повна відсутність фізичної активності. Дитина не відвідує заняття з фізичного виховання, позбавлена від простого шляху хоча б до школи й назад. У дитячому віці таке зниження активності призводить до емоційної втоми, проблем з концентрацією уваги. Лікарі впевнені – гімнастика, фізичні навантаження, вітаміни здатні вирішити питання.

Як покращити імунітет під час дистанційного навчання

Лікарі кажуть, що при коректній роботі імунної системи стимулятори не потрібні. Але якщо проблеми вже є, потрібно вживати певні заходи. Основні:

  • Корекція раціону харчування. Слідкуйте за оптимальним балансом основних нутрієнтів – жирів, білків, вуглеводів. 
  • Режим дня. Рахуючи онлайн-уроки, прогулянки, гуртки. 
  • Закалювання. Основні способи – обтирання, обливання, контрастний душ, сонячні ванни. Але до початку закалювання упевніться у відсутності протипоказань.
  • Адекватні графіки труду та відпочинку. Вони допоможуть відрегулювати циркадні ритми та відновити імунітет.
  • Фізичні навантаження. Вони помітно покращують крово-, лімфообіг, сприяють правильній роботі імунних клітин.
  • Прийом вітамінів. БАДи та певні речовини відновлюють, підтримують, зміцнюють імунітет. Бажано, аби комплекс підбирав лікар педіатр.

Вітамін D

підтримка організму вашої дитини

дізнатися про Олідетрим 1000
підтримка організму вашої дитини

За умови відсутності протипоказань обов’язкові щеплення будуть перевагою. Вони допомагають у формуванні специфічного імунного захисту. Не ігноруйте необхідність грамотного харчування. Якщо раціон бідний, не містить важливих вітамінів, мікроелементів, корисних речовин, організм дитини не буде отримувати все, що йому потрібно для росту. У дітей молодшого шкільного віку можуть гальмуватись процеси росту, психоемоційного розвитку, знижуються успіхи у навчанні. Підлітку теж важливо нормально харчуватись задля формування нервової, гормональної систем. Незбалансований раціон – половина більшості проблем.

зображення: Наслідки дистанційного навчанняПриймати вітаміни можна для профілактики та лікування. Навіть якщо все нормально, не чекайте, поки ситуація погіршиться. Дитина постійно розвивається, має інтенсивний метаболізм. Дефіцит вітамінів в організмі знижує опір до патогенів. Прийом БАДів, вітамінів, мінералів курсами – гарний спосіб підтримати здоров’я під час дистанційного навчання. Обов’язково давати дитині вітаміни у пік сезонних захворювань, під час екзаменів, стресів. Профілактика завжди дешевша та простіша за лікування. Імунітету потрібні вітаміни групи В, А, С, Д, Е. Вони підтримують нервову систему, мають антиоксидантну функцію.

Вітамін Д3 приймає участь у формуванні кісток, імунітету, підтримує нормальну роботу гормональної системи. Також він потрібен для росту кісток, профілактики рахіту, здорового м’язового тонусу, приймає участь в процесах кровотворення, підтримує щитоподібну залозу. Якщо немає дефіцитів Д3, організм нормально відновлює захисні оболонки, знижує артеріальний тиск. Також речовина покращує настрій, допомагає у лікуванні когнітивних розладів.

Вітаміни для зміцнення імунітету та нервової системі дітей, підлітків

Під час вивчення негативного впливу дистанційки на психіку дитини можна виділити два моменти – це зниження імунітету, виснаження нервової системи. Діти стають розсіяними, дратівливими – і це також наслідок дистанційного навчання. Багатьом не вистачає спілкування з друзями.

зображення: вплив дистанційного навчання на здоров'яВирішувати проблеми потрібно у комплексі. Займіться нормалізацією режиму сну та роботи, введіть регулярні фізичні навантаження, відкоригуйте дієту. Аби прискорити процес, можете давати вітаміни. Мова переважно про групу В, С, Д3, А. Оптимально звернутись до лікаря за консультацією, він порекомендує комплекс з урахуванням стану, самопочуття дитини.

Вітамін Д Олідетрим Кідс та Олідетрим 1000 відповідає потребам дитячого організму. Комплекс розробила польська компанія «Польфарма» з використанням ViQualPRO’D TM технології. Вона відповідає за якість продукту, його оптимальну засвоюваність. Олідетрим Кідс 600 МО (краплі на основі олії) призначений для дітей від народження до 6 років, Олідетрим 1000 МО (капсули) – для школярів 6-14 років. Якщо вітамін Д3 нормально засвоюється, результати будуть оптимальними. БАД допомагає у підвищенні енергії, концентрації уваги, зміцненні імунної системи. Те, що потрібно, під час дистанційного навчання.

Вітамін D

підтримка організму вашої дитини

дізнатися про Олідетрим 1000
підтримка організму вашої дитини
 

Література

  1. Rockwell M, Kraak V, Hulver M, Epling J. Clinical management of low vitamin D: A scoping review of physicians’ practices. Nutrients 2018 Apr 16;10(4). pii: E493. doi: 10.3390/nu10040493.
  2. Hossein-nezhad A, Holick MF. Vitamin D for health: A global perspective. Mayo Clin Proc 2013;88:720-55.
  3. Robien K, Oppeneer SJ, Kelly JA, Hamilton-Reeves JM. Drug-vitamin D interactions: A systematic review of the literature. Nutr Clin Pract 2013;28:194-208.
На початок сторінки