У чому різниця між вітаміном Д2 та Д3?

13.04.2023
20.01.2024

На сьогодні існує безліч досліджень, які підтверджують, що вітамін D важливий не тільки для росту та міцності кісток, але й для підтримки здоров'я в цілому, оскільки виконує безліч функцій у нашому організмі. Однак існує більше однієї форми даного нутрієнта, і недавні дослідження показують, що ці форми можуть відігравати різні ролі.

У цій статті ми розповімо вам, які існують типи вітаміну D, у чому різниця між ними й що вони роблять в організмі, а також перерахуємо продукти з їх високим вмістом.

З чого складається вітамін Д

Вітамін Д, також відомий як «кальциферол», є групою жиророзчинних вітамінів, що виробляються організмом у відповідь на вплив сонця. Цей нутрієнт класифікується як стероїдний гормон, оскільки виробляється нашим власним тілом, а рецептори розташовані у кожній клітині. Він допомагає регулювати кількість кальцію, магнію та фосфатів в організмі, зміцнити кістки, а також підтримувати імунну, серцево-судинну, дихальну, ендокринну та нервову системи.

Вітамін D – більше, ніж один вітамін

Сімейство вітамінів D насправді включає п'ять молекул, дві з яких найбільш важливі для людини це ергокальциферол (D2) і холекальциферол (D3). Хоча обидві форми сприяють нашому здоров'ю, вони відрізняються тим, як ми їх отримуємо.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Холекальциферол

Зображення: вітамін д2 і д3 різницяХолекальциферол - це форма вітаміну D, яку організм людини виробляє, коли сонячне світло потрапляє на шкіру. Він міститься в продуктах тваринного походження, таких як жирна риба та риб'ячий жир, печінка, м'ясні субпродукти та яєчні жовтки.

Фахівці рекомендують форму D3, оскільки вона краще підвищує рівень та підтримує вітамін Д протягом більш тривалого періоду часу. Саме цю форму використовує компанія "Польфарма" (Польща) для виробництва свого препарату "Олідетрим", а завдяки технології ViQualPRO'D/ВіКвалПРО'Ді, яка застосовується в роботі, забезпечує суворий контроль якості та гарну засвоюваність. Препарат виробляється в різних дозуваннях і формах випуску, що робить його доступним як для малюків, так і для дорослих.

Ергокальциферол

Зображення: вітамін д и д3 різницяОрганізм неспроможний виробляти ергокальциферол. Він переважно надходить із рослинних джерел (наприклад, з диких грибів) і утворюється, коли певні види рослин піддаються впливу ультрафіолетового випромінювання сонця. Виробництво цієї форми також коштує дешевше, тому його найчастіше використовують для збагачення харчових продуктів, таких як молоко, пластівці й апельсиновий сік.

Корисні властивості вітамінів D2 та D3

Вітамін D3 може впливати на 2000 різних генів в організмі і відіграє безпосередню роль у значно більшій кількості аспектів здоров'я, ніж багато хто може собі уявити. Його рецептори знаходяться майже в кожній клітині, і як тільки він зв'язується з рецептором, то включає або вимикає гени, викликаючи зміни на клітинному рівні. Все це дуже впливає на багато важливих процесів організму, а саме:

  • допомагає регулювати та контролювати здатність організму засвоювати фосфор та кальцій – дві сполуки, які забезпечують щільність та міцність кісткової системи та зубів;
  • стимулює підшлункову залозу та запускає процес вироблення інсуліну. Це ключ до більш ефективного управління рівнем цукру в крові та може допомогти діабетикам краще контролювати хворобу;
  • активно знижує концентрацію реніну, ферменту, що виділяється нирками, що впливає на кровоносні судини. Дослідження, проведене університетом Бостона, показало, що у людей з високим кров'яним тиском спостерігається зниження показників при підвищенні рівня вітаміну D;
  • може впливати на функцію серця. У двох дослідженнях низький рівень цього нутрієнта корелював із підвищеною ймовірністю серцевого нападу. Хоча немає чіткої причини, деякі дослідники вважають, що кальциферол діє як «серцевий транквілізатор», підвищуючи витривалість серцево-судинної системи та запобігаючи надмірному зростанню клітин серцевого м'яза. Це, у свою чергу, запобігає потовщенню стінок шлуночків, що може блокувати кровотік та викликати серцевий напад;
  • позитивно впливає на настрій. Багато людей страждають від сезонного афективного розладу і зазвичай почуваються щасливішими, коли світить сонце, через синтез вітаміну, який відбувається при прямому впливі УФ-променів. Збільшення рівня цієї речовини не тільки піднімає настрій, а й сприяє зменшенню симптомів клінічної депресії.

Який вітамін ефективніше підвищує рівень вітаміну Д у крові?

Фактично, в одному зі звітів зроблено висновок, що холекальциферол має приблизно на 87% більшу ефективність у підвищенні та підтримці рівня вітаміну D у 2-3 рази порівняно з ергокальциферолом.

Зображення: яка різниця між вітаміном д і д3Тож у чому різниця між вітаміном Д2 і Д3? Вони різняться по абсорбції та метаболізму в організмі, що може вплинути на їхню ефективність у підтримці оптимального рівня вітаміну D.

Велика кількість даних пов'язує дефіцит кальциферолу з розвитком гострих та хронічних станів, маючи на увазі, що добавки можуть покращити такі патології.

Ми узагальнили результати досліджень, що оцінюють форми вітаміну D та їх вплив на деякі захворювання чи стан здоров'я.

  • Здоров'я кісток та переломи

Згідно з дослідженнями, D2 і D3 мають приблизно однаковий сприятливий вплив на здоров'я кісток і мінеральну щільність кісткової тканини, хоча другий ефективніший для збільшення та підтримки рівня вітаміну D у крові.

  • Хронічна хвороба нирок (ХХН)

У пацієнтів з ХХН переважає дефіцит вітаміну D. Однак прийом добавок – справа непроста, і корекція його статусу у таких пацієнтів потребує суворіших рекомендацій, які можуть залежати від характеристик пацієнта та стадії захворювання.

При порівнянні добавок вітамінів D2 та D3 у пацієнтів, які перебувають на гемодіалізі, результати показали, що холекальциферол ефективніший у покращенні статусу вітаміну D у пацієнтів.

  • Імунна функція

Недостатність кальциферолу давно асоціюється зі зниженням імунітету. Його вживання може зміцнити імунний захист організму від багатьох інфекцій.

Тим часом, британські вчені нещодавно досліджували вплив вітамінів D2 та D3 на імунну систему людини та виявили неоднакові результати.

Що стосується активності IFN (клітинного шляху, критично важливого для ефективної відповіді на бактеріальні та вірусні інфекції), то тільки вітамін D3 забезпечує чудове стимулювання процесів імунної системи.

Дивно, але дослідники також помітили, що у деяких людей, які приймали вітамін D2, його рівень у крові був нижчим, ніж у групі плацебо. Однак, оскільки дане клінічне дослідження має деякі обмеження, необхідно провести ширше дослідження на більшій популяції та у більш тривалі терміни.

  • КОВІД-19

Нещодавно дослідники з Університету Джона Хопкінса опублікували дані про вплив добавок вітаміну D на COVID-19. Дані показують, що прийом D2 та D3 знижує ймовірність зараження COVID-19 на 20% та 28% відповідно.

Продукти, що містять вітамін D2

Зображення: вітамін д чи д3Дуже небагато продуктів багаті вітаміном D2, але є деякі, збагачені для підвищення рівня, включаючи злаки, апельсиновий сік, коров'яче і рослинне молоко (наприклад, мигдальне, вівсяне і соєве), тофу. Важливо перевіряти етикетки щодо збагачення вітаміном D, оскільки це залежить від країни та бренду.

Продукти, схильні до сильного впливу сонячного світла, такі як гриби, природно містять велику кількість ергокальциферолу.

Гриби, вирощені під ультрафіолетовим випромінюванням і вживані в їжу в сирому вигляді, містять один із найвищих рівнів вітаміну D2:

  • лисички;
  • шиїтаки (приготовлені або сушені);
  • портобелло (вид печериць);
  • гливи.

Продукти, що містять вітамін D3

Зображення: різниця між вітаміном д і д3Холекальциферол знаходиться у продуктах тваринного походження. Відмінними його джерелами є:

  1. Вирощений на фермі лосось може забезпечити вас понад 500 МО вітаміну D, а виловлений у дикій природі – близько 1000 МО. Він є лідером серед суперпродуктів для здоров'я мозку та серця.
  2. Одна столова ложка масла печінки тріски забезпечує близько 1300 МО, що вдвічі перевищує добову норму, що рекомендується.
  3. Сардини - один з найбагатших поживними речовинами морепродуктів зі 193 МО (близько 32% потреби жінки на день).
  4. Свіжий атлантичний оселедець забезпечує 214 МО, що становить 27% добової норми, а маринований оселедець - 14%.
  5. Палтус і скумбрія містять 190 МО та 643 МО на порцію відповідно.
  6. Устриці низькокалорійні та містять близько 320 МО. Додавання варених устриць у салат не лише додасть смаку, але й принесе багато користі здоров'ю.
  7. У кожному яєчному жовтку міститься від 40 до 50 МО (приблизно від шести до восьми відсотків ваших щоденних потреб). Пам'ятайте, що вітамін D знаходиться всередині жовтка, тому їжте ціле яйце, а не тільки білок!

* кількість вітаміну Д в МЕ розраховано на порцію (100 грамів)

Отримати достатню кількість кальциферолу лише зі свого раціону може бути складно, але можливо. Продукти, перелічені у цій статті, є одними з найкращих доступних джерел цього нурієнта.

Висновок

Вітамін D необхідний для підтримки міцних кісток та зубів, а також для підвищення імунної функції, здоров'я серця та інших процесів.

Звичайно, незалежно від того, де ви живете, додаткове споживання кальциферолу – це безпечний спосіб переконатися, що ви отримуєте достатню кількість цього життєво важливого нутрієнту. Просто переконайтеся, що ви вибрали правильну форму – D3.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Література

  1. Robert P. Heaney, Robert R. Recker, James Grote, Ronald L. Horst, Laura A. G. Armas. Vitamin D3 Is More Potent Than Vitamin D2 in Humans. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 96, Issue 3, 1 March 2011, Pages E447–E452, https://doi.org/10.1210/jc.2010-2230.
  2. Louise R. Durrant1, Giselda Bucca, Andrew Hesketh, Carla Moller-Levet, Laura Tripkovic, Huihai Wu, Kathryn H. Hart, John C. Mathers, Ruan M. Elliott, Susan A. Lanham-New and Colin P. Smith. Vitamins D2 and D3 Have Overlapping But Different Effects on the Human Immune System Revealed Through Analysis of the Blood Transcriptome. Front. Immunol., 24 February 2022 Sec. Nutritional Immunology. Volume 13 – 2022 https://doi.org/10.3389/fimmu.2022.790444.
  3. Laura Tripkovic, Helen Lambert, Kathryn Hart, Colin P Smith, Giselda Bucca, Simon Penson, Gemma Chope, Elina Hypponen, Jacqueline Berry, Reinhold Vieth, and Susan Lanham-New. Comparison of vitamin D2 and vitamin D3 supplementation in raising serum 25-hydroxyvitamin D status: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2012 Jun; 95(6): 1357–1364. doi: 10.3945/ajcn.111.031070.
  4. Nair, Rathish et al. "Vitamin D: The "sunshine" vitamin." Journal of pharmacology & pharmacotherapeutics, April 2012,https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/
  5. Martineau, Adrian R et al. "Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data." BMJ, February 2017, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28202713/
На початок сторінки