Вплив вітаміну Д на АМГ та фертильність

19.05.2023
01.04.2024

Репродуктивне здоров’я залежить від різних факторів, головний – показник АМГ. Антимюллерів гормон – точний маркер оваріального резерву, його виробляють фолікули яєчників. Визначити точний рівень АМГ можна за результатами лабораторного аналізу. Його роблять для розуміння репродуктивного потенціалу жінки.

Вітамін Д чинить безпосередній вплив на синтез АМГ, розвиток фолікулів. Його прийом позитивно впливає на репродуктивну систему жінок старше 40 років. Високий вміст вітаміну Д в крові та оваріальний резерв безпосередньо пов’язані. Гіповітаміноз є одним з головних факторів раннього виснаження яєчників (Thomson R.L. et al., 2013).

АМГ чи антимюллерів гормон у чоловіків синтезують клітини Сертолі на ембріональному етапі розвитку, він приймає участь у процесах сперматогенезу. У жінок АМГ синтезують зернисті клітини яєчників після народження. Гормон потрібен для визрівання, добору фолікулів для овуляції. Ще одна важлива функція АМГ – диференціювання статі зародка. У хлопчиків гормон відповідає за фізіологічне опускання яєчок у мошонку.

Зображення: як продовжити менструальний циклІлона протягом п’яти років намагається завагітніти, але безуспішно. Вона не втрачає надію, шукає лікарів, проходить обстеження, звертається до спеціалістів. Кілька гінекологів та репродуктологів сказали Ілоні, що для зачаття достатньо мати АМГ на рівні 1.2-3.412 нг/мл. Додатково вони зазначили: такі показники підвищують вірогідність завагітніти, успішно пройти протокол ЕКО, але гарантій не дають. На кінцевий результат впливає безліч факторів – причина саме в цьому. Трапляються й такі ситуації – жінка мала АМГ нижче за 1.2 нг/мл, проте вагітність настала. 

Вітамін Д та антимюллерів гормон (АМГ)

Вітамін D

відновлення сил, енергії та продуктивності

дізнатися про Олідетрим 2000
відновлення сил, енергії та продуктивності

вітамін д для яєчниківВміст вітаміну Д в крові й маркери оваріального резерву безпосередньо пов’язані. Найточніший маркер роботи яєчників – АМГ (антимюллерів гормон). Його продукція, вміст у крові варіюються, причини змін досліджуються.

Рівень АМГ залежить від різних факторів, серед яких дефіцит вітаміну Д, ваги. Тому здоров’я репродуктивної системи та стан організму в цілому взаємопов’язані.  

Як дефіцит вітаміну D впливає на чоловіче здоров’я

«Сонячний» вітамін чинить безпосередній вплив на репродуктивну систему чоловіка. Він визначає:

  • загальний сперматогенез;
  • морфологію статевих клітин;
  • кількість та рухливість сперматозоїдів.

Добавки вітаміну Д покращують якість сперми, але за умови рівню не нижче 25 нмоль/л. Оскільки дефіцити Д3 негативно впливають на андрогени, позначаються вони і на репродуктивних можливостях чоловіка.

Вітамін Д для жіночої репродуктивної системи

вплив вітаміну д на амгD-гормон чинить всебічний вплив на жіночу репродуктивну систему. Він пов'язаний з певними рецепторами в організмі, а також стимулює синтез стероїдних гормонів. Низькі концентрації речовини в крові призводять до підвищення ризиків розвитку ендометріозу. Жінки з хорошими показниками 25 (OH)D стикаються з діагнозом на ¼ рідше, ніж ті, які мають дефіцит вітаміну Д. Сучасна медицина відносить ендометріоз до аутоіммунних захворювань, що розвиваються на тлі порушень регуляції В та Т-лімфоцитів. Вітамін Д має помітну іммуномодулючу, протизапальную дію.

Корисний вітамін Д для яєчників, його прийом є дієвою профілактикою полікістозних станів. До основних причин розвитку СПКЯ відносять гіподінамію, зайву вагу, неправильне харчування. Полікістоз небезпечний вірогідними ускладненнями, у тому числі жіночим безпліддям та ановуляцією.

Провокуючий фактор розвитку СПКЯ – інсулінорезистентність. Вітамін Д підвищує чутливість тканин до інсуліну, стимулює експресивні показники рецепторів інсуліну на клітинному рівні. Також речовина регулює процеси засвоєння кальцію, підвищує його рівень в організмі. Лікарі відносять дефіцит вітаміну до провокуючих факторів розвитку та прогресування ожиріння – головної причини інсулінорезистентності та СПКЯ.

Вплив вітаміну Д на овуляцію та менструальний цикл

Дефіцит речовини в жіночому організмі негативно впливає на менструальний цикл. Причина проста – Д3 приймає участь у ланцюжку синтезу жіночих гормонів (головним чином естрогенів). Його можна використовувати для корекції вікових, гормональних змін, що відбуваються в організмі (самостійно або у комбінації з іншими речовинами).

Від вітаміну D залежить настання овуляції, чутливість тканин яєчників до впливу гормонів. На тлі дефіцитів підвищуються ризики безпліддя, міоми, полікістозу яєчників, ендометріозу.   

Як вітамін D впливає на якість яйцеклітин

вітамін д3 та амгВітамін Д підвищує якість яйцеклітин та здатність до зачаття. Curtin University провів серію досліджень та довів: у жінок з високим рівнем речовини (від 75 нмоль/л) вірогідність успішного розвитку ембріону, виношування вагітности у 3.5 рази вищі, аніж у майбутніх мам з дефіцитом Д3. В протоколах ЕЕО лікарі стежать за рівнем речовини, оскільки він визначає шанси на успішну імплантацію.

Підбір оптимального дозування вітаміну D

Якщо АМГ низький, є проблеми з репродуктивним здоров’ям, фертильністю, приймати вітамін Д3 в оптимальних дозуваннях обов’язково. Головна мета – досягти нормальних показників концентрації 25 (OH)D у сироватці крові та підтримувати їх. Підбір дозування має враховувати поточну концентрацію речовини за даними аналізів. Детальні консультації вам дасть лікар. Можете орієнтуватись на значення у таблиці.

вітаміни для тих у кого не вистачає жіночого гормону

Як впливає вітамін д на жіночі гормониОдин з основних вітамінів для підвищення АМГ у жінок та чоловіків, нормалізації овуляції, профілактики захворювань репродуктивної системи, підвищення фертильності – це Д3. Для підвищення рівню вітаміну Д в організмі бажано почати приймати його в легко засвоюваній формі. «Олідетрим» польського виробника «Польфарма» представлений у дозуваннях 1000, 2000, 4000 МО для дорослих з різними потребами. Бренд використовує в роботі унікальну технологію ViQualPRO’D, що відповідає за засвоєння продукту, ефективність його прийому.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Література

  1. Shahrokhi, S. Z., Ghaffari, F. & Kazerouni, F. Role of vitamin D in female Reproduction. Clin. Chim. Acta 455, 33–38 (2016).
  2. Pilz, S. et al. The Role of Vitamin D in Fertility and during Pregnancy and Lactation: A Review of Clinical Data. Int. J. Environ. Res. Public Health 15, 2241 (2018).
  3. Miyashita, M. et al. Effects of 1,25-Dihydroxy Vitamin D 3 on Endometriosis. J. Clin. Endocrinol. Metab. 101, 2371–2379 (2016).
  4. Skowrońska, P. et al. The role of vitamin D in reproductive dysfunction in women – a systematic review. Ann. Agric. Environ. Med. 23, 671–676 (2016).
  5. Chu, J. et al. Vitamin D and assisted reproductive treatment outcome: a systematic review and meta-analysis. Hum. Reprod. 33, 65–80 (2018).
  6. Asadi, M. et al. Vitamin D improves endometrial thickness in PCOS women who need intrauterine insemination: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Arch. Gynecol. Obstet. 289, 865–870 (2014).
На початок сторінки