Відмінності вітаміну Д від Омега-3 та риб’ячого жиру

17.10.2023
16.02.2024

Омега-3 та вітамін D – два важливих для здоров’я елементи. Вони визначають роботу організму в цілому, можуть прийматись разом чи окремо. Оскільки Омега-3 містить вітамін Д [1], виникає питання – чи потрібно пити обидві добавки?

Картинка: рыбий жир или омега 3 разницаАліна вирішила зайнятись здоров’ям своєї сім’ї. Вона багато чула від лікарів, що жирні кислоти Омега-3 потрібні всім людям, а дефіцит вітаміну Д діагностується у більшості дітей та дорослих. Але інформації щодо одночасного прийому речовин багато та вона різна – за формою, дозуванням, правилами приймання та принципам комбінації. Аліна вирішила звернутись до терапевта, аби розібратись – чи потрібно пити і вітамін Д, і Омега-3, чим відрізняються дані речовини та які добавки ефективніше.

Різниця між вітаміном Д та Омега-3

Омега та Д3 – не одне й те саме, це різні добавки. Є комбіновані продукти – наприклад, Омега-3 з профілактичним дозуванням вітаміну Д (дивіться інформацію на упаковці).

Що таке вітамін Д3

Картинка: разница между витамином д и омега 3Жиророзчинний вітамін D оптимально засвоюється разом з жирною їжею (тому рекомендовано приймати його в вигляді капсул на жировій основі чи спеціального розчину – наприклад, «Олідетрим»). Багато речовини міститься в ікрі, жирних сортах риби, молочних продуктах, жовтках курячих яєць. Є вітамін Д в насінні, устрицях та лісових грибах. Може речовина вироблятись під впливом сонячних променів, але навіть постійне перебування на сонці без використання засобів з СПФ не гарантує високий вміст у крові. Тому лікарі рекомендують дорослим та дітям приймати вітамін Д у профілактичному дозуванні незалежно від пори року. Це дозволить запобігти дефіцитам, підвищити імунний захист, покращити засвоєння кальцію та стан здоров’я в цілому [3].

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Важлива задача вітаміну Д – допомагати в засвоєнні кальцію та фосфору з їжі. У малюків достатня кількість речовини запобігає рахіту – порушенню розвитку кісткової системи. Підліткам та дорослим вітамін Д потрібен для профілактики патологій ясен, карієсу, остеопорозу та прискорення загоєння переломів [3].

Також вітамін D необхідний для нормального вмісту фосфору в крові, високого імунного захисту, він позитивно впливає на клітини кишківника, нирок та стан м’язів. Його достатній вміст сприяє нормалізації артеріального тиску та відновленню енергетичного ресурсу. Лікарі призначають курс вітаміну Д при хронічній втомі, загальному занепаді, постійних застудах та гормональних порушеннях.

Що таке Омега-3?

Омега-3 – ненасичені жирні кислоти, які відповідають за нормальну роботу внутрішніх органів та систем. Їх основні джерела – олія льону, риб’ячий жир та інші продукти, спеціальні добавки. Омега-6 та Омега-3 самостійно вироблятись не можуть, а Омега-9 синтезується за умови дефіциту головних жирних кислот [2].

Картинка: отличие витамина д от омега 3Речовину можна отримувати з добавок або харчових продуктів – волоських горіхів, ківі, тунця, насіння льону, скумбрії чи лососю. Достатня кількість Омега-3 в раціоні забезпечує нормальну роботу мозку, зменшує жировий прошарок та прискорює відновлення після фізичних навантажень.Незамінні жирні кислоти організм самостійно не виробляє. Середня добова норма для дорослої людини – 1 г. Омега-3 у вигляді добавок чи з продуктів – головна профілактика серцево-судинних патологій, старіння, акне, псоріазу, гіпертонії, раку простати, депресії та інших патологічних станів [1].

Норми вітаміну Д та Омега-3

Вітамін Д потрібно постійно приймати у рекомендованому лікарем дозуванні – воно залежить від віку, стану здоров’я, маси тіла та показників аналізів. Профілактична добова норма для дитини складає 600-1000 МО, дорослої людини 1000-2000 МО. За показаннями вона може бути збільшена (зробіть лабораторний аналіз на рівень вітаміну Д в крові).

Омега-3 приймають в середньому по 1 мг на добу – кількість капсул може різнитись, орієнтуйтесь на рекомендації виробника. За наявності проблем с серцем, судинами, помітних дефіцитів лікар може збільшити добову норму.

Вітамін Д та риб’ячий жир: у чому різниця

Картинка: омега и рыбий жир в чем разницаРиб’ячий жир та вітамін Д – не взаємозамінні речовини. Їх оптимально приймати окремо – це збільшить вміст нутрієнтів у крові, покращить самопочуття та допоможе у вирішенні хронічних проблем зі здоров’ям.  

Речовина Омега-3 Витамин Д
Тип Поліненасичена жирна кислота Вітамін
Синтезується організмом чи ні Ні Так (під впливом УФ)
Чи можна отримувати тільки з продуктів Так (за умови збалансованої дієти) Ні
Від чого залежить засвоюваність Від кількості Від типу (краще за все засвоюється вітамін Д на жировій основі)
Форма випуску Капсули Капсули чи розчин

Що таке риб’ячий жир

Риб’ячий жир відомий як цінна корисна речовина досить давно. У 20 столітті лікарі з’ясували, що продукт містить вітаміни та жирні кислоти, що регулюють різні процеси в організмі.

Тривалий час риб’ячий жир був доступний у формі олійного розчину з неприємним смаком та ароматом. Сьогодні у продажу вистачає капсульованих варіантів, які комфортні у прийманні та мають нейтральний смак, не викликають відрижку.

Як приймати вітамін Д

Риб’ячий жир є доступним джерелом вітаміну Д, але для компенсації серйозних дефіцитів його приймання буде не достатньо. При низькому імунітеті, порушеннях розвитку кісткової тканини та інших патологічних станах пити вітамін Д потрібно окремо [5].

Отримувати вітамін Д з продуктів можна, але для швидких результатів краще буде приймати капсули. Прив’язки до сніданків, обідів та вечерь немає. Оскільки вітамін Д підвищує рівень енергії, краще буде вживати його вранці або до обіду.

Краще за все засвоюються добавки на жировій основі. Препарат «Олідетрим» – вітамін Д, вироблений з використанням сафлорової олії. Він відмінно засвоюється, дає швидке покращення. Доступні дозування 600, 1000, 2000 та 4000 МО, вітамін Д підходить дітям з народження та дорослим.

Додаткові рекомендації

  • Для визначення поточного рівня вітаміну Д в крові зробіть лабораторний аналіз 25(OH)D. За його результатами лікар зможе підібрати оптимальне дозування [3].
  • Самостійно можна пити профілактичну норму, терапевтичну має призначати лікар.
  • Надлишок вітаміну небезпечний, як і гострий дефіцит.
  • Робити аналіз на вітамін Д по сироватці крові рекомендовано кожні 3-6 місяців.

Висновки

Вітамін Д та Омега-3 – необхідні для здоров’я речовини. Отримувати їх можна з їжі або добавок. Омега-3 можуть містити вітамін Д, але зазвичай в невеликій кількості. Своєчасно усувайте дефіцити та будьте здорові.

Вітамін D

Допомагає зміцненню імунної системи

дізнатися про Олідетрим 4000
Допомагає зміцненню імунної системи

Джерела

  1. How does high DHA fish oil affect health? A systematic review of evidence. Ghasemi Fard S, Wang F, Sinclair AJ, Elliott G, Turchini GM. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(11):1684-1727. doi: 10.1080/10408398.2018.1425978. Epub 2018 Mar 1.
  2. Fish oil supplementation and maintaining muscle mass in chronic disease: state of the evidence. van der Meij BS, Mazurak VC. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2020 May;23(3):164-173. doi: 10.1097/MCO.0000000000000648.
  3. Metabolic and Genetic Association of Vitamin D with Calcium Signaling and Insulin Resistance. Tarfeen N, Nisa KU, Ahmad MB, Waza AA, Ganai BA. Indian J Clin Biochem. 2023 Oct;38(4):407-417. doi: 10.1007/s12291-022-01105-0. Epub 2022 Dec 10.
  4. Infections and Autoimmunity-The Immune System and Vitamin D: A Systematic Review. Wimalawansa SJ. Nutrients. 2023 Sep 2;15(17):3842. doi: 10.3390/nu15173842.
  5. A review of the critical role of vitamin D axis on the immune system. Daryabor G, Gholijani N, Kahmini FR. Exp Mol Pathol. 2023 Aug;132-133:104866. doi: 10.1016/j.yexmp.2023.104866. Epub 2023 Aug 17.
На початок сторінки