Грип під час вагітності

28.02.2023
29.02.2024

Згідно зі статистикою, щороку в нашій країні на грип та інші ГРВІ хворіють 10-25% населення, у тому числі і вагітні.

Захворіти на грип - перспектива не дуже собі, особливо коли ви при надії. Вагітність приносить багато змін в імунну систему жінки, щоб допомогти розвитку дитини, а це означає, що хвороба може вдарити трохи сильніше протягом цих дев'яти місяців. Незважаючи на те, що ви наражаєтеся на більший ризик заразитися грипом у більш важкій формі під час вагітності, на щастя, можна багато зробити для забезпечення здоров'я як вашої, так і дитини. Тут ми розповімо, що потрібно знати про грип під час вагітності та про те, як його безпечно лікувати.

Симптоми грипу під час вагітності

Грип - це інфекційне захворювання, що в першу чергу вражає дихальні шляхи людини.

Найчастіше вірус грипу проявляється у холодну пору року. Ознаки цього захворювання зазвичай з'являються раптово і часто створюють відчуття, ніби вас збив автобус. Найбільш поширені симптоми грипу під час вагітності включають:

  • температуру від 37,8 до 40 градусів;
  • головний біль;
  • втрату апетиту;
  • діарею чи блювоту:
  • раптовий озноб або лихоманку;
  • ломоту у тілі;
  • втому;
  • біль в горлі;
  • закладеність носа чи нежить;
  • кашель.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Також можуть виникнути:

  • проблеми з диханням, задишка;
  • лихоманка, яка покращується, але потім повертається чи погіршується;
  • постійний біль у грудях чи животі;
  • постійне запаморочення, сплутаність свідомості, сонливість, млявість;
  • судоми.

Важливо! Якщо ви помітили будь-який симптом з переліченого вище списку, негайно зверніться до свого терапевта, щоб призначити правильне лікування.

Чи небезпечний грип при вагітності?

Грип небезпечний ускладненнями, які можуть торкнутися будь-яких органів та систем як мами, так і малюка.

Майбутні мами, що захворіли на грип, ризикують отримати серйозні ускладнення, такі як бронхіт, синусит чи отит. Ви також можете бути більш сприйнятливими до інфекцій вуха та крові, які можуть призвести до септичного шоку, а також до менінгіту або енцефаліту (запалення головного мозку). Нерідко загострюються хронічні захворювання органів шлунково-кишкового тракту, сечостатевої та ендокринної системи, серцево-судинні захворювання та алергічні реакції.

Проблеми, пов'язані з грипом під час вагітності, включають гормональні збої, викидні, передчасні пологи, недостатність кровообігу в плаценті, маловоддя, внутрішньоутробну затримку розвитку плода.

Грип при вагітності у 1 триместрі

Дослідники виявили, що грип під час вагітності може вплинути на дитину. Огляд 2013 та 2019 років показав, що лихоманка, яка супроводжує грип, на ранніх термінах вагітності була пов'язана з підвищеним ризиком вроджених дефектів у малюків, таких як дефекти нервової трубки та аномалії серця. Як пояснюють фахівці, у дітей, чиї матері хворіли на грип у першому триместрі, частіше трапляються вроджені дефекти, ніж у тих, у кого його не було.

Лікарі рекомендують у цей період відповідально поставитися до свого стану та вчасно звертатися по допомогу, щоб уникнути неприємних наслідків.

Грип при вагітності у 2 триместрі

У цей період ризик викидня зменшується. Якщо імунітет жінки у досить хорошій формі, то хвороба швидше за все протікає у легкій формі. Фахівці рекомендують дотримання режиму, а також симптоматичне лікування для зменшення тяжкості захворювання.

Грип при вагітності у 3 триместрі

Грип у третьому триместрі не такий небезпечний для малюка, як у перші півроку вагітності. Але все ж таки потрібно бути обережною, оскільки він може викликати ускладнення в організмі матері.

Вплив грипу на вагітність

Грип під час вагітності може несприятливо впливати на плід.

За даними, грип у першому триместрі може підвищити ризик уроджених аномалій, включаючи:

  • ущелину піднебіння;
  • дефекти нервової трубки;
  • «водянку»;
  • проблеми з серцем.

Зараження на грип під час вагітності може призвести до пневмонії і навіть до госпіталізації, тому важливо зробити все можливе, щоб запобігти цьому.

Загальні рекомендації щодо лікування грипу при вагітності

Поряд з будь-якими ліками, рекомендованими вашим лікарем, є деякі природні методи, які можуть допомогти вам швидше почуватися краще:

  1. Пийте багато рідини, щоб зміцнити імунну відповідь вашого організму на вірус. Дослідження показують, що курячий суп може мати м'яку протизапальну дію, допомагаючи полегшити респіраторні інфекції.
  2. Застосовуйте зволожувач.
  3. Використовуйте сольові назальні спреї. Безрецептурні сольові спреї та краплі – це безпечний для вагітних спосіб очистити носові проходи.
  4. Полощіть горло солоною водою, це може допомогти полегшити біль.
  5. Відпочинок дозволяє вашому тілу зосередитися на боротьбі із хворобою.

Все це можна робити, якщо немає ніяких індивідуальних протипоказань.

Необхідні вітаміни вагітним під час лікування грипу

Підвищити імунітет майбутній мамі допоможе вживання вітамінів. До основних нутрієнтів, що допомагають зміцнити імунну систему, належать:

  • Аскорбінова кислота (С) сприяє утворенню антитіл, які пов'язуються з небезпечними токсинами, бактеріями та вірусами в нашому організмі та знищують їх, перш ніж вони зможуть завдати шкоди. До його джерел, крім цитрусових, відноситься полуниця, червоний перець та помідори. Однак споживання занадто великої його кількості може призвести до діареї, нудоти та спазмів шлунку.

Міф: вітамін С може запобігти хворобі.

При прийомі до появи симптомів застуди ця речовина може скоротити тривалість хвороби, але не захищає від хвороби.

  • Холекальциферол (Д) – це не тільки вітамін, а й природний стероїдний гормон, рецептори якого виявлені по всьому тілу. Він допомагає зміцнювати імунну та нервово-м'язову системи організму. Цей нутрієнт бере участь у багатьох клітинних процесах, включаючи регулювання імунних клітин під час інфекцій, тому не дивно, що дефіцит може послабити імунітет. Епідеміологічні дослідження показують зв'язок між низьким рівнем вітаміну Д та підвищеним ризиком вірусних інфекцій верхніх дихальних шляхів.

Жінкам у положенні для зміцнення імунітету можуть призначити вітамін Д у дозуванні 1500-2000 МО, або 4000 МО залежно від рівня концентрації 25(ОН)D у крові. Лікарі часто радять звернути увагу на добавку Олідетрим 2000 від польського виробника «Польфарма» (який на ринку нашої країни вже понад 20 років). Для виробництва вітаміну Д3 компанія використовує багатоетапну технологію ViQualPRO'D/ВіКвалПРО'Ді. На одному з етапів додається чиста фільтрована олія – сафлорова. Олідетрим має оптимальний рівень засвоюваності завдяки строгому дотриманню технології ViQualPRO'D.

Перед вживанням обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

  • Комплекс вітамінів групи В, що складається з восьми вітамінів, разом бореться з мікробами та бактеріями. Він допомагає підвищити захисну систему організму та підтримувати високий рівень енергії, що є ключем до підтримки здорової імунної системи. Так, наприклад, наше тіло використовує піридоксин (В6) для виробництва червоних та білих кров'яних тілець, що підтримує нашу здатність боротися із хворобами.
  • Ретинол (А) часто називають протиінфекційним вітаміном, і вважається, що ця протиінфекційна властивість особливо важлива для запобігання бактеріальній інфекції слизових оболонок. Його можна знайти в багатьох природних джерелах їжі, особливо в солодкій картоплі, моркві, капусті, шпинаті, абрикосах та яєчних жовтках. Вагітні жінки мають бути особливо обережними, оскільки споживання великої кількості вітаміну А може призвести до вроджених дефектів.
  • Токоферол (Е) є жиророзчинним вітаміном з антиоксидантною дією. Він зміцнює імунну систему, щоб захистити наш організм від атаки вільних радикалів. Дослідження, проведене Департаментом охорони здоров'я Гельсінського університету, показало зниження захворюваності на застуду на 28% при прийомі добавок з вітаміном Е.

Наполегливо рекомендуємо проконсультуватися зі своїм лікарем з приводу правильного дозування, форми і того, як слід приймати ту чи іншу речовину, яка може вам знадобитися, особливо якщо ви вже приймаєте полівітаміни для вагітних.

Профілактика від грипу або як не захворіти під час вагітності

Найкращий спосіб запобігти грипу під час вагітності – зробити щеплення, в ідеалі до початку сезону грипу. Якщо ви вирішили зробити щеплення, то обов'язково проконсультуйтеся з вашим лікарем, коли краще прищепитися і якою вакциною.

Вагітні також повинні дотримуватися загальних рекомендацій щодо профілактики грипу:

  • дотримуйтесь правил гігієни (перший крок, який потрібно зробити, часто мити руки, ретельно і не менше 20 секунд);
  • уникайте тісного контакту з хворими людьми;
  • намагайтеся не торкатися очей, носа чи рота;
  • використовуйте маску в людних місцях;
  • регулярно провітрюйте приміщення;
  • робіть вологе прибирання;
  • добре харчуйтеся;
  • висипайтеся;
  • приймайте добавки, у тому числі вітамін D.

Протипоказання вагітним для лікування грипу

Що не слід робити вагітним для лікування грипу, так це:

  • приймати аспірин;
  • застосовувати препарати, що містять спирт;
  • вживати антибіотики, сульфаніламіди, імуномодулятори;
  • пити деякі адаптогени рослинного походження;
  • відвідувати лазню чи сауну;
  • використовувати компреси, що зігрівають.

Вітамін D

підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

дізнатися про Олідетрим 2000
підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

Література:

  1. Dorothy Kim Waller, Syed Shahrukh Hashmi, Adrienne T. Hoyt, Hao T. Duong, Sarah C. Tinker, Michael Shayne Gallaway, Richard S. Olney, Richard H. Finnell, Jacqueline Tauber Hecht, Mark A. Canfield. Maternal report of fever from cold or flu during early pregnancy and the risk for noncardiac birth defects, National Birth Defects Prevention Study, 1997–2011. Birth Defects Res. 2018 Mar 1; 110(4): 342–351.
  2. Rachida Rafiq, Willemien Thijs, Robert Prein, Renate T de Jongh, Christian Taube, Pieter S Hiemstra, Rene de Mutsert, Martin den Heijer. Associations of Serum 25(OH)D Concentrations with Lung Function, Airway Inflammation and Common Cold in the General Population. Nutrients. 2018 Jan 3;10(1):35. doi: 10.3390/nu10010035.
  3. Anitra C. Carr, Silvia Maggini. Vitamin C and Immune Function. Nutrients 2017, 9(11), 1211; https://doi.org/10.3390/nu9111211.
  4. UpToDate. 2019. Seasonal influenza and pregnancy. https://www.uptodate.com/contents/seasonal-influenza-and-pregnancy.
На початок сторінки