Як правильно приймати вітамін Д і як часто

11.05.2022
22.02.2024

На сьогоднішній день вітамін Д є найбільш обговорюваною біологічно активною речовиною у світі. І це не дивно, враховуючи його такі важливі функції для людського організму, як покращення здоров'я кісток та засвоєння кальцію. Але ми потребуємо цей нутрієнт не лише з цих причин, адже його роль для людини набагато різноманітніша.

Незважаючи на його важливість, від дефіциту кальциферолу страждає близько мільярда людей усіх вікових груп та національностей, навіть у країнах із цілорічним сонячним світлом.

У цій статті ми обговоримо користь вітаміну Д, а також, як правильно, як довго і коли краще його приймати кожній віковій категорії.

Чим корисний вітамін Д?

Вітамін Д необхідний для організму людини тим, що виконує ряд функцій:

  • регулює засвоєння кальцію та фосфору;
  • зміцнює м'язи;
  • запобігає розвитку рахіту у малюків, а у людей похилого віку – остеопорозу;
  • пришвидшує зрощення переломів;
  • підвищує імунітет;
  • сприяє роботі легень;
  • зменшує запальні процеси;
  • покращує настрій.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Вчені стверджують, що цей нутрієнт може бути корисним для профілактики діабету як першого, так і другого типу, особливо у молодих людей. Дослідження, опубліковане в журналі Diabetes Care, показало, що спільне вживання кальциферолу та кальцію знижує ризик розвитку діабету 2 типу.

Також, все більше з'являється доказів того, що кальциферол може покращити результати лікування раку, особливо раку товстої кишки, простати та молочної залози. Експерти припускають, що вітамін Д захищає і від серцевих захворювань, включаючи високий кров'яний тиск та серцеву недостатність.

Як правильно приймати вітамін Д

Вітамін Д є досить корисним для здоров'я, але рекомендації щодо того, скільки його треба пити, не завжди зрозумілі. Деякі люди можуть отримати достатню кількість цієї речовини тільки завдяки сонячному світлу, але іншим може знадобитися змінити спосіб життя або приймати добавки.

Так фахівці рекомендують здати аналіз на 25(ОН)D для визначення кількості вітаміну Д в організмі. Кальциферол призначають додатково для:

  • профілактики, якщо його рівень перебуває в межах 30-80 нг/мл;
  • лікування дефіциту, якщо його рівень менший за 30 нг/мл.

Він необхідний на кожному етапі нашого життя, але особливо для немовлят і підлітків, що швидко ростуть, а також для вагітних і годуючих жінок.

Давайте розглянемо детальніше, як правильно і в яких дозах приймати вітамін Д для різних вікових груп.

Як приймати вітамін Д дітям

Дефіцит вітаміну Д у дітей пов'язаний з такими побічними ефектами, як затримка росту та рахіт. Хоча ця речовина міститься в деяких продуктах харчування та напоях, недавні оцінки показують, що поширеність її недостатності серед дітей різного віку становить від 12 до 24 відсотків.

Для профілактики недостатності вітаміну Д, малюкам (0-12міс.) рекомендується приймати кальциферол щодня в кількості 400-500 МО, дітям та підліткам (1-18 років) – 600-1000 МО, недоношеним немовлятам – 400-800 МО, а також дітям та підліткам з ожирінням – 1200-2000 МО.

Для лікування його дефіциту, фахівці можуть збільшити дозу цієї речовини до 1000-1500 МО для малюків (0-12міс.), до 2500-3000 МО для дітей (1-8 років), до 4000 МО для дітей та підлітків (9- 17 років).

Як правильно приймати вітамін Д3 дитині для лікування недостатності кальциферолу розповість вам лікар і підбере відповідне дозування.

Як приймати вітамін Д дорослому

Рекомендоване добове споживання вітаміну Д для осіб віком 18-70 років становить 600 МО, для людей старше 70 років – 800 МО. Для дорослих з рівнем вітаміну Д нижче 30 нг/мл Ендокринне суспільство США рекомендує щоденне споживання 1500-2000 МО для відновлення здорового його рівня. Існують також варіанти лікування, за яких люди з дефіцитом вітаміну Д отримують 50 000 МО щотижня або щомісяця замість щоденного прийому. Таке дозування призначається під суворим наглядом лікаря.

Як приймати вітамін Д при вагітності

Дуже важливо контролювати рівень кальциферолу вагітним жінкам, адже його нестача в організмі може призвести до передчасних пологів, гестаційного діабету або розвитку у дитини рахіту. Виходячи з цього, лікарі радять приймати вітамін Д майбутнім мамам у профілактичних цілях в кількості 800-1200 МО на добу протягом всього періоду вагітності.

Результати нещодавно проведеного дослідження прийому вітаміну Д при вагітності вказують на безпечну дозу в 2000-4000 МО на день. Верхня нешкідлива межа добового його споживання встановлена на рівні 4000 МО.

За наявності дефіциту кальциферола у вагітної, лікар призначає дозування індивідуально.

На фармацевтичному ринку України сьогодні представлено багато препаратів із цим нутрієнтом. Рекомендуємо звернути увагу на препарат польського виробника Олідетрим з європейською якістю. У його лінійці можна підібрати дозування для кожної вікової групи: Олідетрим Кідс 600 у краплях для найменших, у формі м'яких капсул Олідетрим 1000 для дітей та підлітків, а також Олідетрим 2000 та 4000 для дорослих та вагітних. Ці добавки не містять барвників, що є важливим фактором при виборі.

Як довго і коли краще приймати вітамін Д

Як правильно приймати вітамін Д – вранці чи ввечері?

Фахівці рекомендують вживати цю речовину в першій половині дня з продуктами, що містять жири (авокадо, яйця, сир, горіхи) для кращого всмоктування її в організм. Саме вранці обмінні процеси в нашому організмі відбуваються швидше. Згідно з деякими науковими даними, прийом у вечірні години може спричинити перезбудження нервової системи і, як наслідок, призвести до погіршення сну.

Лікарі радять приймати вітамін Д починаючи з жовтня до березня. Але з огляду на географічне розташування України і той факт, що влітку ми недостатньо часу перебуваємо на сонці, вживання даного мікроелемента можна продовжити і на цілий рік.

Кальциферол можна пити також з іншими вітамінами і ліками, якщо ваш лікар не заборонив цього робити. Не страшно, якщо ви пропустите дозу, але регулярний прийом вітаміну Д – це гарна звичка, яка може сприяти покращенню здоров'я кісток, сну та настрою.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Література:

  1. Catherine F Casey, David C Slawson, Lindsey R Neal. Vitamin D supplementation in infants, children, and adolescents. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20229973/
  2. Jennifer C. Seida,  Joanna Mitri,  Isabelle N. Colmers,  Sumit R. Majumdar, Mayer B. Davidson,  Alun L. Edwards,  David A. Hanley,  Anastassios G. Pittas,  Lisa Tjosvold, Jeffrey A. Johnson. Effect of Vitamin D3 Supplementation on Improving Glucose Homeostasis and Preventing Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 99, Issue 10, 1 October 2014, Pages 3551–3560. https://academic.oup.com/jcem/article/99/10/3551/2830483?login=false
  3. Joanna Mitri, Anastassios G. Pittas. Vitamin D and diabetes. Endocrinol Metab Clin North Am. 2014 Mar; 43(1): 205–232. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3942667/
  4. Anastassios G Pittas, Bess Dawson-Hughes, Tricia Li, Rob M Van Dam, Walter C Willett, Joann E Manson, Frank B Hu. Vitamin D and calcium intake in relation to type 2 diabetes in women.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16505521/
  5. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/vitamin-d-fact-sheet
  6. Ambrish Mithal and  Sanjay Kalra. Vitamin D supplementation in pregnancy. Indian J Endocrinol Metab. 2014 Sep-Oct; 18(5): 593–596.


На початок сторінки