Яку форму вітаміну Д обрати для кращого засвоєння

05.12.2022
29.02.2024

Ви напевно чули про користь вітаміну Д, його роль у формуванні імунітету людини, здоров’я в цілому. Особливо активно про прийом БАДу стали писати та казати після початку пандемії коронавірусу. Лікарі впевнені, що Д3 ефективно підвищує опір організму, допомагає швидко одужувати при ОРЗ, грипі, ковіді. 

Раніше вважали, що якщо людина живе в умовах помірного кліматичного поясу, проводить на свіжому повітрі достатньо часу (хоча що означає це «достатньо»?), то вітамін Д буде синтезуватись самостійно. До того ж, запаси на зиму влітку робляться автоматично. Це не зовсім так. Згідно даних досліджень, дефіцити діагностуються близько у 80% всіх українців.

Якщо людина працює в офісі, майже не буває на свіжому повітрі, а сонця взимку та восени просто катастрофічно обмаль, дефіцит вітаміну Д3 абсолютно точно буде. У зоні ризику малюки, літні люди, вагітні, жінки у період менопаузи. Іншим категоріям вітамін Д також конче необхідний. Нащо примушувати свій організм працювати у мінус, якщо можна підтримати його та за рахунок цього покращити ситуацію в цілому?

Розберемо, для чого взагалі приймають вітамін Д, що за норми існують для людей різного віку, які причини недостатнього засвоєння речовини можливі.

Який вітамін D можна приймати

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Холекальциферол – назва неактивної форми вітаміну Д. Вона потрібна для коригування гострих дефіцитів, відновлення нормальної роботи різних органів та систем, гарного самопочуття. Препарати холекальциферолу не чинять шкоди для здоров’я, ризики передозування мінімальні.

Саме розуміння механізму засвоєння вітаміну Д дозволить вам обрати ту форму речовини, що принесе максимальну користь. Наприклад, кальцитріол – інша активна форма речовини – потрібна вузькому колу пацієнтів, призначається під наглядом лікаря.

Як найкраще засвоюється D3

Аби обрати вітамін Д, що засвоюється максимально ефективно, треба зупинитись на певній формі препарату. Основна частина представлених у продажу варіантів – це провітаміни. Вони надходять до організму в одному вигляді, після перетворюються на іншу форму.

Корисно знати. Лікарська форма вітаміну Д існує тільки для ергокальциферолу Д2 та холекальциферолу Д3. Перший тип можна отримувати лише з їжею, другий також синтезується шкірою.

Синтезований холекальциферол є у продажу у вигляді крапель, капсул, таблеток, ін’єкцій. Оптимальне дозування може підібрати тільки терапевт чи ендокринолог з урахуванням даних лабораторних досліджень. 

Водний розчин

Засвоєння вітаміну Д у водорозчинній формі, як вважають лікарі, є максимально ефективним. Всмоктування швидке, повне, негативного впливу на кишечник не буде. Результат пролонгований.

На олійній основі

Холекальциферол – жиророзчинна речовина. Його ефективно приймати з олією, але для нормального засвоєння також потрібна жовч. Якщо пацієнти не мають проблем з печінкою, жовчним міхуром, вони отримують максимальну користь. На тлі ниркових патологій, ферментних дефіцитів олійні розчини вітаміну Д у лікувальних цілях не призначають. 

Зверніть увагу: каплі треба приймати тільки після їжі. Також для досягнення стійких помітних результатів потрібно вживати олійний розчин довгий час. 

Таблетована форма

З питань засвоєння вітаміну Д в таблетках обмаль досліджень, проте очевидно – форма дійсно зручна в прийомі. Пийте таблетки будь-де, не ризикуйте порушити дозування. Всмоктування зазвичай повільне, для усунення серйозних дефіцитів потрібен тривалий курс. 

Спрей та капсули

Ідеальний варіант для засвоєння вітаміну Д. Холекальциферол в капсулах міститься у жиророзчинному вигляді. Аби вітамін Д3 максимально якісно засвоювався, а організм отримував необхідні йому добові дозування, технологічний процес з виготовлення Д3 Олідетрим було вдосконалено. Введена чиста фільтрована олія – допоміжна речовина, що покращує всмоктування. 

Капсули Д3 Олідетрим мають оптимальні розміри, їх зручно та просто ковтати. У складі майже немає добавок, допоміжних речовин. Упаковки капсул вистачає на 2 місяці, а значить, вартість курсу буде доступною для всіх. Є дитяча формула Олідетрим Кідс у краплях на олійній основі. Вони не містять барвників, консервантів, ризики алергічних реакцій мінімально можливі.  

Для отримання максимальних результатів вітамін Д зручно поєднувати з Омега-3, вітамінами С, групи В, К2, препаратами кальцію, фосфору, магнію.

Чому не засвоюється вітамін Д

Розуміння, що саме потрібно для засвоєння вітаміну Д, коректний підбір оптимальної форми речовини дозволить отримувати максимальну користь від лікування. Зазвичай процес засвоєння порушують:

  • Проблемна флора, запальні процеси в кишечнику.
  • Ожиріння. Д-гормон депонують жирові клітини, тож людям з надмірною вагою потрібні підвищені дозування.
  • Генетичні захворювання. В організмі просто відсутні певні рецептори. 
  • Порушення відтоку жовчі, роботи жовчного міхура.

Цікаво знати. Синтезувати вітамін Д людство почало у 1928 році. Науковець А. Віндаус навіть отримав Нобелевську премію за свою роботу.

На українському ринку одним із відомих препаратів вітаміну Д3 є формула Олідетрим від польського виробника «Польфарма». Ви можете обирати дозування для будь-якого віку – 600 МО для немовлят та дітей до 6 років, 1000 та 2000 МО для дітей, дорослих, 4000 МО для людей після 45-ти років. Компанія «Польфарма» використовує в роботі унікальну технологію виробництва ViQualPRO’D, яка забезпечує суровий виробничий контроль та якість. Це обумовлює у тому числі достатній рівень ефективності препарату.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Література:

  1. Jackson RD, LaCroix AZ, Gass M, Wallace RB, Robbins J, Lewis CE, et al. Calcium plus vitamin D supplementation and the risk of fractures. N Engl J Med 2006;354:669-82. [PubMed abstract]
  2. Malihi Z, Lawes CMM, Wu Z, Huang Y, Waayer D, Toop L, et al. Monthly high-dose vitamin D supplementation does not increase kidney stone risk or serum calcium: Results from a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr 2019;109:1578-87. [PubMed abstract] 
  3. Taylor CL, Rosen CJ, Dwyer JT. Considerations in dietetic counseling for vitamin D. J Acad Nutr Diet 2019;119:901-9. [PubMed abstract]
  4. Agency for Healthcare Research and Quality. Screening for vitamin D deficiency: Systematic review for the U.S. Preventive Services Task Force recommendation. Evidence Synthesis Number 118. AHRQ-Pub No. 13-05183-EF-1. June 2014.


На початок сторінки