Вітамін Д3 для підлітків

05.03.2024
13.03.2024

Вітамін Д3 для підлітків у період активного розвитку є одним із найважливіших мікронутрієнтів: він підтримує метаболізм та імунітет, сприяє розвитку опорно-рухового апарату, стабілізує психоемоційний фон, зміцнює серцево-судинну систему, підвищує опірність організму до стресів та інфекцій. Нестача чи дефіцит вітаміну Д досить поширені, особливо часто діагностують цей стан у підростаючого покоління. Чи потрібно давати дітям та підліткам додатково вітамін Д3 у вигляді добавок, коли і в яких дозах – розглянемо у цій статті.

В організмі вітамін Д синтезується під впливом ультрафіолету, а ззовні потрапляє з продуктами — рибою та риб'ячим жиром, яйцями, печінкою тріски, молоком та твердим сиром. Але забезпечити необхідну добову дозу Д3 для підлітка такими способами можна не завжди, тоді варто розглянути альтернативні джерела – добавки. Наприклад, препарат польського виробництва ОЛІДЕТРІМ розроблений з урахуванням особливостей та потреб дитячого організму.

Препарат ОЛІДЕТРИМ Д3 випускається у дозуванні 400, 1000, 2000 та 4000 МЕ, що дозволяє підібрати оптимальну профілактичну дозу, вирішити проблему нестачі або дефіциту вітаміну Д.

Причини дефіциту вітаміну Д3 у підлітків

Нестача вітаміну Д3 у підлітків може бути спровокована низкою причин:

  • незбалансоване харчування, вегетаріанство, відмова від будь-яких категорій продуктів через релігійні чи психологічні аспекти;
  • недостатнє перебування на сонці через спосіб життя або дерматологічні проблеми, які вимагають обмежувати контакт із сонячними променями;
  • порушення абсорбції мікронутрієнтів у кишківнику через захворювання або прийом деяких лікарських препаратів;
  • хронічні захворювання;
  • ожиріння.

Вітамін D

Підтримує імунітет та захисні функції організму

дізнатися про Олідетрим 1000
Підтримує імунітет та захисні функції організму

Факт дефіциту та необхідна добова доза вітаміну Д3 для підлітків встановлюється лікарем за результатами обстеження.

Для чого потрібний D3 для дітей 12-18 років

Навіщо потрібен вітамін Д3 підлітку? Неможливо переоцінити важливість і значущість цього нутрієнта для організму, що розвивається. Його нестача призводить до зниження м'язового тонусу, низької мінералізації кісткової тканини, сонливості, швидкої стомлюваності, емоційної нестабільності. Як працює Д3 для підлітка:

  • сприяє формуванню м'язової тканини, зміцненню зубів та кісток, швидкому зрощенню переломів;
  • забезпечує фізичний розвиток, досягнення фізіологічного росту та індексу маси тіла;
  • зміцнює імунітет та опірність до вірусів, інфекцій, скорочує тривалість простудних захворювань;
  • регулює роботу щитоподібної залози, що важливо у період статевого дозрівання;
  • підтримує нервову систему, підвищує стійкість до депресій, перепадів настрою;
  • підвищує продуктивність, сприяє засвоєнню інформації та навчанню, покращує когнітивні функції.

Особливо важливий вітамін Д3 для активних дітей та підлітків: допомагає справлятися з надмірними розумовими та фізичними навантаженнями, сприяє швидкому відновленню.

Джерела вітаміну Д3

Деякі харчові продукти є джерелом холекальциферолу. Найбільша концентрація Д3 у жирних сортах риби, яка виросла в дикій природі — лосось, скумбрія, сардина містить близько 600-1000 МЕ в 100 г. Для порівняння риба, вирощена на фермах, містить не більше 250 МЕ на 100 г продукту. У маслі, сметані, сирі та печінці міститься близько 50 МЕ вітаміну Д3.

Отримати добову дозу вітаміну Д3 для підлітків з раціону складно, тому рекомендується додавати в меню продукти, штучно збагачені нутрієнтом, або вводити до раціону добавки.

Сумісність вітаміну Д3

Додаючи до раціону вітамін Д3 для підлітків, важливо не лише правильно підібрати дозування, а й враховувати його сумісність з іншими нутрієнтами.

З чим рекомендується поєднувати D3:

  • з фосфором, кальцієм та магнієм для кращого їх засвоєння;
  • з вітаміном К2 для правильного розподілу кальцію – для мінералізації кісток та зубів та профілактики відкладення кальцію у м'яких тканинах.

Таке поєднання особливо рекомендоване дітям та підліткам із серцево-судинними захворюваннями, зі схильностями до переломів та складним зрощенням кісток.

З чим не рекомендується поєднувати D3:

  • вітамін Е пригнічує засвоєння холекальциферолу;
  • вітамін А нейтралізує дію Д3.

Норми споживання вітаміну D3

Рекомендована добова доза вітаміну Д3 для людей ідентичних вікових категорій, що проживають у різних країнах, відрізняються через кліматичні особливості та колір шкіри. Для України МОЗ рекомендує такі профілактичні добові дозування нутрієнту (МО):

  • 600-1000 для новонароджених дітей віком до 12 місяців;
  • 600-2000 для недоношених новонароджених дітей;
  • 600-2000 дітей 1-10 років;
  • 600-4000 для дітей та підлітків віком 11-18 років;
  • 2000-4000 (іноді і більш високі дози) для дорослих та людей похилого віку.

Профілактичні та лікувальні дози вітаміну Д обговорюються з сімейним лікарем: це необхідно для виключення дефіциту або надлишку.

Добова доза

Середня добова доза вітаміну Д3 для підлітків, рекомендована EFSA (Європейського агентства з безпеки продуктів харчування) становить:

  • 600 МО для дітей від народження до 6 років;
  • 1000 МО віком від 6 до 14 років;
  • 2000 МО для дітей та підлітків віком від 14 років.

Не рекомендується самостійно призначати дозу холекальциферолу своїй дитині: вона залежить від низки критеріїв – починаючи з особливостей організму (стан здоров'я, навантаження, хронічні захворювання, вроджені патології, раціон) та закінчуючи географічними та кліматичними умовами проживання. Для призначення рекомендується зробити аналіз, що визначає рівень вітаміну у сироватці крові.

Надлишок вітаміну

Гіпервітаміноз - надлишок вітаміну D3 може спричинити ускладнення, пов'язані з підвищеним вмістом кальцію в організмі. Гіперкальціємія негативно впливає на стан серцево-судинної системи та кісткової тканини, сприяє утворенню каменів у нирках. Високий рівень холекальциферолу в сироватці крові може бути гострою та хронічною формою.

Гостра форма надлишку вітаміну Д проявляється протягом 2-10 тижнів після інтоксикації та характеризується такою симптоматикою:

  • біль в животі;
  • головні болі;
  • млявість;
  • блідість шкірних покривів.

Хронічна форма передозування холекальциферолом у підлітків може виявлятися такими симптомами:

  • погіршення або відсутність апетиту;
  • безсоння;
  • біль у кінцівках, спині.

Дослідження та рекомендації

Нестача вітаміну Д3 – проблема глобального характеру. Необхідність щорічних досліджень з метою корекції добової дози нутрієнта обумовлена ​​кліматичними змінами, якістю продуктів, запровадженням інноваційних препаратів, що в сукупності впливає на синтез та засвоєння Д3.

Нестача і дефіцит вітаміну Д у підлітковому віці в першу чергу впливає на формування скелета: кістки не мають достатньої міцності, деформуються під вагою тіла, що росте — це першопричина розвитку рахіту, патологій серця та нервової системи, загальної слабкості та вразливості до переломів, вірусів та інфекцій(1,2,3).

Оптимальна концентрація холекальциферолу в сироватці крові – 25(OH)D. Щоб досягти та утримувати цей показник, необхідно дотримуватись ступінчастої схеми прийому препаратів Д3. Безпека рекомендованого режиму прийому D3 можлива за умови здачі аналізу та корекції дози лікарем з урахуванням індивідуальних особливостей пацієнта.

Висновок

Холекальциферол важливий для всіх вікових категорій, але особливо необхідний вітамін Д3 для підлітків та літніх людей, які перебувають у групі ризику розвитку рахіту, остеопорозу та частих переломів. Нутрієнт приймає участь у більшості біологічних процесів:

  • зміцнює кісткову тканину та сприяє мінералізації;
  • підвищує опірність до вірусів та бактерій, скорочує період та гостроту клінічного прояву застуд;
  • має профілактичну дію при інтоксикації;
  • стимулює розподіл та ріст клітин;
  • нормалізує роботу серця, щитоподібної залози;
  • позитивно впливає на стан шкіри та волосся.

Для дітей та підлітків важливість вітаміну Д полягає у стимуляції мозкової діяльності: він покращує пам'ять, концентрацію, уважність, підвищує здатність до навчання та продуктивність.

Вітамін D

ПіDтримка міцності кісток та мʼязів

дізнатися про Олідетрим 2000
ПіDтримка міцності кісток та мʼязів

Використовувана література

  1. (1)Vitamin D in childhood Michel Vidailhet, Eric Mallet
  2. (2)Nutritional rickets and vitamin D deficiency in infants, children and adolescents Tolga Unuvar, Atilla Buyukgebiz
  3. (3)Vitamin D and bone health in early life Christian Mølgaard 1, Kim Fleischer Michaelsen
  4. Evaluation of the Signs and Symptoms of Children for Whom a Vitamin D Test Is Requested: In Which Cases Do Pediatricians Want a Vitamin D Test? Gökhan Yörüsün, Emine Polat, Hüsniye Yücel, Esma Altınel Açoğlu
  5. Vitamin D: still a topical matter in children and adolescents. A position paper by the Committee on Nutrition of the French Society of Paediatrics M Vidailhet, E Mallet, A Bocquet, J-L Bresson
  6. Prevention of rickets and vitamin D deficiency in infants, children, and adolescents Carol L Wagner, Frank R Greer; American Academy of Pediatrics Section on Breastfeeding
  7. VItamin D supplementation in infants, children, and adolescents Catherine F Casey, David C Slawson, Lindsey R Neal
На початок сторінки