Форми випуску та норми вітаміну Д для дітей

13.10.2023
02.04.2024

Потребу дитини у вітаміні D поповнити можна за допомогою спеціально створених дієтичних добавок із холекальциферолом – вітаміном D3. І тут важливо зробити правильний вибір, тому що форма випуску вітаміну Д і дозування можуть відрізнятися залежно від віку, стану здоров'я, наявності у неї зайвої ваги тощо.

Вітамін Д, або як правильно його називають фахівці, кальциферол, один із найважливіших вітамінів для людського організму, особливо дитячого. Саме така дитяча хвороба, як рахіт, і призвела до відкриття мікронутрієнта. До цього лікарі кілька тисячоліть не могли знайти причину виникнення рахіту у дітей (вперше це захворювання римських дітей було описано давньогрецьким лікарем Сораном Ефеським у II ст. н.е.). Лише на початку ХХ століття підібрали засоби, що допомагають у лікуванні, – риб'ячий жир та ультрафіолетове опромінення, хоч і не змогли відразу знайти фактор, який їх поєднує.

Зображення: для чого дитині вітамін дДо речі, торік «сонячний» нутрієнт відзначив 100-річчя від дня відкриття. Найцікавіше, що корисні властивості вітаміну D близько 8 років приписували іншій речовині. Тільки після того, як ймовірний нутрієнт виключили з риб'ячого жиру, а жир при цьому не втратив своїх властивостей у лікуванні рахіту, було виявлено вітамін Д – кальциферол. На сьогодні відомо про 5 форм нутрієнта. Але тільки 2 з них ми отримуємо через продукти харчування (D2) та за допомогою впливу ультрафіолетових сонячних променів на шкіру (D3).

На жаль, за допомогою лише корекції харчування отримати добову норму мікронутрієнта практично нереально. Зате можна заповнити потребу організму дитини за допомогою добавок із вітаміном D. Але які ж вони бувають і що краще: вітамін Д у краплях, таблетках чи капсулах? Давайте розберемося.

Користь вітаміну D для дітей

Вітамін D

ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ

дізнатися про Олідетрим Кідс
ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ

Важко заперечувати важливість вітаміну D. На сьогодні проведено безліч світових досліджень, які підтвердили вплив нутрієнта на всі органи та системи організму. Але особлива потреба в цьому мікронутрієнті саме у дітей.

Навіщо потрібен вітамін Д дітям? Він їм необхідний для:

  • профілактики виникнення рахіту у малюків до року, а також лікування цього захворювання;
  • зміцнення кісткової системи та запобігання частим переломам кісток, тому що холекальциферол необхідний для засвоєння кальцію;
  • захисту зубів та ясен;
  • функціонування щитовидної залози;
  • будови, роботи та розвитку дитячої нервової системи;
  • правильної роботи імунної системи;
  • впливу на серцево-судинну систему (регулює серцеві скорочення, впливає на нормалізацію згортання крові);
  • вироблення дофаміну та серотоніну – «гормонів задоволення»;
  • правильного функціонування мозку, покращення пам'яті, концентрації уваги.

Зображення: для чого дитині вітамін д3Однак, багато сучасних батьків, почувши про важливість мікронутрієнта, дуже старанно підходять до питання вітамінізації своєї дитини і не особливо задумуються про правила дозування та підбір форми препарату з вітаміном D3, що найбільш підходить малечі.

У чому вимірюється вітамін Д?

Речовини, що впливають на процеси, які протікають в організмі людини, називаються біологічно активними. Саме таким є і вітамін Д. Його біологічна активність вимірюється у МО – міжнародних одиницях. В одному МО знаходиться 0,025 мікрограмів очищеного холекальциферолу (вітамін Д3). Тобто 1 мікрограм (мкг) – це 40 МО вітаміну D.

А ось при здачі аналізу на концентрацію вітаміну Д у крові (здати його можна у будь-якій лабораторії), який називається 25(OH)D, одиниці виміру інші: наномоль на літр або нмоль/л. Залежно від концентрації мікронутрієнта в крові можна судити про те, чи є дефіцит вітаміну D, і якщо так, то якою мірою.

У нормі у дітей віком до 18 років у крові показник холекальциферолу повинен перебувати в межах 50 нмоль/л, а у новонароджених та дітей до року показники становлять 75 нмоль/л (це відповідно до рекомендацій ВООЗ). До речі, для дітей, які передчасно з'явилися на світ, інші показники норми – 20-50 нмоль/л.

Якщо аналіз показав нижчі результати, це вказує на недостатню кількість вітаміну Д в крові дитини і необхідний додатковий прийом нутрієнта.

Форми випуску вітаміну D

Існує кілька форм випуску нутрієнта для дітей: вітамін Д3 у краплях, таблетках, капсулах, спреї, жувальних пастилках. Не дивно, що серед такого розмаїття можна легко розгубитися. І ми зараз спробуємо відповісти на споконвічне батьківське запитання: «Що краще: вітамін Д у краплях чи таблетках?»

  • Вітамін Д у формі олійного розчину

Доведено, що жиророзчинний вітамін D3 найкраще засвоюється саме в поєднанні з жирами. Тому рідкий вітамін Д у формі олійного розчину буде кращим вибором. Плюс завдяки такій формі нутрієнт може накопичуватися в жирових тканинах та в печінці, що призводить до створення в організмі запасів кальциферолу. Але, в той же час, це може стати й мінусом: якщо регулярно вживати більше рекомендованої добової норми вітаміну Д, може виникнути гіперкальціємія – накопичення кальцію. А ще для правильного засвоєння «сонячного» нутрієнту з олійного розчину, у дитини не повинно бути проблем у роботі печінки та жовчного міхура.В одній краплі зазвичай міститься 600 МО вітаміну D3 – середня добова потреба дитини від народження та до підліткового віку. Приймати олійні краплі з вітаміном потрібно після їжі у першій половині дня, і не рекомендується перед сном, оскільки холекальциферол може вплинути на активність дитини. Ще одна перевага вітаміну Д у краплях – ця форма зручна для застосування навіть немовлятам.

Одним із таких препаратів із вітаміном D для дітей є «Олідетрим Кідс», який виробляється у Польщі відомою фармацевтичною компанією Польфарма. Ця дієтична добавка з вітаміном Д добре засвоюється за рахунок того, що при її виробництві використовується очищена фільтрована олія, що допомагає нутрієнту швидше засвоюватися дитячим організмом. А також у ньому немає штучних барвників та цукрів, які небажані для вживання маленьким дітям.

  • Вітамін Д у формі водного розчину

Незважаючи на те, що сам холекальциферол належить до групи жиророзчинних вітамінів, все ж педіатри іноді назначають маленьким дітям водорозчинний вітамін Д у краплях. І на це є свої причини. Рідкий вітамін D у формі водного розчину швидко засвоюється дитячим організмом (в 5 разів швидше за олійний), що важливо для малюків, які народилися передчасно. Справа в тому, що у таких дітей до року в організмі знижена кількість жовчних кислот, які необхідні для засвоєння холекальциферолу. Тому для них такий тип розчину є кращим варіантом.

  • Вітамін Д у формі таблеток

Перевага вітаміну D у таблетках – ймовірність помилитися у дозуванні надто мала: потрібно лише випити готову пігулку. Також – не завжди обов'язкова прив'язка до прийому добавки, тобто не потрібно її пити тільки після або в процесі вживання їжі.З мінусів – вітамін Д у таблетках погано і набагато довше засвоюється, через що потрібно набагато більше часу для того, щоб нутрієнт накопичився в організмі у необхідній кількості. Та й для дітей така форма препарату не дуже підходить: знайти дитину, яка з легкістю ковтає цілу пігулку не так вже й легко.

  • Вітамін Д у формі капсул

Зображення: вітамін д для дитиниКапсули з вітаміном D – це форма препарату, яка складається з желатинової оболонки, усередині якої знаходиться холекальциферол з олією. У капсульній формі практично такі ж плюси та мінуси, як і у олійному розчині вітаміну Д, але однією з важливих переваг є чітке дозування, яке перевищити практично неможливо, якщо не приймати препарат навмисне у великих дозах.Для дітей шкільного віку та підлітків європейська компанія Польфарма, яка виробляє дієтичні добавки з вітаміном D, створила окреме дозування: «Олідетрим 1000». Це желейні капсули, в яких міститься добове дозування холекальциферолу для дітей віком від 6 до 14 років. Унікальність їх у тому, що саму капсулу можна проковтнути повністю, а можна також випити сам вміст капсули, відламавши її кінчик, що зручно для прийому дітьми. Тобто вміст капсули можна додати до ложки з дитячим харчуванням або водою.

До того ж вітамін Д у капсулах добре засвоюється завдяки технології виробництва, підтвердженій Європейським сертифікатом GMP, коли при виробництві додається очищена фільтрована олія, що допомагає краще всмоктуватися жиророзчинному вітаміну Д3 в організмі. І ще один плюс – в них немає шкідливих добавок у вигляді цукрів, барвників, ароматизаторів.

  • Вітамін Д у формі спрею

Вітамін D3 у спреї з'явився відносно недавно й буває двох видів: у вигляді олійного чи водного розчинів. Виробники таких препаратів стверджують, що вітамін Д завдяки розпорошенню в ротову порожнину практично відразу засвоюється організмом. Однак доказової бази цьому немає, тому що для переробки нутрієнта в активну форму кальцитріол йому необхідні певні процеси в організмі, які проходять під впливом сонячних променів (якщо вітамін виробляється в шкірі) або спеціального білка в кишечнику, що транспортує його до печінки.

До того ж, у спреях часто використовують додаткові добавки, які є небажаними для вживання дітьми: підсолоджувачі, ароматизатори, смакові добавки, консерванти.

  • Вітамін Д у формі жувальних пастилок

Жувальні пастилки або як часто їх називають вітамін Д жувальний не рекомендується для вживання маленькими дітьми, незважаючи на те, що схожий на цукерки. Важливо пам'ятати, що у такій формі вітамін Д зазвичай поєднується з іншими речовинами (вітамінами або мікроелементами), а також має такі інгредієнти, як замінники цукру (зазвичай ксилітол або сорбітол), лимонну кислоту, ароматизатори (не завжди натуральні) та інше.

З чим приймати вітамін Д?

Звичайно ж, у холекальциферолу, як і в будь-якого іншого нутрієнта в організмі людини, є свої «друзі» і «вороги», тобто ті речовини, які впливають на засвоюваність вітаміну Д позитивно або негативно. «Сонячний» нутрієнт чудово поєднується з магнієм, кальцієм, фосфором та бором. Також його другом можна назвати і жиророзчинний вітамін К2, що допомагає накопичувати кальцій у кістках/зубах та виводити його надлишки з судин та м'язів.

«Супротивниками» вітаміну Д3 є такі речовини як залізо та вітамін Е. Тому мультивітамінні форми з цими нутрієнтами та холекальциферолом можна вважати неефективними, оскільки вони блокують засвоєння вітаміну Д3.Вітамін D також не можна одночасно приймати з деякими ліками, що вказується в анотації до них.

Зображення: коли давати дитині вітамін д3Зазвичай, добавки з вітаміном Д потрібно приймати під час або відразу після їжі, бажано вранці. Якщо необхідний прийом препаратів, у складі яких є перелічені вище речовини, слід встановити часовий інтервал між ними та прийомом вітаміну D3 (приблизно 2 години).

Скільки пити вітаміну Д: добові норми для дітей

У США, Великобританії, Франції та інших країнах є свої медичні формуляри, згідно яких розраховується дозування прийому вітаміну Д для дітей. І Україна – не виняток. Рекомендована дитяча доза вітаміну Д наведена нижче в таблиці, перевищувати її без рекомендацій лікаря не варто.

Норма вітаміну Д за віком дитини, таблиця:

Вік дитини Рекомендоване дозування вітаміну D
З народження та до 6 місяців 400 МО/добу або 10 мкг/добу
Від 6 до 12 місяців 400-600 МО/добу або 10-15 мкг/добу
Від 1 року до 6 років 600 МО/добу або 15 мкг/добу
Від 6 до 14 років 600-1000 МО/добу або 15-25 мкг/добу
Від 14 до 18 років 1000-2000 МО/добу або 25-50 мкг/добу

У разі наявності у дитини таких факторів, як темна шкіра (сюди ж відноситься й смаглява, і засмагла шкіра), зайва вага, недостатнє перебування на сонці, регулярні стреси, дозування може бути за рекомендацією лікаря збільшене.

Зазвичай фахівці радять влітку робити перерву в прийомі препаратів з вітаміном Д, але ця порада неприйнятна у разі, коли дитина занадто мало часу приділяє прогулянкам у сонячні дні. Тобто дозування задля уникнення дефіциту вітаміну D залишається те ж, що й у холодну пору року.

Передозування вітаміном Д

Фактів, коли траплялося передозування вітаміном D не так і багато. В основному це траплялося через помилки в дозуванні прийому вітаміновмісних препаратів тривалий час або в поєднанні одночасного вживання препаратів з холекальциферолом та продуктів, ним збагачених (наприклад, дитяче або спортивне харчування, молочні продукти та інше).

При передозуванні вітаміном Д виникає такий синдром, як гіперкальціємія – накопичення кальцію у крові. Зазвичай це проявляється регулярним поганим самопочуттям та втомою, зниженням апетиту, спрагою, проблемами у роботі ШКТ (болі у животі, нудота, блювання, діарея чи запор), прискореним сечовипусканням, м'язовою слабкістю. Не варто ігнорувати ці симптоми, якщо є проблеми в роботі нирок або печінки.

Профілактика гіповітамінозу D

Зображення: як давати дитині вітамін д3Так, ви можете стверджувати, що ваша дитина достатньо часу проводить на сонці, правильно харчується і не переживає стрес. Однак, згідно з останніми дослідженнями, 96 % населення нашої країни мають дефіцит вітаміну D. Причин для цього багато, починаючи від недостатньої кількості проведеного часу на сонці до проблем зі здоров'ям, які не дозволяють переробляти мікронутрієнт на активну форму.

Саме тому батькам слід уважніше ставитися до здоров'я своїх дітей та вчасно вживати заходів щодо запобігання захворюванням, займаючись профілактикою. Ідеальним показником прийому вітаміну D є аналіз крові 25(OH)D на рівень цього нутрієнта в організмі. Якщо показники виявляться невтішними, слід обов'язково ввести до раціону дитини додатковий прийом дієтичної добавки, правильно розрахувавши добову дозу вітаміну Д.

Вітамін D

підтримка організму вашої дитини

дізнатися про Олідетрим 1000
підтримка організму вашої дитини

Використана література:

  1. Vitamin D Deficiency // Omeed Sizar; Swapnil Khare; Amandeep Goyal; Amy Givler // February 19, 2023 // https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532266/
  2. Vitamin D regulation of the immune system and its implications for COVID-19: A mini review // Linda Bui, Zahra Zhu and Alfredo Bellon // May 18, 2021 // https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/20503121211014073
  3. Vitamin D regulation of the immune system and its implications for COVID-19: A mini review // Linda Bui, Zahra Zhu and Alfredo Bellon // May 18, 2021 // https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/20503121211014073
  4. Вітамін D в педіатрії: міфи та реалії сьогодення // Тетяна Стасенко Всеукраїнська медична газета «Ваше здоров’я» // Липень 2021 // https://www.vz.kiev.ua/vitamin-d-v-pediatriyi-mify-ta-realiyi-sogodennya/
  5. Клінічні рекомендації з діагностики, лікування та профілактики вітамін D-дефіцитного рахіту у дітей // В.Г. Майданник // Асоціація педіатрів України Національний медичний університет імені О.О. Богомольця // http://pediatrics.kiev.ua/library/metod/4.pdf
  6. Практичні рекомендації щодо надходження вітаміну D та лікування його дефіциту в центральній Європі – рекомендоване споживання вітаміну D серед населення загалом та у групах ризику щодо дефіциту вітаміну D // http://www.orionpharma.com.ua/siteassets/edu/devisol/vit-d-recommendations-u.pdf
  7. Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії // https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17#Text
На початок сторінки