Якщо у вас судоми – допоможуть вітаміни

12.06.2023
20.01.2024

Різкий болючий спазм, що скручує м'яз ноги і робить його ніби кам'яним... Найімовірніше, практично кожен дорослий хоч раз у житті переживав подібне відчуття. Особливо неприємно, коли таке відбувається несподівано вночі уві сні. І ми говоримо про... судоми в ногах. Чому зводить м'язи та чи можуть допомогти вітаміни? Давайте розберемося.

Для початку потрібно зрозуміти, що таке судома. Фахівці стверджують, що судома – це мимовільне та часто раптове скорочення м'яза, яке супроводжується сильним болем та триває від декількох секунд до кількох хвилин. При цьому виникнути спазм може будь-якої доби: як уночі під час сну, у стані спокою, так і при фізичному навантаженні, наприклад, під час бігу, плавання або навіть заняття сексом. При цьому судома може бути не тільки в кінцівках – литках ніг, ступнях, пальцях або долонях рук, але навіть у м'язах живота, у боці та сідницях.

Щоб дізнатися, як упоратися з судомою в нозі, потрібно в першу чергу зрозуміти причину її виникнення, адже зводити м'яз може і через брак вітамінів в організмі, і через розвиток хвороби.

Чому зводить м'язи? Основні причини

Зрозуміти, чому виникає судома в м'язі, не так вже й легко. Фахівці стверджують, що найчастіше спазм викликається через ідіопатичне зведення м'язів, тобто причину виявити так і не вдається. Але в той же час є люди, які страждають від цієї проблеми найчастіше.

Вітамін D

підтримка міцності кісток та м’язів

дізнатися про Олідетрим 2000
підтримка міцності кісток та м’язів

Зображення: що приймати при судомах нігУявіть, що ви вирішили в решті решт сходити в спортзал з бажанням трохи підтягнути фігуру та скинути кілька кілограмів. Все тренування йде як по маслу, перший підхід до тренажерів, другий ... І тут – різкий гострий біль у литці, руці або сідниці. Здається, ніби її «викручує» в інший бік, а сам м'яз напружується настільки, що стає кам'яним. Це і є судома, яка була спровокована активним фізичним навантаженням.

Викликати судому можуть не тільки тренажери, а й, наприклад, швидка ходьба на стадіоні або в парку, легка пробіжка без попередньої розминки та підготовки. Навіть не обов'язкове спортивне навантаження у прямому сенсі. Не працює ліфт і довелося довго підніматися або спускатися сходами? Або весь день потрібно було пробігати на високих підборах, а це не ваше звичне взуття? І, вуаля, м'яз ноги скручує судома.

Але найнеприємніша і найнесподіваніша судома наздоганяє під час сну або заняття дуже приємною справою – сексом. Тут причина в не зовсім зручній позі, коли окремий м'яз може перенапружуватися через неможливість перерозподілу навантаження.

вітаміни проти судом нігУ таких ситуаціях лікар скаже лише одне: судома спровокована надмірним чи незвичним навантаженням на групу м'язів чи окремий м'яз. Плюс до всього, навряд чи ви пили достатньо води протягом дня або тренування, що викликало зневоднення та вимивання з потом калію та кальцію, тобто порушився електролітний та сольовий обміни. Також спазми можуть бути викликані нестачею певних вітамінів в організмі, наприклад, дефіцитом вітаміну D.

Іншими факторами, що викликають судоми, стають:

  • вагітність (дефіцит магнію) або грудне вигодовування;
  • вік (у літніх людей часто виникає атрофія м'язів);
  • зайва вага;
  • спекотна погода або переохолодження;
  • інтоксикація (при вірусних захворюваннях, отруєннях та ін.);
  • побічні дії деяких медичних препаратів (гормональні контрацептиви, наприклад);
  • епілепсія, цукровий діабет або інші захворювання.

Види судом

вітаміни при судомах в ногахІснує кілька класифікацій судом. При перезбудженні кіркового відділу головного мозку виникає мимовільне скорочення різних груп м'язів. Такий вид судом отримав назву епілептичних. З цього випливає, що частіше ними страждають люди, у яких є захворювання на епілепсію або спостерігається схильність до нього.

Інша група, відповідно, називається неепілептичними судомами. Їх провокаторами є проблеми в роботі центральної нервової системи, невдалі зовнішні фактори (незручна поза, переохолодження тощо) та нестача вітамінів і мікроелементів.

Мимовільні раптові скорочення м'язів також розрізняють за характером. Це наступний варіант класифікації:

  1. Клонічні судоми – циклічні та періодично повторювані в одному м'язі.
  2. Міоклонічні судоми – нетривалі, швидкоминучі судоми.
  3. Тонічні судоми – тривають довго, часто переходять у напружений стан у м'язах.

Є ще класифікація з локалізації судом. Локальні виникають на окремій ділянці тіла: частина руки, литка, сідниця. Генералізовані судоми – це мимовільні скорочення м'язів на значній частині тіла: обидві ноги, наприклад, весь бік, або обличчя та шия.

Причини появи судом ніг

які вітаміни при судомах в ногахЯкщо вас часто турбують судоми ніг, тоді слід шукати головних винуватців проблеми та постаратися їх усунути. Звичайно, ці причини трохи перегукуються з причинами при загальних мимовільних скороченнях, що виникають у м'язах по всьому тілу:

  • дефіцит мінералів та вітамінів (вітамін D, кальцій, магній, калій та ін.);
  • надмірне раптове фізичне навантаження;
  • незручна поза, що призводить до «затікання» м'яза (під час сну в одній позі або заняття сексом);
  • порушення кровообігу в нижніх кінцівках;
  • нестача фізичного навантаження;
  • вагітність або період лактації у жінки;
  • вимивання або руйнування мінералів за рахунок лікарських засобів (гормональні препарати, сечогінні тощо);
  • порушення електролітного (мінерального) балансу за рахунок сильного потовиділення або виведення рідини з організму (висока температура, спека, отруєння з діареєю і блюванням);
  • плоскостопість;
  • варикоз;
  • зайва вага;
  • алко- та тютюно- залежності.

Вітамін D при судомах: чи реально допомагає?

Існує багато наукових доказів, які стверджують, що дефіцит деяких мінералів та вітамінів може стати причиною судом у ногах. Фахівці зазначають, що на функціональність скорочувальної діяльності м'язів впливає нестача вітамінів D та В6. Через їх дисбаланс цілісність мембран клітин м'язів страждає, в результаті знижується поріг чутливості, що і призводить до виникнення болючого спазму.

судоми від нехватки вітамінуПри частому виникненні судом у ногах додатково лікарі відзначають, окрім нестачі вітамінів D і В6, також нестачу мікроелементів: магнію, калію та кальцію. В одному з досліджень наголошується, що вітамін Д у сукупності з переліченими вітамінами та мікроелементами відповідає за правильне м'язове скорочення. При його нестачі нейронні зв'язки страждають, тому погано передаються нервові імпульси, що, за твердженням вчених, і є причиною виникнення судом ніг вночі. Ще однією причиною називають розвиток дистрофії м'язів, яка проявляється при дисбалансі цих вітамінів і мікроелементів.

Як приклад, хочеться навести одне дослідження, в ході якого з'ясувалося, що без додаткового прийому холекальциферолу (вітаміну Д) впоратися з регулярними судомами ніг, що виникають ночами, ніяк не можна.

Одна австралійська жінка звернулася до лікарів із проблемою часто виникаючих судом ніг, що турбують її особливо вночі. Після проведення діагностики, виявилося, що у неї спостерігався дефіцит вітаміну D. З урахуванням цього фактора було призначено комплексне лікування, що включає додатковий прийом «сонячного нутрієнта». Але жінка проігнорувала цей пункт і через півроку терапії виявилося, що підібране лікування жодного ефекту не мало. У ході опитування з'ясувалося, що вітамін Д жінка вирішила не приймати, вважаючи його за «нав'язаний БАД». Лікарям все ж таки вдалося переконати пацієнтку розпочати прийом препарату з вітаміном Д. У результаті позитивний ефект додаткового прийому холекальциферолу не змусив себе довго чекати й судоми пройшли.

Вчені дійшли висновків, що нестача вітаміну Д в організмі викликає м'язову слабкість, саме тому добавка з цією речовиною повернула лікування цієї жінки у потрібне русло. Наразі проводиться відразу кілька більш масових досліджень відомими медичними центрами у цьому напрямі.

Але який препарат вибрати серед величезної кількості препаратів з вітаміном D, які є на полицях українських аптек? Хочеться відзначити Олідетрим – препарат, який розроблений європейськими вченими та виробляється на «Польфармі» за суворого контролю норм Європейського союзу. Цей вітамін легко засвоюється організмом за рахунок додавання фільтрованої чистої олії до капсули з нутрієнтом на одному з етапів виготовлення. Ще один аргумент на користь саме препарату Олідетрим – його дозування, яке можна підібрати відповідно до потреби організму: є Олідетрим 2000, рекомендований для профілактичного прийому від 20 до 45 років, та Олідетрім 4000 – для людей старшого віку або для тих, кому потрібне дозування вище.

Корисні продукти при судомах у ногах

Щоб відновити баланс вітамінів та мікроелементів в організмі, що може значно покращити стан м'язів та скоротити кількість нічних судом у ногах, необхідно відрегулювати своє харчування і включити до нього продукти з високим вмістом магнію, калію, кальцію, вітамінів D та В6.

Мікроелемент/вітамін Продукти, що його містять
Вітамін D Морська жирна риба – сардини, лосось, скумбрія, тунець, оселедець, печінка тріски, рибна ікра, жовтки з яєць, молочні продукти, вершкове масло, лисички, насіння.
Вітамін В6 Горіхи всі види, всі злаки, бобові, картопля, шпинат, помідори, капуста всі види, цитрусові, полуниця, черешня, банани.
Магній Зелені листові овочі, кріп, петрушка, морська капуста, злаки – вівсянка, гречка, просо, бобові, фініки, чорнослив, курага, інжир.
Калій Риба, м'ясо, картопля відварена (особливо – приготовлена в «мундирі»), авокадо, банани.
Кальцій Молочні та кисломолочні продукти – сир, м’який сир, йогурт, ряжанка, кефір, насіння, горіхи, капуста білокачанна.

 Також хочеться відзначити, що вітамін Д виробляється під впливом ультрафіолетових променів. Тобто корисні прогулянки сонячними днями скасовувати не варто.

Профілактика судом ніг: 9 важливих правил

які вітаміни потрібні якщо судомиВідоме правило про те, що краще «більше зробити, ніж менше», чудово працює у плані профілактики нічних судом. Щоб уникнути повторних проявів спазмів у м'язах ніг, слід все ж таки дотримуватися 9 важливих правил:

  1. Виключіть важкі фізичні навантаження або вправи відразу після прийому їжі.
  2. Обов'язково виконуйте вправи, що розігрівають м'язи, перш ніж дати їм навантаження.
  3. Уникайте переохолодження.
  4. Ранкова зарядка, вправи після тривалого сидіння, вправи на розтяжку безпосередньо перед сном (до речі, вправи йоги та пілатесу дуже добре зарекомендували себе, як вправи для профілактики судом ніг) повинні стати вашим особистим правилом, в якому не буває винятків.
  5. Обов'язково пийте воду під час фізичних навантажень – так ви не допустите зневоднення організму. Також слід пити воду у потрібній кількості протягом дня.
  6. Давайте м'язам ніг регулярне навантаження – помірна активність дозволяє тримати м'язи в тонусі.
  7. Відмовтеся від зловживання кавою (не більше 1-2 чашок на день) та алкоголю.
  8. Надавайте перевагу правильному, насиченому необхідними мікроелементами та вітамінами, харчуванню.
  9. Якщо немає можливості наповнити організм потрібними для м'язів нутрієнтами за допомогою продуктів, приймайте спеціальні добавки, у яких є магній, калій, кальцій, вітаміни Д та В6.

І хочеться нагадати, що якщо у вас судома в нозі вночі виникла лише одного разу, то важливо знайти причину (див. вище) і виключити її. Але якщо судоми турбують ночами регулярно, це може вказувати на розвиток хвороби, тому слід звернутися до сімейного лікаря для встановлення діагнозу або направлення до більш вузького фахівця для підбору лікування.

Вітамін D

підтримка міцності кісток та м’язів

дізнатися про Олідетрим 2000

Джерела:

  1. Muscle Cramps // Bruno Bordoni; Kavin Sugumar; Matthew Varacallo // Last Update: September 4, 2022 // https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499895/
  2. Vitamin D and muscle // Jenny E. Guntona and Christian M. Girgis // 2018 Jun // https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6021354/
  3. Treating Vitamin D Deficiency and Insufficiency in Chronic Neck and Back Pain and Muscle Spasm: A Case Series // Chunbo Cai, MD, MPH // 2019 Aug 8 // https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6730953/
На початок сторінки