Хрускіт у колінах: що робити?

25.09.2023
16.02.2024

Хрускіт в колінах може турбувати здорових людей – під час ходіння, присідань, згинання ноги або невдалого повороту. Записуватися до лікаря чи не перейматись? Все залежить від ситуації – стану здоров’я, віку та регулярності симптомів. Заплануйте візит до лікаря та пройдіть комплексне обстеження.

Зображення: вітаміни для колінОлег дотримується здорового способу життя, постійно тренується. Останнім часом він помітив: коліно стало часто хрустіти. За результатами обстеження лікар запевнив: турбуватись нема про що, стан суглобів нормальний, але призначив вітаміни.

Причини хрускоту в колінах

Хрускіт в колінах виникає в результаті рухів гіалінового хряща. Тканини з віком зношуються, стираються та можуть зменшуватись у розмірах – з’являються характерні звуки [2]. Також хрускіт вказує на:

  • пошкодження меніска;
  • розтяжіння сухожилля;
  • зміну складу хрящової та суглобової тканини, дефіцит синовіальної рідини.

Не ігноруйте симптом, навіть якщо він турбує час від часу – причина може полягати в прогресуючих патологічних змінах.

Вітамін D

підтримка міцності кісток та м’язів

дізнатися про Олідетрим 2000
підтримка міцності кісток та м’язів

Чи буває хрускіт у колінах різновидом норми? В окремих випадках так. Суглоб омиває синовіальна рідина, під час рухів суглоба її склад, температура та тиск змінюються. Гази в розчиненому вигляді під тиском дають бульбашки, які потім лопаються. Про норму можна казати тільки, якщо симптом турбує час від часу, а не постійно.

Що призводить до болю у колінах

Біль частіше за все з’являється внаслідок травм й ушкоджень. Найчастіша причина – травмування м’яких тканин, що оточують суглоб (наприклад, розрив меніску). Незначні ушкодження можуть призводити до слабкості, хрускоту у колінах. Ці симптоми зникнуть, коли відновиться сам суглоб. Серйозні проблеми потребують консультації лікаря[5].

Зображення: хрускіт у колінахБіль в колінах – частий симптом серед професійних спортсменів. Особливо небезпечні для суглобів важка атлетика, біг та стрибки. Постійні фізичні навантаження з обтяженням провокують дегенеративні зміни та артроз.

Обов'язково потрібно виключити пателлофеморальный синдром. Він може вражати зону під коліном або в борозні стегна. Розвивається стан внаслідок перевантаження колінної чашечки, провокує його слабка чи коротка передня група м'язів стегна.

Інші причину хрускоту та болю у колінах – артрит, остеоартроз, наслідки хірургічних втручань. Якщо була проведена операція, клацання та дискомфорт можуть з’являтися відразу чи через рік, більш тривалий термін.

Хто в зоні ризику

Хрускіт та клацання в коліні можуть турбувати спортсменів, особливо після травм. Але є й інші причини:

  • метаболічні порушення;
  • неправильний питний режим;
  • дефіцит мінералів та вітамінів [3];
  • надмірні фізичні навантаження;
  • інфекції та запальні процеси.

Гіподинамія призводить до зниження м'язової маси та підвищує ризики травмування. Хрускіт з’являється при надмірній вазі – хрящі під впливом жирової тканини зношується, стоншуються, а це підвищує силу тертя.

Хрускотять коліна – чим собі допомогти?

Спочатку зверніться за консультацією до ревматолога або хирурга-ортопеда. Фахівець проведе огляд, відповість на поточні запитання, визначить діагноз та допоможе усунути причину хрускоту.  

Клацання, якщо вони з’являються рідко, безпечні для здоров’я за умови відсутності болю та травмувань. Коліно сильно болить? Зверніться до лікаря якомога швидше – він призначить схему лікування та ефективні знеболювальні, порекомендує робити місцеві компреси, якщо це необхідно. У складних випадках вас можуть направити на заміну суглоба.

Інші рекомендації щодо усунення болю та хрускоту:

  • знизити вагу (якщо вона надмірна);
  • відкоригувати раціон;
  • давати організму регулярні фізичні навантаження;
  • робити самомасаж;
  • носити ортопедичне взуття;
  • плавати, відвідувати гідромасаж;
  • приймати лікувальні ванни з травами та маслами;
  • робити компреси.

Деякі лікарі рекомендують засоби альтернативної медицини – наприклад, акупунктуру чи банковий масаж. У будь-якому випадку потрібна консультація фахівця.

Хрускіт у колінах під час згинання: терапія

зображення: хрускіт у колінах при згинанні та розгинанніЛікування хрускоту в колінах при згинанні має бути комплексним, передбачати приймання лікарських засобів, вітамінів та мікроелементів. Зазвичай лікарі призначають глюкозамін у складі капсул, таблеток або мазей. Речовина міститься у зв'язках, сухожиллях, хрящах, судинах, кістках, нігтях, слизових та інших структурах. Її дефіцит призводить до запалень, уповільнює регенерацію, підсилює біль та підвищує ризики патологічних змін у суглобах. Глюкозамін є в харчових продуктах (наприклад, грибах, морепродуктах), але для отримання швидких результатів бажано приймати добавки.

Які вітаміни покращують здоров’я колін

Кісткам та суглобам для нормального функціонування потрібні вітаміни, мінерали й інші корисні речовини. Вітамін Д регулює обмін кальцію та фосфатів, завдяки чому зміцнює суглоби з кістками. Якщо в організмі замало речовини, зростають ризики переломів, остеопорозу, появи сильного болю у суглобах та м’язах. Наприклад, аскорбінова кислота корисна для здоров’я в цілому, активно використовується в ортопедії з метою профілактики або у складі комплексної терапії захворювань.

Одним з найважливіших елементів для кісток є кальцій, він змінює їх та підвищує щільність (а низька щільність призводить до ламкості).Для повноцінного засвоєння кальцію потрібен високий рівень вітаміну Д – він регулює кістковий обмін, знижує ризики переломів та остеопорозу [4]. Дефіцит вітаміну може виникати за різних причин, основні:

  • вагітність;
  • дитячий чи літній вік;
  • стрес;
  •  порушення дієти;
  • хронічні захворювання.

зображення: Які вітаміни для зв'язокПриймати кальцій та вітамін Д потрібно в комплексі [3], останній дуже корисний для імунітету, кісток, м’язів та здоров’я в цілому. Він відповідає за їх нормальний розвиток, підвищує силу та витривалість, функціональну рухливість. «Олідетрим» представлено в продажу у дозуванні 600, 1000, 2000 та 4000 МО. Препарат виготовляється з додаванням очищеної сафлорової олії, що гарантує максимальну ефективність приймання.

Додатково для здоров’я кісток та суглобів рекомендовано приймати вітаміни групи В, А, Е, калій та магній. Також дітям та дорослим корисно буде періодично проходити курси Омега-3.

Профілактика від хрускоту

Рекомендації щодо профілактики хрускоту в колінах:

  • Носіть взуття на широкому надійному підборі до 3-4 см, додатково можете використовувати устілки з силікону.
  • Ведіть активний спосіб життя та займайтесь спортом.
  • Відмовтесь від пробіжок, різких стрибків.
  • Під час інтенсивних тренувань використовуйте наколінники та бинти для захисту.
  • Завжди приділяйте увагу розігріву до спортивних занять.
  • Приберіть з раціону гострі, солоні, смажені страви та солодощі, введіть молочні продукти, морепродукти та рибу.
  • Збалансуйте питний режим.
  • Підтримуйте нормальну масу тіла.

При легкому дискомфорті та задля профілактики використовуйте мазі з хондроїтином, глюкозаміном чи колагеном. Вони наносяться на проблемні ділянки.

Як відновити колінні суглоби

Аби покращити стан суглоба та забути про хрускіт, використовують хондропротектори. До них відносять:

  • хондроїтин – головна складова синовіальної рідини, речовина зупиняє процеси руйнування тканин;
  • глюкозамін – пригнічує біль, покращує живлення суглобів;
  • колаген – білкова сполука, що визначає гнучкість суглобів та стан з'єднувальної тканини;
  • гіалуронова кислота – підтримує оптимальну в’язкість синовії та покращує амортизацію;
  • МСМ – джерело органічної сірки, регенератор, ефективний засіб від набряків.

Для отримання помітного ефекту від приймання хондропротекторів [1] потрібно пройти курс від 6 місяців. Нагадуємо, що для здоров’я суглобів дуже важливі вітамін Д та кальцій.

Висновки

Хрускіт в коліні може турбувати час від часу або постійно. Якщо симптом супроводжується помітним болем, потрібно звернутись за консультацією до лікаря. Своєчасна терапія дає хороші результати, дозволяє відновлювати рухливість, повертає свободу руху. Лікування призначається в залежності від причини захворювання. Додатково спеціалісти рекомендують компенсувати вітамінодефіцит, особливу увагу приділяють кальцію та вітаміну Д [4] – без мікроелемента кістки будуть недостатньо щільними та ламкими, а його нормальне засвоєння неможливе без оптимального рівня вітаміну Д. «Олідетрим» можуть пити діти з народження та дорослі, він йде в добовому дозуванні у формі м’яких капсул малих розмірів без цукру та барвників. Країна виробництва – Польща, в Україні продукт є у вільному продажу.

Вітамін D

підтримка міцності кісток та м’язів

дізнатися про Олідетрим 2000

Джерела

  1. Жерноклєєва В.В., Тогідний А.А., Неретіна А.Ф. Корабльова Т.П. Досвід з використання хондропротекторів та вітамінно-мінеральних препаратів в терапії підлітків з остеохондропатією хребта та сколіозом. «Клінічна медицина».
  2. Association between Vitamin D and Knee Osteoarthritis: A PRISMA-Compliant Meta-analysis. Yu Y, Liu D, Feng D, Zhao J. Z Orthop Unfall. 2021 Jun;159(3):281-287. doi: 10.1055/a-1098-8815. Epub 2020 Mar 9.
  3. Effect of High-Dose Vitamin D Supplementation on Volumetric Bone Density and Bone Strength: A Randomized Clinical Trial. Burt LA, Billington EO, Rose MS, Raymond DA, Hanley DA, Boyd SK. JAMA. 2019 Aug 27;322(8):736-745. doi: 10.1001/jama.2019.11889.
  4. Vitamin D in the Prevention and Treatment of Osteoarthritis: From Clinical Interventions to Cellular Evidence. Park CY. Nutrients. 2019 Jan 22;11(2):243. doi: 10.3390/nu11020243.
  5. Is Vitamin D Supplementation Effective for Low Back Pain? A Systematic Review and Meta-Analysis. Zadro JR, Shirley D, Ferreira M, Carvalho Silva AP, Lamb SE, Cooper C, Ferreira PH. Pain Physician. 2018 Mar;21(2):121-145.
На початок сторінки