Як боротися з припливами при клімаксі

08.11.2022
10.10.2024

Менопауза, від вступу в цей етап змін до жіночої репродуктивної системи та до моменту настання постменопаузи, — це природний стан, який рано чи пізно проходять абсолютно всі представниці прекрасної статі. Однак основна симптоматика менопаузи не зовсім приємна і дуже хочеться покращити свій стан. Що робити?

зображення як полегшити припливиКлімакс саме так називають весь період менопаузи, це природний процес завершення активної роботи репродуктивної функції, коли в організмі відбувається гормональна перебудова, внаслідок чого яйцеклітини не продукуються і зникають щомісячні менструації.

До речі, щодо менопаузи існує дуже багато міфів. Наприклад, дехто стверджує, що в цей період завагітніти не можна. Це неправда, тому що часткова продуктивність яєчників зберігається аж до моменту, коли менструація повністю припиниться терміном на 1 рік. Також подейкують, що у жінок пропадає лібідо та сексу під час менопаузи практично немає. Це теж лише міф, тому що правильне ставлення до таких змін в організмі та вчасно вжиті заходи щодо коригування здатні звести це твердження до нуля. Але й говорити про те, що менопауза настає непомітно – також не можна.

Зміни у гормональному фоні при менопаузі не проходять без певних ознак. Природно, що найважливіший ознака — збій у менструальному циклі: місячні наступають трохи раніше від звичайного чи навпаки – трапляється затримка до місяця. Також ознакою є так звані «припливи» – не зовсім приємні фізичні прояви, що турбують кожну жінку тією чи іншою мірою. Це і раптове відчуття жару, регулярне безсоння, втома, неприємний запах поту, про які ми поговоримо нижче. Якщо правильно підготуватися та їх відкоригувати, питання про те, як боротися з припливами при менопаузі, перестане вас так хвилювати.

Періоди менопаузи

Вітамін D

Допомагає зміцненню імунної системи

дізнатися про Олідетрим 4000
Допомагає зміцненню імунної системи

Менопауза не проходить швидко, зазвичай перебудова жіночого організму триває кілька років. Фахівці виділяють три основні етапи.

Періоди Тривалість та специфіка
Перименопауза Це початковий етап менопаузи. Початок стартує у більшості жінок за 4-5 років до завершення менструацій. У середньому це відбувається у віці від 45 до 47. Основна ознака перименопаузи - збій у менструальному циклі: змінюється його тривалість і інтенсивність, сильно падає кількість гормонів прогестеронів і естрогенів, що виробляються. Через те, що менструації все ж таки зберігаються, є високий ризик завагітніти.
Менопауза Відсутність менструацій упродовж 12 місяців. Неприємні симптоми менопаузи посилюються ще більше.
Постменопауза Період від менопаузи та до 65-69 років. Потім настає етап репродуктивного старіння.

Іноді трапляється, що менопауза у жінок настає раніше за терміни. Її називають ранньою менопаузою. Подібне відбувається при:

  • Безпліддя у жінки або свідома відмова від виношування дитини (так звані чайлдфрі). Доведений факт, що у жінок, які народили трьох та більше дітей, клімакс настає пізніше.
  • Наявність такої шкідливої ​​звички як куріння. Дослідження показують, що куріння може призвести до настання менопаузи раніше, на відміну жінок, які не курять.
  • Відсутність у житті жінки сексу.
  • Перенесений сильний стрес.
  • Наявність деяких захворювань (перенесені операції на яєчниках, наприклад, або синдром виснажених яєчників).
  • Перенесені операції з видалення матки.
  • Променева або хіміотерапія, якщо вона спрямована на лікування онкологічних захворювань репродуктивної системи жінки.
  • Схильність на генетичному рівні.

Як бачите, всі жіночі організми різні, і терміни появи перших ознак менопаузи можуть проводити різні чинники.

Ступені тяжкості клімаксу і симптоми при приливах

Крім термінів розвитку менопаузи, клінічна картина у кожної з нас може проходити за «індивідуальним графіком» і характеризуватись такими проявами, як:

  • Підвищення потовиділення, особливо ночами (начебто кидає в жар). Такий прояв також часто називають гарячими припливами;
  • Безсоння, найчастіше під ранок;
  • Поява неприємного запаху;
  • Раптове почервоніння шкіри в районі зони декольте, шиї та на обличчі;
  • Виникнення судом у ногах;
  • Болі у молочних залозах;
  • Поколювання на різних ділянках шкіри;
  • Сухість шкіри та слизових;
  • Прискорене серцебиття;
  • Запаморочення;
  • Поява зайвої ваги;
  • Різкі перепади настрою від апатії («мені байдуже») до роздратування («все бісить»).

зображення як боротися з приливами при клімаксіТяжкі форми менопаузи доповнюються непритомністю чи втратою свідомості, нервовими зривами, сильними головними болями, є ризики розвитку мігрені.

Після того, як проходить перименопауза і менопауза, розрізняють кілька ступенів.

Зображення менопауза полегшити

Основні симптоми вікових фізіологічних змін у жінки – припливи. Як ми писали вище, їх причина - гормональні перебудови: зменшення вироблення таких гормонів, як прогестерони та естрогени.

5 основних правил, які полегшити приливи під час менопаузи

зображення як полегшити ознаки клімаксуВсі симптоми, як би вони не виявлялися, однаково значно псують життя. Але насолоджуватися життям при менопаузі все ж таки можна. Для цього дотримуйтесь лише кількох правил, які посприяють полегшення клімаксу.

  1. Відвідування гінеколога має бути регулярно.

Всі органи та системи нашого організму пов'язані між собою, і збій у роботі через гормональні перебудови одного з них може викликати неполадки в інших. Внаслідок цього може бути неправильно поставлений діагноз та підібрано лікування, у той час коли потрібно вжити необхідних заходів саме в гінекологічному аспекті. Відвідування гінеколога рекомендовані не рідше 1 разу на півроку. Адже впоратися із проблемою на початковому етапі набагато легше.

  1. Відвідування мамолога раз на 2 роки.

Гормональний збій і супутні ендокринні порушення під час менопаузи можуть позначитися і на здоров'ї ваших грудей. Якщо часто болять груди, спостерігається нагрубання або набряклість молочних залоз, з'явилися виділення із сосків і є ущільнення, це привід терміново відвідати мамолога. До 50 років відвідуйте мамолога 1 раз на 2 роки, а після – раз на рік.

  1. Налаштуйте свій сон!

Для гормонів – це понад усе. Не виходить лягти спати раніше 12-ї ночі? Час почати змінювати цю шкідливу не тільки для здоров'я, а й для краси, звички. Мелатонін – гормон правильного сну, молодості та здоров'я – виробляється з 23.00 до 01.00.

  1. Подбайте про кісткову тканину.

Одна з найчастіших проблем жінок під час менопаузи та постменопаузи – виснаження кісткової тканини, що загрожує виникненням остеопорозу. До такого стану призводить зниження вироблення гормону естрогену. Саме тому слід зробити додаткове обстеження кісткової тканини, яке називається остеоденситометрією.

Також лікарі з метою профілактики остеопорозу часто рекомендують додатково приймати кальцій та вітамін Д.

Докладніше про те, як вітамін D у дієтичній добавці Олідетрим сприяє зміцненню кісток, читайте у нашому блозі.

Для корекції нестачі «сонячного вітаміну» для жінок у менопаузі рекомендуються дозування від 2000 до 4000 МО/день. Для спрощеного прийому вітаміну Д, щоб не займатися регулярним підрахунком правильного дозування, польська фармацевтична компанія «Польфарма» випустила добавку для жінок віком 45+ Олідетрим 4000. Олідетрим 4000 допомагає збереженню стабільного рівня вітаміну D у жінок цілий рік!

  1. Відкоригуйте своє харчування за допомогою "правила тарілки" або "тарілки здорового харчування".

Дефіцит естрогену під час менопаузи поповнюється коштом жирових відкладень. Найчастіше це і є причина підвищеного апетиту та появи зайвої ваги. І що цікаво - виняток з меню вуглеводів і жирів (основа всіх «схудних» дієт) призводить до більшої потягу до солодощів. А це може призвести до виникнення дефіциту в організмі вітамінів і важливих амінокислот.

Відрегулювати харчування допоможе нехитре "правило тарілки", або як її ще називають - "тарілки здорового харчування".

Вам необхідно лише свою тарілку середнього розміру розділити на 4 частини. Дві чверті тарілки мають бути наповнені овочевим салатом, заправленими олією, або фруктами. Одна чверть тарілки відведена під складні вуглеводи – це каші чи картопля (відварена чи запечена). І остання чверть тарілки – під білкові продукти (птах, риба, бобові). Як легкий перекус можна використовувати ягоди, фрукти та горіхи.

І так, дієтологи радять дотримуватися системи інтервального голодування, коли велика перерва між їдою становить 18 годин, а на сніданок, обід та вечерю відводяться 6 годин вдень.

Ще кілька рекомендацій, як полегшити приливи під час менопаузи

зображення як полегшити припливиПоради, як боротися з припливами у клімакс, дані в попередньому пункті, це основні рекомендації, які можна почути від лікаря. Але є поради «бувалих», які полегшують загальний стан при менопаузі та допомагають пережити їх легше:

  • Не давайте собі засиджуватись на одному місці – більше рухів! Гуляйте на свіжому повітрі, займайтеся фізичною активністю, катайтеся на велосипеді або освойте піший туризм. До речі, «агрофітнес» – це теж фізична активність, але ще й з користю для оточуючих: можна висадити гарну клумбу, облагородити подвір'я, зробити розаріум.
  • Дотримуйтесь здорового способу життя. Про те, що куріння лише посилює жіночі проблеми, написано чимало. Але й алкоголем, хай навіть не часто, захоплюватися все ж таки не варто. Мало того, що вживання алкоголю підвищує апетит, який при менопаузі потрібно тримати у вузді, так ще й набряклість підвищується.
  • Зменшіть кількість солодощів і борошняних виробів до мінімуму. Так, ставити хрест на улюбленій шоколадці все ж таки не потрібно, але порцію можна обмежити. Тоді боротися із зайвою вагою при менопаузі не доведеться.
  • Стан погіршується під час перебування у задушливому приміщенні. Тому важливо провітрювати спальню перед відпочинком. Крім того, свіже повітря доброчинно позначається і на якості сну, що дуже важливо.
  • Зменшити надмірну пітливість допоможе легкий з натуральних матеріалів одяг. З цього робимо висновок: жодної синтетики в одязі.
  • Полюбіть себе в тому стані, в якому ви зараз перебуваєте. Це природні зміни в жіночому організмі та уникнути їх не вдається нікому. Тому дбайливо ставтеся до себе та своїх емоцій. Психологи довели, що жінки, які морально були готові до менопаузи, набагато легше перенесли її.

Уникнути проявів клімаксу непросто, але зменшити його вплив цілком можливо. Достатньо більше уваги приділяти собі та своєму способу життя.

Як полегшити менопаузу народними засобами? 12 корисних трав

зображення припливи при клімаксі що робитиКлімакс: як полегшити стан і як боротися з припливами при менопаузі за допомогою народних засобів? Якщо ви любите трав'яний чай, то саме він допоможе вирішити ці питання. Ці перевірені століттями народні засоби при регулярному їх використанні добре зарекомендували себе у боротьбі з симптомами менопаузи. Крім того, доведено дослідженнями вчених, що вони не лише покращують загальне самопочуття, а й підвищують лібідо:

  • Шавлія;
  • Листя червоної малини;
  • Корінь женьшеню;
  • Конюшина червона;
  • Корінь солодки;
  • М'ята перцева;
  • Квітки глоду;
  • Валеріана;
  • Шипшина;
  • Ромашка;
  • Собача кропивиця (пустирник);
  • Гінко білоба.

Трав'яні чаї при менопаузі слід вживати хоча б щодня, додаючи в них мед і часточку лимона.

Як бачите, не така страшна менопауза, як нам нав'язують різні стереотипи. Ставтеся до себе дбайливо, з любов'ю і дотримуйтесь наших рекомендацій. Тоді вам не потрібно буде «боротися» з симптомами менопаузи, постарайтеся їх лише прийняти, і саме «дорослішання» жіночого організму пройде максимально спокійно.

Вітамін D

Допомагає покращити настрій та сон

дізнатися про Олідетрим 4000
Допомагає покращити настрій та сон

Джерела:

  1. https://academic.oup.com/humrep/article/37/2/333/6427299
  2. https://www.lancastergeneralhealth.org/health-hub-home/2021/october/one-more-reason-not-to-smoke-early-menopause#:~:text=Women%20who%20smoke%20can%20go,years%20earlier%20for%20heavy%20smokers.
  3. https://www.bsmu.edu.ua/blog/premenopauza-yak-vazhlivij-period-zhittya/
  4. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1743-6109.2009.01700.x
  5. Giti Ozgoli, Elham Alsadat Selselei, Faraz Mojab, Hamid Alavi Majd, 2009 Aug, A randomized, placebo-controlled trial of Ginkgo biloba L. in treatment of premenstrual syndrome


На початок сторінки