Як полегшити менопаузу і впоратися з припливами?

08.11.2022
29.02.2024

Менопауза, від періоду вступу в цей етап змін у жіночій репродуктивній системі і до моменту настання постменопаузи, — це природний стан, який рано чи пізно проходять абсолютно всі представниці прекрасної статі. Однак основні симптоми менопаузи не зовсім приємні, і дуже хочеться полегшити цей стан. Що робити?

Клімакс, саме так називають весь період менопаузи у жінок, є природним процесом завершення активної роботи репродуктивної функції, коли в організмі відбувається гормональна перебудова, внаслідок чого яйцеклітини не продукуються та зникають щомісячні менструації.

До речі, щодо менопаузи у жінок існує дуже багато міфів. Наприклад, деякі стверджують, що в період клімаксу завагітніти не можна. Це неправда, тому що часткова продуктивність яєчників зберігається аж до моменту, коли менструація повністю припиниться терміном на 1 рік. Також подейкують, що в цей час у жінок пропадає лібідо, і сексу в період менопаузи практично немає. Це теж лише міф, тому що правильне ставлення до таких змін в організмі і вчасно вжиті заходи щодо їх коригування здатні звести це твердження до нуля. Але й говорити про те, що менопауза настає непомітно – також не можна.

Зміни у гормональному фоні при менопаузі не проходять без певних ознак. Природно, що найважливішою ознакою є збій у менструальному циклі: місячні можуть наступати трохи раніше, ніж звичайного, або ж навпаки – статися із затримкою до одного місяця. Також ознакою клімаксу є так звані «припливи» – не зовсім приємні фізичні прояви, що турбують кожну жінку тією чи іншою мірою. Це й раптове відчуття жару, регулярне безсоння, втома, неприємний запах поту та інші симптоми, про які ми поговоримо нижче. Якщо правильно підготуватися і відкоригувати, питання про те, як полегшити припливи при менопаузі, перестане вас хвилювати так сильно.

Періоди менопаузи

Вітамін D

Допомагає зміцненню імунної системи

дізнатися про Олідетрим 4000
Допомагає зміцненню імунної системи

Менопауза не проходить швидко, зазвичай перебудова жіночого організму триває кілька років. Фахівці виділяють три основні періоди клімаксу.

Періоди Тривалість та специфіка
Перименопауза Це початковий етап менопаузи. Початок клімаксу стартує у більшості жінок за 4-5 років до завершення менструацій. У середньому це відбувається у 45-47 років. Основною ознакою перименопаузи є збій у менструальному циклі: змінюється його тривалість та інтенсивність. В останні пару років цього етапу сильно падає кількість гормонів прогестеронів і естрогенів, що виробляються. Через те, що менструації все ж таки зберігаються, є високий ризик завагітніти.
Менопауза Відсутність менструацій упродовж 12 місяців. Неприємні симптоми менопаузи посилюються ще більше.
Постменопауза Період від менопаузи та до 65-69 років. Потім настає етап репродуктивного старіння.

Іноді трапляється, що менопауза у жінок настає раніше за терміни. Її називають ранньою менопаузою або раннім клімаксом. Подібне відбувається при:

  • Безплідді у жінки або свідомій відмові від виношування дитини (так звані чайлдфрі). Доведений факт, що у жінок, які народили трьох та більше дітей, клімакс настає пізніше.
  • Наявності такої шкідливої звички, як куріння. Дослідження показують, що куріння може призвести до настання менопаузи на два роки раніше, на відміну від жінок, які не курять.
  • Відсутності у житті жінки сексу.
  • Перенесеному сильному стресі.
  • Наявності деяких захворювань (перенесені операції на яєчниках, наприклад, або синдром виснажених яєчників).
  • Перенесеній операції з видалення матки.
  • Променевій або хіміотерапії, якщо вона спрямована на лікування онкологічних захворювань репродуктивної системи жінки.
  • Схильності на генетичному рівні.

Як бачите, всі жіночі організми різні, і на терміни появи перших симптомів менопаузи можуть впливати різні чинники.

Ступені тяжкості клімаксу та симптоми при припливах

Крім термінів розвитку менопаузи, клімакс у кожної з нас може проходити за «індивідуальним графіком».

Характеризуються припливи при менопаузі такими проявами, як:

  • Підвищення потовиділення, особливо ночами (начебто кидає в жар). Такий прояв також часто називають гарячими припливами;
  • Безсоння, найчастіше під ранок;
  • Поява неприємного запаху;
  • Раптове почервоніння шкіри в районі зони декольте, шиї та на обличчі;
  • Виникнення судом у ногах під час сну;
  • Болі у молочних залозах;
  • Поколювання на різних ділянках шкіри;
  • Сухість шкіри та слизових;
  • Прискорене серцебиття;
  • Запаморочення;
  • Поява зайвої ваги;
  • Різкі перепади настрою від апатії («мені байдуже») до роздратування («все бісить»).

Тяжкі форми менопаузи можуть доповнитися додатковими симптомами. Це непритомність або втрата свідомості, нервові зриви, сильний головний біль, а деяких вперше можуть почати турбувати мігрені.

По тому, як саме проходить перименопауза і менопауза, розрізняють кілька ступенів.

Зображення: як полегшити припливи

Основним симптомом вікових фізіологічних змін жінки є припливи. Як ми писали вище, їх причиною є гормональні перебудови: зменшення вироблення таких гормонів, як прогестерони та естрогени.

5 основних правил, які полегшать припливи під час менопаузи

Всі симптоми клімаксу, як би вони не виявлялися, однаково значно псують життя. Але насолоджуватися життям і полегшити стан при менопаузі все ж таки можна. І для цього потрібно дотримуватися лише кількох правил.

  1. Відвідування гінеколога має бути регулярним.

Всі органи та системи нашого організму пов'язані, і збій у роботі через гормональні перебудови одного з них може викликати неполадки в інших. Внаслідок цього може бути неправильно поставлений діагноз та підібрано лікування, у той час коли потрібно вжити необхідних заходів саме в гінекологічному аспекті. Відвідувати гінеколога потрібно не рідше 2-х разів на рік. Адже впоратися із проблемою на початковому етапі набагато легше.

  1. Відвідування мамолога раз на 2 роки.

Гормональний збій і супутні ендокринні порушення під час менопаузи можуть позначитися і на здоров'ї ваших грудей. Якщо часто болять груди, спостерігається нагрубання або набряклість молочних залоз, з'явилися виділення із сосків і є ущільнення, це привід терміново відвідати мамолога. До 50 років відвідувати мамолога потрібно 1 раз на 2 роки, а після – раз на рік.

  1. Налаштуйте свій сон!

Для гормонів правильний сон – це понад усе. Не виходить лягти спати раніше 12-ї ночі? Час почати змінювати цю шкідливу як для здоров'я, так і для краси, звичку. Мелатонін – гормон правильного сну, молодості та здоров'я – виробляється у певний час: з 23.00 та до 01.00.

  1. Подбайте про кісткову тканину.

Одна з найчастіших проблем жінок під час менопаузи та в період постменопаузи – виснаження кісткової тканини, що може спричинити виникнення остеопорозу. До такого стану призводить зниження вироблення гормону естрогену. Саме тому з початком клімаксу слід зробити додаткове обстеження кісткової тканини, яке називається остеоденситометрією.

Також лікарі з метою профілактики остеопорозу часто рекомендують додатково приймати кальцій та вітамін Д.

Докладніше про те, як вітамін D у дієтичній добавки Олідетрім сприяє зміцненню кісток, читайте у нашому блозі.

Для корекції нестачі «сонячного вітаміну» для жінок у менопаузі рекомендуються дозування від 2000 до 4800 МО/день. Для того щоб полегшити прийом вітаміну Д і не займатися регулярним підрахунком правильного дозування, польська фармацевтична компанія «Польфарма» випустила добавку для жінок у віці 45+Олідетрім 4000. Олідетрім 4000 допомагає збереженню стабільного рівня вітаміну D у жінок 365 днів!

  1. Відкоригуйте своє харчування за допомогою «правила тарілки» або «тарілки здорового харчування».

Дефіцит естрогену під час менопаузи поповнюється за рахунок жирових відкладень. Це найчастіше і є причиною підвищеного апетиту та появи зайвої ваги. І що цікаво – виключення з меню вуглеводів і жирів (основа всіх дієт для «схуднення») призводить до підвищення потягу до солодощів. А це може призвести до виникнення дефіциту в організмі вітамінів і важливих амінокислот.

Відрегулювати харчування допоможе нехитре «правило тарілки», або як її ще називають – «тарілки здорового харчування».

Вам потрібно лише свою тарілку середнього розміру розділити на 4 частини. Дві чверті тарілки повинні бути наповнені овочевим салатом, заправленими олією, або фруктами. Одна чверть тарілки відведена під складні вуглеводи – це каші чи картопля (відварена чи запечена). І остання чверть тарілки – під білкові продукти (пташине м’ясо, риба, бобові). Як легкий перекус можна використовувати ягоди, фрукти та горіхи.

І так, під час клімаксу дієтологи радять дотримуватися системи інтервального голодування, коли велика перерва між прийомами їжі становить 18 годин, а на сніданок, обід та вечерю відводяться 6 годин вдень.

Ще кілька рекомендацій, як полегшити припливи під час менопаузи

Поради, дані у попередньому пункті, це основні рекомендації, які можна почути від лікаря. Але є поради «бувалих», які полегшують загальний стан припливів при менопаузі та допомагають пережити їх легше:

  • Не давайте собі засиджуватися на одному місці – більше рухів! Гуляйте на свіжому повітрі, займайтеся фізичною активністю, катайтеся на велосипеді або опануйте піший туризм. До речі, «агрофітнес» – це теж фізична активність, але ще й з користю для оточуючих: можна висадити гарну клумбу, облагородити подвір'я, зробити розаріум.
  • Дотримуйтесь здорового способу життя. Про те, що куріння лише посилює жіночі проблеми, написано чимало. Але й алкоголем, хай навіть не часто, захоплюватися все ж таки не варто. Мало того, що вживання алкоголю підвищує апетит, який під час менопаузи потрібно стримувати, так ще й набряклість підвищується. А вам це не потрібне!
  • Зменшіть кількість солодощів і борошняних виробів до мінімуму. Так, ставити хрест на улюбленій шоколадці все ж таки не потрібно, але порцію можна обмежити. Тоді боротися із зайвою вагою при менопаузі не доведеться.
  • Погіршити симптоми менопаузи, а особливо викликати появу гарячих припливів уночі під час сну, може й перебування у задушливому приміщенні. Тому важливо перед сном провітрювати спальню. До того ж свіже повітря сприяє і якості сну, адже міцний сон дуже важливий у цей час.
  • Зменшити надмірну пітливість допоможе легкий з натуральних матеріалів одяг. Із цього робимо висновок: жодної синтетики в одязі.
  • Полюбіть себе в стані, в якому ви зараз перебуваєте. Клімакс – це природні зміни в жіночому організмі, і уникнути його не вдається нікому. Тому дбайливо ставтеся до себе та своїх емоцій. Психологи довели, що жінки, які морально були готові до менопаузи, набагато легше перенесли її симптоми.

Уникнути проявів клімаксу непросто, але зменшити вплив симптомів, полегшити прояви симптомів цілком можливо. Достатньо більше уваги приділяти собі та своєму способу життя.

Як полегшити менопаузу народними засобами? 12 корисних трав

Якщо ви любите трав'яний чай, то саме вони допоможуть вирішити питання «Як боротися з припливами при менопаузі за допомогою народних засобів?» Ці перевірені століттями народні засоби при регулярному їх використанні теж добре зарекомендували себе у боротьбі з симптомами менопаузи. Крім того, доведено дослідженнями вчених, що вони можуть не лише покращити загальне самопочуття, а й підвищити лібідо, що є дуже важливим у цей період.

  • Шавлія;
  • Листя червоної малини;
  • Корінь женьшеню;
  • Конюшина червона;
  • Корінь солодки;
  • М'ята перцева;
  • Квітки глоду;
  • Валеріана;
  • Шипшина;
  • Ромашка;
  • Собача кропивиця (пустирник);
  • Гінко білоба.

Трав'яні чаї при менопаузі слід вживати хоча б щодня, додаючи в них мед і часточку лимона.

Як бачите, не така страшна менопауза, як нам нав'язують різні стереотипи. Ставтеся до себе дбайливо, з любов'ю і дотримуйтесь наших рекомендацій. Тоді вам не потрібно буде «боротися» із симптомами менопаузи, їх потрібно буде лише прийняти, а сам цей жіночий період «дорослішання» пройде максимально спокійно.

Вітамін D

Допомагає покращити настрій та сон

дізнатися про Олідетрим 4000
Допомагає покращити настрій та сон

Джерела:

  1. https://academic.oup.com/humrep/article/37/2/333/6427299
  2. https://www.lancastergeneralhealth.org/health-hub-home/2021/october/one-more-reason-not-to-smoke-early-menopause#:~:text=Women%20who%20smoke%20can%20go,years%20earlier%20for%20heavy%20smokers.
  3. https://www.bsmu.edu.ua/blog/premenopauza-yak-vazhlivij-period-zhittya/
  4. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1743-6109.2009.01700.x
  5. Giti Ozgoli, Elham Alsadat Selselei, Faraz Mojab, Hamid Alavi Majd, 2009 Aug, A randomized, placebo-controlled trial of Ginkgo biloba L. in treatment of premenstrual syndrome – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19678774/ 


На початок сторінки