Які вітаміни пити навесні дорослим?

09.05.2023
01.04.2024

Чому фахівці рекомендують приймати вітаміни навесні? У цей час наш організм вимагає до себе особливо дбайливого ставлення, адже за час холодів запаси вітамінів та мікроелементів виснажуються, а нестабільна мінлива погода разом із вірусами та бактеріями здатні підірвати роботу імунної системи, вибивши її на деякий час із робочої колії. Щоб захиститися від такого, слід зайнятися відновленням вітамінних запасів. І ми підкажемо, які вітаміни потрібно пити навесні дорослим.

Багато хто вважає, що з настанням тепла додатково приймати вітамінні комплекси ні до чого, адже на прилавках з'являється безліч свіжих сезонних овочів і фруктів, ягід, на вулиці стає набагато тепліше та приємніше гуляти (не потрібно натягувати купу одягу, щоб не замерзнути). Проте фахівці вважають, що це помилка. Тому що заповнити дефіцити деяких вітамінів лише за допомогою правильного харчування та корекції способу життя практично неможливо. Не вірите? Ось кілька фактів.

Для повноцінного функціонування нашому організму потрібно 13 вітамінів. А виробляти самостійно організм може лише 5 з них: вітамін D, який утворюється під впливом сонячних променів (і то це лише 1/3 потреби на день), вітамін А – синтезується з каротиноїдів, вітамін К, вітамін В3 (PP, нікотинова кислота) та в невеликій кількості вітамін B5 (пантотенова кислота) – з'являються внаслідок роботи бактерій у кишечнику.

Щоб наситити організм потрібною добовою дозою вітаміну С, необхідно з'їдати 2 лимони або близько 5 апельсинів на день (немало, чи не так?).

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Потреба вітаміну D нашого організму теж не маленька. Якщо не дотримується прогулянковий режим у сонячну погоду, настає його дефіцит, який заповнити за допомогою корекції харчування ніяк не вдасться (40 курячих яєць або півкіло жирної морської риби на день з'їсти навряд чи буде комусь під силу).

Гіповітаміноз або авітаміноз – нерідке весняне явище, що є наслідком пасивного способу життя, недостатнього вітамінного харчування корисними овочами-фруктами та іншими продуктами, нечастого перебування на сонечку в осінньо-зимовий період. І з настанням тепла саме час зайнятися поповненням запасів організму вітамінами й мікроелементами. Також не слід забувати, що у багатьох з нас під впливом стресів (куди ж без них на сьогодні) порушується обмін речовин, що теж не сприяє засвоюваності вітамінів та мікроелементів. Але перед тим, як почати розбиратися, які вітаміни потрібні навесні, спочатку з'ясуємо симптоматику весняного авітамінозу.

Симптоми весняного авітамінозу + тест

Нестача вітамінів навесні проявляється загальними симптомами, які легко списати на стрес та втому. Але не слід забувати, що й самі тривалі стреси здатні викликати руйнування корисних речовин в організмі, викликаючи авітаміноз (якесь замкнуте коло).

Щоб визначити, чи ви відчуваєте дефіцит вітамінів навесні, спробуйте спростувати або підтвердити наступні 7 тверджень нашого тесту.

  1. Я відчуваю тривалу втому, яка не минає навіть після повноцінного вихідного дня. Мені стало все байдуже, якась апатія навалилася.
  2. Мені дошкуляє постійна сонливість, незважаючи на те, що сплю повноцінно щоночі. Відчуття, ніби «вирубаюся» на ходу.
  3. Моя працездатність на нулі: не вдається сконцентруватися, важко запам'ятати інформацію.
  4. У мене посилено випадає волосся, з'явилася лупа, нігті стали ламкими, шкіра тьмяною й чутливою, турбує лущення.
  5. Я практично не «вилажу» з застуд: то температура піднімається, то нежить дошкуляє, то кінцівки «викручує».
  6. Постійні головні болі мене зводять з розуму. Раніше голова так часто не боліла.
  7. Турбують «гойдалки» з боку кишківника: то закреп, то розлад, то взагалі блювання без причини.

Погодилися з 4 та більше тверджень? У вас є перші ознаки весняного авітамінозу. Якщо вчасно не вжити заходів і не почати пити вітаміни навесні, це може спричинити посилення перерахованих симптомів. Не вірите? Ось основні прояви дефіциту вітамінів по кожному нутрієнту:

  • Авітаміноз D викликає біль у м'язах та суглобах, підвищена крихкість кісток призводить до переломів, погіршується пам'ять, виникає депресія, знижується фертильність.
  • Нестача вітаміну А може спричинити появу так званої «курячої сліпоти», сухість шкіри, головний біль, проблеми зі сном.
  • Дефіцит вітамінів групи B загрожує такими наслідками, як лущення шкіри та слизових оболонок, поганим загоєнням ранок на тілі, можуть почати турбувати неполадки в роботі органів ШКТ (огида до їжі, блювання, нудота, диспепсичні розлади), з'являється анемія, ламкість волосся та нігтів.
  • При недостатній кількості вітаміну С виникають часті застуди, ясна стають чутливими і кровоточать, з'являються синці та підшкірні крововиливи без причини через ламкість судин.
  • Гіповітаміноз вітаміну E загрожує м'язовими судомами, швидким старінням не тільки шкіри, а й внутрішніх органів, неврологічними проблемами.

Вітаміни на весну для жінок

Деякі називають міфом поділ вітамінів на жіночі та чоловічі. Насправді це вже доведений факт, що навіть у підборі лікарських препаратів та призначенні дозування відмінність статей обов'язково має враховуватися. Тому, зважаючи на відмінності в засвоєнні біологічно активних речовин, на весну для жінок рекомендуються такі вітаміни, як:

  • холекальциферол (вітамін D), який є найкращим профілактичним засобом остеопорозу та впливає на загальне самопочуття й настрій;
  • токоферол (вітамін Е), що сприяє кращій роботі жіночих органів;
  • ретинол (вітамін А) запобігає передчасному старінню шкіри, покращує зір та стан волосся з нігтями;
  • аскорбінова кислота (вітамін С) для покращення роботи імунної системи та створення антиоксидантної дії на клітини організму та судини;
  • нікотинова кислота (вітамін В3, він же PP), біотин (вітамін В7 або Н), фолієва кислота (вітамін В9) необхідні для покращення структури шкіри, волосся, нігтів, кращої роботи ШКТ, запобігання анемії та ламкості судин.

Вітаміни на весну для чоловіків

Вітаміни навесні для чоловіків також потрібні. Представникам сильної статі слід звернути увагу на такі нутрієнти:

  • рибофлавін (вітамін B2), що позитивно впливає на зір, імунну систему, запобігає появі катаракти;
  • пантотенову кислоту (вітамін B5), яка бере участь у процесах обміну речовин та впливає на роботу надниркових залоз;
  • піридоксин (вітамін B6) запобігає інфаркту міокарда, є профілактикою виникнення судом у м'язах та підтримує стабільність нервової системи;
  • ретинол (вітамін А) бере участь у виробленні тестостерону та роботі репродуктивної системи, а також впливає на зір;
  • біотин (вітамін В7) покращує структуру шкіри та перешкоджає появі облисіння.

Які вітаміни пити навесні дорослим

Після прочитаного вище не дивно, якщо вам захочеться знайти найефективніші вітаміни для вживання навесні. Фахівці стверджують, що наповнити організм необхідними речовинами можна за допомогою вітамінно-мінеральних комплексів. Усі вони поділяються на дві підгрупи: мультивітаміни та моновітаміни.

У мультивітамінному комплексі йде різний набір вітамінів та мінералів, необхідних людському організму. З потрібним дозуванням (найчастіше це капсула), ми отримуємо денну норму рекомендованих нутрієнтів для підтримки свого здоров'я.

Монокоплекс – це часто лише один нутрієнт, який доповнений речовинами, що допомагають йому краще засвоюватися, і відрізняється лише дозуванням відповідно до віку або стану здоров'я людини. Він може бути в рідкому вигляді або капсулах, як, наприклад, вітамін D «Олідетрим».

Також слід знати, що універсальних комплексів немає і кожній людині необхідно індивідуально вибирати ті чи інші вітаміни. Адже те, що підходить вашій мамі чи подрузі, може вам не підійти. І це пов'язано не тільки з вашим станом здоров'я, але й з відмінностями у віці, щоденному фізичному навантаженні, харчуванні, перенесених стресах та інше.

Щоб краще розуміти, які вітаміни краще пити навесні, пропонуємо ознайомитись із основною інформацією, наведеною в таблиці. Це допоможе максимально близько підібрати потрібний вам комплекс.

Вітаміни для дорослих навесні: підбираємо залежно від показань
Імунітет Здоров’я волосся, шкіри, нігтів Робота серцево-судинної системи Стресо-стійкість Якість сну Мозкова діяльність
Вітамін А + + + +
Вітаміни групи В + + + + +
Вітамін С + + + +
Вітамін D + + + + + +
Вітамін Е + + + +

Чи потрібно пити вітамін D навесні?

Як тільки навесні визирнуло сонечко, багато хто починає думати, що приймати вітамін D вже не потрібно. У той же час не враховуються такі фактори, як сучасний ритм життя, коли погуляти сонячного дня просто немає часу. Або ті ж погодні умови: весна в наших широтах не така вже й сонячна, як хотілося б, чи не так? Та й із повноцінним харчуванням, що включає жирні сорти морської риби, яєць, молочних продуктів, в яких міститься холекальциферол, теж не у кожного складається так, як рекомендується лікарями.

А користь вітаміну Д не можна применшувати. Він відповідає за психоемоційний стан, покращує настрій та якість сну, допомагає в роботі імунної системи, впливає на роботу нервової та серцево-судинної систем, від його кількості в організмі залежить міцність кісток й так далі, і тому подібне.

Вибираючи для регулярного прийому вітамін Д, зверніть увагу на відомий препарат Олідетрим, що виробляється в Європі згідно з суворими вимогами до якості Європейського Союзу. Він виготовляється в різному дозуванні, що враховує вікову категорію та стан здоров'я кожного: від немовляти до людини похилого віку:

Вік Дозування Олідетрим
Немовлята та дошкільнята Кідс 600 МО у вигляді крапель
Діти від 6 до 14 років 1000 МО в капсулах
Підлітки 2000 МО
Жінки та чоловіки від 20 і до 45 років 2000 МО
Після 45 років 4000 МО

Не ігноруйте симптоми весняного авітамінозу, тому що запобігти важким станам набагато легше й дешевше самого лікування, а також подальшого відновлення організму. Потрібно лише визначитися, які вітаміни пити навесні дорослим, і багатьох важких, а іноді й небезпечних станів, викликаних авітамінозом, вдасться уникнути. Гуляйте більше у сонячну погоду, правильно харчуйтеся, приймайте якісні вітаміни навесні і ніякий гіповітаміноз вас не наздожене.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Джерела:

  1. Vitamin D Deficiency // Omeed Sizar; Swapnil Khare; Amandeep Goyal; Amy Givler // February 19, 2023 // https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532266/
  2. Public Health Aspects in the Prevention and Control of Vitamin Deficiencies // Ian Darnton-Hill // 2019 Sep // https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6775441/
  3. Vitamin D regulation of the immune system and its implications for COVID-19: A mini review // Linda Bui, Zahra Zhu and Alfredo Bellon // May 18, 2021 // https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/20503121211014073
  4. Vitamin A in Skin and Hair: An Update // Christine A. VanBuren and Helen B. Everts // Nutrients 2022, 14 // https://www.mdpi.com/2072-6643/14/14/2952
  5. Vitamin D and the Pathophysiology of Inflammatory Skin Diseases // Umar M., Sastry K.S.,  Al Ali F.,  Al-Khulaifi M.,  Wang E., Chouchane A.I. // Skin Pharmacol Physiol 2018 // https://www.karger.com/Article/FullText/485132
  6. The Roles of Vitamin C in Skin Health // Juliet M. Pullar, Anitra C. Carr and Margreet C. M. Vissers // Nutrients 2017 // https://www.mdpi.com/2072-6643/9/8/866
  7. Які вітаміни пити навесні — рейтинг кращих // https://www.medtechnika.com.ua/articles-and-reviews/kakie-vitaminy-pit-vesnoj-rejting-luchshih.html
На початок сторінки