Чи потрібний дітям вітамін Д влітку?

05.09.2022
28.02.2024

Більшість батьків вважають, що додатково давати вітамін Д дитині потрібно тільки в осінньо-зимові місяці. З настанням літа багато хто думає, що прогулянок буде достатньо, оскільки ця речовина добре виробляється на сонці. Так і є, але лише частково, адже навіть у найспекотніші літні дні дитині може не вистачати цього мікроелемента. Тому в статті ми з'ясуємо: навіщо давати дітям вітамін Д влітку, хто перебуває у групі ризику D-дефіциту, які дози застосовувати.

Чи давати вітамін Д влітку дітям?

Кальциферол – медична назва вітаміну Д – відіграє життєво важливу роль у розвитку організму дитини та її здоров'я. Цей жиророзчинний вітамін існує у двох різних формах: вітамін Д3 (холекальциферол), який міститься в деяких продуктах тваринного походження, та вітамін Д2 (ергокальциферол), який іноді можна знайти у рослинних продуктах. Д3 є ефективнішою формою, коли йдеться про здоров'я.

Вітамін Д потрібний для засвоєння кальцію і фосфору. Дані мінерали необхідні для підтримки міцних і здорових кісток і зубів, а також для забезпечення інших процесів в організмі, таких як робота серця і м'язів. Кальциферол працює як гормон, який надає підтримку центральній нервовій системі, допомагає регулювати імунітет та зростання клітин. Ця речовина покращує когнітивні функції: увага, пам'ять, мовлення, мислення, навчання.

Враховуючи той факт, що цей нутрієнт синтезується в шкірі під впливом УФ-променів, дбайливі батьки з настанням теплих днів скасовують його додаткове вживання. Але все ж таки з метою профілактики, медики рекомендують приймати цей елемент цілий рік, і літо – не виняток. Це зумовлено низкою причин:

  1. Географічне розташування. Україна належить до країн, які мають низький рівень інсоляції.
  2. Час доби. Для синтезу вітаміну Д необхідно перебувати на сонці з 10:00 до 15:00 близько 30 хвилин на день.
  3. Хмарність та смог блокують сонячні промені. Це, зі свого боку, впливає на дію ультрафіолету.
  4. Сонцезахисні креми та лосьйони перешкоджають щоденному надходженню кальциферолу. Так, відомо, що SPF 8 (фактор захисту 8) знижує його вироблення на 95%, а SPF 15 – на 99%. Проте дітям необхідно наносити сонцезахисний крем на відкритому повітрі, щоб уникнути сонячних опіків та знизити ризик розвитку раку шкіри.
  5. Забруднення повітря та одяг, що закриває все тіло, також знижують вплив сонячних променів.
  6. Ожиріння впливає на кількість циркулюючого вітаміну Д, який виробляється у шкірі.

Вітамін D

Підтримує імунітет та захисні функції організму

дізнатися про Олідетрим Кідс
Підтримує імунітет та захисні функції організму

Сучасні діти воліють сидіти вдома за комп'ютерами або телефонами, тим самим проводячи менше часу на вулиці.

Коли починати давати вітамін Д дітям

Більшість фахівців вважають, що давати вітамін Д дитині потрібно вже з перших днів її життя, а не з 4-го тижня, як передбачалося раніше. Адже поява на світ є великим стресом для малюка і йому потрібні сили, щоб зміцніти. Достатня кількість цього елемента в організмі досягається лише через кілька місяців після народження. 

Вітамін Д для новонароджених є життєво важливою речовиною, яка допомагає забезпечити нормальний ріст та розвиток усіх органів. Він бере активну участь у зміцненні імунітету, формуванні кісткових та м'язових структур, регулюванні рівня глюкози в крові.

До особливої групи ризику дефіциту вітаміну Д відносяться діти:

  • недоношені;
  • з надмірною масою тіла;
  • з хронічними захворюваннями нирок, печінки, щитовидної залози;
  • які отримують лікування протисудомними ліками;
  • хворі на бронхіальну астму.

Його нестача у дитини може проявляється такими симптомами:

  • поганий сон;
  • відмова від приймання їжі;
  • випадання волосся в області потилиці;
  • підвищена пітливість;
  • постійна дратівливість;
  • вередливість;
  • часті застуди;
  • затримка зростання;
  • слабкість у м'язах.

У підлітків можуть виникати болі в колінах, спині, ликах та стегнах.

Якщо ви спостерігаєте у дитини кілька ознак, перерахованих вище, то вам варто відвідати лікаря.

Вітамін Д для немовлят влітку

Особливо важливим є адекватне надходження вітаміну Д немовлятам, адже саме на цьому етапі малюк активно росте, розвивається, змінюються і формуються всі системи його організму. Через дефіцит кальциферолу на першому році життя високий ризик виникнення в майбутньому проблем з кістково-м'язовою системою, а також розвитку таких хвороб, як цукровий діабет, артеріальна гіпертензія, ревматоїдний артрит, ожиріння. На сьогодні вчені підтвердили зв'язок між розвитком мовних здібностей дитини й тим, чи отримувала мати достатню кількість цього гормону в період вагітності.

Для профілактики рахіту педіатри призначають вітамін Д немовлятам навіть улітку, оскільки пряме сонячне проміння шкідливе для малюка, а материнське молоко не може покрити денну норму кальциферолу.

Педіатри розповідають батькам про важливість вітаміну Д для організму немовляти й наполегливо рекомендують давати його малюкам до 3 років, щоб уникнути розвитку такої хвороби як рахіт. Чи слід приймати кальциферол дітям старшого віку та для чого?

  • Згідно з дослідженнями, D-дефіцит є поширеним явищем не тільки серед немовлят, але й серед дошкільнят (3-6 років). У цьому віці відбувається формування всіх органів та тканин, розвивається фізична, пізнавальна та емоційна сфери. Значну частину часу дитина вже проводить не вдома з рідними, а в дитячому садку, відвідує різні гуртки, розвиваючі заняття. Збільшення соціалізації дітей у цьому віці призводить до підвищення захворюваності, особливо застудою або грипом. Профілактичне приймання вітаміну Д допоможе зміцнити імунітет, полегшити перебіг хвороб, прискорити одужання.
  • Інтенсивне зростання та постійні навантаження у школі збільшують витрачання кальциферолу, що часто призводить до його нестачі в організмі. Школярі потребують цього нутрієнта для формування правильної постави, перешкоди розвитку карієсу, збільшення опірності організму до ГРВІ. Також він сприяє підвищенню продуктивності під час навчання, покращуючи пам'ять та концентрацію уваги.
  • Контролювати рівень вітаміну Д необхідно також і підліткам, адже через прискорений фізичний розвиток, статеве дозрівання та гормональні зміни він швидко витрачається. У цей період даний гормон допомагає поліпшити когнітивні здібності, регулювати настрій, зняти втому і дратівливість, знизити тривожність.

Дозування вітаміну Д для дітей у літній час

Сьогодні широко обговорюється питання про фізіологічну дозу вітаміну Д3. Служба продовольства та харчування США вважає, що безпечною добовою дозою для дітей першого року життя є 1000 МО (міжнародних одиниць), а для дітей старшого віку – 2000 МО.

Методичні рекомендації з лікування та профілактики дефіциту вітаміну Д у населення країн Центральної Європи включають такі дозування:

Вікова категорія Рекомендована щоденна норма, МО Максимально допустимий рівень споживання, МО
Новонароджені та малюки (0-12 міс.) 400-600 1000
Діти (1-10 років) 600-1000 2000
Підлітки (11-18 років) 600-1000 4000

Для недоношених малюків холекальциферол повинен призначатися з перших днів життя у кількості 400-800 МО, а для дітей та підлітків з ожирінням – 1200-2000 МО.

Профілактична доза вітаміну Д може бути нижчою влітку, ніж взимку.

Батьки повинні бути уважними при виборі препаратів із цією речовиною. Зараз на ринку представлено безліч різних засобів з різними концентраціями вітаміну Д. Для визначення дозування зверніться до лікаря за консультацією. Він огляне дитину, збере анамнез, за потреби призначить лабораторне дослідження.

Ми рекомендуємо звернути увагу на продуктову лінійку європейського виробника Polpharma - Олідетрим. Олідетрим Кідс 600 МО випускається у вигляді олійного розчину для дітей від народження до 6 років, а Олідетрим 1000 МО – у вигляді м'яких желатинових капсул для дітей та підлітків. Ці дієтичні добавки не містять штучних барвників або підсолоджувачів, які могли б нашкодити дитині.

Ці продукти можна знайти в більшості аптек країни або замовити онлайн через аптечні сайти.

Вітамін D

Підтримує при розумових навантаженнях

дізнатися про Олідетрим 1000
Підтримує при розумових навантаженнях

Література:

  1. Joy A. Weydert. Vitamin D in Children’s Health. Children (Basel). 2014 Sep; 1(2): 208–226. doi: 10.3390/children1020208.
  2. Arash Hossein-nezhad, Michael F Holick. Vitamin D for health: a global perspective. Mayo Clin Proc. 2013 Jul;88(7):720-55. doi: 10.1016/j.mayocp.2013.05.011. Epub 2013 Jun 18.
  3. Omeed Sizar, Swapnil Khare, Amandeep Goyal, Amy Givler. Vitamin D Deficiency. 
  4. Методичні рекомендації з лікування та профілактики дефіциту вітаміну Д у населення країн Центральної Європи: рекомендовані дози препаратів вітаміну D для здорової популяції та груп ризику. Міжнародний ендокринологічний журнал 7 (71) 2015: 113-119.
  5. Holick M. F. Vitamin D deficiency. N. Engl. J. Med. 2007;357:266-281.
  6. Захарова И.Н., Долбня С.В., Курьянинова В.А., Климов Л.Я., Кипкеев Ш.О., Цуцаева А.Н., Ягупова А.В., Енина Е.А., Автандилян Л.Л., Атанесян Р.А., Дятлова А.А., Пономарёва М.Е., Карасёва А.А. Роль витамина D в формировании здоровья детей дошкольного возраста. Медицинский совет. 2021;(1):37–48. doi: 10.21518/2079-701X-2021-1-37-48.


На початок сторінки