Недостатність вітаміну Д: симптоми у жінок в період менопаузи

16.12.2021
29.02.2024

Недостатність вітаміну Д: симптоми у жінок в період менопаузи

Менопауза, клімакс, клімактерій... Ці слова викликають хвилю різних емоцій у кожної жінки. З одного боку, ми розуміємо, що це неминуче, але ж все таки природній процес. З іншої сторони, у цей період в організмі жінки можуть активізуватися хронічні захворювання та виникнути так званий клімактеричний синдром у формі депресій, нервових розладів, безсоння, припливів, підвищеної пітливості, різких змін настрою, ожиріння.

Чи можна і як полегшити симптоми менопаузи, уникаючи розвиту клімактеричного синдрому?

Які продукти, вітаміни під час менопаузи допоможуть вберегти свою молодість якомога довше?

Ознаки менопаузи

За статистикою, клімактеричний синдром виникає у чотирьох із п’яти жінок. При цьому важкий та помірний перебіг спостерігається у більшості пацієнток, а легкий мають лише 16% жінок.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Саме в цей період, період клімактерія, перед жінками відкриваються нові можливості (вже дорослі діти, підростають онуки, професійне та соціальне життя сформувалось), можливість присвятити час для себе.

Що таке клімактерій? Як скоригувати свій спосіб життя під час цих змін?

Спочатку давайте розглянемо класифікацію періодів клімактерію. Це необхідно для того, щоб знати, що все починається задовго до настання менопаузи, іноді навіть за 10-15 років та продовжується майже все подальше життя.

Тому існують такі етапи:

  • пременопауза ꟷ період менопаузального переходу;
  • менопауза;
  • пременопауза і постменопауза.

Пременопауза починається у віці 40-45 років і закінчується настанням менопаузи. В цей період спостерігаються нерегулярні менструальні цикли.

Менопауза ꟷ це остання природна менструація у житті жінки. Менопауза буває природною та штучною. Середній вік настання останньої природної менопаузи у жінок в Україні становить 52, 5 роки.

У жінок в період клімактерію, на фоні зниження гормональної функції яєчників, відбувається загальне зниження всіх жіночих статевих гормонів, хоча темпи їх зниження різні, а саме рівень прогестерону зменшується вдвічі швидше, ніж рівень естрогену. Тому в цей період у жінок виникає так званий стан відносно підвищеного рівня естрогену, що може призвести до розвитку гіперпластичних (чи онкологічних) процесів будь-якої локалізації.

Існує класифікація менопаузи відповідно до віку її настання:

  • передчасна недостатність яєчників у віці до 40 років;
  • рання менопауза у віці 40-45 років;
  • своєчасна менопауза в 46-54 роки;
  • пізня менопауза після 55 років.

За статистикою, лише у 1% жінок виявляють передчасну менопаузу та ще у 1% жінок менструація продовжується до 60 років.

Настання менопаузи провокують: видалення матки, куріння, стрес, хірургічні втручання в органи репродуктивної системи, відсутність пологів, життя на висоті вище 2000 м над рівнем моря та інші негативні фактори.

Клімактеричний синдром

Давайте розберемося, що ж таке клімактеричний синдром.

Ці різні паталогічні стани, які виникають у жінок на фоні зменшення гормональної функції яєчників та загальної вікової інволюції організму, обумовленої спадковими факторами, перенесеними соматичними захворюваннями, паритетом, станом навколишнього середовища та соціальними факторами.

Тому давайте розглянемо основні симптоми клімактеричного синдрому, які відрізняються періодом настання і можуть бути ранніми, відстроченими та пізніми. Також їх відрізняють за видами системних порушень. До ранніх симптомів належать: вазомоторні та психоемоційні.

Найбільш відомі вазомоторні симптоми:

  • припливи жару;
  • підвищена пітливість;
  • головний біль; лабільність артеріального тиску;
  • озноб;
  • тахікардія;
  • екстрасистолії;
  • запаморочення.

Психоемоційний ряд симптомів:

До групи відстрочених симптомів належать урогенітальні порушення, зміни шкіри та її придатків.

Жінок у цей період часто турбують: атрофічний вагініт, сухість вагіни, свербіння, печіння, біль під час статевого акту, нетримання сечі, дизурія, цистит. На ранніх стадіях ці симптоми лікуються. Тут важливо звернути увагу, які вітаміни краще обрати при менопаузі жінці. Також варто пам’ятати, що загострення клімактеричного синдрому відбуваються в осінньо-зимовий та весняні періоди.

Діагноз пременопауза та менопауза не потребує додаткових лабораторних гормональних досліджень для більшості здорових жінок після 45 років при наявності наступних симптомів:

  • вазомоторні симптоми на фоні нерегулярних менструацій при менопаузі;
  • відсутність менструацій останні 12 місяців (без використання гормональної контрацепції) чи виникнення клімактеричних симптомів після гістеректоміі при постменопаузі.

Слід звернути увагу, що існує безліч причин для виникнення паталогічних станів, схожих на клімактеричний синдром. Тому лікарі проводять диференційну діагностику з урахуванням віку пацієнтки. У молодих пацієнтів найперше слід виключити вагітність.

Харчування при менопаузі

Багато жінок з насторогою очікують настання менопаузи, хвилюючись про зміни у зовнішності, збільшення маси тіла та появи припливів. Але насправді все не так страшно і у випаду прогресування симптомів підлягає медикаментозній корекції.

  1. Сприймати менопаузу як природний фізіологічний процес, перехід на новий етап життя.
  2. Збалансовано харчуватися, щоб організм отримував всі необхідні вітаміни при менопаузі, включаючи вітамін Д та мінерали. Це знижує ризик розвитку остеопорозу та збільшення маси тіла під час менопаузи.
  3. Підтримуйте нормальну вагу завдяки збалансованій дієті з низьким вмістом цукру.
  4. Насичуйте своє харчування вітамінами та мінералами.
  5. Регулярні заняття спортом. Займайтеся фізкультурою або організовуйте, принаймні, 30-ти хвилинні прогулянки 3 рази в тиждень.
  6. Якщо ви думаєте про замісну гормональну терапію, то краще спочатку проконсультуйтеся з лікарем.
  7. Не рекомендуємо у цей період паління. Паління ꟷ головний фактор ризику розвитку серцево-судинних захворювань.
  8. Контролювати високиий артеріальний тиск медикаментозно та правильним способом життя. Це допоможе зменшити ризик серцевих захворювань.
  9. Уникайте стрес, знайдіть для себе те, що зможе вам допомогти релаксувати та зменшити напругу.

Рекомендуємо проконсультуватися з гінекологом щодо всіх змін, які відбуватимуться у вашому організмі. Вивчення достовірної інформації також допоможе вам уникнути стресу, попередити різкі зміни настрою, депресію та проблеми зі сном.

Роль вітамінів в організмі жінок

Давно відомо, що здоровий спосіб життя: елементарна фізична активність, повноцінне харчування та вітаміни важливі на всіх етапах життя. Та іноді забезпечення організму достатньою кількість вітамінів та мінералів потребує достатніх зусиль. Вітамін D ꟷ один із поживних елементів, про користь якого ми найчастіше чуємо, особливо для людей середнього віку.

Вітамін D виконує безліч функцій в організмі:

  • сприяє засвоєнню кальцію;
  • підтримує здоров’я кісток;
  • підтримує імунну систему;
  • зменшує запалення;
  • сприяє покращенню настрою, сну;
  • допомагає у боротьбі з депресією, яка особливо відчутна у цьому віці.

Дуже поширене питання: які вітаміни найкращі при менопаузі чи жінкам за 50?

Отримання достатньої кількості вітаміну D, звичайно, важливе протягом всього життя для підтримки всіх життєвих функцій, але може бути особливо необхідним під час менопаузи.

Через природну прогресуючу втрату цілісності скелету після настання менопаузи, важливо уникати додаткових негативних змін кісток, пов’язаних з дефіцитом вітаміну D. Окрім того, епідеміологічні дослідження підтверджують, що більш високий рівень вітаміну D, пов'язаний з низьким ризиком настання ранньої менопаузи.

Вітамін D вивчався на його взаємозв’язок з деякими симптомами менопаузи. Припускалось, що оскільки абсорбація і утримання кальцію (для чого необхідний достатній рівень вітаміну D), знижуються після настання менопаузи, рівень вітаміну D може впливати і на інші симптоми цього періоду, пов’язані з гормональними змінами. При цьому вітамін D необхідний для жінок середнього віку і з інших причин.

Ефективні способи усунення симптомів менопаузи

Зміна способу життя також допомагає у боротьбі з симптомами менопаузи. Оскільки менопауза може по-різному впливати на жінок, способи лікування слід підбирати у залежності від симптомів.

  • Припливи: якщо у вас є припливи, слідкуйте, щоб у кімнаті була прохолодна температура повітря, майте завжди змогу одягнутись тепліше чи зняти зайвий одяг.
  • Зміна ваги та холестерину: під час менопаузи жінки часто набирають зайву вагу, особливо в середній частині тіла. Менопаузальні зміни також можуть ускладнювати регулювання рівня холестерину. Тому притримуйтесь правильного харчування, споживаючи достатню кількість фруктів та овочів, білкову їжу з низьким вмістом жиру, наприклад, курятина, риба. Пийте достатню кількість води та уникайте консервантів.
  • Втрата кісткової маси: зниження рівня гормону естрогену може пришвидшувати втрату кісткової маси. Вправи з невеликими навантаженням: ходьба, біг та силові тренування можуть допомогти зберегти міцність кісток.

Комплекс вітамінів та мінералів при менопаузі

Завдяки гормональним змінам виникає багато побічних ефектів у період менопаузи, у тому числі підвищений ризик розвитку певних захворювань та станів. Коли рівень естрогену знижується, зростає ризик розвитку остеопорозу при менопаузі, серцево-судинних захворювань, з’являється роздратованість через припливи та сухість вагіни.

Вітаміни та добавки при менопаузі можуть стати важливим компонентом для полегшення симптомів під час і після менопаузи, але що краще обрати, може стати справжньою дилемою.

Які найкращі вітаміни при менопаузі, як правильно підібрати вітаміни для тих, кому за 50

Обираючи комплекс або моно препарат, враховуйте наявність у їхньому складі достатньої кількості вітамінів, зважаючи на ваш вік. Наприклад, для корекції дефіциту вітаміну D рекомендуються підтримуюча добова доза от 2000 до 4800 МО.

Вживання добавок із вмістом вітаміну D є сучасною, безпечною, альтернативою традиційним джерелам надходження цього вітаміну.Так само зменшує випадання волосся через дефіцит вітаміну Д.

Вітамін D позитивно впливає на нервову систему жінок у цей період, сприяє зменшенню стресу, покращує емоційний стан. Вченими доведено, що рецептори вітаміну Д, розташовані у зонах головного мозку, де відбувається вироблення серотоніну та дофаміну, які є “гормонами щастя” або “гормонами гарного настрою”. Саме вони відповідають за формування позитивних емоцій.

У людей з поганим настроєм, депресіями, зазвичай, виявляють низький рівень вітаміну Д в організмі. Достатній рівень вітаміну D в організмі жінки сприяє зниженню ваги завдяки нормалізації обміну речовин та підвищення загального тонусу організму.

Де купити вітамін Д при менопаузі

Які ж вітаміни при менопаузі в Україні будуть корисними. На українському ринку представлений бренд Олідетрим польського виробника “Польфарма”, відомого засновника ринку вітаміну Д3.

Вітамін D

ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я ПІСЛЯ 45 РОКІВ

дізнатися про Олідетрим 4000
ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я  ПІСЛЯ 45 РОКІВ
Олідетрим ꟷ джерело вітаміну Д3, в різному дозуванні, починаючи з 600 МО і 1000 МО для дітей і підлітків, і 2000 и 4000 МО для дорослих, у формі капсул. Вітамін Д3 в Олідетримі рослинного походження, оброблений методом гідролізу-дистиляції. М’які капсули легко засвоюються організмом. Дозування 2000 і 4000 МО, яке рекомендується жінкам 45+, продається у великих упаковках №60, яких вистачає на 2-місячний курс прийому, що достатньо економно.

Олідетрим можна придбати в аптеках вашого міста, на сайтах аптечних мереж, а також на різних агрегаторах.

Менопауза ꟷ це новий період вашого життя, присвятіть його своїй максимальній реалізації та здійсненні своїх мрій ,та нехай ніщо вам у цьому не завадить.

На початок сторінки