Вітамін D для імунітета дітей

12.08.2021
23.02.2024

Здоров’я людини формується ще в утробі матері. У ранньому віці дитина адаптується до умов навколишнього середовища, часто хворіє та найбільш схильна до вірусних та інфекційних захворювань. Тому зміцнення імунітету є дуже важливим.

Відомо, що “магічної таблетки” у боротьбі з захворюваннями, на жаль, немає. Але загартовування,  прийом вітамінів та мінералів сприяє зміцнення імунітету. ”Дитячим” вітаміном вчені та лікарі називають вітамін D. Він впливає на формування вродженого імунітету, попереджує розвиток інфекційних та вірусних захворювань, сприяє швидкому одужанню.

Давайте розберемося: що впливає на імунітет, як зміцнити організм дитини,  чи достатньо вітаміну D для формування міцного імунітету?

Наскільки часто хворіє дитина і чому?

Вітамін D

Підтримує імунітет та захисні функції організму

дізнатися про Олідетрим Кідс
Підтримує імунітет та захисні функції організму

Імунна система дитини розвивається в перші декілька років. Лікарі використовують поняття “часто хворіючі діти” (ЧХД), яке характерезується частотою  захворювань від 6 до 12-15 разів на рік. Важлива також не тільки частота, а й швидкість одужання. Чим кращий імунітет дитини, тим швидше він справляється із захворюваннями.

Спеціалісти виділяють декілька критичних періодів розвитку імунної системи:

  • Період №1ꟷ “новонародженність” перші 28 днів. Імунна система під захистом материнських антитіл. Імунна система дитини характерезується подавленістю та пасивністю, що призводить до низького рівня захисту організму.
  • Період №2 ꟷ перші 4-6 місяці життя. Послаблення материнських антитіл і початок вироблення власних.  Імунна система дитини знайомиться  з різноманітними факторами зовнішнього середовища ꟷ патогенами.  Перенесені захворювання не запам’ятовуються організмом , тому спостерігаються повторні  ГРВІ, кишкові інфекції, ротавіруси, алергії.
  • Період №3 ꟷ до 2-х років характерезується підвищеною соціалізацією дитини. Зберігається вроджений імунітет і починається формування  набутого. В організмі виробляються антитіла до деяких вірусів  та знижується ризик повторного захворювання.
  • Період №4 ꟷ 4-6 років. Імунна система дитини стає схожою на дорослу, але все ще залишається незахищеною та досить слабкою. Цей період характерезується формуванням хронічних та спадкових захворювань, частих гальмінтозів.
  • Період №5 ꟷ до 12-15 років. Проходять гормональні зміни в організмі, остаточно формується імунітет. Збільшується ризик таких негативних факторів, як куріння, алкоголь.

Імунітет дитини  відрізняється в різні періоди його розвитку. Батькам важливо розуміти, які є критичні етапи, щоб зробити все для його зміцнення  та підготовки організму до наступної стадії розвитку.

Причини захворювань дитини

Необхідно розуміти що провокує захворювання у дітей, щоб уникнути їх повторення та якнайкраще зміцнити імунітет. Найчастішими причинами є:

  • недостатнє харчування, слабо насичене мінералами та вітамінами;
  • фізичні та розумові навантаження, які призводять до виснаження організму дитини;
  • стреси, наприклад, внутрішньо-сімейні конфлікти, які дитина часто переживає самостійно, замкнувшись в собі;
  • спадкові та хронічні захворювання, які наносять серйозну шкоду імунітету;
  • погане провітрювання кімнат в осінньо-зимовий період

Часто батьки занадто кутають дітей у зимовий період, що призводить до пітливості, а це  небезпечно у зимовий період. Уникайте перегріву та переохолоджень дитини. 

Ознаки імунодефіциту у дітей

Як визначити, що у дитини ослаблений імунітет? Ось декілька критеріїв:

  • часті ГРВІ до 12-15разів на рік з повільним одужанням;
  • поганий апетит і порушення роботи шлунково-кишкового тракту ( діарея, закрепи, болі у шлунку);
  • синусити та отити, що повторюються (більше 2-х разів на рік);
  • вялість та швидка втомлюваність та сонливість, слабка концентрація уваги;
  • нездужання, порушення сну і низька активність;
  • бліда шкіра, мішки під очима, висипання, поява діатезу

Ці ознаки негативно впливають на розумовий та фізичний розвиток дитини, її рухливість, допитливість. Адже здоровий дитинаꟷактивна, бадьора та весела.

Як зміцнити імунітет дитини 

Спеціалісти рекомендують ряд профілактичних заходів  для зміцнення імунітету у дітей. Однак, результат залежить від системного і постійного підходу.

Фізичні навантаження:

Ми часто чуємо: “Рухꟷ це життя”. Фізичні навантаження, спорт тренерують серцево-судинну систему, покращують  кровообіг та можуть зміцнити імунітет. Але це  потребує системності.

Свіже повітря:

Під час прогулянок на свіжому повітрі легені очищуються від алергенів і пилу, завдяки чому покращуються  функції верхніх дихальних шляхів та слизової носа. Кожна прогулянка це додаткова фізична активність, перебуваючи в різних погодних умовах (спека, вітер, дощ), організм проходить адаптацію, відбувається синтез вітаміну D.

Харчування:

Дитячий раціон харчування повинен бути збалансованим та насиченим корисними нутрієнтами, включати достатню кількість клітковини, тваринних білків, адже це є запорукою повноцінного формування органів і систем, особливо нервової, імунної та ендокринної.

Саме в дитинстві формується правильна харчова поведінкаꟷ запорука здоров’я у майбутньому.

Відпочинок і Сон

Сон - це найкращі ліки і один з найважливіших факторів для зміцнення імунітету.Він впливає на психічний стан дитини, попереджує перевтому та допомагає бути активним впродовж дня.

Вітаміни та мінерали

Вітаміни - це цінні мікроелементи, необхідні для росту дитини. Всі види обміну речовин, робота нервової, травної, серцево-судинної систем здійснюється належним чином за участю вітамінів. Добову норму вітамінів достатньо складно отримати із продуктів харчування. Деякі вітаміни синтезуються тільки під дією сонця або для отримання належної дози потрібно з’їдати великі порції. Наприклад, вітамін D для підвищення імунітету можна отримати, з’ївши 2 кг твердого сиру або 40 яєчних жовтків. Враховуючи географічний пояс України і невелику кількість сонячних днів протягом року, вітамін D потрібно приймати щодня. Тут допоможуть добавки.

Як підвищити імунітет дитини в осінньо-зимовий період

Напередодні осінньо-зимового періоду більшість батьків шукають способи підтримки і зміцнення імунітету для своїх дітей. В боротьбі з вірусами не обійтись без комплексного підходу:

  • здорова їжа,  харчування ꟷ це шлях до здоров’я;
  • фізичні навантаження;
  • прогулянки на свіжому повітрі;
  • вживання вітаміну D для зміцнення імунітету, адже його недостатньо через нестачу сонячних днів. Дітям рекомендують у вигляді крапель, у дозуванні 500-1000 МО;
  • дотримання правил гігієни;
  • здоровий сон і відпочинок
Важливо! На імунітет впливає психоемоційний стан дитини. Нехай у житті вашого малюка завжди буде позитив ꟷ це сприяє виробленню “гормону щастя” та добре впливає на імунітет.

Вітаміни і продукти харчування для імунітету дітей

Повністю захистити дітей від хвороб не можливо, але ми не безсильні. Ви можете зміцнити імунітет дитини за допомогою продуктів, багатими поживними речовинами: мигдаль, ягоди, лосось, яйця, броколі, шпинат, кисло-молочні продукти, горіхи.

П’ять важливих вітамінів для імунної системи дітей

Витамин А

Підвищує захисні функції слизової носоглотки і сприяє активізації лейкоцитів, завдяки чому підвищується імунітет. 

Продукти, насичені вітаміном А

Печінка, жовтки яєчні, масло вершкове, тверді сири, чорна ікра, морква, гарбуз, зелень, червоний перець, помідори, абрикоси, шипшина, т.д.

Вітамін В6

Сприяє біохімічним реакціям, взаємодіє з ферментами. Це допомагає виробляти більше антитіл та ефективно взаємодіяти імунним клітинам. 

Продукти з вітаміном В6

Мясо, авокадо, часник, кукурудза, шпинат, грецькі горіхи, паростки, батат, картопля.

Вітамін С

Імунностимулюючий вітамін для часто хворіючих дітей, який може полегшити перебіг інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів.

Вітамін D

Сприяє засвоєнню кальцію — необхідного при активному рості та фізичних навантаженнях

дізнатися про Олідетрим 1000
Сприяє засвоєнню кальцію — необхідного при активному рості та фізичних навантаженнях

Продукти багаті вітаміном С

Цитрусові, ківі, шипшина, чорна смородина, обліпиха, калина, журавлина, червоний перець, помидори, цибуля, салат, всі види капусти, печінка.

Вітамин D: 

Допомагає лейкоцитам боротися з інфекціями, зменшуючи запалення, - завдяки цьому вітамін D допомагає протистояти інфекціям верхніх дихальних шляхів. Важливий елемент для дитячого організму, життєво необхідний для росту кісток і зубів, “вітамін гарного настрою”, зміцнює імунітет, бере участь у формуванні центральної нервової системи. Для профілактики для вашого малюка буде корисним вітамін D3 у масляній формі. Вітамін D3 синтезується у шкірі під час перебування на відкритому сонці.Однак, отримати його в достатній кількості дуже складно.

Продукти з вітаміном D

Жирна риба - наприклад, лосось, сардини, оселедець,  скумбрія, червоне м’ясо, печінка, яєчні жовтки.

Вітамін Е

Потужний антиоксидант, який може допомогти попередити руйнування клітин та підтримувати їх для боротьби з інфекціями.

Продукти багаті вітаміном Е

Яловичина, морська риба, картопля, ріпчаста цибуля, шпинат, бобові, яблука, абрикоси, чорниці, обліпиха, молочні продукти.

На початок сторінки