Як підтримати себе, коли опускаються руки: 7 дієвих порад

30.01.2023
28.02.2024

Незабаром рік, як ми всі живемо в умовах війни. І на собі особисто кожен із нас пережив справжню бурю емоцій, від паніки, неприйняття ситуації, надії на швидке завершення війни, розгубленості та страху до ненависті зі злістю. Зараз у більшості з нас з’явилися такі відчуття: апатія, слабкість і навіть стан «у мене опускаються руки». Що ж робити? Чи можна якось із цим упоратися, адже кінця війні не видно, а нічого зовсім не хочеться робити? Ось 7 дієвих порад, які допоможуть упоратися зі станом, коли опускаються руки.

Звичайно ж, складно радіти кожному дню та насолоджуватися життям, коли зовсім поруч страждають та гинуть люди. Хтось залишився без дому, у когось війна забрала найдорожчу людину… Так, можливо, ви й несильно постраждали, вам є де жити, у вас є робота й ваші близькі живі та поряд. І те, що часом опускаються руки, хочеться назвати лише примхою. Але в той же час вас теж можна назвати постраждалим, адже ви також втратили багато чого: стабільність, впевненість в завтрашньому дні, спокій, сподівання, плани і мрії про майбутнє.

Якщо все хороше залишилося в минулому, а майбутнє не зовсім ясне, якщо не знаєте не те що буде завтра, а навіть не можете спрогнозувати, що може статися через кілька годин, якщо постійні стреси і втома від цього накочують щодня, не дивно – може настати момент, коли опускаються руки та нічого не хочеться робити. Однак не варто піддаватися цьому стану. Потрібно терміново вживати заходів та повертати себе до життя. Ось що можна зробити, коли руки опускаються.

Порада 1: Займіться відновленням сил

До стану «руки опускаються і нічого не хочу робити» призводить насамперед виснаження. Воно саме не з'являється й зазвичай ходить у компанії з багатьма чинниками, як зовнішніми, і внутрішніми.

Вітамін D

підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

дізнатися про Олідетрим 2000
підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

До зовнішніх факторів відноситься надмірна втома від постійної завантаженості вдома та на роботі. Зрозуміло, що в цей час хочеться максимально відволіктися від новин і негативних думок, хочеться виділити час на допомогу тим, хто її потребує, при цьому ще потрібно приділити час своїм рідним. І так щодня без вихідних. Такий стиль життя дійсно відволікає, але дуже сильно вимотує, що у свою чергу призводить до активізації внутрішніх факторів, що сприяють виснаженню:

  • Стрибки артеріального тиску;
  • Порушення у гормональному фоні;
  • Порушення у роботі ШКТ;
  • Збої в обміні речовин у той чи інший бік.

Щоб не думати, де знайти сили, коли опускаються руки, потрібне відновлення. Воно полягає насамперед у правильно організованому та спланованому відпочинку. І потрібно не тільки думати про нього, а й втілювати в життя: раз на тиждень присвячувати час собі, обов'язково висипатися та відпочити, зайнявшись улюбленим хобі, подбати про правильний режим свого харчування.

Порада 2: Почніть помічати хороше

Кожен з нас зараз перебуває у складних життєвих умовах, і те, що відбувається з нами, практично затьмарює все навколо. Тому в низці тривог, відсутності світла та пов'язаних з електрикою комфортних умов не тільки для роботи, а й для існування, потрібно намагатися постійно знаходити щось хороше.

Деякі наші друзі та близькі в цей момент можуть перебувати у безпеці та з ними все добре. Адже це хороша новина, чи не так? Зима видалася не надто морозною, і це також добре. Прийшла звістка від когось, хто давно не давав себе знати, – це чудово. У сусідки трапилося поповнення у вигляді кошенят. Хіба це не диво, якому можна щиро порадіти?

Перший сонячний день тижня, гарна сніжинка на долоні, посмішка беззубого малюка в магазині, немає черги на касі… Будь-які дрібниці є приводом для радості. Ловіть ці миті та нанизуйте на ниточку спогадів про хороше.

Порада 3: Гоніть геть негативні думки про себе

Думки матеріальні, і те, про що ми постійно думаємо, притягується. Це найвідоміша істина. Саме тому всі негативні думки слід гнати геть та намагатися наповнити себе, хоч би як це банально звучало, позитивним мисленням.

Так, складно відігнати від себе негативні думки, особливо, коли вони, як мухи, рояться і копошаться в голові, не дають чимось займатися, нормально спати та відпочивати. Найчастіше це думки про те, що вже сталося. У такі хвилини згадайте вислів відомої оптимістки, якій теж довелося пережити війну і все втратити – Скарлет О`Хара з твору Маргарет Мітчелл «Віднесені вітром»: «Стільки є всього, про що варто подумати. Навіщо забивати собі голову тим, чого вже не повернеш, треба думати про те, що ще можна змінити».

Порада 4: Шукайте підтримку

Коли нічого не хочеться робити та руки опускаються, важливо пам'ятати про підтримку. Підтримка буває різною, і в цей період кожен з нас потребує того чи іншого її виду.

  1. Підтримка фізична – це, коли потрібна допомога у роботі, вирішенні будь-яких домашніх справ.
  2. При інструментальній підтримці достатньо поради або отримати важливу інформацію.
  3. Є також емоційна підтримка, коли у скрутну хвилину потрібно лише вислухати, поспівчувати, обійняти.

Одним із видів психологічного розвантаження, що працює, є саме прохання про допомогу у близьких рідних, друзів. Не соромтеся просити допомоги, якщо помітили, що вам важко справлятися.

Порада 5: Ця ситуація – не вічна!

Все в цьому світі має початок і не продовжується вічно. Іноді дуже корисно стати черепахою. Так-так, перейняти деякі її властивості. Наприклад, сповільнитись і подивитися на все збоку, не беручи в ситуації прямої участі. Можливо, ви помітите деякі речі або ситуації, які сильно вас напружують і втомлюють, стають причиною, чому опускаються руки. До того ж, є ймовірність, що деякі події можуть змінитися на краще і без вашої безпосередньої участі. Пам'ятаєте напис на кільці царя Соломона? Не забувайте про нього.

Порада 6: Хворобу легше попередити, ніж лікувати

Тривалий стан, коли опускаються руки, це нагода зайнятися своїм здоров'ям. Справлятися з кризами і різними стресами все ж таки організму легше, коли він здоровий, його імунітет працює, як належить, нервова система стабільна. Для цього важливо вести здоровий спосіб життя та вчасно звертатися за медичною допомогою. Також потрібно себе берегти та піклуватися про своє щоденне самопочуття. Одним із помічників для покращення стану стане «сонячний» вітамін Д у препараті Олідетрим 2000. Вітамін D3 підтримує нервову систему, необхідний для зміцнення імунної системи, боротьби із втомою.

Європейська якість Олідетрим 2000 схвалена FDA – Американським федеральним управлінням з нагляду за якістю та безпекою лікарських препаратів. Вітамін D у цьому препараті зберігає свої властивості добре засвоюється організмом завдяки спеціальній технології ViQualPRO'D. Суть її в тому, що під час виробництва до препарату з холекальциферолом додається чиста фільтрована олія, яка допомагає краще засвоюватися жиророзчинному вітаміну.

Порада 7: Скористайтеся практикою «Заземлення», рекомендованою ВООЗ

Фахівці Всесвітньої організації охорони здоров'я для того щоб підтримати людей, які опинилися у скрутній ситуації, та відповісти на запитання, що робити, коли нічого не виходить та опускаються руки, розробили унікальні практики. Всі поради вони зібрали в одну книжку, яка називається «Важливі навички в періоди стресу: ілюстрований посібник».

Девора Кестел, директор Департаменту з питань психічного здоров'я та вживання психоактивних речовин Всесвітньої організації охорони здоров'я, в анотації до книги вказала, що посібник призначений як для людей, які тікають від війни, втрачаючи все, що мають, так і для добре захищених людей, що живуть у мирних спільнотах.

Нам здалася особливо цікавою одна з практик, яка називається «Заземлення». Вона необхідна, якщо вам дуже складно все перераховане вище впровадити в життя, і постійно трапляється щось, що повертає в стан, коли нічого не виходить і опускаються руки. Для цього потрібно повернутися в дійсність і відкинути погані думки геть, тобто треба заземлитись. Що потрібно зробити? Нічого складного. Насамперед потрібно зупинитися, а потім виконати наступні кроки:

  1. Насамперед зверніть увагу на те, як ви почуваєтеся і про що думаєте.
  2. Потім уповільніть темп і з'єднайтеся зі своїм тілом. Уповільніть дихання. Повністю видихніть повітря з легенів. Потім якнайповільніше заповніть їх повітрям.
  3. Повільно притисніть ноги до підлоги.
  4. Повільно витягніть руки і повільно зімкніть долоні.
  5. Наступним кроком у заземленні є переключення уваги на навколишній світ. Зверніть увагу, де ви знаходитесь. Які п'ять предметів ви бачите?
  6. Які три чи чотири звуки ви чуєте?
  7. Вдихніть повітря. Який запах ви відчуваєте?
  8. Зверніть увагу на те, де ви знаходитесь і що ви робите.
  9. Доторкніться до коліна або поверхні під вами чи до будь-якого предмета, до якого ви можете дотягнутися. Зверніть увагу на те, що ви відчуваєте пальцями.
  10. Отже, помічайте появу у вас тяжких думок і почуттів… а також навколишній світ, який ви можете побачити, почути та доторкнутися, спробувати та відчути його запах.

У складній ситуації, коли не знаєте, що робити в той час, коли нічого не виходить і опускаються руки, можна скористатися відразу всіма порадами або вибрати ті, які добре працюють саме у вас. Також ніхто не забороняє придумати та впровадити свої власні правила, ритуали чи практики, якщо вони справді вам допомагають справлятися з кризою, апатичними емоціями. Головне, що ви обов'язково впораєтеся та допоможете своїми підказками та підтримкою іншим, які потрапили в подібний стан. Правда?

Вітамін D

ПіDтримує стан при тривогах та нервових розладах

дізнатися про Олідетрим 4000
ПіDтримує стан при тривогах та нервових розладах

Джерела:

  1. Важные навыки в периоды стресса: иллюстрированное пособие [Doing what matters in times of stress: an illustrated guide]. Женева: Всемирная организация здравоохранения; 2020. Лицензия: CC BY-NC-SA 3.0 IGO. https://www.who.int/docs/default-source/mental-health/sh-2020-rus-3-web.pdf
  2. CLINICAL ASSESSMENT OF MENTAL STATUS, Author links open overlay panel Dennis Velakoulis, Mark Walterfang, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780323033541500055
  3. Apathy, Stephanie Watson, August 21, 2022, https://www.webmd.com/mental-health/what-is-apathy
На початок сторінки