Вітамін Д при цукровому діабеті

08.09.2022
01.04.2024

У D-дефіциту і діабету є одна спільна риса: обидва захворювання мають пандемічний характер. За оцінками Міжнародної діабетичної федерації, кількість людей із діабетом у всьому світі становить близько 400 мільйонів людей. Очікується, що до 2040 року ця кількість досягне 642 мільйонів.

У цій статті ми з'ясуємо, які вітаміни рекомендуються діабетикам, чи можна приймати вітамін Д за такого діагнозу, як і скільки його пити, а також яка користь даного нутрієнта.

Цукровий діабет та його симптоми

Спершу вияснимо, що це за хвороба і яку інформацію нам потрібно про неї знати.

Цукровий діабет (ЦД) – це хронічне ендокринне захворювання, яке виникає через нестачу інсуліну в організмі, через що глюкоза не надходить у клітини. В результаті цукор починає накопичуватися в крові та непомітно пошкоджувати судини. Часто цю хворобу називають «тихим убивцею», оскільки людина довгий час може жити і не усвідомлювати, що в її організмі відбуваються руйнівні дії.

Вітамін D

Допомагає зміцненню імунної системи

дізнатися про Олідетрим 4000
Допомагає зміцненню імунної системи

Прийнято розділяти цукровий діабет на інсулінозалежний (ЦД 1-го типу) та на інсулінонезалежний (ЦД 2-го типу). Перший виникає у юнацькому віці, а другий найчастіше проявляється після 40 років, при ожирінні. Крім цих двох форм існує ще гестаційний діабет, який може розвинутись у жінок під час вагітності через порушення обміну вуглеводів.

Згідно з останніми дослідженнями, вчені змогли виділити 5 різних видів цього захворювання, проаналізувавши генетичні особливості пацієнтів, прогресування хвороби, наявність ускладнень. Як стверджують фахівці, така класифікація допомогла б більш коректному призначенні терапії, але вона потребує ще додаткового вивчення.

Експерти відзначають кілька причин, через які може розвиватися цукровий діабет, а саме:

  • генетична схильність;
  • надмірна вага;
  • хронічні захворювання серцево-судинної системи;
  • погане харчування;
  • сильні систематичні стреси;
  • приймання деяких лікарських засобів.

Як розпізнати тривожні «дзвіночки»?

Про підвищений рівень цукру можуть свідчити такі симптоми:

  • сухість у роті та горлі;
  • постійна спрага;
  • безперервне почуття голоду;
  • часте сечовипускання як вдень, так і вночі;
  • погіршення зору;
  • стомлюваність;
  • безсоння;
  • м'язові судоми;
  • суха шкіра, що лущиться;
  • погане загоєння ран;
  • раптове схуднення.

Якщо ви щось подібне помітили у себе або у своїх близьких, варто звернутися до лікаря або ендокринолога за консультацією, щоб не допустити погіршення стану здоров'я.

Користь вітамінів при цукровому діабеті

Люди, які живуть з діабетом, пред'являють особливі вимоги до харчування, але часто не беруть до уваги необхідність додавання до раціону вітамінів і мінералів.

Згідно з дослідженнями, є певні поживні речовини, на які діабетики повинні звертати особливу увагу та стежити за тим, щоб їх вживати регулярно. Адже нестача того чи іншого нутрієнта може призвести до ускладнення стану хворого.

Ознаки гіповітамінозу включають:

  • неуважність;
  • дратівливість;
  • м'язова слабкість;
  • випадання волосся;
  • ламкість нігтів;
  • втома та сонливість.

Подивіться на таблицю нижче, щоб отримати чітке уявлення про такі життєво важливі вітаміни при діабеті:

Вітаміни Користь Джерела їжі
Кальциферол (Д) Контролює рівень інсуліну в організмі, зміцнює кістки та м'язи, запобігає розвитку остеопорозу Риба, яєчні жовтки, кисломолочні продукти
Токоферол (Е) Бореться із зовнішніми токсинами, насичує кров киснем і підвищує регуляцію інсуліну Насіння соняшника, мигдаль, авокадо, фундук
Тіамін (В1) Знімає біль при невропатії, активує кровообіг Свинина, горіхи, пшеничний хліб із борошна грубого помелу
Піридоксин (В6) Запобігає діабетичній ретинопатії (серйозне ураження сітківки ока) Арахіс, соя, банани, овес
Біотин (В7) Збільшує активність ферменту глюкокінази, який відіграє важливу роль у корекції вуглеводного обміну Волоські горіхи, гриби, сардини
Фолієва кислота (В9) Знижує ризик гестаційного діабету, покращує кровопостачання та регенерацію тканин Капуста (білокачанна, листова та брюссельська), шпинат, горох, броколі
Кобаламін (В12) Підтримує здоров'я клітин крові та нервової системи Червоне м'ясо, яловича печінка, пластівці
Аскорбінова кислота (С) Контролює рівень сорбітолу в крові, підвищує чутливість до інсуліну, допомагає знизити рівень цукру в крові Ківі, болгарський перець, помідори, гуава
Ретинол (А) Покращує функціональність інсулін-продукуючих β-клітин Чорна та червона ікра, молоко, сир, морква

У хворих на цукровий діабет часто виявляють нестачу в організмі таких мінералів, як магній, цинк, залізо, хром, селен. Так, наприклад, магній підтримує здорову імунну систему і регулює частоту серцевих скорочень, а селен, володіючи антиоксидантними властивостями, має протидіабетичну дію.

Щоб зрозуміти які поживні речовини ви потребуєте, зверніться до лікаря за консультацією. Він, швидше за все, призначить аналіз крові, щоб визначити, які потрібно вітаміни та мінерали додати у ваш раціон для покращення рівня цукру в крові та запобігання як короткостроковим, так і довгостроковим ускладненням.

Чи можна пити вітамін Д при цукровому діабеті

Вітамін Д - це ціла група біологічно активних жиророзчинних речовин, найбільш відомі з яких ергокальциферол (Д2) та холекальциферол (Д3). Будучи стероїдним гормоном, він відіграє ряд важливих функцій в організмі, у тому числі підтримує здоров'я кісток, зубів та суглобів, зміцнює імунітет, підвищує м'язовий тонус, регулює серцебиття, нормалізує роботу нервової системи, запобігає виникненню ракових клітин.

Також, ця речовина відіграє важливу роль у регуляції рівня цукру в крові. Вважається, що він допомагає підвищити чутливість організму до інсуліну і таким чином знизити ризик інсулінорезистентності, яка часто є попередником діабету 2 типу.

Як стверджують вчені, кальциферол може покращити функцію клітин підшлункової залози, що виробляють інсулін, а достатня його кількість в організмі дозволяє зменшити рівень паратиреоїдного гормону, що у довгостроковій перспективі може сприяти зниженню ваги.

Дефіцит вітаміну Д пов'язаний з розвитком діабету, і випробування, проведене в Данії, показало, що хронічно низький рівень у діабетиків може призвести до підвищеного ризику ускладнень і смерті.

Багато людей з діабетом мають низький рівень кальциферолу, тому обов'язково доповніть свій раціон продуктами, що містять цю речовину.

Регулярне перебування на сонці (від 10 до 30 хвилин на день) також може допомогти вам досягти вищого його рівня.

В одному дослідженні у 72% учасників з діабетом 2 типу на початку випробування спостерігався дефіцит кальциферолу. Після двох місяців щоденного його приймання у кількості 4500 МО рівень цукру в крові покращився фактично у 48% хворих.

Як приймати вітамін Д при діабеті

При цукровому діабеті необхідно підтримувати нормальний рівень вітаміну Д, оскільки наявність захворювання саме собою підвищує ризик розвитку остеопорозу. Однак цей діагноз не є показанням до аналізу рівня кальциферолу.

Згідно з однією з рекомендацій, профілактична доза даного елемента на добу становить 400-600 МО для немовлят, 600-1000 МО для дітей та підлітків 1-18 років, 800-2000 МО для дорослих та літніх людей, та 1500-2000 МО для вагітних жінки, що годують.

Деякі експерти виявили, що від 2000 до 4000 МО цього нутрієнта в день необхідні для зниження ризику раку та аутоімунних захворювань, і тому рекомендують ці більш високі дози для пацієнтів із такими специфічними хворобливими станами.

Відмінності в рекомендаціях та клінічній практиці можуть спантеличити пацієнтів та медичних працівників, але вони демонструють, що може існувати широкий діапазон рекомендацій щодо дозування кальциферолу залежно від стану хвороби конкретного пацієнта та рівня дефіциту.

Вибираючи добавки з вітаміном Д під час діабету, варто звернути увагу на препарат Олідетрим. Він випускається для малюків у дозуванні 600 МО у вигляді масляних крапель Олідетрим Кідс, для підлітків та дорослих – 1000, 2000 та 4000 МО у вигляді желатинових капсул. Продукт не містить тваринних жирів та барвників, добре засвоюється.

Корисні продукти для діабетиків із нестачею вітаміну Д

Сьогодні немає глобальних заборон на їжу при діабеті. Але лікарі все ж таки наполягають враховувати калорійність продуктів і контролювати розмір порції, а також дотримуватися дробового харчування (5-6 разів на добу).

Фахівці рекомендують прибрати зі свого раціону:

  • алкоголь;
  • солодощі, що містять рафінований цукор;
  • соління;
  • копченості;
  • кетчуп та майонез;
  • фастфуд;
  • жирне м'ясо;
  • фруктові соки;
  • виноград, інжир, фініки та ін.

Діабетики повинні враховувати той факт, що їх організм потребує їжі, багатої на вітамін Д. Це особливо важливо в осінньо-зимовий період, коли мало сонячних днів. Обмежена кількість продуктів містять даний елемент, відповідно, потрібно їсти:

  • лосось, скумбрію, форель, оселедець;
  • печінку тріски;
  • яловичу печінку;
  • яйця;
  • сир, масло, кефір;
  • шиїтаке, лисички;
  • петрушку.

Щоб цей нутрієнт краще засвоювався, його необхідно вживати з їжею, яка містить вітаміни групи В, А, Е та С.

Пам'ятайте! Збалансоване харчування при даному стані допоможе покращити ваше самопочуття та запобігти ускладненням. Бережіть себе та будьте здорові!

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Література:

  1. Wu C, Qiu S, Zhu X, et al. Vitamin D supplementation and glycemic control in type 2 diabetes patients: A systematic review and meta-analysis. Metabolism. 2017; 73:67-76. doi: 10.1016/j.metabol.2017.05.005. 
  2. International Diabetes Federation. IDF diabetes atlas – 8th edition. [Internet] 2017. [cited June 2018]. Available from http://www.diabetesatlas.org.
  3. Magda I Mohamad, Enas E El-Sherbeny, Meram M Bekhet. The Effect of Vitamin D Supplementation on Glycemic Control and Lipid Profile in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus. J Am Coll Nutr. 2016 Jul;35(5):399-404. doi: 10.1080/07315724.2015.1026427. Epub 2015 Sep 21.
  4. Joanna Mitri, Bess Dawson-Hughes, Frank B Hu, Anastassios G Pittas. Effects of vitamin D and calcium supplementation on pancreatic β cell function, insulin sensitivity, and glycemia in adults at high risk of diabetes: the Calcium and Vitamin D for Diabetes Mellitus (CaDDM) randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2011 Aug;94(2):486-94. doi: 10.3945/ajcn.111.011684. Epub 2011 Jun 29.


На початок сторінки