Вітамін Д при онкології

10.10.2023
20.01.2024

Чи підвищує вітамінотерапія ефективність протиракового лікування та чи можна розглядати її як профілактику онкології для людей із групи ризику? Наряду з розробками нових протиракових препаратів вивчається взаємозв'язок між онкологією та раком, зокрема, чи є гіповітаміноз фактором розвитку пухлин і як пов'язані дефіцит вітаміну Д та онкологія.

Рак – це збірний термін, який охоплює широку групу захворювань із різною локалізацією, симптоматикою та перебігом. Злоякісні пухлини вражають внутрішні органи, руйнуючи їх, а також метастазують у регіональні тканини, що значно ускладнює лікування. Найбільш поширені форми - рак молочної залози, легень, прямої та товстої кишки, передміхурової залози, шкіри.

Зображення: вітамін д і ракЗгідно статистиці(1), щороку від раку помирає понад 10 млн осіб, з них 30% - люди з надмірною масою тіла та низькою активністю, що недостатньо споживають овочі та фрукти, а також зловживають алкоголем. Це одні багатьох факторів, які призводять до гіповітамінозу - стану, коли організм недоотримує вітаміни через незбалансований раціон або проблеми всмоктування. На підставі цього розглядається взаємозв'язок вітамінів і онкопатології.

Дефіцит вітаміну Д

Відомо, що основна функція вітаміну Д - це метаболізм кальцію та фосфатів, при цьому він бере участь у забезпеченні найважливіших фізіологічних процесів в організмі. Дефіцит холекальциферолу пов'язують із широким спектром хронічних та гострих патологій – цукровим діабетом, серцево-судинною недостатністю, депресіями, хворобою Альцгеймера, раком різної локалізації. Його експресія виявлена ​​у клітинах ракових пухлин молочної залози, передміхурової залози, сечового міхура, ендометрію, в аденокарциномах та меланомах.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Доведено, що цей мікронутрієнт має виражену антимітотичну дію щодо ракових клітин: він гальмує та регулює процеси їх поділу та росту. Такий висновок зроблено на підставі результатів аналізів крові онкохворих: у 20-60% пацієнтів під час діагностики зафіксовано дефіцит вітаміну Д(2).

Також є дані(3) про клінічне виживання пацієнтів, які отримували вітамінотерапію у комплексній терапії з протираковими препаратами. Прийом вітаміну Д при раку молочної залози підвищує шанси на безрецидивне виживання. Ефективність вітаміну Д при раку інших органів вивчається.

Вітамін D та рак молочної залози

На підставі проведених досліджень(4) доведено взаємозв'язок між дефіцитом вітаміну Д та раком молочної залози. Низький фотосинтез або прийом мікронутрієнта підвищує ризик захворюваності та знижує виживання пацієнток, які отримують лікування. Результати мета-аналізу спостережень, в якому брало участь 1760 жінок, свідчать про те, що найбільша частота онкопатологій діагностована за показником менше 25 нг/мл у сироватці крові. При концентрації 29 нл/мг статистика більш позитивна — відсоток жінок із патологією менший, відповідь на протиракову терапію краще.

Завдяки своєму впливу на апоптоз (загибель клітини), ангіогенез (кровопостачання) та проліферацію (неконтрольований поділ) вітамін Д при раку молочної залози може розглядатися як допоміжний засіб для зниження частоти онкопатології, мінімізації рецидивів та підвищення показників виживання.

Можливість розглядати вітамін Д як первинну профілактику злоякісних пухлин молочної залози у групі підвищеного ризику також підтверджується (4). Прийом 2000 МО та дуже помірна дія сонячного світла (не більше 12 хвилин) на добу сприяє зниженню ризиків захворюваності на рак молочної залози на 50%. Відповідно нутрієнт має потенційну цінність як терапевтичний та профілактичний засіб.

Людям із групи ризику рекомендується контролювати рівень холекальциферолу в організмі шляхом здачі аналізу на вітамін Д, а також своєчасно консультуватися з лікарем щодо дозувань.

Вітамін Д при раку кишечника

Результати досліджень(6) дефіциту вітаміну Д при колоректальному раку підтвердили профілактичний потенціал нутрієнта, його вплив на метастазування, рецидиви та смертність. При підвищенні його концентрації до 25 нг/мл і вище шляхом введення у фармакологічній формі (таблетки, ін'єкції), збільшення перебування на сонці та корекції раціону зафіксовано такі результати:

  • 75% пацієнтів з нерозповсюдженим раком 2 стадії подолали 5-річний поріг виживання;
  • у пацієнтів із зубчастими поліпами (попередники раку кишечника) ризики розвитку патології знизилися у 4 рази;
  • у жінок із групи ризику (анамнез у сім'ї) випадки розвитку онкопатології знизилися на 27%, у чоловіків на 19%.

вітамін д та онкологіяВітамін Д при раку кишечника або ризиках його розвитку має більш виражений профілактичний, ніж терапевтичний ефект.

Вітамін Д при раку простати

Дефіцит вітаміну Д3 при онкології простати може стати причиною переходу хвороби у більш агресивну форму (7-10 балів за шкалою Глісона). Система підрахунку Глісона (шкала) використовується для диференціювання онкології простати, оцінки прогнозів та прийняття клінічних рішень. За шкалою оцінюється біоптат (два зразки): високі оціночні бали вказують на агресивний перебіг патології.

У групі ризику знаходяться чоловіки, у яких концентрація в сироватці крові знаходиться нижче за відмітку 12 нг/мл. За результатами дослідження, у таких пацієнтів пухлина прогресувала в агресивну форму у 3,7 разів частіше.

На підставі інших досліджень, у яких брали участь здорові чоловіки з групи ризику та чоловіки з уже діагностованим раком простати, можна зробити такі висновки:

  • рівень у сироватці крові 30 нг/мл знижує ймовірність розвитку онкології передміхурової залози на 17%;
  • при кожному підвищенні вітаміну Д при раку простати на 8 нг/мл ризик смертності знижується на 9%;
  • рівень 18-28 нг/мл - оптимальне значення для профілактики онкопатології та контролю помірного зростання пухлини.

вітамін d та ракНа підставі мета аналізу “доза-реакція” можна припускати, що Д3 є важливим захисним фактором у прогресуванні та прогнозі раку простати(7).

Норми вітаміну Д для вашого організму

Науково доведено взаємозв'язок дефіциту вітаміну Д та онкології: його недостатнє надходження підвищує ризики пухлин молочної залози, простати, сприяє більш агресивному перебігу колоректального раку та несприятливому прогнозу для інших типів онкозахворювань. Дефіцит холекальциферолу часто виявляється у пацієнтів під час діагностики, тому важливо контролювати його статус, особливо людям із несприятливим сімейним анамнезом.

Вітамін Д синтезується організмом і надходить із доступних продуктів, але цього не завжди достатньо. Рекомендується доповнювати свій раціон добавками. Вітамін Д ОЛІДЕТРИМ - препарат з оптимальним вмістом холекальциферолу. Виготовляється препарат на одному з найбільших заводів компанії "Польфарма", розташованому в Польщі. Випускається у формі масляних крапель і капсул у дозуваннях 600 МО, 1000 МО, 2000 МО, 4000 МО. Усього одна капсула на день забезпечує оптимальне надходження мікронутрієнта. ОЛІДЕТРИМ виробляється із застосуванням технології ViQualPRO'D: очищена фільтрована олія в її складі забезпечує високий рівень засвоєння. ОЛІДЕТРИМ не містить барвників, ароматизаторів, цукру. Виробництво підтверджено Європейським сертифікатом якості, що підтверджує високу якість вітаміну Д3 Олідетрим.

Добові норми, що рекомендуються:

  • новонародженим дітям 400-600 МО;
  • дітям від року до 14 років 600-1000 МО;
  • дітям та підліткам від 14 до 18 років 800-2000 МО;
  • дорослим 2000-4000 МО.

Людям з високим індексом маси тіла, темною шкірою, хворобами кишківника, при клімаксі, у віковій категорії 40-50 та інших критеріях зниження синтезу вітаміну Д дозування призначається індивідуально і може досягати 4000 МО на добу.

Звідки можна отримати вітамін D

Які продукти рекомендується вводити до раціону:

Продукт ME/100 гр % від добової норми
лосось 526 66
сардина 177 22
оселедець 216 27
тунець консервований 268 38
печінка тріски 448 56
яєчний жовток 1 шт 5
гриби 130-450 18-57
молоко 250 мл 130 18
апельсиновий сік 100 12

Зайва вага може знизити ефективність вітаміну Д

Науково доведено, що високий індекс маси тіла та низький статус вітаміну Д взаємопов'язані:

  • в одному з досліджень зафіксовано, що при зниженні ваги на підставі обмеження калорій та фізичних навантажень, але без введення добавок вітаміну Д, у жінок спостерігалося значне збільшення 25(OH) у сироватці крові;
  • в іншому дослідженні, проведеному серед жінок у постменопаузі, введення в раціон Д3 4000 МО/добу значно загальмувало набір ваги.

Зайва вага знижує рецепторну та сигнальну здатність холекальциферолу, його терапевтичні та профілактичні властивості. Зазначається, що серед пацієнтів з онкологією ризики розвитку пізніх стадій раку та рецидивів на 17% вищі(8).

Дослідження та рекомендації

ракові захворювання та вітамін дЧисленні дослідження свідчать про те, що холекальциферол відіграє важливу роль у профілактиці та безрецидивному виживанні при ряді видів раку. Він має антимітотичну дію, порушує процес кровопостачання пухлини (що є важливим фактором для її зростання) і протистоїть метастазуванню в інші тканини та органи. Дози вітаміну Д при онкології призначаються індивідуально, рекомендуються лікарем.

Висновок

У сукупності численних досліджень щодо оцінки ефективності добавок вітаміну Д для профілактики раку та в період його лікування доведено, що адекватні та вищі його рівні у плазмі крові сприятливо впливають на частоту виникнення онкопатологій, знижують ризики метастазування, агресивного перебігу хвороби та смертності.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Використовувана література

  1. (1)Ferlay J, Ervik M, Lam F, Colombet M, Mery L, Piñeros M та ін. Глобальна обсерваторія раку: рак сьогодні. Ліон: Міжнародне агентство з дослідження раку; 2020 (https://gco.iarc.fr/today)
  2. (2) Вітамін D під час лікування ракуМ Томішка,Š Novotná,Л Клвачова,Ж Тумова,І Яніковаhttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25882019/ 
  3. (3) Добавки вітаміну D і клінічні результати при виживанні ракуНіам Гріффін ,Маура Доулінг (https://www.magonlinelibrary.com/doi/full/10.12968/bjon.2018.27.19.1121)
  4. (4) Вітамін D і профілактика раку молочної залози: зведений аналіз
  5. Седрік Ф. Гарленд,Едвард Д Горем,Шариф Б Мор,Вільям Б. Грант,Едвард Джованнуччі,Мартін Ліпкін,Гарольд Ньюмарк,Майкл Ф. Голік,Френк Сі Гарленд
  6. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17368188/#:~:text=According%20to%20the%20pooled%20analysis,limit%20of%202000%20IU%2Fday) 
  7. (6) Циркулюючий вітамін D і ризик колоректального раку: міжнародний проект об’єднання 17 когорт Марджорі Л. Маккалоу, Емілі С. Золтік, Стефані Дж. Вайнштейн
  8. (https://academic.oup.com/jnci/article/111/2/158/5035027?login=false) 
  9. (7) Рівень циркулюючого вітаміну D і смертність у пацієнтів з раком передміхурової залози: мета-аналіз залежності дозиПісня Жень-Ю,Цюмін Яо,Чжиюань Чжо,Чже Ма,Ган Чен (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30352424/) 
  10. (8)Статус вітаміну D і втрата ваги: ​​систематичний огляд і мета-аналіз рандомізованих і нерандомізованих контрольованих досліджень зі зниження ваги Simonette R Mallard, Anna S Howe, Lisa A Houghton (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27604772/ )
На початок сторінки