Як полегшити адаптацію дитини до садочка

20.10.2023
20.01.2024

Чесно кажучи, до того моменту, поки дитина вперше не потрапить до дитячого колективу, мало хто з батьків турбується про її адаптацію до садка. Зазвичай ми, мами і тата, починаємо переживати про це лише через кілька тижнів після соціалізації наших дітей, коли вони починають активно «бастувати» проти суттєвих змін у їхньому житті. Як легше дитині пройти адаптацію до садочка?

Зображення: адаптація дитини до садочкаПотрапляння дитини в інше середовище, де поряд немає рідних мами й тата практично цілий день, а довкола чужі діти з вихователем, – це величезний стрес для дитини. Ось тільки всі діти абсолютно різні, тому тривалість самого періоду, і прояви адаптації до садочка можуть значно відрізнятися. Тож кому, як не мені, мамі трьох дітей, про це не знати. Найцікавіше, що всі три дитини у мене з абсолютно різними характерами та стилями спілкування, тому і досвід є різний: від швидкого «вливання» в дитячий колектив і небажання розлучатися зі своїми новими друзями до щоденних сліз та істерик по дорозі до дитсадка протягом 2-х місяців.

І якщо ваша дитина має особливості в адаптації до дитячого садочка, тоді, можливо, моя стаття буде для вас корисною. Але спочатку потрібно ознайомитись із теорією.

Адаптація дитини до садочка

Зображення: адаптація до садочкаАдаптація дітей до дитсадка – це період, коли вони починають регулярно відвідувати дошкільний заклад. Ви сподівалися, що всього лише кількох домашніх розмов з малюком про те, що має бути в садку, з яскравими описами, як йому там буде добре, весело та пізнавально, достатньо? Поспішу заперечити: крихітці там справді важко, і на те, як швидко вона звикне до нової обстановки та нових людей у своєму житті, впливає багато факторів.

Зв'язок нервової системи та адаптації

Вітамін D

ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ

дізнатися про Олідетрим Кідс
ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ

Одним із важливих факторів звикання до відвідування дитячого садочка є незрілість нервової системи малюка. У такому юному віці йому складно регулювати свої емоції. Плюс до всього, ще й стрес робить на нього негативний вплив, викликаючи «забудькуватість» і гальмуючи прояви, здавалося б, досить надійно набутих навичок.

Наприклад, на момент початку відвідування дитячого садка крихітка є впевненим користувачем горщика, і з мокрими штанцями або з підгузком вже попрощалася. Але в момент відвідування дитсадка навичка забувається і «горщикова проблема» повертається. І це не єдиний прояв. Може з'явитися бажання смоктати палець/пустушку/куточок ковдри. Або раптово може зникнути вміння самостійно їсти ложкою, одягатися…

як адаптувати дитину до садочкаВідбувається це тому, що будь-які дії дитини є чітко скоординованою роботою нервової системи. Через стрес у цій роботі можуть траплятися перебої. В решті решт, нейронні зв'язки, що «гальмують», починають гинути, і це призводить до зниження можливості засвоєння інформації, концентрації уваги, погіршується пам'ять, відбувається втрата нещодавно набутих навичок.

А порівнюючи себе з іншими дітьми, карапуз бачить, що в нього не так добре щось виходить, і він починає ще більше впадати у стрес, який переростає у хронічний. У результаті це призводить до погіршення адаптації до дитячого садочка.

Ступені адаптації дітей

Існує кілька ступенів звикання дитини до садка. Їх лише три. І тут важливе завдання батьків – зрозуміти, на якому етапі знаходиться їхнє маля, щоб у разі негативних проявів вчасно звернутися за допомогою до профільних фахівців: педагогів та психологів.

Ступені адаптації Прояви у дитини
Перший ступінь адаптації – легкий Він триває в середньому від 2 до 4 тижнів і вважається ідеальним. Виявляється в тому, що малюк швидко знаходить спільну мову з однолітками та педагогами, легко з ними спілкується, прощання з батьками проходять як зазвичай, встановлений розпорядок дня сприймається без примх.
Другий ступінь адаптації – середній Його тривалість 1-1.5 місяці, і найчастіше саме з цим ступенем стикається більшість батьків. Під час середнього ступеня адаптації до дитсадка, дитині важко розлучатися вранці з батьками, але при цьому вона швидко переключається на ігри, входить до дитячого колективу, нормально сприймає загальні правила.
Третій ступінь адаптації – тяжкий Може тривати від двох місяців до кількох років, якщо вчасно не помітити негативні прояви і не почати діяти. Основні прояви – небажання малюка спілкуватися з педагогами та дітьми, регулярні істерики під час прощання з мамою та татом, неприйняття загального розпорядку, відмова від їжі, сну, ігор, прогулянок та інше. Також малюк може замикатися в собі або стає агресивним. Така форма зустрічається не часто, і без консультації з фахівцями батькам не впоратися.

Скільки триває адаптаційний період до садка?

Дехто вважає, що терміни звикання до дитячого садка залежать насамперед від характеру самого малюка. Але психологи радять враховувати й інші нюанси.

Це:

  • і попередня психологічна підготовка, тобто знайомство з вихователями, а також дітьми групи, яку надалі відвідуватиме дошкільник;
  • і рівень його фізичного здоров'я: наявність хронічних захворювань або схильність до частих застуд призведуть до того, що після кожного лікарняного дитини доведеться проходити етап адаптації знову й знову;
  • і наявність у карапуза навичок самообслуговування – вміння ходити в туалет, самостійно одягатися та їсти, мати поняття про режим дня (є час для відпочинку, ігор, навчання тощо).

Окрім перерахованого, також важливий і вік дитини. У середньому діти 2-3 років найшвидше приймають нові умови та адаптуються до дитячого садка протягом 2-х тижнів максимум. Із 3-х до 5-ти років потрібно більше часу: до 3-х тижнів. Діти старшої групи звикають близько 1 місяця.

адаптація до дитсадкаНа щастя, у більшості сучасних дитячих садків відійшли від практики приймати новеньких дітей до груп одночасно, скопом, тому цей період розтягується на всю осінь. Адже «ефект ланцюгової реакції» малюків ніхто не скасовував, і якщо дітки бачать, що хтось гірко плаче, зазвичай теж підхоплюють цей настрій, через що буквально за пару хвилин може «ревіти» вся група. Відповідно, позитивний настрій у вашої дитини, яка побачила подібне видовище, зникає, а адаптація до садочка може ускладнитися.

Причини поганої адаптації дитини до умов дошкільного закладу

Вже минув місяць, а малюк ніяк не може звикнути до нових умов і щоранку починає зі сліз та з «Не хочу в садок!»? Слід шукати причини такого стану. До речі, бабусині поради «Нічого, потерпіть. Згодом звикне. Ви ж свого часу звикли…», нічого хорошого в такому разі не принесуть, окрім нового стресу, як для самої дитини, так і для вас, батьків.

Отже, що може стати причиною поганої адаптації дитини до дитячого садка? Фахівці називають 5 основних:

  • Підвищена психологічна тривожність та чутливість дитини. Через цей стан малюк може занадто емоційно переживати деякі ситуації, що виникають у садочку. Також такі дітки можуть «переймати» настрій близьких: якщо мама занадто тривожиться з приводу того, як дитині буде в дитячому садку, вона теж нервуватиметься. При накопиченні подібного досвіду починає спрацьовувати психосоматика, викликаючи часті хвороби.
  • Хронологічному віку малюка не відповідає його психологічний вік. Це означає, що на свій вік, малюк ще багато чого не освоїв. Але найважливіше – він ще не переступив той етап розвитку, згідно з яким може спокійно розлучатися з мамою, знаючи, що вона за ним повернеться. Саме тому психологи радять відправляти дітей до дитячого садка не раніше 3-х рочків.
  • Складнощі звикання дитини до змін у її житті. Зазвичай такі діти є інтровертами: галасливі заходи для них стають тягарем; після великої кількості нових гостей вдома, такий малюк може захворіти; поїздки у відпустку – це море необґрунтованих сліз та істерик… Але підготувати такого карапуза до відвідування дитячого садка все ж таки можна. Фахівці рекомендують спочатку відвідувати дитячий садок по кілька годин у присутності мами, попередньо знайомитися з усіма дітьми. Але після звикання дитини задля уникнення додаткового стресу міняти без особливої потреби педагога чи групу таким дітям не рекомендується.
  • Невдалі педагогічні дії. Різкість вихователя, надто гучний голос, вплив на дитину: забрали від мами, коли вона прощалася, або довго не відпускали, коли мама прийшла забирати… Все це може викликати погану адаптацію до садочка. Подібні питання вирішуються із педагогом.
  • «Недолюбленість» дитини. У дошкільнят є певна психологічна особливість: вони вважають, що їх люблять, якщо вони хороші. А ось коли їм роблять зауваження, особливо сторонні люди у вигляді вихователів або їх помічників, то це сприймається як «нелюбов» та «я – поганий». При цьому ситуація з поведінкою може лише погіршуватись. У таких ситуаціях варто поговорити з вихователем та психологом.

Допомога вітамінів та мінералів в адаптації до садочка

Хочеться окремо відзначити, що важливу роль у швидкому звиканні дитини до нового статусу дошкільника грає також і вітамінізація. У цей період важливо наситити дитячий організм такими нутрієнтами:

  • вітамін С – покращує загальне самопочуття, підвищує опір організму сезонним застудам та вірусним атакам (яких аж занадто в дитячому колективі), допомагає краще засвоюватися іншим корисним речовинам;
  • вітамін В6 – необхідний для формування нервової системи, бере участь у процесі утворення антитіл, допомагає кращому засвоєнню магнію;
  • магній – зменшує тривожність та занепокоєння, підтримує імунну систему, має протизапальну дію;
  • цинк – позитивно впливає на роботу імунної системи, покращує роботу мозку, впливає на сенсорну функцію;
  • вітамін Д – покращує мозкову діяльність, стимулюючи її роботу та зміцнюючи нейронні зв'язки. Зниження рівня кальциферолу через регулярний стрес у дитини може стати однією з причин втрати набутих навичок. Саме тому потрібно стежити, щоб у малюка було достатньо цього мікронутрієнта в організмі.

вітаміни при адаптації до дитсадкаВітамін D має протизапальні, антиоксидантні та захисні властивості, впливаючи на роботу нервових волокон і нейронів, запобігаючи руйнуванням та збоям у їхній роботі. А це покращує пам'ять, підвищує мозкову діяльність та концентрацію уваги, стабілізує емоційний стан, допомагає легше адаптуватися до нових умов.Також вітамін Д необхідний для поліпшення роботи імунної системи. Він допомагає захисному механізму імунітету швидше включатися в роботу і краще виявляти «ворогів», а отже, малюк менше хворітиме.

Чому важливо вітамінізувати дитину під час адаптації до дитячого садка? Тому що навіть правильно відрегульоване харчування не здатне заповнити потребу дитячого організму у вітаміні Д на 100 %. До того ж у малюка може бути алергія чи непереносимість деяких продуктів (алергія на курячі яйця, непереносимість молочного білка). А сонця, починаючи з жовтня, не так багато, щоб можна було малечі «підзарядитися» вітаміном від ультрафіолету. Додайте нову обстановку, яка викликає психоемоційний стрес у дитини, відповідно, страждає її імунна система. Тому потрібно батькам подбати про те, щоб у малюка не було нестачі у вітамінах у цей час.

Часті помилки батьків

вітамін д при адаптації до садочкаОкрім можливих нюансів у дитини, проблеми з адаптацією в садочку можуть бути пов'язані і з помилками батьків.

  • Швидке збирання до дитячого садка. Особливо негативно це впливає на дітей з повільним характером та прив'язаних до ранкових сімейних ритуалів. Поспіх уранці під час зборів може спричинити погіршення настрою у малюка та стрес. Тому важливо організувати ранок дитини так, щоб збір у дитячий садок проходив повільно та спокійно, з розмовами про майбутній день і з позитивним настроєм.
  • Неправильно спланований режим дня. Є діти, яким складно вставати рано вранці, щоб до 8.00 бути в дошкільній установі. І це теж може стати на заваді адаптації до садка. Щоб уникнути подібного, фахівці рекомендують за 2-3 місяці до походу в дитячий садок почати зміщувати графік ранкового прокидання та вечірнього вкладання в ліжко, а також бажано організувати режим дня вдома так, щоб він був максимально наближеним до дитсадка. Це допоможе дитині швидше звикнути до режиму групи.
  • Раптова «втрата» мами. Малюкові, який потрапив до дитячого садка вперше, все цікаво доти, доки поряд мама. Варто мамі зникнути з його поля зору, відразу ж до нього закрадається думка, що «мама покинула». Це змушує його лякатися подібного та ускладнює звикання. Тому перші години в садочку краще мамі проводити з карапузом разом, це сприяє м'якій адаптації.
  • Тривале перебування у садочку. Згідно з рекомендаціями психологів, залишати дитину в дитячому садку відразу на тривалий час не можна, навіть якщо дитина в захваті від нового досвіду в її житті. У перші кілька днів звикання триває 2-3 години і починається зі спільної прогулянки, де малюк може познайомитися з іншими дітьми та вихователями. Потім термін перебування збільшують: з ранку і до періоду денного сну, а через 2-2.5 тижні – на весь день.

Книжки для батьків, які допоможуть покращити адаптацію дитини

адаптуємо дитину до садочкаЩоб процес звикання до дитсадка пройшов максимально безболісно і для малюка, і для батьків, можна займатися підготовкою за допомогою книг, написаних дитячими психологами, педагогами, досвідченими батьками. Є книжки із цікавими історіями для самих дітей. Їх можна читати перед сном. А є спеціальна література для мам та тат.

Книги для дітей та батьків, які допомагають в адаптації до дитячого садка:

  • «Софійка йде до дитячого садка» німецьких авторів Ліани Шнайдер та Єви Венцель-Бюрґер. Книга розповідає про перший день дівчинки у дошкільній установі.
  • «Лама в саду без мами». Одна з книг американської письменниці та ілюстраторки Анни Дьюдні про цікаву Ламу, в якій розповідається про перші дні головної героїні в садку.
  • «Мишеня Тім йде до дитячого садка» італійських письменниць для дітей Ганни Касаліс та ілюстратора Марка Кампанелли розповість про пригоди мишеня в саду.
  • «Як підготувати дитину до дитячого садка?» сербського педагога Йованки Йовичич. Книга створена більше для батьків, оскільки порушує питання емоційної та соціальної підготовки малюка до відвідування дитячого колективу.

Відомий факт, що до дитячого садка швидше адаптуються ті діти, яких батьки заздалегідь до нього готували: налаштовували морально та емоційно, підганяли режим дня, не квапили зі звиканням.

Особиста порада. Одному з моїх дітей полегшити розставання зі мною вранці у дитячому садку допоміг його улюблений плюшевий ведмедик Мішаня. Коли запропонувала взяти «на екскурсію» із собою іграшку, я помітила, що син почувається впевненіше. Після розмови з вихователькою, було ухвалено рішення: до дитячого садка Антошка ходить разом зі своїм «другом» Мішанею.

Адаптація до садочка: хвороби

Однією з причин складнощів адаптації до дитячого садка є стан здоров'я дитини. А після перенесеної хвороби під час етапу звикання «вливатися» до колективу доводиться заново. Як цього уникнути?

  1. Не відмовляйтеся від спільних з дитиною прогулянок на свіжому повітрі за будь-якої погоди. (Порада для батьків майбутніх дитсадівців: під час однієї з таких прогулянок напередодні походу до дитячого садка, можна зайти на знайомство в групу, де малюк проводитиме свій час надалі. Після цього дитячий садок не здаватиметься чимось далеким і невідомим для малечі, тому адаптація пройде легше).
  2. Зміцнюйте імунітет крихітки за допомогою загартовуючих процедур. Для цього зовсім не обов'язково бігати босоніж у холод чи обливатися крижаною водою. Елементарне промивання носа морською водою кімнатної температури (можна купити в аптеці) теж є загартовуванням. А ще – обтирання водою 18-22 °С, контрастний душ під час купання, відвідування басейну, повітряні ванни... Як бачите, загартовування не таке вже й страшне, але при цьому дивовижно впливає на імунітет.
  3. Контролюйте харчування дитини: воно має бути різноманітним, містити білки, жири, вуглеводи та клітковину. Тому в меню підростаючого організму мають бути м'ясо, риба, злаки, молочні продукти, овочі та фрукти. По можливості обмежте споживання солодощів. Правильне харчування також запорука здоров'я не тільки органів шлунково-кишкового тракту, а й усього організму в цілому.
  4. Звикання до дитячого садка – це стрес для дитини. До того ж не тільки психологічний, а й фізичний, коли під впливом емоцій страждає імунітет. А до цього призводить руйнування під впливом стресових ситуацій вітамінів та мікронутрієнтів. Тому багато фахівців схиляються до того, що дитині в цьому періоді потрібно обов'язково провести вітамінізацію. Підібрати потрібні вітаміни вам допоможе ваш педіатр.

Допомогти в адаптації, заспокоїти нервову систему, підвищити здатність до засвоєння нової інформації, покращити пам'ять дитини та її сон, позитивно вплинути на дитячий імунітет може вітамін Д. До речі, щодо впливу кальциферолу на імунну систему: доведено, що нутрієнт має активний вплив на будову та активізацію антитіл, що сприяють більшій стійкості організму до дії вірусів та бактерій, а також якнайшвидшому одужанню при запальних захворюваннях. Цей факт дуже важливий у період звикання дитини до нових умов.

Підбираючи вітамін D для свого дошкільняти, зверніть увагу на дитячу форму вітаміну Д3 в «Олідетрим Кідс», який виготовлений польською компанією Польфарма. Препарат «Олідетрим Кідс» у олійних краплях, тому його зручно давати дітям від народження. В одній краплі добова доза вітаміну Д3 600 МО. У складі немає цукру та немає барвників, що вкрай важливо для дітей будь-якого віку. У Олідетрим Кідс дуже зручний дозатор: одне натискання = одна доза, що дуже зручно і для мами, і для дитини.

Дослідження

адаптація дитини до дитячого садочкаУ ході спостереження за адаптацією дітей в українських дитсадках було виявлено, що цей процес залежить від багатьох моментів. Це і особистісні та психофізичні особливості самої дитини, і особливості стосунків у сім'ї, і умови самого дошкільного закладу. Щоб карапуз максимально швидко звик до нових умов, важлива взаємодія педагогічного колективу з батьками, створення максимально позитивної атмосфери у групі та позитивних відносин. А ще потрібно в період адаптації дитини до садка вчасно спрогнозувати та діагностувати початкову стадію важкого звикання, запобігти їй та скоригувати.

Рекомендації психолога

Якщо ваша дитина регулярно вередує і не хоче йти до дитячого садка, можливо вам допоможуть ці рекомендації психолога:

  • Деякі батьки дозволяють дітям після повернення з дитсадка «розслаблятися». Наприклад, не дотримуватись режиму у вихідні дні, позбавляють малюка самостійності – годують, одягають, взувають. Такі прояви впливають на ступінь звикання карапуза до садочка, тому що він засвоює: там, у дитячому садку, з нього щось вимагають, тоді як вдома дуже комфортно.
  • На адаптацію дитини до дитсадка також впливає і характер харчування вдома. Якщо малюк не привчений до тих страв, які готуються в дошкільній установі, йому буде складно звикнути, і часто відбувається так, що дитина відмовляється їсти в садку і додому приходить голодним. Тому частіше готуйте вдома різноманітні супи, молочні каші, омлети, запіканки та інші страви.
  • Підбирайте в дитячий садок зручний одяг. Якщо одяг натирає, тисне, перекручується, сповзає, підвищує пітливість, це призводить до виникнення дискомфорту у дитини. Також надавайте перевагу одягу без застібок, ґудзиків, шнурків.
  • Ритуал прощання має бути коротким – 2-3 хвилини. Він включає допомогу в перевдяганні карапуза, обійми і прощальний поцілунок. Не варто затягувати: що довше прощання, то складніше розлучитися. Якщо мама надто тривожиться, краще буде, якщо дитину до дитячого садка заводитиме тато чи бабуся. Діти легко зчитують емоції, а тривогу мами відчувають миттєво.
  • Зняти тривожність дитини допоможе проста дія: мамі у шафці можна залишати свої речі (хусточку, шарфик, рукавичку). Якщо карапуз дуже занудьгує, він може взяти мамину річ у руки. Тільки попередьте про це вихователя. Це дозволить дошкільнику відчути, що матуся завжди поруч, і обов'язково за ним прийде.
  • Забирайте малюка із дитячого садка вчасно. Якщо пообіцяли забрати по обіді, стримайте слово, не спізнюйтеся. Інакше малюк нервуватиме, переживатиме, а потім – не буде вірити вашим словам.
  • Розпитуйте свого дошкільника щодня про його день у дитячому садку. Карапуз повинен знати, що батькам цікаво, як пройшов його день, що він їв, пив, як спілкувався з однолітками, що було цікавого.
  • Хваліть дитину за успіхи. Відчуваючи гордість своїх батьків, малюк прагнутиме стати ще кращим, досягти більшого.

До вищезгаданого додам, що дуже важливо, щоб батьки маленького дошкільника самі сприймали новий етап дорослішання свого чада з позитивом. Вже доведений факт, що у доброзичливих, впевнених у собі та спокійних батьків, діти набагато швидше адаптуються до нових умов і легко заводять нові контакти. А ще треба набратися терпіння, скоро дитина звикне до дитячого садка і бігтиме туди з радістю.

Вітамін D

підтримка організму вашої дитини

дізнатися про Олідетрим 1000
підтримка організму вашої дитини

Використовувана література

  1. Вітамін D (стероїдний гормон) та захворювання нервової системи // Новотний Д., Жукова Н., Шперлінг Л. // 2020
  2. The Effects of Psychological and Environmental Stress on Micronutrient Concentrations in the Body: A Review of the Evidence // Adrian L Lopresti // 2020 Jan // https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7442351/
  3. Is Vitamin D Important in Anxiety or Depression? What Is the Truth? // Şerife Akpınar and Makbule Gezmen Karadağ // 2022 Sep 13 // https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9468237/
  4. Vitamin D and the Central Nervous System: Causative and Preventative Mechanisms in Brain Disorders // Xiaoying Cui, Darryl W Eyles // 2022 Oct 17 // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36297037/
  5. Адаптація дітей раннього віку до умов дошкільної установи// Волкова В., Мерц О. // 2017 // http://magazine.mdpu.org.ua/index.php/nv/article/view/1891
  6. Vitamin-D in the Immune System: Genomic and Non-Genomic Actions // Aikaterini I Trochoutsou, Vaia Kloukina, Konstantinos Samitas, Georgina Xanthou // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25985946/
  7. Vitamin D and Immunity: A comprehensive review of its impact on autoimmunity, allergy suppression, antimicrobial defense, and cancer inhibition // Mabrouk A Abo-Zaid, Hanan A Hamdi, Nabila F Elashmawy // 2023 Oct // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37787773/
На початок сторінки