Вітаміни для дітей від 1 року до 3 років

06.07.2023
20.01.2024

У віці 1 року дитина вступає в нову фазу розвитку: вона набуває більше навичок, більше контактує з навколишнім світом, активніше розвивається фізично та емоційно.

У цей період малюк енергійніше пересувається, вже самостійно сидить, стоїть і робить перші кроки. Це додаткове навантаження на опорно-руховий апарат і важливо щоб хребет та грудна клітина формувалися правильно, а організм отримував необхідні для кісток та м'язів мікронутрієнти.

У цьому віці змінюється харчування малюка, воно стає різноманітнішим і має додаткове навантаження на ШКТ. Введення "дорослої" їжі в раціон вимагає спостереження за реакціями та допомоги для засвоєння нових, складніших продуктів.

Також формується імунітет. Це надзвичайно важливий період у житті малюка, адже від імунних сил у майбутньому залежатиме фізична та розумова активність підлітка та дорослої людини.

Вітамін D

ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ

дізнатися про Олідетрим Кідс
ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ

У фазу активного зростання дуже важливо отримувати потрібні мікронутрієнти, але забезпечити добову норму навіть зі збалансованого раціону дуже складно. Тоді на допомогу приходять вітамінно-мінеральні комплекси.

Які вітаміни для імунітету, фізичного та психологічного розвитку потрібні дитині з першого року – ми розглянемо у цій статті.

Зображення: вітаміни для дітей від рокуДо кабінету педіатра зайшла молода жінка з дитиною на руках. Пухкенький хлопчик з рожевими щічками та зацікавленим поглядом зовсім не виглядав хворобливо. «З бронхітами ми почали стикатися, коли Сергійку було трохи більше року, — чергова історія від молодої матусі в кабінеті педіатра. — Хоча я стежу за харчуванням дитини, цитрусові завжди в раціоні, вітаміну С більш ніж достатньо. Але практично кожне вірусне захворювання ускладнюється бронхітом. Здали аналізи, включаючи вітамін D”.

Одна з причин зниження імунітету в дитячому віці – дефіцит вітаміну D. Кальциферол бере участь у формуванні захисних сил дитини проти вірусних інфекцій та їх ускладнень – запалення легенів та бронхітів.

Ознаки нестачі вітамінів

Недостатнє споживання вітамінів призводить до гальмування біохімічних процесів, що негативно відображається на фізичному розвитку, активності, здібностях до навчання. Авітаміноз у дитячому віці є причиною хронічних захворювань та слабкого імунітету.

Холекальциферол (D3) Дефіцит призводить до деформації кісток, частих переломів, затримки зросту та формуванні зубного ряду. Перші ознаки нестачі холекальциферолу – облисіння потиличної частини голови, порушення сну.
Аскорбінова кислота (С) На дефіцит вказують синці на тілі, які формуються від незначних механічних впливів. Це пояснюється слабкістю судин. Також через слабкий імунітет частіше виникають вірусні та сезонні захворювання, алергія.
Ретинол (A) Відповідає за здоров'я очей, дихальної та сечовидільної системи, ШКТ. Його нестача провокує хронічні хвороби цих органів, сухість очного яблука, періодичне зниження нічного зору.
Токоферол (Е) Підвищує ризики гемолітичної анемії – патологічний стан, що характеризується руйнуванням еритроцитів. Основні симптоми — млявість, швидка стомлюваність, низька активність, запаморочення, відсутність апетиту, блідість шкіри.
Піридоксин (B1) При дефіциті В1 діагностують тривожність, підвищену нервозність, втрату апетиту, порушення когнітивних функцій. У важких випадках — поліневрит із паралічами та порушенням координації рухів.
Ціанокобаламін (В12) Дефіцит В12 характеризується знервованістю, надмірною збудливістю, підвищуються ризики серцево-судинних патологій.
Фолієва кислота Дефіцит фолієвої кислоти діагностується нечасто, оскільки синтезується шлунково-кишковим трактом. Але у разі недонадходження може виникати затримка росту, проблеми з кровотворенням та ШКТ.
Тіамін (V6) У дітей відзначається нервова збудливість, швидка стомлюваність, випадання волосся та утворення болючих ранок у куточках рота.

Важливо відстежити дефіцит на початкових стадіях, інакше можуть з'являтися хронічні хвороби та серйозні ускладнення різних органів.

Дослідження

Згідно з дослідженнями, понад 50% людей, у тому числі і діти, страждають на дефіцит вітаміну Д. У дитячому віці це негативно впливає на розумовий та фізичний розвиток, такі діти частіше хворіють та відстають від однолітків у навчанні та за активністю. У більш зрілому віці люди стикаються із серцево-судинними патологіями, онкологією, порушеннями з боку нервової та кровотворної системи.

На другому місці згідно з дослідженнями — дефіцит токоферолу (Е). Це потужний антиоксидант, який ефективно пов'язує та виводить вільні радикали. Недостатнє споживання провокує часті рецидиви інфекційних захворювань, тромбоутворення та порушення з боку нервової системи.

Вітамінні комплекси – це ефективний спосіб профілактики авітамінозу. Якщо говорити про дефіцит вітаміну D, то Олідетрим допоможе швидко вирішити проблему та сприяє усуненню неприємної симптоматики.

Види вітамінів для дітей

Зображення: вітаміни для дитини 3 рокиВітаміни для дітей від одного року потрібно підбирати у правильному дозуванні, віддаючи перевагу перевіреному якісному препарату. Наприклад, коли йдеться про вітамін Д, варто звернути свою увагу на Олідетрим – препарат, розроблений з урахуванням особливостей та потреб дитячого організму, без цукру та барвників.

Найрозповсюджені рекомендовані вітаміни для малюків від року:

  • D — профілактика рахіту, формування опорно-рухового апарату;
  • А — гарний зір, міцні зуби, здорова шкіра та сильний імунітет;
  • група В — стимуляція когнітивних функцій, стабільна нервова система;
  • С — міцний імунітет та здорові судини;
  • Е — здорові органи ШКТ та органів дихання.

Показання до застосування вітамінів

Вітаміни для дітей від 1 року призначаються для підтримки в період активного зростання, для якнайшвидшого відновлення після перенесеної хвороби та для профілактики рецидивів. Коли ще вітамінно-мінеральні комплекси будуть максимально корисні:

  • при слабкому імунітеті;
  • при високих фізичних та розумових навантаженнях;
  • при незбалансованому харчуванні;
  • при хронічних захворюваннях:
  • для профілактики виникнення карієсу.

Дозування підбирається та коригується індивідуально.

Олідетрим KIDS - це джерело якісного вітаміну Д3 дитині від народження до 6 років. У період активного зростання та розвитку він надає потужну підтримку дитячому організму:підтримує імунітет та захисні сили організму, сприяє скорішому одужанню дитини;сприяє формуванню та зростанню скелета, м'язів, зубів — профілактика рахіту, переломів;підтримує нервову систему малюка, сприяє покращенню сну та настрою, концентрації та пам'яті, адаптації до різних умов.

У яких продуктах міститься

Овочі та фрукти, м'ясо, каші є основним джерелом вітамінів, мінералів та мікронутрієнтів. Що ввести в дитячий раціон для профілактики авітамінозу:

  • D синтезується організмом самостійно під дією сонячних променів, також одержати його можна з яєчних жовтків, філе жирної риби та інших продуктів;
  • група В є в злакових, горіхах, печінці, м'ясі, дріжджовій випічці з цільнозернового борошна;
  • А – присутній у молочних продуктах, печінці, яйцях, а також жовтих та помаранчевих фруктах – моркві, гарбузі;
  • С є в цитрусових, обліписі, смородині, полуниці, червоному перці;
  • Е присутній у рослинних жирах — насінні, горіхах, кукурудзяній та соняшниковій олії.

Норми вітамінів для дітей від року до трьох

Вітаміни для дитини від 1 року призначаються педіатром, їх прийом відбувається під контролем батьків.

вітамін дозування одиниця/доба
Д 10 мкг
С 45 мг
А 450 мкг екв. рет.
Е 4,0 мг екв. ток.
В1 0,8 мг
B2 0,9 мг
В5 2,5 мг
В6 0,9 мг
В12 0,7 мкг
біотин 10,0 мкг
ніацин 8,0 мг
фолієва кислота 100 мкг
К 30 мкг

Можливе передозування

Ризики передозування вітамінами невисокі. Якщо говорити про вітамін D, то педіатричні спільноти попереджають про тяжку гіперкальціємію. При перевищенні дозування вдвічі зафіксовано випадки госпіталізації дітей із нудотою, блюванням, порушенням стільця. Надмірний неконтрольований прийом холекальциферолу призводить до підвищення концентрації кальцію та порушень функцій нирок. Щоб унеможливити такі ускладнення, необхідно:

  • звертатися до лікаря для підбору вітамінно-мінерального комплексу;
  • суворо контролювати щоденний прийом;
  • враховувати кількість вітаміну D, що надходить з їжею.

Зображення: вітаміни для дитини 2 рокиПрепарат Олідетрим KIDS у краплях – це флакон із зручним дозатором: одне натискання дорівнює одній дозі 600 МО. Це допомагає виключити ризик передозування. Також необхідно взяти до уваги протипоказання – непереносимість та деякі хвороби в анамнезі.

Рекомендації

Влітку педіатри рекомендують вводити в раціон більше сезонних овочів та фруктів, а в осінньо-весняний сезон давати вітаміни у формі таблеток, сиропів, льодяників, шипучих розчинних капсул.

Залежно від потреб малюка підбирають один із варіантів:

  • комплекси, що включають вітаміни та мінерали;
  • полікомпонентні комплекси, які включають кілька синергічних вітамінів, що підсилюють дію один одного;
  • монокомпонентна добавка – джерело одного вітаміну.

Вітаміни для дитини 2 років і молодше дають у вигляді сиропів, шипучих напоїв, крапель. Вітаміни для дитини 3 років вже дозволено у вигляді жувальних цукерок, пігулок, пастилок.

Висновок

Складно переоцінити важливість кальциферолу для зростаючого організму. Це запорука правильного фізичного та розумового формування дитини, її когнітивних здібностей та активності. Дефіцит цього компонента у дитинстві неминуче призводить до проблем зі здоров'ям у підлітковому та дорослому віці: слабкий опорно-руховий апарат, нервові розлади, ожиріння, погана пам'ять та низька швидкість мислення. І це не весь перелік проблем. Препарат Олідетрим — це простий та максимально ефективний спосіб профілактики дефіциту вітаміну Д та попередження проблем, пов'язаних із цим станом. Рекомендуємо звертатися до педіатра та бажаємо вам міцного здоров'я.

Вітамін D

підтримка організму вашої дитини

дізнатися про Олідетрим 1000
підтримка організму вашої дитини

Використовувані джерела

  1. Вітаміни для дітей / NHS https://www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/vitamins-for-children/
  2. 9 найкращих вітамінів для дітей: чи потрібні вони їм (і які)? / Healthline (англ.) https://www.healthline.com/nutrition/vitamins-for-kids
  3. Чи варто давати дошкільнику полівітаміни? / MayoClinic (англ.) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/multivitamins/faq-20058310
  4. Які симптоми надлишку вітаміну D? https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-side-effects
На початок сторінки