Вітаміни для імунітету дітям

12.08.2021
15.10.2024

Кожна мама ретельно спостерігає за розвитком своєї дитини. На всіх етапах життя дитини мама бажає, щоб дитина була завжди щаслива і здорова. Здоров'я закладається в утробі матері. У дитинстві дитина адаптується до умов навколишнього середовища і хворіє, найбільш схильна до інфекційних і вірусних захворювань. Тому постає питання зміцнення імунітету.

зміцнити імунітет дитини восени фотоВідомо, що «чарівної пігулки», яка перешкоджає захворюванням, немає. Але корисно загартовування організму, прийом вітамінів і мінералів для зміцнення імунітету, уникнення захворювань, що гальмують розвиток імунної відповіді. «Дитячим» вітаміном вчені та лікарі називають вітамін D. Він сприяє формуванню вродженого імунітету, запобіганню та розвитку інфекційних та вірусних захворювань, швидкому одужанню.

Розберімося, що впливає на імунітет, як зміцнити організм дитини, чи достатньо вітаміну D для адекватного формування імунітету?

Наскільки часто хворіє дитина і чому?

Імунна система дитини розвивається і закладається у перші кілька років. Лікарі використовують поняття «діти, що часто хворіють» (ЧХД), яке характеризується частотою захворювань від 6 до 12-15 разів на рік. Важлива не стільки кількість, скільки швидкість одужання. Чим вище імунітет дитини, тим швидше вона справляється із захворюваннями.

Вітамін D

Підтримує імунітет та захисні функції організму

дізнатися про Олідетрим Кідс
Підтримує імунітет та захисні функції організму

Фахівці виділяють кілька критичних періодів розвитку імунної системи:

  • Період №1 – «новонародженість» перші 28 днів. Імунна система під захистом материнських антитіл. Власна характеризується пригніченістю та пасивністю, що призводить до низької опірності організму до вірусних інфекцій та запальних процесів.
  • Період №2 – перші 4-6 місяців життя. Ослаблення материнських антитіл та початок вироблення власних. Імунна система дитини знайомиться з різними чинниками довкілля - патогенами. Перенесені захворювання не запам'ятовуються, тому спостерігаються повторні ГРВІ, кишкові інфекції, ротавіруси, алергії.
  • Період №3 – до 2-х років характеризується підвищеною соціалізацією дитини. Зберігається вроджений імунітет і починається формування набутого. В організмі виробляються антитіла до деяких вірусів та знижується ризик повторного захворювання.
  • Період №4 – 4-6 років. Імунна система дитини наближається до дорослої. Але залишається незахищеною та «легкоранимою». Цей етап характеризується формуванням хронічних спадкових захворювань, частих гельмінтозів.
  • Період №5 – до 12–15 років. Відбувається гормональна перебудова організму, формується імунітет. Збільшується вплив таких негативних зовнішніх факторів як куріння, зацікавленість алкоголем, що шкодить імунній системі.

Імунітет дитини відрізняється у різні періоди її розвитку. Батькам потрібно розуміти критичні етапи, щоб адаптувати дитину, вживати заходів для зміцнення імунітету та підготовки організму до наступного ступеня розвитку.

Причини хвороби дитини

підняти імунітет у дітей фотоПричини захворювань дитини бажано знати, щоб уникати повторних випадків та вживати заходів щодо його зміцнення та загартовування. Найчастішими причинами є:

  • Незбалансоване харчування, слабо насичене необхідними вітамінами та мінералами.
  • Фізичні та розумові навантаження, що призводять до виснаження організму дитини.
  • Стреси, наприклад, через внутрішні сімейні конфлікти, які дитина спостерігає і переживає всередині себе.
  • Хронічні або спадкові захворювання, які завдають серйозного «удару» імунітету дитини.
  • Погано провітрювані приміщення в осінньо-зимовий період.

Часто батьки надмірно закутують дітей у зимовий період чи міжсезоння. Ще перебуваючи у приміщенні, дитина стає мокрою. Уникайте перегріву або переохолодження дитини.

Ознаки імунної недостатності у дітей

Як визначити, що у дитини ослаблений імунітет? Ось деякі критерії:

  • ГРВІ, що часто повторюються, до 12–15 разів на рік з тривалим одужанням.
  • Поганий апетит та порушення роботи шлунково-кишкового тракту (розлади, запори, болі в шлунку та ін.).
  • Рецидивуючі синусити та отити (більше 2-х разів на рік).
  • Млявість, швидка стомлюваність та сонливість, слабка концентрація уваги.
  • Недуг, порушення сну та низька активність у період неспання.
  • Блідувата шкіра, мішки під очима, висип, «заїди», поява діатезу.

Ці ознаки негативно впливають на розумовий та фізичний розвиток дитини, її рухливість, допитливість. Адже здорова дитина активна, бадьора, весела.

Як зміцнити імунітет дитини

Фахівці рекомендують цілу низку профілактичних заходів щодо зміцнення імунітету у дітей. Результат залежить від системного та постійного підходу, а не час від часу.

Фізичні навантаження

імунітет у дітей фотоМи часто чуємо: «Рух – це життя». Фізичні навантаження, спорт тренують серцево-судинну систему, покращують кровообіг та допоможуть зміцнити імунітет. Потрібна регулярність та сталість.

Свіже повітря

Свіже повітря сприяє зростанню захисних клітин, які допомагають упоратися з інфекцією. Під час прогулянок на повітрі легені очищаються від алергенів та пилу, завдяки цьому покращуються функції верхніх дихальних шляхів та слизової носа. Будь-яка прогулянка – це додаткова рухова активність, контакти з різними погодними умовами (мороз, спека, вітер, дощ), за яких розвиваються адаптаційні функції, синтез вітаміну D при отриманні УФ-променів.

Харчування:

Дитячий раціон харчування має бути збалансованим, насиченим корисними нутрієнтами. Раціон дитини обов'язково має включати достатню кількість клітковини, тваринні білки – запорука повноцінного формування органів та систем, особливо нервової, імунної, ендокринної систем.

У дитинстві формується правильна поведінка у харчуванні – запорука майбутнього здоров'я.

Відпочинок і Сон

Сон – найкращі ліки на світі. Сон один із найважливіших факторів для зміцнення імунітету, оскільки він впливає на психологічний стан дитини, допомагає попередити перевтому дитячого організму, збалансувати активність та відпочинок протягом дня.

Вітаміни та мінерали

Вітаміни – це найцінніші речовини, необхідні зростаючому організму дитини. Усі види обміну речовин, робота нервової, травної, серцево-судинної систем здійснюється належним чином лише за участю вітамінів. Добову дозу вітамінів досить складно отримати із продуктів харчування. Деякі вітаміни синтезуються лише під дією сонячних променів або задля досягнення добової дози потрібно з'їдати великі порції. Наприклад, вітамін D для підвищення імунітету можна отримати з'ївши 2 кг твердого сиру або 40 яєчних жовтків. Враховуючи географічний пояс України та відсутність сонячних днів більшу частину року, вітамін D потрібно приймати щодня. На допомогу прийдуть добавки.

Продукти для зміцнення імунітету для дітей 6-12 місяців

  1. Підвищити імунітет дитині до року допоможуть прикорми. Після консультації з педіатром можна додати в меню малюка свіжі овочі та фрукти, багаті на вітаміни:
  • С - міститься в цитрусах, молодій капусті, зелені;
  • А - антиоксидант, який є в солодкому перці, моркві, томатах;
  • Е - є в буряках, листі салату та шпинаті;
  • лікопін - у свіжих томатах
  1. Дитині для імунітету потрібні ягоди: багато вітамінів А і С присутні в обліписі, чорній смородині, шипшині, журавлині та чорниці.
  2. Молочні та кисломолочні продукти – природні пробіотики, містять лакто- та біфідобактерії. Вони регулюють мікрофлору кишківника, від якої залежить імунітет малюка, знижують сприйнятливість до вірусів, ризики алергії.
  3. Насіння та горіхи містять А, Е та цинк, еллагову кислоту – нутрієнти, які пригнічують віруси, скорочують тривалість застуди.
  4. Щоб підняти імунітет дитині, рекомендується вводити до раціону рибу, вона містить омега-3 жирні кислоти.
  5. М'ясо (пісне) та морепродукти – джерело білка для формування м'язової тканини та цинк для ефективної боротьби з вірусами.
  6. Часник і цибуля містять фітонциди, що виконують функцію природного антисептика.
  7. Чаї – джерело антиоксидантів.

Введення першого прикорму рекомендується обговорювати з педіатром, щоб унеможливити небажані реакції дитячого організму на нові продукти.

Як підняти імунітет у 4-5 років

У період активного зростання, у віці 4-5 років, діти особливо сприйнятливі до вірусів та інфекцій. Прості рекомендації, як зміцнити імунітет дитині 4 роки:

  • обов'язково ввести до раціону кисломолочні продукти, особливо важливий у цей період сир — джерело кальцію на формування кісткової тканини;
  • до 50% раціону дитини повинні споживати свіжі овочі, фрукти та зелень;
  • аскорбінова кислота — рішення, як підвищити імунітет у дитини 5 років. Вона міститься в цитрусах і ягодах - чорниці, шипшині, обліписі.

У цьому віці дитина активно зростає, важливо забезпечити їй збалансований раціон, що містить весь спектр необхідних нутрієнтів.

Як підняти імунітет у 6-7 років

Для міцного здоров'я та правильного розвитку малюку у цьому віці необхідно більше білка, магнію, калію, фосфору, вітаміну Д. Як підняти імунітет дитині 6 років за допомогою раціону:

  • гриби - джерело білка, противірусних та антибактеріальних компонентів;
  • бобові - стимуляція функцій ШКТ;
  • риба та риб'ячий жир - джерело Д3 і жирів;
  • перепелині яйця - містять калій, магній та фосфор;
  • шипшина - джерело вітаміну С.

Харчування дітей дошкільного віку має бути збалансованим, включати продукти, багаті мінералами та вітамінами для зростання та зміцнення імунітету.

Як підвищити імунітет дитини в осінньо-зимовий період

Напередодні осінньо-зимового періоду багато батьків шукають способи підтримувати та зміцнювати імунну систему своїх дітей. Потрібний комплексний підхід до боротьби з вірусами та зміцнення імунітету:

  • Здорове харчування! Харчування - це ключ до успіху.
  • Фізичні навантаження на вулиці та в приміщенні, заняття спортом.
  • Прогулянки на свіжому повітрі.
  • Споживання вітаміну D для зміцнення імунітету, якого недостатньо через брак сонячних променів. Дітям рекомендовані розчини у вигляді крапель, у дозуванні 500-1000 МО.
  • Дотримання правил особистої гігієни, особливо миття рук.
  • Здоровий сон та відпочинок.

Як підвищити імунітет дитині восени? Це питання актуальне в профілактичних цілях і для дітей з сезонними захворюваннями, що часто рецидивують. Дотримання правил гігієни та відмова від шкідливих звичок допоможуть підтримати та зміцнити імунітет дитини восени. Також необхідно збалансувати харчування, відрегулювати режим дня, запровадити у життя дитини фізичну активність. Вакцинація від грипу, яку роблять із 6 місяців, допоможе сформувати міцний імунітет. Щодо щеплень необхідно консультуватися з педіатром. Додатково він розповість, як підняти імунітет дитині восени вітамінами та порадить нескладні способи підтримки дитячого організму.

Ось кілька простих, але ефективних порад

  • ввести в раціон малюка свіжі фрукти та овочі, свіжоприготовлені смузі та соки, пюре без термічної обробки;
  • поповнити меню кисломолочними продуктами (м'яким сиром, кефіром, йогуртами, сиром та вершковим маслом) – ці продукти добре впливають на кишківник, покращуючи засвоєння нутрієнтів, містять корисні мікроелементи;
  • забезпечити дитині повноцінний відпочинок - денний та нічний сон;
  • мінімізувати пасивне проведення часу, замінивши його прогулянками на свіжому повітрі, спільною гімнастикою та іншими активними заняттями.

Це прості, але дієві рекомендації, як підтримати імунітет дитини восени.

Важливо! На імунітет впливає психоемоційний стан дитини. Слідкуйте, щоб у житті малюка був позитив — це сприяє виробленню «гормону щастя» і позитивно позначається на дитячому імунітеті.

Як підвищити імунітет домашніми засобами?

Слабкий імунітет дитини - як зміцнити захисні сили дитячого організму доступними домашніми засобами? Підвищення імунітету дитини особливо актуально в періоди міжсезоння та взимку. У цю пору року рекомендується доповнювати меню такими продуктами:

  • лимони - джерело вітаміну С;
  • морква, буряк та гарбуз у вигляді салатів, пюре та свіжого соку;
  • журавлина та гранат — можна запропонувати їх дитині у свіжому вигляді, як сік, компот чи кисіль;
  • часник і цибуля — мають потужну противірусну дію завдяки фітонцидам у складі;
  • горіхи та насіння соняшнику містять А, В і С.

Підвищити імунітет дитині допоможуть трави: з меліси, м'яти, ехінацеї, женьшеню, ромашки готуються смачні та корисні чаї. Доповнювати їх рекомендується медом та коренем імбиру.

Вітаміни та продукти харчування для імунітету дітям

зміцнення імунітету у дітей фотоЦілком захистити дітей від хвороб не можна. Але це не означає, що потрібно схрестити пальці та сподіватися на краще. Ви можете зміцнити імунну систему своїх дітей за допомогою продуктів, багатих на поживні речовини: мигдаль, ягоди, йогурт, лосось, яйця, броколі, шпинат, насіння, горіхи.

П’ять важливих вітамінів для імунної системи дітей

Вітамін А

Вітамін А – сильний антиоксидант. Підсилює захисну функцію слизової носоглотки та сприяє активізації лейкоцитів, внаслідок чого відбувається підвищення імунітету. При його недостатності дитина схильна до застуд, грипу, інфекційних захворювань, а при дефіциті можуть виникати серйозніші ускладнення:

  • порушення фізичного та інтелектуального розвитку;
  • сухість шкіри, утворення тріщин у куточках рота;
  • запалення слизової оболонки шлунка;
  • куряча сліпота;
  • інфекції сечостатевої системи.

Продукти з вітаміном А

Печінка, жовток яєчний, вершкове масло, тверді сири, чорна ікра, морква, гарбуз, зелень, червоний перець, помідори, абрикоси, шипшина та ін.

Вітамін В6

Сприяє біохімічним реакціям в імунній системі, взаємодіючи із ферментами. Це також допомагає виробляти більше антитіл, коли це необхідно, і допомагає імунним клітинам спілкуватися та ефективно працювати разом. Вітамін В6 бере участь в обмінних процесах. При його недостатності у дитини можуть розвиватися:

  • неврологічні порушення;
  • алергічні реакції;
  • сприйнятливість до інфекцій.

Продукти з вітаміном В6

М'ясо, авокадо, часник, кукурудза, шпинат, волоські горіхи, зернові паростки, батат, картопля.

Вітамін С

Вітамін С - антиоксидант, який бере участь в утворенні лейкоцитів, нейтралізує вільні радикали, захищаючи клітини від руйнувань. Це іммуностимулюючий вітамін для дітей, що часто хворіють, який може допомогти зменшити тяжкість та тривалість інфекцій верхніх дихальних шляхів. При його недостатньому надходженні можуть розвиватися різні ускладнення:

  • рецидиви вірусних захворювань;
  • кровоточивість ясен;
  • погане гоєння ран.

Під час теплової обробки частина вітаміну С руйнується, тому рекомендується вживати продукти, що містять його у свіжому вигляді.

Вітамін D

Сприяє засвоєнню кальцію — необхідного при активному рості та фізичних навантаженнях

дізнатися про Олідетрим 1000
Сприяє засвоєнню кальцію — необхідного при активному рості та фізичних навантаженнях

Продукти з вітаміном С

Цитрусові, ківі, шипшина, чорна смородина, обліпиха, калина, журавлина, червоний перець, помідори, цибуля, салат, всі різновиди капусти, печінка, нирки.

Вітамин D:

вітаміни для підвищення імунітету у дітей фотоДопомагає лейкоцитам боротися з інфекціями, зменшуючи запалення – завдяки цьому вітамін D сприяє опірності інфекціям верхніх дихальних шляхів! Найважливіший елемент для дитячого організму, життєво необхідний для формування кісток і зубів, «вітамін гарного настрою», зміцнює імунітет, бере участь у будові центральної нервової системи. Корисним буде дитині для профілактики вітамін D3 Олідетрім Кідс у вигляді олійного розчину. Вітамін D3 синтезується у шкірі організму під час перебування на відкритому сонці.

Шкірний синтез - це основне джерело нутрієнта, і невелику частку можна отримати із продуктів. Одержати Д3 у потрібному обсязі природним чином практично неможливо. Причинами порушення шкірного синтезу можуть бути:

  • смаглявий колір шкіри;
  • недостатній контакт із сонцем;
  • літній вік;
  • ожиріння;
  • хронічні захворювання;
  • умови проживання та роботи – офісні співробітники, життя в мегаполісі.

Дефіцит вітаміну Д може супроводжуватися такими станами:

  • часто рецидивуючі вірусні та інфекційні захворювання;
  • зниження м'язового тонусу;
  • слабкість та апатія;
  • біль у суглобах;
  • порушення функцій ШКТ.

Продукти з вітаміном D

Жирна риба, наприклад, лосось, сардини, оселедець та скумбрія, червоне м'ясо, печінка, яєчні жовтки.

Вітамін Е

Потужний антиоксидант, який може допомогти запобігти пошкодженню клітин та підтримувати їх у чудовій формі, щоб вони могли ефективно боротися з інфекціями. При його недостатності дитина може стикатися з такими відхиленнями:

  • порушення функції органів зору;
  • слабкість та болі в м'язах;
  • схильність до частих хвороб;
  • анемія;
  • неврологічні розлади.

Продукти багаті вітаміном Е

Яловичина та яловича печінка, морська риба, картопля, цибуля, шпинат, бобові, яблука, абрикоси, чорниця, обліпиха, молочні продукти.

Не менш важливими для імунітету дитини є вітаміни Р (рутин) та В9 (фолієва кислота):

  • Вітамін Р у тандемі з С позитивно впливає на стан кровоносних судин, зменшуючи їх проникність і ламкість. Рутин міститься в яблуках, абрикосах, винограді, цитрусових та щавлі, в малині та чорній смородині, гречці та зеленому чаї.
  • Фолієва кислота бере участь у виробленні еритроцитів та лейкоцитів, допомагає перетворювати вуглеводи в енергію. Джерелом фолієвої кислоти для дитини можуть бути капуста, листя салату, шпинат, броколі, цитрусові.

Які потрібні мікроелементи для підвищення імунітету

Дитині для імунітету необхідні мікроелементи - сполуки, які беруть участь у більшості життєвих процесів, у тому числі й у регуляції імунної відповіді.

Селен

Селен допоможе підвищити імунітет дитині: його хронічна недостатність одна із причин імунодефіцитних станів. Які функції виконує селен:

  • стимулює імунні сили організму;
  • підтримує серцево-судинну систему;
  • сприяє виведенню токсинів.

Продукти, що містять селен - пшениця та пшеничні висівки, насіння соняшнику, оселедець, яйця, м'ясо індички.

Мідь

Мідь допомагає зміцнити дитині імунітет: цей нутрієнт бере участь в утворенні гемоглобіну. Додатково мідь виконує такі функції:

  • підвищує стійкість до інфекцій та вірусів;
  • пригнічує запальні процеси;
  • сприяє засвоєнню заліза;
  • бере участь у виробленні енергії.

Продукти - джерела міді: горіхи та насіння, бобові, печінка, лосось, морепродукти, буряк та гречка.

Залізо

Залізо також допоможе зміцнити імунітет дитині. При достатньому надходженні організм справляється з вірусами та інфекціями, скорочується тривалість гострої фази хвороби. Додатково мікронутрієнт має на дитячий організм низку позитивних впливів:

  • бере участь в енергетичному обміні та терморегуляції;
  • коригує психоемоційний фон;
  • підтримує функцію травлення.

Залізо міститься в яблуках, хурмі, гранатах, цвітній капусті, шпинаті, буряках, гречаній, вівсяній та ячній крупах.

Сильний імунітет - основа для фізичного та розумового розвитку дитини. Важливо приділяти достатньо уваги зміцненню імунної системи з самого дитинства, щоб у підлітковому та більш зрілому віці не стикатися з рецидивними захворюваннями та їх ускладненнями. Основні принципи досить прості – збалансоване харчування, свіже повітря, дотримання режиму дня та прийом необхідних вітамінів.

На початок сторінки