Вітаміни для нервової системи

25.08.2023
05.04.2024

Життя сучасного українця важко назвати безтурботним. Аби підтримати себе та підвищити стресостійкість, рекомендовано приймати вітаміни. Вони допомагають при стресовій роботі, конфліктах вдома, безсонні, надмірному фізичному та емоційному навантаженні. Головне розуміти, що та в якій кількості потрібно приймати.

Зображення: вітаміни для зміцнення нервової системиОстанній рік приніс Аліні безліч проблем зі здоров'ям. Підсилилась тривожність, почався регулярний головний біль, порушився сон. Дівчина звернулась за консультацією до лікаря, той порадив почати з вітамінів для нервової системи – Д3, групи В, А, С, Е. Вже місячний курс дав помітні покращення самопочуття.

Симптоми нервових розладів

Нервова система у стані стресу певний час функціонує на межі, але рано чи пізно станеться збій. Тому важливо уважно ставитись до себе та своєчасно вживати певні заходи.

Симптоми, що вказують на необхідність приймання вітамінів для заспокоєння нервів:

  • сонливість протягом дня;
  • занепад сил, апатія;
  • погіршення пам'яті та концентрації уваги;
  • дратівливість;
  • низька працездатність;
  • задишка;
  • постійний головний біль;
  • різкі зміни тиску;
  • порушення харчової поведінки.

Вітамін D

підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

дізнатися про Олідетрим 2000
підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

Вітаміни для зміцнення нервової системи дають непогані результати, але тільки за умови проходження курсу. Спочатку рекомендовано зробити аналізи для визначення дефіцитів, а тільки потім розпочинати терапію. Важливий вітамін для підтримки здоров'я нервової системи - вітамін Д.

Типи розладів нервової системи

До основних розладів нервової системи відносять:

  • тривожність;
  • депресивні стани;
  • порушення сну (безсоння, проблеми з засинанням, часті прокидання, розбитий стан вранці);
  • інфекційні захворювання (енцефаліт, менінгіт тощо);
  • гострі патологічні процеси, що впливають на роботу мозку (інсульт, аневризма, ін.);
  • епілепсія;
  • вікові зміни – особливо синдроми Альцгеймера і Паркінсона;
  • остеохондроз;
  • генетичні патології нервової системи (спінальна м'язова атрофія, синдром Лея, Туррета тощо);
  •  порушення у роботі периферичної нервової системи (невралгія, люмбалгія).

Корисні вітаміни для нервової системи

Приймати вітаміни при розладах нервової системи потрібно обов'язково. Вони зміцнюють, підтримують організм та покращують загальне самопочуття. Також вітаміни підсилюють імунітет, беруть безпосередню участь у синтезі гормонів щастя та радості.

Зображення: вітаміни для нервової системиВітамін Д – важливий елемент у регуляції настрою та роботи нервової системи. Він належить до категорії прогормонів, є у клітинах мозку та інших тканинах тіла [4]. На тлі дефіциту вітаміну Д часто страждає пам'ять, знижується стресостійкість, можуть виникати проблеми з обробкою інформації. Речовина знижує рівень кортизолу – гормону стресу. Якщо його рівень надмірний, можуть виникати проблеми зі сном, депресивні стани. Також вітамін Д сприяє підвищенню рівня серотоніну і дофаміну – вони викликають позитивні емоції, відповідають за настрій та мотивацію, дають відчуття задоволення. Якщо рівень речовини у крові низький, людина стає роздратованою, у неї псується настрій, зникає мотивація до активних дій. Також турбує постійна втома та апатія.

Для покращення настрою та сну корисно приймати вітаміни групи В [2]. Їх дефіцит викликає серйозні проблеми у роботі нервової системи, порушує передачу імпульсів до мозку, серця та печінки.

вітаміни для покращення нервової системиЄ дослідження, які доводять, що після початку приймання вітаміну Д у пацієнтів зменшувались прояви депресії. Національна ендокринна спільнота США провела дослідження, яке продемонструвало: пацієнтки з депресією говорили про помітне покращення самопочуття й повне зникнення симптомів після приймання вітаміну Д.

Є прямий зв'язок між тривожними станами та дефіцитом вітаміну Д. Для досягнення помітного терапевтичного ефекту приймати вітамін Д потрібно від 6 місяців. Низький рівень речовини призводить до депресивних станів, знижує стресостійкість, призводить до хронічної втоми. В дослідженні, що було опубліковано the North American Journal of Medical Sciences, є дані про результати фокус-групи. Її учасники приймали вітамін Д протягом 5 тижнів та помітили покращення загального самопочуття, зниження симптомів втоми. Для більш ефективного лікування дефіциту потрібне також сонце, певні харчові продукти та дієтичні добавки.

Також для заспокоєння нервів корисні вітаміни С, А та Е. Відкоригуйте раціон таким чином, щоб у ньому було достатньо магнію, заліза та фолієвої кислоти.

Вітамін Д у роботі нервової системи

вітаміни для нервової системи жінокСеред вітамінів для нервової системи підлітків та дорослих особливе місце займає вітамін Д3. Він забезпечує нормальну роботу мозку та нервової системи. На тлі дефіцитів знижується стресостійкість, здатність обробляти інформацію, страждає концентрація уваги, посилюється тривожність та порушення сну.

Вітамін Д ефективно знижує рівень гормону стресу кортизолу. Його підвищений вміст викликає депресивні та тривожні стани. Без достатньої кількості вітаміну Д не будуть вироблятись дофамін та серотонін. Дофамін  – нейромедіатор, що синтезується клітинами мозку, він дає мотивацію до активних дій, дозволяє працювати на результат та зосереджуватись на певних завданнях. Також дофамін називають гормоном радості та задоволення. Серотонін потрібен для нормальної взаємодії нервових клітин, керує апетитом, циклами активності та сну. Гормон радості відповідає за характер, стан м'язів, відчуття тривоги та щастя.

вітаміни для нервової системи чоловіківПеревірений препарат на українському ринку – вітамін Д3  «Олідетрим». Доступні дозування 600 та 1000 МО для дітей, 1000, 2000, 4000 МО для дорослих. Вітамін Д виробляється з додаванням фільтрованої очищеної олії, що підвищує рівень засвоюваності корисних речовин.

Профілактика нервових розладів

Міцна та здорова нервова система – запорука високої якості життя. Підтримувати її у належному стані допоможуть наступні поради:

  • уникайте конфліктів. Більшості сварок реально запобігти. Не варто тримати емоції у собі, але постійні сплески призводять до виснаження;
  • контролюйте настрій. Ваш внутрішній стан залежить тільки від вас. Ефективно приборкують негатив медитації;
  • не дратуйтесь. Люди навколо не зобов'язані думати так само, як ви;
  • ставте реальні задачі. Перфекціоністи, які прагнуть робити все на відмінно, схильні до виснаження більше за інших;
  • займайтесь спортом. Під час тренувань виробляються гормони радості ендорфіни;
  • гуляйте на свіжому повітрі. Це дозволить позбутись стресу та напруги, відволіктися;
  • відпускайте. Людей, ситуації, слова. Ми знаходимося там, де наша енергія. Впевнені, що звичка жити минулим вам потрібна?
  • перебувайте в гармонії. Друзі, знайомі та колеги потрібні, але головне стабілізувати свій внутрішній світ.

Здорове відношення до себе та життя значно покращить ситуацію, дасть сили рухатись вперед. Якщо знадобиться додаткова підтримка, можна приймати вітаміни для нервової системи [2]. 

Дослідження та рекомендації

Вітамін Д є стероїдним гормоном, він чинить стимулюючий вплив на роботу мозку людини [1]. Речовина регулює роботу нейронних кіл та загальну поведінку. Низький рівень вітаміну Д у крові часто діагностується на тлі хронічних стресів, тому потрібно відстежувати рівень речовини та за необхідністю починати прийом добавок.  

які вітаміни потрібні для нервової системиВітамін Д має нейропротекторні, протизапальні та антиоксидантні властивості. Він відповідає за роботу нейронів мозку, підтримує їх цілісність, захищає від запалень та руйнувань. Дефіцит вітаміну Д погіршує пам'ять та призводить до зниження концентрації уваги. Також речовина відповідає за продукцію глутатіона – антиоксиданта, що попереджає негативний вплив токсичних речовин на клітини мозку. Якщо глутатіону недостатньо, ризики нервових розладів значно зростають [4].

Висновки

Вітаміни для нервової системи можна приймати з лікувальною або профілактичною метою. Приділяйте увагу раціону харчування, він має містити достатню кількість вітамінів та мікроелементів. Підтримує організм вітамін Д: він нормалізує роботу нейромедіаторів, покращує настрій, приймає безпосередню участь у синтезі серотоніна та дофаміна. Якщо шукаєте вітамін Д, зверніть увагу на «Олідетрим». Приймати його можуть діти та дорослі.

Вітамін D

відновлення сил, енергії та продуктивності

дізнатися про Олідетрим 2000
відновлення сил, енергії та продуктивності

Джерела

  1. Новотний Д., Жукова Н., Шперлінг Л. Вітамін D (стероїдний гормон) та захворювання нервової системи. 2020.
  2. B Vitamins in the nervous system: Current knowledge of the biochemical modes of action and synergies of thiamine, pyridoxine, and cobalamin. Calderón-Ospina CA, Nava-Mesa MO. CNS Neurosci Ther. 2020 Jan;26(1):5-13. doi: 10.1111/cns.13207. Epub 2019 Sep 6.
  3. Evolution of the Human Nervous System Function, Structure, and Development. Sousa AMM, Meyer KA, Santpere G, Gulden FO, Sestan N. Cell. 2017 Jul 13;170(2):226-247. doi: 10.1016/j.cell.2017.06.036.
  4. Vitamin D and the Central Nervous System: Causative and Preventative Mechanisms in Brain Disorders. Cui X, Eyles DW. Nutrients. 2022 Oct 17;14(20):4353. doi: 10.3390/nu14204353.
  5. Vitamin D and the omega-3 fatty acids control serotonin synthesis and action, part 2: relevance for ADHD, bipolar disorder, schizophrenia, and impulsive behavior. Patrick RP, Ames BN. FASEB J. 2015 Jun;29(6):2207-22. doi: 10.1096/fj.14-268342. Epub 2015 Feb 24.
На початок сторінки