Вплив стресу вагітної на плід

14.09.2023
22.01.2024

чи може плід завмерти від стресуЧи впливають стресові ситуації на майбутню дитину? У період внутрішньоутробного розвитку організм малюка найбільш уразливий, залежить від фізичного та психоемоційного стану вагітної жінки. Як психологічний стан матері впливає на дитину? Перенесені стреси сприяють появі внутрішньоутробних патологій, негативно відбиваються на самому процесі виношування та пологах, а також можуть залишити відбиток на здоров'ї дитини: проявитися соматичними та психічними захворюваннями у будь-якому віці.

Нервовий зрив шкодить майбутній дитині?

Вагітність сама по собі є стресом для організму жінки: гормональна перебудова, зміна способу життя, думки про здоров'я малюка та майбутні пологи — все це різною мірою викликає переживання. Майбутня мама вразливіша до негативних подій, новин і частіше замислюється про те, як емоційний стан матері впливає на плід, чи відчуває він переживання, страх та сльози.

Чи впливає стрес на плід і як це відбувається? Плацента – це ембріональний орган, який поєднує організми матері та дитини. Основне функціональне призначення плаценти полягає у забезпеченні обміну речовин. Вона проникна як для низькомолекулярних речовин, так і гормонів, зокрема і кортизолу — гормону стресу. При виробленні кортизолу організмом матері ембріону дістається небагато (в середньому в 10 разів менше), але навіть незначна доза може мати негативний накопичувальний вплив.

Про те, як нервовий зрив впливає на плід, на 21-ій щорічній сесії Німецького сомнологічного товариства розповідав професор Маттіас Шваб, співробітник неврологічної клініки Ганса Бергера. Рівень кортизолу в крові плода підвищується тривалий час і сприяє більш швидкому дозріванню мозку. Допологовий стрес - серйозний фактор розвитку порушень психологічного здоров'я в будь-якому віці.

Симптоми стресу

Вітамін D

підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

дізнатися про Олідетрим 2000
підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

Стрес - це реакція організму на різні несприятливі фактори. Зі станом підвищеної напруги люди стикаються щодня в побуті та на роботі і тільки від сприйнятливості людини залежить, наскільки сильною буде реакція. Щоб виключити негативний вплив нервів на плід, необхідно звернутися до фахівців у разі прояву таких симптомів:

  • нервозність, надмірна емоційна збудливість, плаксивість;
  • проблеми зі сном, безсоння;
  • зниження апетиту, його відсутність;
  • стан пригніченості, апатія, відсутність інтересу до оточуючих;
  • тахікардія - прискорений пульс;
  • тремор кінцівок.

Під час стресу знижується продуктивність, погіршується концентрація, пам'ять.

Причини нервового зриву

Стрес є захисною реакцією організму на фактори, що загрожують стабільності внутрішнього середовища та фізіологічних процесів організму (гомеостаз). Вразливість людини до різного роду подразників різна і залежить від стану нервової системи та гормонального фону. У звичайний період механізм відновлення гомеостазу є нормою, але в період виношування може негативно позначитися на внутрішньоутробному розвитку дитини, у дитячому та підлітковому віці.

Вагітні жінки більш схильні до стресу, тривожності і переживань.

До списку частих факторів-провокаторів входять:

  • Фізіологічний дискомфорт, пов'язаний із підвищеним навантаженням на серцево-судинну систему, опорно-руховий апарат та систему травлення. Такий дискомфорт може бути викликаний токсикозом, запорами, збільшенням ваги, набряками, болями у спині та ногах.
  • Зміна гормонального фону, що призводить до перепадів настрою, плаксивості, швидкої dтомлюваності, відсутності сну.
  • Занепокоєння про здоров'я дитини, результати УЗД та аналізів.
  • Страхи, пов'язані з майбутніми пологами.
  • Емоційне навантаження на роботі.
  • Переживання про своє жіноче здоров'я, стосунки в сім'ї.

чи може плід загинути від стресуТакож більшість жінок переживає, як психосоматика матері впливає на здоров'я дитини і як відбивається на його психічному здоров'ї у майбутньому.

Наслідки стресу у вагітної для плоду

Плануючи вагітність або вже в положенні важливо розуміти, як психологічний стан матері впливає дитину. Стрес під час вагітності підвищує секрецію глюкокортикоїду — гормону з імуномодулюючими властивостями. При викиді глюкокортикоїду в кров знижується рівень лімфоцитів, підвищується системний артеріальний тиск, загальмовуються анаболічні процеси та лінійне зростання. 

Гормон гальмує продукцію антитіл. При затяжному стресі цей гормон може придушувати імунну систему плоду, що негативно вплине на стан здоров'я малюка після народження. У дітей, які перенесли пренатальний стрес, можуть спостерігатися психічні розлади (страхи, фобії, аутизм, енурез), проблеми з адаптацією та соціальністю, уповільнений розумовий розвиток, часті інфекційні та вірусні захворювання.

Наслідки стресу для плоду

Найбільш поширені ускладнення при затяжних стресах - гіпоксія та ризики передчасних пологів. В майбутньому у малюка можуть діагностувати психічні відхилення:

  • порушення мови - заїкання, афонія, афазія, дислалія, тахілалія, ринолалія;
  • дитячий аутизм;
  • психопатії;
  • імпульсивність;
  • гіперактивність;
  • страхи та фобії;
  • психосоматичні хвороби та нав'язливі стани;
  • синдром дефіциту уваги;
  • проблеми спілкування з іншими дітьми.

Такі діти більш вразливі до вірусних та інфекційних захворювань, частіше страждають від алергії.

Як перемогти нервовий зрив

Вплив нервів на плід може завдати незворотної шкоди, отже важливо не втрачати самовладання та контролювати свій психоемоційний стан. Фахівці рекомендують вдаватися до заспокійливих засобів (тільки за вказівкою лікаря) та практикувати прості способи боротьби зі стресами:

  • Піші щоденні прогулянки будуть корисні для нервової та серцево-судинної системи. Помірна активність сприяє насиченню крові киснем, запобігає гіпоксії.
  • Релаксація, медитації, заняття творчістю та улюбленним хобі заспокоюють, сприяють фізичному розслабленню.
  • Дихальні техніки допомагають заспокоїтися та насичують організм киснем. Дихати можна вдома, у парку, на роботі. В ідеалі відвідувати йогу для вагітних. Це допоможе підготувати тіло до пологів.
  • Позитивні емоції важливі для майбутньої мами та дитини. Спілкування з рідними та близькими, подругами, відвідування спеціальних курсів будуть корисними для психоемоційного стану.
  • Фізична та емоційна перенапруга на робочому місці неприпустимі. Якщо немає можливості перейти на фріланс, потрібно знаходити час на відпочинок, легке перекушування та нетривалу прогулянку мінімум 10 хвилин.
  • Важливо захистити себе від будь-якого джерела негативу — неприємні люди, погані новини, жорстокі фільми не повинні бути присутніми у житті вагітної жінки.
  • Хороша профілактика стресу – позитивні фільми, мультфільми та книги.

Стрес під час вагітності вплив на дитинуДієвий метод профілактики переживань та занепокоєнь — візуалізація: можна представляти материнство і свого здорового малюка, до дрібниць продумувати та планувати. І звичайно важливу роль у боротьбі зі страхами та стресами відіграє самонавіювання та позитивний настрій. Якщо все ж таки виникають проблеми і самостійно складно справлятися з поганими думками, страхами та переживаннями — потрібно скористатися допомогою психотерапевтів.

Вітаміни під час стресу

Вітаміни здатні надавати на організм виражену антистресову дію, вони позитивно впливають на нервову систему. Під час вагітності можна приймати вітамінні комплекси суворо за вказівкою лікаря. Які вітаміни допоможуть подолати стрес:

  • Вітамін Д – профілактика втоми, порушення концентрації, безсоння. Він підвищує стійкість до стресів, забезпечує адекватне функціонування системи “мати-плацента-плід”. Дефіцит вітаміну Д пов'язують з розвитком різних ускладнень під час вагітності: передчасні пологи, плацентарна недостатність, порушення скорочувальної функції матки, оперативне розродження. Дефіцит вітаміну D у вагітних несприятливо позначається на постнатальному розвитку: у дітей частіше діагностуються алергії, вірусні та бактеріальні захворювання, затримку розвитку. Для виключення ризику ускладнень вагітним жінкам рекомендується вживати заходів щодо профілактики дефіциту та вводити до раціону джерела якісного кальциферолу. З цим може впоратися вітамін Д ОЛІДЕТРІМ. Він виготовляється з використанням технології ViQualPRO'D (Віквалпроді): у процесі виробництва додатково до складу вводиться очищена фільтрована олія. Це забезпечує оптимальне засвоєння жиророзчинного вітаміну.
    Вітамін Д ОЛІДЕТРІМ випускається у вигляді олійних крапель та капсул. Дозування препарату слід обговорювати з лікарем. Практичні рекомендації щодо надходження вітаміну Д:
    • Новонароджені та немовлята (0-12 місяців) з перших днів життя 400 МО/добу до 6 місяців, 400-600 МО/добу від 6 до 12 місяців залежно від щоденного надходження вітаміну D з їжею.
    • Діти та підлітки (1-18 років) додавання препаратів вітаміну D 600-1000 МО/сут протягом усього року.
    • Дорослі віком від 18 років і люди похилого віку 800-2000 МО/сут.
    • Для профілактики ускладнень під час вагітності рекомендована доза становить 1500 МО, іноді дозу збільшують до 2000 МО. При гестаційному цукровому діабеті, плацентарній недостатності безпечною дозою протягом усієї вагітності є 4000 МО, всі дозування потрібно обговорювати з лікарем.
  • Аскорбінова кислота - антиоксидант, який нейтралізує вільні радикали, покращує концентрацію та настрій.
  • Вітамін В1 (тіамін) - знімає напругу, протистоїть швидкій стомлюваності, депресіям.
  • Вітамін В2 (рибофлавін) - керує процесом збудження та гальмування нервової системи, знижує тривожність.
  • Пантотенова кислота – зміцнює імунітет, підвищує стійкість до стресів, покращує концентрацію.
  • Вітамін В3 (нікотинова кислота) - допомагає усунути безсоння, дратівливість, неуважність, протистоїть швидкій втомі.
  • Вітамін В9 (фолієва кислота) - бере участь у синтезі серотоніну, усуває нервозність, допомагає боротися з апатією та безсонням.
  • Вітамін В12 (кобаламін) – покращує кровопостачання мозку та швидкість нейронних зв'язків, допомагає подолати розумову втому.

Дослідження

Зв'язок пренатального материнського стресу, тривоги та депресії з гіперактивністю плоду та розвитком патологій у постнатальний період у немовлят доведено науково. У дослідженні брали участь жінки зі здоровою вагітністю, 50% яких повідомляли про симптоми стресу та занепокоєння. У цій категорії породіль вищий відсоток ускладнень під час пологів, і навіть психоневрологічних розладів у дітей — аутизм, синдром дефіциту уваги, порушення моторної функції. Клінічні дослідження підтверджують відхилення розвитку у постнатальний період — порушення координації, мови, гіперактивність. Дослідження повністю підтверджує негативний вплив материнського стресу на постнатальний розвиток дитини.

Рекомендації

Як мінімізувати стрес та підвищити імунітет до нього під час вагітності:

  • Стежити за раціоном, віддавати перевагу жирним сортам риби та нежирному м'ясу, ввести молочні продукти, овочі та фрукти, зелень, горіхи.
  • Більше рухатись, але не перевтомлюватись.
  • Пити трав'яні чаї, у складі яких м'ята, меліса, ромашка, материнка. Рекомендуємо трав'яні чаї також обговорювати з лікарем.
  • Із заспокійливих засобів можна приймати гліцин – він забезпечує емоційну стабільність та здоровий сон, покращує мозковий кровообіг, усуває дратівливість.
  • Ввести в раціон вітаміни групи В та вітамін Д.

Висновок

Дефіцит вітаміну Д діагностують понад 81,8% українців. Сьогодні актуальність цієї проблеми зросла і особливо гостро вона стосується вагітних жінок, які більш вразливі до стресових факторів.

Стрес при вагітності позначиться малюкуВибираючи препарат для профілактики та лікування дефіциту, рекомендується звертати увагу на якісні засоби з доведеною ефективністю. Вітамін Д ОЛІДЕТРИМ характеризується оптимальним рівнем засвоєння завдякитехнології виробництва ViQualPRO'D, де на одному з етапів додається очищена фільтрована олія. ОЛІДЕТРИМ не містить барвників, ароматизаторів та цукру, випускається у вигляді капсул для дорослих та крапель для дітей, для всіх вікових категорій, починаючи з народження — 600 МО, 1000 МО, 2000 МО, 4000 МО.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Використовувана література

  1. Асоціація пренатальної тривоги матері з регіональним зв'язком мозку плода JAMA Network Open. 2020;3(12):e2022349. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.22349
  2. Anderson-Berry A., Thoene M., Wagner J. та ін. Рандомізоване дослідження двох доз вітаміну D3 у недоношених немовлят <32 тижнів: вплив дози на досягнення бажаного рівня 25(OH)D3 у сироватці крові у популяції реанімаційних відділень. PLoS One. 2017;12(10):1–15. DOI: 10.1371/journal.pone.0185950.
  3. Palaces C., De-Regil L.M., Lombard L.K., Rock-Roses J.P. Добавки вітаміну D під час вагітності: оновлений мета-аналіз материнських результатів. J Steroid Biochem Mol Biol. 2016;164:148-155. DOI: 10.1016/j.jsbmb.2016.02.008
  4. Плудовскі П., Грант В.Б., Бхаттоа Х.П. та ін. Статус вітаміну D у Центральній Європі. Int J Endocrinol. 2014;2014:1–12. DOI: 10.1155/2014/589587
  5. Onwuneme C., Martin F., McCarthy R. та ін. Асоціація статусу вітаміну D з гострою респіраторною захворюваністю у недоношених дітей. J Pediatr. 2015;166(5):1175–1180. DOI: 10.1016/j.jpeds.2015.01.055.
  6. Yılmaz B., Aygün C., Çetinoğlu E. Рівень вітаміну D у новонароджених і зв'язок з неонатальною гіпокальціємією. J Matern Fetal Neonatal Med. 2018;31(14):1889–1893. DOI: 10.1080/14767058.2017.1331430.
На початок сторінки