Як покращити пам'ять та увагу дитини? Вітаміни для концентрації та покращення роботи мозку

19.09.2023
21.09.2023

Вітаміни – це важлива складова не тільки повноцінного росту та роботи дитячого організму. Також ці речовини беруть активну участь у розвитку когнітивних функцій, таких як пам'ять, увага, розумова активність.

Вам на ранок потрібно вивчити з малюком не такий вже й великий вірш. Начебто вчора й вивчили, а зранку виявляється, що він не пам'ятає жодного рядочка. Але такого раніше не було! Дитина все чітко запам'ятовувала й могла в таких дрібницях розповісти про те, що сталося напередодні, що всі дорослі тільки дивувалися.

Або інша ситуація: за літні канікули потрібно було вивчити таблицю множення. Здавалося б, що там учити? А ні: цифри та числа «не хочуть» у голову дитяти складатися, хоч було вже роз’яснено усі 100 тисяч 500 разів. Знайоме?

Деякі можуть сказати, що провиною подібному є масова цифровізація та доступ дітей до великої кількості інформації. Насправді дитячий мозок влаштований так, що готовий поглинати великі обсяги нового. Тому при погіршенні пам'яті, уваги та розумової активності дитини слід шукати зовсім іншу причину.

Вітамін D

ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ

дізнатися про Олідетрим Кідс
ВАЖЛИВИЙ ВІТАМІН для РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ДИТИНИ

Фахівці стверджують: дефіцит вітамінів у дітей може іноді викликати не лише швидку стомлюваність та нездатність до засвоєння нової інформації, а й стати причиною падіння успішності у школі через зниження уваги та розумової активності. Тому відповідальним батькам слід обов'язково знати, яких вітамінів для покращення пам'яті та роботи мозку у дітей може не вистачати, та як відновлювати їх кількість за допомогою корекції харчування, а також прийому додаткових добавок.

Симптоми нестачі вітамінів, що впливають на роботу мозку у дітей

Дитячому мозку кожен день доводиться переробляти безліч різноманітної інформації. Особливо в період активного його росту та розвитку до 3 років, а потім – у дитячому садку і школі. Саме тому батькам необхідно подбати не тільки про організацію навчального процесу, відвідування додаткових занять і створення простору навколо малюка для тренування його пам'яті та уваги, а й про правильне харчування.

Саме з продуктів дитина отримує потрібні нутрієнти для розвитку мозку та нервової системи. Однак все одно іноді може спостерігатися нестача тих чи інших вітамінів для покращення пам'яті та роботи мозку у дітей. Які ж симптоми можуть свідчити про дефіцит вітамінів, важливих для когнітивних функцій мозку дитини?

Варто звернути увагу на такі ознаки:

  • малюк став частіше все забувати, навіть те, що кілька днів тому пам'ятав «на зубок»;
  • гірше запам'ятовує нову інформацію;
  • йому важко сконцентруватися на одній справі, з’явилася неуважність;
  • частіше втомлюється під час розумових завдань і потребує перепочинку;
  • вирішити елементарну задачу, з якою справлявся дуже швидко, сьогодні не здатен;
  • почала страждати дисципліна, з'явилася примхливість;
  • скаржиться на головний біль;
  • турбує сонливість;
  • дитину можуть почати мучити нічні кошмари.

Перелічені прояви у дитини потребують активних дій з боку батьків. І просто відпочинком, наприклад, від гаджетів чи зниженням навантаження тут не обійтися.

Причини погіршення пам'яті та уваги у дитини

Чомусь прийнято вважати: якщо потрібні вітаміни для пам'яті та уваги дітям, тоді потрібно терміново коригувати харчування. І цього цілком достатньо, щоб компенсувати нестачу корисних речовин, а через тиждень-другий все налагодитися й можна буде повернутися до звичних раніше режиму та розумових навантажень. Та де там! На засвоєння вітамінів організмом і в той же час на їхнє руйнування впливає 6 важливих факторів:

  1. Недостатня інсоляція (перебування на сонці). Ви здивуєтеся, але прогулянки в сонячну погоду позитивно позначаються на багатьох процесах, які відбуваються в організмі, що росте, в тому числі і в мозку дитини. Плюс до всього – сприяють виробленню вітаміну D.
  2. Неправильне харчування. Так, бувають діти, яких нагодувати корисною їжею не так вже й просто, і для них бургери з нагетсами набагато смачніші за мамині супи, котлети та каші. Також можуть страждати через нестачу вітамінів для пам'яті діти, яких називають «малоїжки».
  3. Надмірне вживання солодощів. Захоплення солодощами загрожує поганим засвоєнням білків та поживних речовин. До того ж цукри уповільнюють рівномірний розподіл корисних речовин по всіх органах та системах організму, через що їх недоотримує і мозок.
  4. Порушення питного режиму. Вже доведений факт, що при нестачі води в організмі (а найчастіше саме діти та люди похилого віку страждають подібним, тому що не завжди можуть проконтролювати, скільки води випито за день) розумові функції мозку загальмовуються. А при зневодненні й вітаміни з мікроелементами не можуть правильно засвоюватися.
  5. Недостатня кількість сну. Давайте будемо відвертими: у сучасному світі знайти дитину, яка спить потрібну для свого віку кількість часу, досить складно. Причин тому багато. І надмірна завантаженість уроками чи додатковими заняттями, і захоплення гаджетами, і стрес через навколишню дійсність призводять до порушень сну. Плюс – неправильне харчування та порушення у засвоєнні корисних речовин теж можуть стати причиною регулярної нестачі сну. Виходить замкнене коло, а першим страждає саме дитячий мозок, відмовляючись засвоювати інформацію та запам'ятовувати її.
  6. Перенасичення непотрібною інформацією. Діти хочуть все знати. Однак регулярний доступ до інформації за допомогою інтернету може негативно впливати на дитячий мозок, стомлюючи його, і відповідно викликаючи неправильне засвоєння корисних речовин.

Які вітаміни необхідні для пам'яті дітям до 6 років?

Виходячи з перерахованих вище причин, досить легко вибудувати правильну тактику: налагодити щоденні прогулянки з дитиною, проконтролювати кількість випитої рідини, знизити розумове навантаження, мінімізуючи контакти чада з комп'ютером/планшетом/смартфоном, і прибравши з насиченого режиму зайву активність, відрегулювати сон (в середньому дитина 2-4 років має спати не менше 12 годин на добу, 6-9 років – 9-10 годин, а підлітки з 10 років – 8-9 годин).

Але це не все. Також потрібно зайнятися правильним харчуванням, щоб зростаючий організм отримав необхідні мінерали та вітаміни для покращення пам'яті та роботи мозку для дітей. Які ж вітаміновмісні продукти потрібно обов'язково включити до дитячого раціону?

Вітамін Корисні властивості для мозку У яких продуктах міститься
Вітамін D Бере участь у будові нових нервових клітин у мозку, що впливає на прискорення мислення та покращення пам'яті, підвищує настрій, сприяє міцному сну. Також впливає на вироблення гормонів задоволення та щастя – дофаміну та серотоніну. Міститься в рибі жирних сортів (скумбрія, оселедець, форель, лосось, палтус, сьомга, печінка тріски та ін.); молочні продукти – молоко, м’який сир, твердий сир, вершкове масло; жовтки курячих яєць.
Вітамін Е Необхідний нервовим волокнам для передачі імпульсів, що сприяє кращому запам'ятовуванню інформації, також бере участь у транспортуванні кисню до мозку, захищає нейрони. Є в рослинних оліях (соняшникова, оливкова, лляна, гарбузова), горіхах, насінні, авокадо, печінці.
Вітамін С Має антиоксидантні властивості, очищуючи судини головного мозку від вільних радикалів, запобігаючи руйнуванню нейронних зв'язків. Знаходиться в овочах, фруктах, ягодах (особливо корисні термічно не оброблені). Рекордсменами є смородина, цитрусові, шипшина, обліпиха, ожина, малина, болгарський перець, капуста, броколі, помідори.
Вітамін В1 Знімає тривожність та дратівливість, сприяє кращому запам'ятовуванню. У гречаній крупі, вівсянці, дріжджах, горіхах, обліписі, яйцях, бобових.
Вітамін В2 Потрібний для вироблення енергії з білків, жирів та вуглеводів, усуває сонливість, бореться з головними болями. Багато в печінці, дріжджах, м’якому сирі, зеленому горошку, авокадо, чорносливі, м'ясі індички, горіхах, насінні.
Вітамін В3 Нервова система неспроможна без нього нормально функціонувати, необхідний для правильної роботи мозку (пам'ять, увага, мислення). Міститься у печінці, свинині, яловичині, рибі, яєчному жовтку, молоці, м'ясі, бобових, житньому хлібі, гречці.
Вітамін В5 Сприяє відновленню клітин, підтримує здоров'я нервових клітин, покращує роботу мозку, впливає на довготривалу пам'ять. У яловичині, яйцях, сирах, рибі, авокадо, печінці, насінні, бобових, капусті, броколі, помідорах, часнику.
Вітамін В6 Покращує роботу мозку, позитивно впливаючи на запам'ятовування, концентрацію, інтелект, виникнення позитивних емоцій. М'ясо, риба та картопля – рекордсмени за вмістом піридоксину. Також є в горіхах, обліписі, скумбрії, тунці, шпинаті, гранатах, солодкому перці, часнику.
Вітамін В9 Фолієва кислота підвищує швидкість мислення, сприяє зниженню стресу та втоми, відповідає за надходження кисню до мозку. Знаходиться в капусті, томатах, шпинаті, печінці, спаржі, м'ясі, грибах, зелені, дріжджах, цитрусових.
Вітамін В12 Впливає на покращення настрою. Підвищує концентрацію та пам'ять. Концентрується у м'ясі, рибі, молочних продуктах, яйцях.

Важливість вітаміну D для пам'яті дітям

Вище зазначено, що вітамін Д можна отримати із продуктів. Так, з продуктів організм отримує близько 20 % добової потреби кальциферолу. Інші ж 80 % продукуються під впливом сонячних променів. На жаль, сонячних днів в Україні не так і багато, тому не дивно, що у більшості українського населення, у тому числі й у дітей, спостерігається дефіцит вітаміну D. З цього випливає висновок: без додаткового прийому добавок із вітаміном Д не обійтися.

Нещодавно було встановлено, що додаткові добавки з вітаміном Д сприяють підвищенню інтелектуальних здібностей у дитинчат тварин. У зв'язку з цим фактом фахівці вирішили провести низку експериментів за участю дітей людей. На сьогодні повністю завершених досліджень у цьому питанні поки що немає, а ті, що існують, мають надто невелику вибірку. Але водночас вже є проміжні результати, які вказують на те, що вітамін D бере активну участь у роботі мозку людини.

Нестача холекальциферолу може викликати порушення в обробці інформації, що надходить, і у формуванні спогадів, а також призвести до неможливості планувати свої подальші дії, тривожності, проблем зі сном і навіть до депресивних розладів. Крім цього, нутрієнт бере активну участь у підвищенні концентрації уваги та впливає на зв'язки між нервовими волокнами, формуючи їх за допомогою впливу на певні ферменти. І це не все.

В одному з досліджень було виявлено, що часті головні болі та мігрені у дітей швидше проходять, якщо до комплексного лікування додати вітамін Д. А ще останнім часом багато дослідників приходять до думки, що дітям з гіперактивністю (СДВГ) теж слід додатково приймати вітамін D , оскільки він позитивно впливає на їхній загальний стан.

Підбираючи вітаміни для покращення пам'яті та роботи мозку для дітей, пропонуємо звернути увагу на препарат «Олідетрим» з вітаміном D. Польський виробник Польфарма створив спеціальне дозування цієї добавки для дітей: «Олідетрим Кідс» у краплях для дітей від народження та до 6 років у 600 МО, не містить цукор і без барвників, та «Олідетрим 1000» у желейних капсулах для дітей шкільного віку з дозуванням у 1000 МО. Унікальність препарату в особливій його формулі, коли на кінцевій стадії виробництва додається очищена фільтрована олія, що допомагає жиророзчинному вітаміну набагато краще й швидше засвоюватися дитячим організмом.

Висновок

Давайте будемо чесними: мало хто із сучасних батьків може похвалитися тим, що його дитина достатньо часу проводить на свіжому повітрі, харчується правильно та, відповідно, отримує всі необхідні нутрієнти для повноцінного росту, розвитку й, зокрема, правильної роботи мозку. Тому ідеальним варіантом залишається додатковий прийом аптечних вітамінних добавок при проблемах із концентрацією уваги та пам'яттю у дітей.

Однак пам'ятайте, що подібні добавки слід приймати лише після консультації з педіатром, який після проведених аналізів зможе дати чіткі рекомендації щодо прийому та дозування тих чи інших вітамінів. У жодному разі не перевищуйте зазначене дозування, оскільки це може призвести до виникнення гіпервітамінозу, що загрожує негативними наслідками для дитячого організму.

Вітамін D

підтримка організму вашої дитини

дізнатися про Олідетрим 1000
підтримка організму вашої дитини

Використовувана література

  1. Hydration status moderates the effects of drinking water on children's cognitive performance // Clinton S Perry, Gertrude Rapinett, Nicole S Glaser, Simona Ghetti // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26271221/
  2.  Vitamin D in Toddlers, Preschool Children, and Adolescents // Sarah N Taylor // Epub 2020 Nov 24 // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33232959/
  3. Study: People with higher levels of vitamin D in the brain have better cognitive function // Reviewed by Emily Henderson, B.Sc. // Dec 7 2022 // https://www.news-medical.net/news/20221207/Study-People-with-higher-levels-of-vitamin-D-in-the-brain-have-better-cognitive-function.aspx#
  4. Pharmacotherapeutic management of sleep disorders in children with neurodevelopmental disorders // Oliviero Bruni, Marco Angriman, Maria Grazia Melegari, Raffaele Ferri // Epub 2019 Oct 22 // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31638842/
  5. The Vitamin D Role in Preventing Primary Headache in Adult and Pediatric Population // Giovanni Battista Dell'Isola, Eleonora Tulli, Rossella Sica, Valerio Vinti, Elisabetta Mencaroni, Giuseppe Di Cara, Pasquale Striano, Alberto Verrotti // 2021 Dec// https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34945279/
  6. Comparison of Vitamin D, Neurofeedback, and Neurofeedback Combined with Vitamin D Supplementation in Children with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder // Masoud Rahmani, Azadeh Mahvelati, Amir Hossein Farajinia, Shima Shahyad, Mojtaba Khaksarian, Roghieh Nooripour, Saba Hassanvandi // 2022 May // https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35943003/
На початок сторінки