Як вітамін Д впливає на схуднення

18.04.2022
01.04.2024

Вчені з кожним роком дедалі більше говорять про користь вітаміну Д для людини. Він допомагає засвоєнню кальцію та фосфору в організмі, захищає імунну систему від інфекцій та вірусів, знижує ймовірність атопічних захворювань, допомагає у регуляції гормонів та підвищенні настрою.

Останні дослідження показують, що вітамін Д допомагає схуднути, беручи участь у обміні речовин. Якщо ви не втрачаєте вагу, незважаючи на регулярні фізичні вправи, здоровий сон та правильне харчування, можливо, ви не отримуєте достатньої кількості цієї речовини.

Як впливає вітамін Д на ожиріння?

Ожиріння і дефіцит вітаміну Д сьогодні є серйозними проблемами у всьому світі і стають все частіше предметом для вивчення. В наукових колах говорять про зв’язок дефіциту вітаміну Д та метаболічних порушень як у дорослих, так і дітей. 

Згідно з дослідженнями, люди з ожирінням та надмірною вагою мають нижчий рівень вітаміну Д, ніж ті, у кого менше жиру. Вчені пояснюють це тим, що дана речовина накопичується в жировій тканині, а в плазмі крові концентрація вітаміну Д навпаки зменшується. Також вважають, що люди з ожирінням мають нестачу даної речовини через свій малорухливий спосіб життя і недостатнє перебування на сонці.

Вітамін D

підтримка міцності кісток та м’язів

дізнатися про Олідетрим 2000
підтримка міцності кісток та м’язів

Вчені висувають і протилежну гіпотезу, де дефіцит вітаміну Д може призводити до ожиріння. Дослідження щодо цього питання ще ведуться.

Гіпоталамус, який допомагає регулювати гормони, каже організму, чи слід йому накопичувати або вивільняти жир залежно від рівня вітаміну Д. Якщо у вас недостатньо цієї речовини, гіпоталамус сигналізує організму, що потрібно відкладати жир. Якщо ви отримуєте багато вітаміну, гіпоталамус інформує клітини спалювати жир. Цей механізм накопичення жиру, що запускається вітаміном Д, може мати якесь відношення до пори року. Коли вам бракує сонячного світла, ваше тіло інтерпретує це як настання зими. Подібно до тварин, що впадають у сплячку, люди запрограмовані зберігати запаси жиру в очікуванні нестачі продовольства, коли стає менше денного світла. Нестача вітаміну Д сповіщає мозок, що настав час почати накопичувати жир.

Симптоми нестачі вітаміну Д в організмі та що з цим робити

Визначити дефіцит вітаміну Д на ранніх етапах дуже складно, тому що симптоми не чітко виражені та їх легко сплутати зі звичайною втомою чи загальною слабкістю. Звернутися до лікаря за консультацією варто за наявності кількох ознак, наведених нижче:

  • головний біль без очевидної причини;
  • втома;
  • дратівливість;
  • зниження настрою;
  • біль у спині та суглобах;
  • слабкість у м’язах, судоми;
  • ослаблення імунітету;
  • повільне загоєння подряпин та затягування ран;
  • ламкість та випадіння волосся;
  • підвищена пітливість;
  • погіршення апетиту.

Дуже важливо контролювати рівень вітаміну Д при схудненні людям із гіпотиреозом. Згідно з дослідженнями у хворих рівень кальцію в крові нижчий порівняно зі здоровими особами, що призводить до нестачі кальциферолу. Визначити рівень даної речовини найкраще здавши аналіз крові в лабораторії. Щоб встановити точні дані про запас цього гормону (всіх його форм) в організмі, потрібно провести аналіз на транспортну форму 25-ОН вітамін D.

При дефіциті цієї речовини необхідно переглянути свій спосіб життя. Регулярно виходити на прогулянки, щоб подихати свіжим повітрям і погрітися на сонці. Споживати продукти харчування, багаті на вітамін Д та харчові добавки.

Вітамін Д сприяє схудненню

Вчені провели ряд експериментів, щоб з'ясувати, як пов'язані вітамін Д та схуднення.

Одне дослідження показує, що високий рівень вітаміну у крові може допомогти не лише у втраті ваги, а й у зменшенні жирових відкладень. У річному дослідженні взяли участь 218 жінок із надмірною вагою та ожирінням, яким була призначена низькокалорійна дієта та програма вправ. Одна група отримувала добавки з вітаміном Д, інша — плацебо. Група, яка отримувала вітамін, втратила в середньому на три кілограми більше.

Подібне дослідження провели із чоловіками. Виявили, що у тих, хто отримував вітамін Д, рівень тестостерону підвищувався більше, ніж у контрольної групи. У свою чергу, більший показник тестостерону зменшує жирові відкладення та допомагає підтримувати втрату ваги. Він робить це завдяки прискоренню метаболізму, змушуючи тіло спалювати більше калорій після їжі. Також може блокувати утворення нових жирових клітин в організмі.

Як приймати вітамін Д для схуднення

При схудненні важливо контролювати рівень вітаміну Д. Для цього краще проконсультуватися з лікарем та здати аналізи, щоб правильно підібрати дозу цієї речовини. Рекомендований щоденний прийом вітаміну для дітей становить 1000 МО, для дорослих – 2000 МО. Людям з надмірною вагою та ожирінням радять підвищувати дозування вітаміну Д для схуднення в 2-3 рази від норми.

У таких випадках люди часто вдаються до спеціальних препаратів. Потрібно бути уважними та ретельно ознайомитися з інструкцією, а також протипоказаннями.

Вибираючи вітамін Д для схуднення, який краще купити, пропонуємо звернути увагу на вітамін D3 Олідетрим від компанії «Польфарма». Даний препарат має різні дозування для різних вікових груп: малюків - 600 МО, підлітків - 1000 МО, дорослих -  2000 МО та 4000 МО.

Оскільки кальциферол є жиророзчинним вітаміном, його слід приймати разом із продуктами, що мають високий вміст жиру. Водорозчинні вітаміни розчиняються у воді, а жиророзчинні вітаміни відповідно ні. Добавки даного вітаміну найкраще засвоюються у сироватці крові разом із жирною їжею. Для покращення засвоєння добавки з вітаміном D слід поєднувати з такими продуктами, як печінка тріски, лосось, авокадо, насіння, горіхи, яйця чи нежирні молочні продукти. Оскільки ці продукти є багатими джерелами жирів, вони покращують засвоєння речовини.

Вітамін D

підтримка міцності кісток та м’язів

дізнатися про Олідетрим 2000

Література:

  1. https://www.ndtv.com/food/does-vitamin-d-supplement-help-you-to-lose-weight-1832738
  2. https://www.researchgate.net/publication/236071232_Vitamin_D_and_Obesity
  3. https://www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/vitamin-d-and-obesity-current-perspectives-and-future-directions/66987B66BF70A49F47D7EA548941549D
  4. https://licey-istra.ru/biodobavki/vitamin-d-i-ves.html
На початок сторінки