Вітамін D при вагітності

24.01.2022
01.04.2024

Вагітність — важливий етап у житті кожної жінки. Вплив вітаміну D на організм, ще не було повністю оцінено, але нещодавно фахівці та вчені почали говорити про його ефективність стосовно імунної функції. Крім участі у фосфорно-кальцієвому обміні, ця речовина відіграє величезну роль у здоров'ї матері та плоду. Після народження, процес дії вітаміну не закінчується; мама, що годує, продовжує залишатися основним ресурсом поживних речовин для малюка.

Здоров'я плоду залежить від забезпечення матері «сонячним вітаміном», що передається через плаценту. Його дефіцит широко поширений серед підлітків та жінок репродуктивного віку. У цьому матеріалі ми розберемося, чому вітамін D такий корисний для вагітних.

Особливості вагітності у літній та зимовий періоди

Статус вітаміну D та сезони року нерозривно пов'язані.

Вагітність у літній період.

Сонячне світло безпосередньо впливає на отримання вітаміну D. Питання: чи можна засмагати під час вагітності? Відповідь: так, засмагати можна! Сонце допомагає нам синтезувати вітамін D, необхідний для здорового розвитку дитини та для зміцнення кісток матері. Але обережність при вагітності не завадить.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

У цей період шкіра особливо чутлива і гормональні зміни збільшують вироблення меланіну, відповідального за темнішу пігментацію шкіри. Вагітні жінки схильні до, так званої, «маски вагітності» — темних плям на обличчі та тілі. Важливо захищати шкіру сонцезахисними кремами з високим коефіцієнтом захисту (краще 50 SPF) і не піддавати себе впливу сонця в найспекотніші години.

Чи впливає сонце на дитину? Сонце не зашкодить малюку, але завжди краще прикритися вологою тканиною або суцільним костюмом. Амніотична рідина також відповідає за підтримання постійної температури для росту дитини, тому прикриття живота запобігає перегріву тіла або тепловим ударам.

Зимовий час для вагітності

Краще проведіть «сніговий день» вдома, щоб уникнути небезпечних умов та холоду. На вулиці більше шансів посковзнутися на льоду. Переконайтеся, що у вас є відповідне міцне взуття з чіпкою підошвою.

Згідно з дослідженнями, екстремально високі або низькі температури під час вагітності можуть збільшити ризик передчасних пологів.

Спеку чи сильний холод протягом перших семи тижнів пов'язують із ранніми пологами.

При плануванні вагітності необхідно враховувати можливість забезпечення себе і дитини необхідною кількістю вітаміну D. Тому подбайте про збалансоване харчування та/або прийом добавок, вітамінів для вагітних.

Дефіцит вітаміну D у вагітних

Широко поширена проблема. Його дія, під час вагітності, життєво важлива для зростання та розвитку плода, оскільки він збільшує потребу в кальції для розвитку росту кісток плода. Вітамін відіграє значну роль у засвоєнні кальцію та фосфору у шлунково-кишковому тракті. Обмежена дія сонячного світла та не збалансований раціон харчування під час вагітності можуть призвести до нестачі кальцію в організмі плода та матері. Ці фактори також впливають на розвиток та мінералізацію кісток плода та можуть надавати несприятливий вплив на результати вагітності.

Прийом добавок вітаміну D при вагітності знижує ризик:

  • прееклампсії та гестаційного діабету;
  • народження дитини із низькою масою тіла;
  • сильної кровотечі після народження дитини;
  • передчасних пологів до 37 тижнів.

Результати оглядів підтверджують, що жінки, які приймають 4000 МО холекальциферолу на день, мають найбільші переваги у запобіганні передчасним пологам та інфекціям.

Ознаки дефіциту вітаміну D

Деякі дослідження пов'язують дефіцит вітаміну D із високим ризиком ускладнень вагітності. При цьому, симптоми можуть бути непомітними. Перелік основних ознак:

  • Часті простудні захворювання.
  • Печіння/сухість в роті та горлі.
  • Поганий апетит.
  • Закрепи.
  • Ламкість нігтевих пластин, кісток.
  • Сплутаність свідомості.
  • Атаксія (неврологічний стан, який може викликати невиразне мовлення та спотикання).

Це також можуть бути нормальні симптоми, пов'язані із вагітністю. Не зайвою буде консультація лікаря щодо вживання кількості вітаміну D не тільки в період, але і при плануванні вагітності.

Добова норма вітаміну D для вагітних

Яка норма вітаміну D при вагітності? Чи потрібно здавати аналізи? 

Як можна виміряти споживання вітаміну D у міжнародних одиницях (МО)?

За даними різних організацій, рекомендована добова доза під час вагітності 600 МО на день з допустимим верхнім рівнем 4000 МО/день (кількість вітаміну D виявляється у міжнародних одиницях МО або мкг – мікрограмах (2,5 мкг = 100 МО)).

Використання низьких доз, які містяться в більшості препаратів по підвищенню рівня кальцію у вагітних (100-800), не виправдане для пацієнтів із симптомами дефіциту. У будь-якому разі, потрібна консультація лікаря та здача аналізів.

Важливість вітаміну D для плода та в перші роки життя дитини

Вітамін D має ряд широких властивостей, важливих при вагітності: зміцнює імунітет, допомагає засвоювати необхідну кількість кальцію та фосфору, допомагає розвитку кісток, зубів, нирок, серця та нервової системи вашої дитини.

Вплив вітаміну D на зростання плода та неонатальні антропоморфні заходи.

Його достатній рівень у харчуванні під час вагітності важливий для розвитку скелета плода, формування зубної емалі та, можливо, загального зростання та розвитку. В одному з досліджень було виявлено значний зв'язок між концентрацією вітаміну D:

  • у пуповині та окружністю голови у постнатальному віці від 3 до 6 місяців;
  • ширший діаметр заднього тім’ячка у новонароджених від матерів з дефіцитом (визначуваний рівнем 25(OH)D<34,9 нмоль/л або ~14 нг/мл) у порівнянні з новонародженими, матері яких його не мали.

Вплив на імунну функцію новонароджених та немовлят

Відомі широкі властивості вітаміну D, включно з впливом на імунітет.

Після народження дитині знадобиться добавка (зазвичай грудне молоко не забезпечує дитину достатньою кількістю вітаміну). Вітамін D важливий для новонароджених, оскільки його недоcтача може призвести до підвищеного ризику рахіту. Немовлятам не рекомендується перебувати на сонці, тому добавки допоможуть запобігти дефіциту. Найкраще порадитись зі своїм лікарем.

Харчування та харчові добавки з вітаміном D при вагітності

Як підвищити рівень вітаміну D? У яких продуктах він міститься? 

Відомо кілька джерел: сонячне світло, продукти харчування та добавки. Асортимент продуктів, що містять вітамін D, досить вузький: деякі види риб, грибів, жовток, рослинні олії, яловича печінка або продукти, збагачені вітаміном D. До того ж, у кожному продукті обмежена кількість самого вітаміну D. Тому отримання його добової дози є проблематичним. У зв'язку з чим, багато хто вживає добавки.

Прийом добавок вітаміну D

Вітамін D представлений у добавках у 2-х формах: вітамін D2 (ергокальциферол) та вітамін D3 (холекальциферол). Обидві форми можуть підвищити рівень вітаміну D.

Як приймати вітамін D? Мультивітамінні добавки для вагітних зазвичай включають лише 200-400 МО. Ця доза дуже низька для лікування дефіциту. Фактично деякі організації охорони здоров'я пропонують використовувати не менше 400 МО на день, а загальне середнє споживання має бути в межах 1000-2000 МО на день з продуктів харчування та добавок. У багатьох випадках рекомендуються дози 2000 і 4000 МО. Але вагітній жінці потрібна консультація лікаря.

При виборі добавок, вагітна жінка особливу увагу має приділяти компанії-виробнику, країні, де було випущено продукт, популярності бренду, рекомендації лікаря. 

Який якісний вітамін D для вагітних можна знайти в Україні та де його купити?

З точки зору місця покупки, можна звернутися до аптечних агрегаторів, які показують ціни та найближчі аптеки. Або ж скористатися кур'єрською службою доставки.

Якщо говорити про продукт, то в Україні широкий вибір добавок. Категорія D поповнюється новими продуктами, але ми говоримо про якість та високий рівень безпеки для жінки та плода, тому тут важлива довіра до бренда. На ринку України довіру споживачів та спеціалістів завоював засновник ринку D3 - бренд Олідетрим, вітамін D3 компанії «Польфарма». 

Вітамін D

підтримка міцності кісток та м’язів

дізнатися про Олідетрим 2000
підтримка міцності кісток та м’язів

Олідетрим випускається як для дітей та підлітків у дозуванні 600 МО та 1000 МО, так і для дорослих, включно з вагітними, 2000 та 4000 МО у формі капсул. Капсула Олідетрим відрізняється високим рівнем біодоступності, добре засвоюється організмом. Вітамін D3 в Олідетримі рослинного походження, тобто без жирів. Крім цього, компанія подбала про вигідну ціну та випустила великі упаковки №60, яких вистачить на 2 місяці.

Бажаємо вам та вашому малюку міцного здоров'я!

На початок сторінки