Вітамін Д3 для зміцнення кісток та суглобів

18.02.2022
29.02.2024

Кістки, з'єднані між собою за допомогою зв'язок та суглобів, забезпечують структуру, приводять тіло в рух, закріплюють та захищають внутрішні органи від пошкоджень, зберігають кальцій. Тому здоров'я опорно-рухового апарату важливе на всіх етапах нашого життя. Наявність міцних кісток і суглобів - це те, що люди схильні вважати чимось очевидним, оскільки симптоми часто не виявляються до моменту втрати кісткової маси. 

Прийом вітамінів та мінералів у комплексі з правильним способом життя, збалансованим харчуванням, фізичними вправами допомагають зміцнити та зберегти здоровими кістки та суглоби у будь-якому віці.

Вітаміни для зміцнення суглобів та кісток

Розглянемо основні вітаміни та мінерали, які є важливими для здоров'я кісток та суглобів.

Кальцій – незамінний компонент кісткової тканини та необхідний для міцності кісток. Наш організм не може його виробляти, тому ми маємо отримувати його з продуктів харчування та добавок.

Вітамін D

підтримка міцності кісток та м’язів

дізнатися про Олідетрим 2000
підтримка міцності кісток та м’язів

Вітамін Д3 (холекальциферол), у свою чергу, відіграє ключову роль у засвоєнні кальцію та допомагає регулювати кістковий обмін. Низький рівень вітаміну D3 підвищує ризик розвитку остеопорозу та переломів. А гостра нестача кальциферола може викликати у дітей рахіт та остеомаляцію – м'які, слабкі кістки.

Щодо здоров'я суглобів і зв'язок, ми не повинні забувати про такі вітаміни, як А, С і Е. Всі вони мають антиоксидантні властивості та протизапальні дії, тим самим допомагаючи полегшити біль при остеоартриті.

Ще одним важливим мінералом для здоров'я кісток та суглобів є магній, оскільки тісно взаємодіє з кальцієм для підтримки міцності кісток.

Вітаміни групи B зменшують запалення при артрозі та артриті, а також допомагають відновити пошкоджену кісткову тканину.

Жиророзчинний вітамін, К2 відіграє важливу роль у регулюванні щільності кісток. Він необхідний для активації остеокальцину, який є важливим білком, що виділяється організмом для, простіше кажучи, будівництва кісток.

Кальцій зміцнює кістки

Кальцій – це мінерал, необхідний для життя. Він потрібен нам не лише для створення та підтримання здоров'я кісткової та хрящової тканин, але й для згортання крові, скорочення м'язів та навіть для биття серця.

За даними, близько 99% кальцію в організмі зберігається в кістках і зубах, що робить їх твердими та міцними. 1%, що залишився, необхідний для інших видів діяльності, які допомагають підтримувати нормальне функціонування організму.

Щодня ми втрачаємо кальцій через шкіру, нігті, волосся, піт, сечу та кал. Коли ми не отримуємо цей мінерал з їжі, наше тіло витягує його з кісток для підтримки інших функцій, більш важливих для виживання. Іноді це нормально, але, якщо це відбувається дуже часто, кістки стають слабкими і легше ламаються.

Причини дефіциту кальцію в організмі можуть бути різні: вік (як дитячий, так і літній), неправильне харчування, стрес, вагітність, різні хвороби, нестача вітаміну Д. Тому дуже важливо контролювати кількість кальцію в організмі.

Норма кальцію на добу

У щоденному раціоні отримання достатньої кількості кальцію важливо не тільки для людей похилого віку, але і для дітей, підлітків та молодих людей, оскільки ми продовжуємо нарощувати кісткову масу до 20-25 років. З цього моменту ми можемо втрачати кісткову масу без достатньої кількості кальцію в раціоні.

Незалежно від віку та статі, дуже важливо включати у свій раціон продукти, багаті на кальцій, обмежувати тими, що виснажують даний мінерал, і отримувати достатню кількість магнію та вітамінів D і K, які допомагають кальцію виконувати свою роботу.

Дослідження показують, що кількість кальцію, необхідна нам щодня, залежить від нашого віку та статі.

Вік Чоловіча стать, нормa Жіноча стать, норма
До 6 міс. 200 мг/день 200 мг/день
Від 6 до 12 міс. 260 мг/день 260 мг/день
Від 1 р. до 3 р.
700 мг/день 700 мг/день
Від 4 р. до 8 р. 1000 мг/день 1000 мг/день
Від 9 р. до 18 р. 1300 мг/день 1300 мг/день
Від 19 р. до 50 р. 1000 мг/день 1000 мг/день
Від 51 р. до 70 р. 1000 мг/день 1200 мг/день
71 р. і старше 1200 мг/день 1200 мг/день

Вітамін Д зміцнює кістки

Вітамін D3 потрібен нашому організму для здоров'я. Насамперед він нам необхідний для засвоєння кальцію. Вітамін D3 разом з кальцієм допомагає будувати кістки та зберігати їх міцними та здоровими. Слабкі кістки можуть призвести до остеопорозу, втрати щільності кісткової тканини, що може спровокувати перелом.

Також, вітамін D3 підтримує міцність кісток, адже здорові кістки захищають нас від різних захворювань, включаючи рахіт. Рахіт - це захворювання, при якому у дітей кістки стають слабкими та м'якими. Нестача кальциферолу в організмі викликає дане захворювання.

Вітамін D3 необхідний для того, щоб кальцій та фосфор могли використовуватись для будівництва кісток. У дорослих м'які кістки – це стан, який називається остеомаляцією.

У таких випадках сонця та їжі буде недостатньо для зміцнення кісток та суглобів, треба включити добавку до раціону як додаткове джерело вітаміну D3. Це може бути препарат вітамін D3 – Олідетрім, розроблений компанією "Польфарма", Європейський Союз. Олідетрім Кідс рекомендується педіатрами для здорового росту та розвитку кістково-м’язової системи, формування імунітету у дітей грудного та раннього віку та дітей віком від трьох до шести років та старших. Олідетрім 2000 застосовується при дефіцитних станах для регулювання всмоктування та засвоєння кальцію в організмі, для здорового функціонування кісткової системи у дорослих. Перед застосуванням обов'язково проконсультуйтеся з лікарем!

Ознаки дефіциту вітаміну D для кісток та суглобів

Мікроелементи відіграють важливу роль у багатьох процесах у нашому організмі, і симптоми, які ми відчуваємо, можуть варіюватися від ледь помітних до важких. Часто ознаки нестачі поживних речовин легко прийняти за щось інше, наприклад, за поганий сон чи старіння.

Причини нестачі вітамінів в організмі, у тому числі і в кістково-м'язовій системі, можуть бути різні: 

  • неправильне, незбалансоване харчування; 
  • малорухливий спосіб життя; 
  • постійні стреси та перевтоми; 
  • надлишкова маса тіла; 
  • веганство та вегетаріанство, тривала безжирова дієта; 
  • шкідливі звички, як куріння, надмірне вживання алкоголю; 
  • ряд захворювань, пов'язаних із шлунково-кишковим трактом, ендокринною системою; 
  • прийом препаратів, що заважають всмоктування харчових речовин.

Такі процеси, як вагітність, годування груддю, менструальні виділення, процеси, пов'язані з менопаузою та андропаузою, активне зростання організму в дитячому та підлітковому віці, можуть також спричинити дефіцит вітамінів і мінералів.

Дефіцит вітаміну Д може вплинути як на фізичне, так і на психічне здоров'я, але багато людей мають низький рівень кальциферолу, навіть не підозрюючи про це.

Фізичні симптоми дефіциту можуть включати м'язові болі у суглобах, у тому числі болі при ревматоїдному артриті, які часто виникають у колінах, ногах та стегнах.

Нестача вітаміну D призводить до розм'якшення та слабкості кісток. Це називається остеомаляція у дорослих та рахіт у дітей. Вітамін D також може допомогти запобігти остеопорозу, який є іншим захворюванням, що послаблює кістки. 

Продукти, багаті кальцієм та вітаміном Д 

Те, що ми їмо – відіграє важливу роль у нашому житті. Правильно підібрані продукти харчування збагачують наш організм тими чи іншими вітамінами та мінералами. Щоб зміцнити кістки та суглоби, ми повинні вживати продукти, багаті на кальцій і вітамін D3.

Продукти, багаті на кальцій:

Група Продукт
Молочні продукти та сири Молоко (коров’яче, соєве), кефір, сметана, сири (пармезан, голландский, російский, фета), м’який сир
Яйця Жовток
Риба та морепродукти Сардини (консерви), короп, тріска, щука, форель, лосось, краби, устриці, креветки, анчоуси
Горіхи та насіння Кунжут, мигдаль, фісташки, арахіс, волоські горіхи, ліщина, насіння соняшника, льон, мак
Овочі та зелень Базилік, кріп, шпинат, петрушка, капуста калі, брокколі, білокочанна капуста
Бобові Соя, квасоля біла, нут, горох
Фрукти та сухофрукти Інжир, курага, родзинки, апельсин, ківі, банан

Продукти, які містять вітамін D3 у меншій кількості:

Група Продукт
Молочні та кисломолочні продукти Молоко (козяче, овече), кефір, сметана, вершкове масло, йогурт, м’який сир
Яйця Жовток
Риба та морепродукти Жирні сорти морської риби, консервований тунець, сардини, печінка тріски, устриці
Продукти тваринного походження Яловича та куряча печінка
Гриби Лисички, шиїтаке
Злакові продукти Вівсяні пластівці
Соки Апельсиновий

Вітамін D

підтримка міцності кісток та м’язів

дізнатися про Олідетрим 2000

Але потрібно пам'ятати, що існують продукти, які перешкоджають засвоєнню або вимивають кальцій та вітамін D з організму. До таких належать кава, солодощі, солодка газована вода, пальмова олія (зустрічається у складі багатьох харчових товарів). Потрібно контролювати вживання цих продуктів.

Головне пам'ятати про те, що раціон має бути збалансованим та розуміти, що у сучасному ритмі життя компенсувати дефіцит та нестачу вітаміну Д неможливо за рахунок харчових продуктів.

На початок сторінки