Запаморочення: що робити в домашніх умовах?

23.05.2023
23.05.2024

Від такого неприємного прояву, як запаморочення, ніхто не застрахований. І це не обов'язково симптом якоїсь певної хвороби чи патологічного стану. Але перш ніж робити будь-які дії для боротьби з вертиго (інша назва запаморочення), слід знати, чому воно виникає і чи дійсно вітамін D допомагає впоратися з ним?

Добре, якщо паморочиться в голові від надлишку хороших емоцій і почуттів, або надмірного насичення організму киснем, до того ж при цьому триває подібний стан недовго.

Зображення: паморочиться в голові що робитиА от якщо запаморочення виникає регулярно та несподівано, то це може викликати не лише дискомфорт, а й спричинити травми. Для визначення справжньої причини подібного стану, все ж таки слід звернутися до лікаря і пройти обстеження. Домашні методи боротьби з запамороченням допоможуть тільки в тому випадку, коли ніякі патологічні явища в організмі не виявлені.

До речі, однією з причин виникнення запаморочень може бути нестача вітаміну Д. І в медичних колах сьогодні ведуться дослідження на цю тему. Однак, не будемо забігати наперед, та спочатку давайте розберемося, які види вертиго існують і як собі допомогти.

Що таке запаморочення?

Вітамін D

ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я ПІСЛЯ 45 РОКІВ

дізнатися про Олідетрим 4000
ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я  ПІСЛЯ 45 РОКІВ

Друга назва запаморочення – вертиго. Це стан, коли раптово з'являється таке неприємне відчуття, як хибний рух або кружляння тіла людини в просторі, що виникає в той час, коли сама вона не рухається і ніякі сторонні фактори на неї не впливають (наприклад, немає трясіння під час пересування транспортом). Супроводжується стан найчастіше слабкістю, затуманеністю свідомості, втратою рівноваги, нудотою, дзвоном у вухах, головним болем, складністю у фокусуванні погляду тощо. Цей стан може завершитися протягом кількох секунд, а іноді – тривати кілька годин і навіть днів.

Запаморочення – це не хвороба, а лише стан, який, на щастя, зрідка вказує на якісь небезпечні для життя захворювання.

Цікавий факт: згідно з дослідженнями Американської клініки Майо саме запаморочення є однією з найчастіших причин звернення дорослих пацієнтів до лікарів.

Види запаморочень

Зображення: як зняти запамороченняЩоб знати, що робити при запамороченні в домашніх умовах, слід розібратися у причинах та видах цього неприємного прояву. Фахівці виділяють кілька умовних видів вертиго. Чому умовних? Тому що іноді причинами відчуття, коли паморочиться в голові, може бути відразу декілька факторів, через що його можна віднести до двох або навіть трьох його видів.

  1. Вестибулярне запаморочення проявляється такими симптомами, як раптове підвищення пітливості, поява нудоти та почуття страху, порушення рівноваги, відчуття обертання предметів довкола. Лікарі стверджують, що причиною такого короткочасного кружіння голови є ураження периферичного вестибулярного апарату або його фізіологічна стимуляція разом із центральними вегетативними структурами.
  2. Постуральне запаморочення також називають позиційним запамороченням. Воно триває недовго, всього лише 30 секунд, і з'являється внаслідок певного положення голови та запального процесу, що відбувається у внутрішньому вусі й вражає вестибулярний апарат. Різко глянули нагору і «закрутилася під ногами земля»? Або ж розболілося вухо, і ви спали на хворій стороні, а потім повернули голову в інший бік і після цього «полетіли»? Отже у вас позиційне запаморочення. На щастя, таке запаморочення перестає турбувати протягом кількох тижнів.
  3. Ліпотимічне запаморочення – це симптом переднепритомного стану, який минає, не викликаючи непритомності. Зазвичай виникає у людей з цукровим діабетом на тлі надлишкового прийому препаратів з інсуліном або ж коли вони страждають від гіпоглікемії. Також може проявитися на фоні прийому транквілізаторів. Основним симптомом є розмивання свідомості.
  4. Проблеми, що є у шийному відділі хребта, можуть проявитися цервікогенним запамороченням. Саме тому його часто називають шийним запамороченням. Наприклад, викликати вертиго цього виду може остеохондроз.
  5. Психогенне запаморочення найчастіше турбує людей, які мають особистісні розлади або страждають на неврози. Їм досить трохи перенервувати, пережити панічну атаку, тривогу, як одразу ж «напливає» відчуття сп'яніння, з'являється важкість у голові, нестійкість.

Перелічені вище види запаморочення також групуються й за іншою системою. Вони можуть бути системними порушеннями (центральними) чи несистемними (периферичними).

Системні запаморочення Несистемні запаморочення
Кружіння голови виникає через ураження периферичної частини вестибулярного аналізатора, або центральних відділів головного мозку. Тобто причиною стають порушення кровообігу у артеріях, інсульт, розсіяний склероз, травми голови та ін. Такі запаморочення вимагають негайного звернення до лікаря. Тут стан запаморочення спричиняються зниженням артеріального тиску, серцевою недостатністю, аритмією. Також причиною може бути вік – люди похилого віку частіше відчувають вертиго. Факторами ризику є наявність цукрового діабету, артриту, зловживання алкоголем, курінням, зневоднення організму, надмірні фізичні навантаження, інфекції, дефіцит певних мінералів/вітамінів та ін. Привести до переднепритомного стану можуть мігрень, панічні атаки, запалення внутрішнього вуха, прийом деяких ліків

Симптоми системних та несистемних запаморочень

Деякі симптоми запаморочення при системних та несистемних порушеннях схожі, але є й відмінності, згідно з якими можна визначити, чи можна впоратися з вертиго в домашніх умовах.

До основних ознак системних запаморочень належать ті, що вже перераховані на початку публікації:

  • відчуття хибного руху власного тіла у навколишньому просторі;
  • відчуття неправдивого обертання предметів навколо, коли вони насправді нерухомі;
  • втрата стійкості, виникнення провалу (начебто «летите у прірву»);
  • нудота;
  • виникнення головного болю;
  • зниження слуху, шум у вухах;
  • складність із фокусуванням погляду.

Зображення: сильне запаморочення що робитиЯкщо ці ознаки супроводжуються онімінням частини обличчя або нерухомістю частини тіла, виникненням проблем з мовленням, сильним блюванням, головним болем схожим на мігрень, не варто зволікати, терміново звертайтеся за невідкладною допомогою.

До ознак несистемних запаморочень відносять нестійкість, затуманеність свідомості, хитання, втрата рівноваги, слабкість, порушення координації, тремор очей, шум у вухах, підвищення потовиділення. За такої симптоматики з вертиго можна впоратися самостійно вдома.

Перша допомога при запамороченні в домашніх умовах

При запамороченні спочатку потрібно прийняти правильну позу для відновлення рівноваги, і щоб уникнути травмування. Для цього знайдіть очима нерухомий предмет перед вами та спробуйте сфокусувати зір на ньому. Це допоможе синхронізувати вестибулярні й зорові аналізатори, і напад вертиго почне спадати. Далі слід зайнятися своїм диханням: постарайтеся робити глибокі та спокійні вдихи. Бажано організувати надходження свіжого повітря, щоб знизити нестачу кисню в організмі.

Лікарі стверджують, що основною причиною пацієнтів, які звернулися до них із запамороченням, є зневоднення організму. Тому перше, що ви можете зробити, це випити склянку води.

Другою за частотою причиною вертиго є падіння рівня цукру в крові: не поїли вчасно, не відпочили, коли це було потрібне організму, напередодні захопилися вживанням алкогольних напоїв, як наслідок, може виникнути подібна проблема. Тут рішення знаходиться на поверхні – потрібно терміново перекусити, і бажано чимось із високим вмістом глюкози. Ідеальним варіантом є чашка теплого солодкого чаю.

Крутиться голова, коли різко встаєте? Порушення у перерозподілі крові фахівці називають третьою основною причиною несистемних запаморочень. І в цій ситуації без носіння компресійної білизни не обійтися.

Зображення: паморочиться голова що робитиЯкщо запаморочення супроводжується шумом в одному вусі та виникає при повороті голові саме в його бік, тоді причина у зміщенні дрібних кристалів карбонату кальцію у внутрішньому вусі. Їх ще називають отолітами. Щоб позбавитися запаморочення в цьому випадку, потрібно отоліти повернути на місце. Впоратися з цим допоможе комплекс вправ, який називають репозиційними маневрами Еплі (the Epley maneuver). Серію рухів названо на честь лікаря, який їх створив у 80-х роках ХХ століття, і використовуються вони й досі. Вправи при вертиго не складні та допоможуть зупинити кружіння голови в домашніх умовах.

Якщо стан не покращується, з'явилося блювання та сильний головний біль, терміново звертайтеся за медичною допомогою. Застосовувати ліки без призначення лікаря в даному випадку категорично заборонено, тому що це може негативно позначитися на загальному стані людини з запамороченням.

Вітамін Д від запаморочення

До речі, однією з причин появи запаморочення є саме авітаміноз – нестача вітамінів та мікроелементів в організмі.

Вчені з Південної Кореї, Австралії, США та Ірану, спостерігаючи за пацієнтами з частими рецидивами вертиго, виявили, що додатковий прийом вітаміну D під час лікування комплексною терапією сприяє більш ефективному результату. При цьому дослідження проводилися в різні часи з 2019 по 2022 роки і між собою не були пов'язані. У всіх роботах фахівців простежується єдиний висновок: у учасників дослідження, які не приймали додатково вітамін Д, запаморочення після двох місяців лікування повернулися з тією ж інтенсивністю. А от у тих, хто приймав вітамін, подібного майже не відбувалося. Тобто сонячний нутрієнт допомагає стабілізувати стан організму при запамороченнях.

Звичайно, потрібно розглядати стан пацієнтів, які брали участь у дослідженнях, діагнози та основну терапію, яку вони отримували, де вітамін Д був основним препаратом лікування. Однак не можна знімати з рахунку дію цього вітаміну в комплексній терапії.

Є багато інших станів, де вітамін Д відіграє велику роль. Ми наводимо у цій статті ще один приклад широкого механізму дії вітаміну Д та його впливу на здоров'я.

Зображення: запаморочення що робитиКомпенсувати нестачу вітаміну D можна кількома шляхами. Перший – вживати продукти, багаті на нього: жирну рибу, молочні продукти, жовтки яєць, гриби лисички та ін. Але при правильному харчуванні та регулярному споживанні таких продуктів організм насичується холекальциферолом лише на третину. Тому другий варіант отримання вітаміну Д людським організмом є кращим. І це – регулярна інсоляція, тобто – перебування на сонці, щоб під впливом на шкіру ультрафіолету вітамін вироблявся. Однак є дві причини, чому і цей варіант програє у насиченні організму вітаміном D:

  1. У наших широтах занадто мало сонячних днів, тому «зарядитися сонечком» до потрібної кількості нутрієнта в організмі навіть за регулярних прогулянок вдень з 11.00 та 16.30 досить складно. А влітку навіть небезпечно, оскільки можна отримати сонячні опіки, тепловий або сонячний удар.
  2. Денний час ми, українці, вважаємо за краще присвячувати все ж таки роботі, тому для прогулянок у нас залишається лише вечір або ранній ранок, але в цей час вітамін Д не виробляється.

Залишається найбільш прийнятний та гарантований варіант отримання нутрієнта – це додатковий прийом вітаміну Д у вигляді препаратів. Якщо не знаєте, який обрати серед великої кількості, представленої в аптеках, зверніть увагу на Олідетрим. Цей препарат виробляється в Європі згідно з усіма нормами Європейського союзу, швидко засвоюється за рахунок своєї формули, до складу якої додається чисте фільтроване масло. Головне, підібрати правильне дозування, про яке теж подумали виробники Олідетрим: препарат випускається у різних варіантах і можна легко підібрати необхідний варіант. Для підбору правильного дозування препарату можна здати аналіз на вміст вітаміну D у крові.

Для жінок і чоловіків віком від 20 до 45 років рекомендується прийом Олідетрим 2000. Якщо ви старші 45 років, тоді рекомендуємо вибрати Олідетрим 4000.

Профілактика запаморочення

Зображення: що робити якщо крутиться головаЩоб уникнути подальшого запаморочення, а ваш вестибулярний апарат не підводив, фахівці рекомендують дотримуватися кількох нескладних правил. Це відмова або мінімізація вживання алкоголю та нікотину, дотримання режиму дня і питного режиму, ведення здорового способу життя, регулярний відпочинок, щоденні прогулянки, особливо важливо гуляти в сонячну погоду, повноцінний сон не менше 7-ми годин на добу й додатковий прийом вітаміну D.

Впоратися із запамороченням у домашніх умовах, якщо це не симптом тяжких патологій, цілком реально. Однак самостійно проводити лікування все ж таки не рекомендується.

При сильних та частих нападах вертиго необхідно звернутися до сімейного лікаря та пройти обстеження, оскільки патологічні стани потребують медикаментозного лікування.

Вітамін D

Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

дізнатися про Олідетрим 2000
Вітамін D3 підтримка вашого імунітету

Джерела:

  1. Dizziness// 
  2. Canalith Repositioning Procedure // Cleveland Clinic medical professional on 08.29.2022//
  3. Vascular vertigo and dizziness: Diagnostic criteria // Ji-Soo Kim, David E. Newman-Toker, Kevin A. Kerber, Klaus Jahn,d Pierre Bertholon, John Waterston, Hyung Lee, Alexandre Bisdorff and Michael Strupp // Published online 2022 May 2 //
  4. Risk factors related balance disorder for patients with dizziness/vertigo // Zhentang Cao, Cuiting Zhu, Yanan Zhou, Yan Wang, Meimei Chen, Yi Ju and Xingquan Zhao // Published online 2021 May 8 //
  5. Self-Treatment of Posterior Canal Benign Paroxysmal Positional Vertigo: A Preliminary Study // Published online 2021 Apr 29 // Zhuangqin Gan, Shiling Zhou, Hui Yang, Feng He, Dong Wei, Ya Bai, Yuanyuan Wang, Yingxia Wang, Wei Fu and Junliang Han // Published online 2021 Apr 29 //
  6. Prevention of benign paroxysmal positional vertigo with vitamin D supplementation // Seong-Hae Jeong, Ji-Soo Kim, Hyo-Jung Kim, Jeong-Yoon Choi, Ja-Won Koo, Kwang-Dong Choi, Ji-Yun Park, Seung-Han Lee, Seo-Young Choi, Sun-Young Oh, Tae-Ho Yang, Jae Han Park, Ileok Jung, Soyeon Ahn, Sooyeon Kim // August 5, 2020 //
На початок сторінки