Вітаміни для жіночого здоров'я та краси в різні періоди життя

15.11.2022
28.02.2024

Жінки, незважаючи на вік, завжди хочуть виглядати привабливо і для цього використовують усі можливі методи та засоби. Хоч би якою не була культура, країна чи історичний час представниці прекрасної статі вдавалися до різних способів продовження молодості та збереження здоров'я.

Так, одним із найвідоміших давньоєгипетських секретів краси є використання молочних ванн для догляду за шкірою. Цариця Клеопатра застосовувала крокодилячий послід, змішаний з ослячим молоком, як маску для обличчя. Вона також купалася у такому молоці з пелюстками троянд протягом кількох годин поспіль для зволоження та омолодження шкіри.

У давній Індії використовувалися коров'ячий гній і сеча через цілющі властивості. Завдяки своїм антиінфекційним властивостям коров'яча сеча застосовувалася для схуднення, боротьби з прищами, загоєння тріщин на п'ятах та очищення організму.

Сьогодні жінки витрачають багато часу та грошей на догляд за собою, вдаючись до всіляких процедур, ін'єкцій та навіть операцій. На щастя, є менш радикальні способи, які не вимагають великих коштів і зусиль. Одним із таких є приймання вітамінів. Але вибір правильних добавок часто буває нелегким - існує безліч варіантів, серед яких кожен може відігравати певну роль в організмі та приносити різні переваги здоров'ю. Залежно від вашого раціону, способу життя, розпорядку дня та життєвого етапу деякі добавки матимуть явні переваги перед іншими.

Вітамін D

підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

дізнатися про Олідетрим 2000
підтримка гарного настрою, впевненості та успіху

Жінки віком 20, 30 або 40 років мають зовсім різні біологічні потреби. Ми розуміємо, що вибір найбільш відповідних мікро та макроелементів може бути непростим рішенням, тому в цій статті ми з'ясуємо, які вітаміни є пріоритетними на різних етапах життя.

Які вітаміни потрібні для жіночого здоров'я у кожному віковому періоді

На кожному життєвому етапі жінки харчування та помірні фізичні навантаження є запорукою гарного самопочуття та бадьорості. Але деякі вітаміни та мінерали мають особливе значення у певні періоди життя. Вони допомагають нормалізувати гормональний фон, продовжити молодість, зміцнити репродуктивну систему. Знання того, які з них найважливіші, допоможе вам вибрати найкращі продукти харчування та добавки (див. табл.).

Віковий період Раннє дитинство (до 8 років) Підлітковий (9-13 років) Дітородний (18-40 років) Вагітність Клімакс (45-54 років)
Специфіка віку Швидкий розвиток та зростання Гормональні зміни Підготовка до вагітності Виношування плода  Зміна гормонального балансу
Потреба в нутрієнтах Вітамін Д3, кальцій, залізо Вітамін Д3, фосфор, кальцій, калій  Вітамін Д3, омега-3, аскорбінова кислота Йод, Вітаміни Д3 і С вітаміни групи В, а також Д3, А, К
Продукти Молоко, сир, кефір, цільнозернові каші Кисломолочні продукти, риба, зелені овочі, м'ясо Різноманітна здорова їжа Раціональне харчування, що включає достатню кількість овочів та фруктів, сир, йогурт Збалансоване харчування, що містить багато фруктів та овочів, горіхів, морепродуктів

Ключовим нутрієнтом для жінки упродовж всього життя вважається холекальциферол, оскільки впливає на різні сфери життєдіяльності її організму.

Вітаміни для підтримки нормального стану здоров'я жінок

Коли ми молоді, то часто схильні ігнорувати потреби нашого організму в поживних речовинах, що, зрештою, впливає не тільки на наше тіло, а й на загальне самопочуття. Ось чому експерти в галузі охорони здоров'я рекомендують дієту, багату на поживні, органічні та натуральні продукти, як основу здорового способу життя. Однак, для багатьох однієї дієти може бути недостатньо. У різні періоди життя жінці потрібні певні корисні речовини для підтримки належного балансу тіла та відчуття бадьорості.

  1. Чи потрібні добавки у 20 років?

Якщо вам вже трохи за 20, ми радимо почати пити вітаміни саме зараз. Ніколи не можна бути надто обережним у профілактиці захворювань. Враховуючи щоденну метушню, постійні стреси на роботі чи в інституті, не завадить приймати корисні добавки, а саме:

  • Холекальциферол (D3) допомагає організму засвоювати кальцій, необхідний для підтримки здоров'я кісток. М'язам він потрібен для руху, нервам – для передачі повідомлень між мозком та всіма частинами тіла, а імунній системі – для боротьби з бактеріями та вірусами. Крім цього, достатнє його споживання може сприяти регуляції менструального циклу та зменшенню болю у ці дні. Згідно з дослідженням, опублікованим у 2018 р. у журналі Nutrients, вчені продемонстрували взаємозв'язок між низьким рівнем холекальциферолу та порушеннями менструації у молодих жінок.
  • Аскорбінову кислоту (С) багато хто називає "рідким золотом". Крім очевидної допомоги у профілактиці звичайних простудних захворювань та грипу, приймання його у 20 років є чудовим профілактичним заходом проти старіння шкіри, особливо зморшок. Цей нутрієнт запобігає захворюванням очей та серця, а також залізодефіцитній анемії.
  • Токоферол (Е) – потужний антиоксидант, який допомагає зменшити пошкодження клітин вільними радикалами та уповільнити процес їхнього старіння. Завдяки протизапальним властивостям його можна використовувати для лікування захворювань шкіри, таких як почервоніння, прищі та пошкодження від впливу ультрафіолету. Також він зміцнює судини, стимулюючи кровообіг шкіри голови, тим самим знижуючи її сухість.

На думку експертів, забезпечення організму необхідними вітамінами вже в цьому віці означає, що жінка закладає фундамент для здорового тіла в майбутньому.

  1. Вітаміни для жінок за 30

Багато дивовижних речей відбуваються в 30 років: ви краще пізнаєте себе, ви досягаєте фінансового успіху, ви подорожуєте. Але є в цьому віці і зворотний бік: ви можете виявити, що у вас менше енергії, повільніший метаболізм, кілька зморшок там, де їх раніше не було, можливо, навіть стоншення волосся. Ці природні зміни трапляються з кожним - ви мало що можете зробити, щоб їх уникнути, - але ви можете зробити кроки, щоб впоратися з ними. Один із таких кроків – вживання вітамінів.

Експерти наголошують, що у цьому віці важливо не лише продовжити молодість та зберегти привабливість, а й підтримувати в нормі репродуктивну систему. У цей період багато хто планує свою вагітність, тому, крім антиоксидантів, потрібно включати в раціон ще й такі добавки, як:

Фолієва кислота (В9) важлива під час вагітності, щоб уникнути дефектів нервової трубки, передчасних пологів, недоїдання та обмежень у розвитку плода. Вона значною мірою запобігає серцево-судинним захворюванням, раку грудей і депресії.

Інші вітаміни групи В здатні покращити стан яйцеклітин та запобігти ановуляторній безплідності (відсутність овуляції).

Холекальциферол впливає на зачаття та перебіг вагітності, а також бере участь у формуванні кісткової тканини, внутрішніх органів та кровоносної системи плода. Дані досліджень показують вищі показники прееклампсії, передчасних пологів, бактеріального вагінозу та гестаційного діабету у жінок з низьким його рівнем.

Прийом вітамінів після 30 років допомагає підвищити фертильність, уповільнити природний процес старіння, що починається у цьому віці, налагодити швидкість клітинного обміну.

  1. Вітаміни для жіночого здоров'я після 40

Жінки 40+, як правило, мають унікальний набір потреб у харчуванні. У цей час більшість готуються до перименопаузи - стадії, що передує менопаузі, і можуть почати відчувати припливи жару, головний біль, постійні перепади настрою, безсоння, сухість шкіри, ламкість кісток, випадання волосся, збільшення маси тіла.

Давайте розглянемо, які вітаміни краще пити в цей період для жіночого здоров'я, щоб забезпечити чудове самопочуття та підтримати красу:

Вітамін D3 – один із найважливіших елементів, без якого неможлива правильна робота більшості органів та систем. Особливо він незамінний у зрілому віці, оскільки запобігає ранньому наступу клімаксу, а також пом'якшує деякі його симптоми. Крім того, він корисний для профілактики раку молочної залози. Дослідники виявили, що регулярне споживання холекальциферолу, чи то через добавки, чи з їжею, може знизити ризик розвитку цього захворювання на 50 відсотків.

Ретинол (А) запобігає розвитку курячої сліпоти та уповільнює вікове погіршення зору. Цей елемент збільшує швидкість оновлення клітин, а також допомагає підвищити рівень вологи в шкірі, надаючи їй сяйва та блиску. Ще він зміцнює судини та покращує стан волосся. Адекватне його споживання може знизити ризик розвитку деяких видів раку, включаючи лімфому Ходжкіна, а також рак шийки матки, легень та сечового міхура.

Тіамін (В1) стимулює роботу мозку, покращує пам'ять, бере участь у регуляції настрою. Його джерела: кедрові горіхи, кунжут, насіння соняшнику.

Нікотинова кислота (В3) позитивно впливає на функціонування шлунково-кишкового тракту, нормалізує тиск. Міститься у печінці, житньому хлібі, квасолі, мигдалі.

Піридоксин (B6) необхідний для забезпечення нормальної роботи як мозку, так і нервової системи в цілому, допомагає організму перетворювати їжу на енергію та налагодити сон.

Пантотенова кислота (В5) допомагає розщеплювати жири, вуглеводи та білки, щоб наш організм міг використовувати їх для отримання енергії та відновлення тканин та м'язів.

Ціанокобаламін (B12) відіграє ключову роль у зниженні рівня амінокислоти під назвою гомоцистеїн, високі рівні якої пов'язані з хворобами серця та інсультом. Цей нутрієнт забезпечує правильне виробництво еритроцитів, формування ДНК, функціонування ЦНС та обміну речовин.

Вітамін К грає важливу роль у виробництві різних білків, необхідних для згортання крові та побудови кісток. Найкращими харчовими джерелами є зелені листові овочі, броколі, люцерна, капуста.

Також організм потребує таких мікро- і макроелементів, як: кальцій, магній, цинк, йод, залізо.

Недостатність того чи іншого нутрієнта погано відбивається на нашому самопочутті. Жінки зрілого віку при дефіциті вітамінів можуть відчувати роздратованість, часті застудні захворювання, блідість шкіри, порушення менструального циклу та ін. Особливо небезпечна нестача вітаміну Д у період менопаузи, адже без нього кальцій не засвоюється організмом, що призводить до ламкості кісток.

Роль вітаміну D3 в організмі жінки

Важко переоцінити важливість вітаміну D3 для жіночого організму і велику кількість досліджень тому підтвердження. Крім своєї класичної властивості - регуляції кальцієво-фосфорного обміну, ця речовина зміцнює імунну систему, підвищуючи стійкість організму до інфекцій, покращує стан шкіри, запобігаючи виникненню глибших зморшок. Він вважається одним із основних компонентів, який підтримує репродуктивне здоров'я жінок, беручи участь у регулюванні овуляції, знижуючи сильні прояви ПМС.

Окреме дослідження показало, що оптимальний рівень вітаміну Д у вагітних може допомогти зменшити симптоми тривоги, покращити якість сну і навіть допомогти запобігти післяпологовій депресії.

Якщо ви достатньо спите і відпочиваєте, але при цьому відчуваєте постійну втому і сонливість, то однією з причин такого стану може бути нестача холекальциферолу.

Вчені стверджують, що цей елемент може відігравати важливу роль у профілактиці та лікуванні ряду різних станів, включаючи діабет 1 та 2 типу, гіпертонію, непереносимість глюкози та розсіяний склероз.

Недостатність цієї речовини зустрічається напрочуд часто, але симптоми малопомітні та неспецифічні, тому може бути важко зрозуміти, чи є у вас його нестача або будь-який інший стан здоров'я.

Його дефіцит зазвичай лікується добавками, але вам краще звернутися за консультацією до лікаря, щоб підібрати правильне дозування. Також може допомогти збільшення часу перебування на сонці та вживання таких продуктів, як печінка тріски, лосось, тунець, скумбрія, яйця.

У продуктовій лінійці вітаміну D3 Олідетрим можна підібрати дозу відповідно до віку та потреб організму дівчини або жінки: 600, 1000, 2000 та 4000 МО. Компанія «Польфарма», відомий польський виробник вітаміну D3, на ринку України з 1996 р., ще раз підтверджує якість продуктів, довіру споживачів та лікарів.

Враховуючи вищевикладену інформацію, рекомендуємо складати свою дієту таким чином, щоб у ній були присутні на кожному віковому етапі всі необхідні нутрієнти для підтримки жіночого організму в нормальному стані. Однак пам'ятайте, щоб бути по-справжньому здоровими, потрібен комплексний підхід: збалансоване харчування, регулярні фізичні вправи та достатній сон.

Будьте красиві та здорові завжди!

Вітамін D

ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я ПІСЛЯ 45 РОКІВ

дізнатися про Олідетрим 4000
ПІДТРИМКА ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ'Я  ПІСЛЯ 45 РОКІВ

Література:

  1. Alfred Sommer. Vitamin A Deficiency and Clinical Disease: An Historical Overview. The Journal of Nutrition, Volume 138, Issue 10, October 2008, Pages 1835–1839, https://doi.org/10.1093/jn/138.10.1835.
  2. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements: Vitamin K Fact Sheet for Health Professionals https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-HealthProfessional/. Accessed 6/25/2018.
  3. Lagowska K. The Relationship between Vitamin D Status and the Menstrual Cycle in Young Women: A Preliminary Study. Nutrients. 2018 Nov 11;10(11).  pii: E1729. doi: 10.3390/nu10111729.
  4. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
  5. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/
  6. Albina Nowak, Lukas Boesch, Erik Andres, Edouard Battegay, Thorsten Hornemann, Christoph Schmid, Heike A. Bischoff-Ferrari, Paolo M. Suter, Pierre-Alexandre Krayenbuehl. Effect of vitamin D3 on self-perceived fatigue. Medicine (Baltimore). 2016 Dec; 95(52): e5353. doi: 10.1097/MD.0000000000005353.
  7. K Njoku, E Iveson. Does Vitamin D Deficiency Predispose to Post Stroke Fatigue? Observational Study Ir Med J. 2020 Feb 13;113(2):23.
  8. Melika Fallah, Gholamreza Askari, Zatollah Asemi. Is Vitamin D Status Associated with Depression, Anxiety and Sleep Quality in Pregnancy: A Systematic Review. Adv Biomed Res. 2020 Jul 27;9:32. doi: 10.4103/abr.abr_188_19. eCollection 2020.


На початок сторінки